Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Knalhard door Caja Cazemier

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Knalhard
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 705 woorden
  • 4 mei 2011
  • 209 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
209 keer beoordeeld

Boekcover Knalhard
Shadow
Knalhard door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelverklaring

Het boek gaat over een jongen die na een avondje stappen in elkaar is geslagen. Hierdoor stoort zijn hele leven in elkaar. En niet alleen bij hem, ook om hem heen…

Dat komt dus Knalhard aan.

Samenvatting

Er is net schoolfeest geweest. Ties gaat met zijn vrienden naar de snackbar. Daar is een groepje, dat er niet erg aardig uit zien. Justin, de vriend van Ties gaat een discussie aan met een van die jongens. Ties houdt hem tegen en ze gaan weg. Wat ze niet weten is dat de jongens achter ze aan komen…

Omdat Ties achteraan loopt, word hij gepakt door de jongens. Justin durft niks te doen. De jongens slaan, trappen en spugen maar door terwijl Justin toekijkt. Hij durft niets te doen.


Ties ligt op de grond. De jongens blijven doorgaan met trappen. Hij ziet een vuist op zich afkomen. Hij kan nergens heen want iemand heeft zijn voet tegen ties zijn keel gedrukt. Terwijl Ties op de grond ligt, ziet hij een man langs komen. Die man loopt snel door.

Als de jongens weg zijn voelt Ties pas hoeveel pijn hij heeft. Er ligt overal bloed om hem heen. Justin komt naar hem toe en helpt Ties overeind. Ties kan bijna niet lopen en is misselijk door al het bloed.

Ties gaat naar huis. Gelukkig slapen zijn ouders al. Hij wast zich, maar dat doet heel erg pijn. Hij heeft een blauw oog, schaafwonden over zijn hele lichaam.

Als Ties de volgende ochtend beneden komt, schrikt zijn moeder heel erg. Ze begint te huilen. Echt weer zo’n moederactie. Zijn vader wordt boos en vraagt meteen wie het gedaan heeft. Ties moet het hele verhaal vertellen.

Als ties de volgende dag wakker wordt, bedenkt hij zich opeens iets: hij had met Amarins afgesproken. Ze mag hem zo echt niet zien! Hij belt snel af.

Veel vrienden willen langs komen, maar ze mogen niet naar binnen. Ties heeft zoveel pijn en voelt zich zo beroerd dat hij niet naar buiten kan.

Ties’ vader wil dat Ties aangifte moet doen. Ties vindt dat een goed idee en maakt een afspraak. Ook gaat hij met een psycholoog praten; Adrie (A3). Van haar moet Ties praten en dagboek bijhouden over alles wat hij heeft meegemaakt die avond.

Amarins merkt dat er iets met Ties aan de hand is, maar ze durft niet te vragen wat. Als even later haar vriendin langs komt, en vertelt wat er aan de hand is wordt alles duidelijk. Amarins belt Ties meteen op en vraagt op ze langs mag komen. Het mag niet. Dat zet Amarins aan het denken… Na een week heeft ze het uitgemaakt met Ties. Ze heeft een ander. Ties is daar verdrietig over.

De volgende dag moet Ties naar het politiebureau, ze hebben de daders gepakt. Ties vertelt zijn verhaal. De jongens zeggen dat ze zich schuldig voelen, maar Tiies gelooft daar niets van. Later krijgt Ties te horen dat de jongens taakstraf hebben gekregen. Hierover gaat hij praten met Adrie. Zij vindt dat Ties nog 1 keer moet naar de plek moet gaan waar het gebeurd is. De volgende dag gaat het super goed met Ties en gaat gelukkig verder met zijn leven.

Personages

Ties (15): zit op voetbal en speelt gitaar. Hij is voor Feyenoord.


Amarins (14): vriendin van Ties, speelt keyboard.

Justin (15): vriend van Ties, zit bij Ties op voetbal.

Bijpersonen

Jenna(15): vriendin van Justin.

Thema

(zinloos) geweld, vriendschap, liefde en verdriet. In het boek wordt Ties in elkaar geslagen. Omdat hij zich steeds afvraagt waarom het hem is overkomen. Daardoor voelt zijn vriendin zich steeds meer buitengesloten. Gaat dit nog goed komen?

Perspectief

Het verhaal wordt in meervoudig-perspectief verteld. Ties vertelt zijn eigen verhaal en er word verteld door andere personen.

Tijd

Het is in chronologische volgorde geschreven, want het verhaal wordt vertelt vanaf het begin tot het eind.

Verteltijd: 202 bladzijdes.

Vertelde tijd: ongeveer 4 weken.

Mening

Ik vind het boek erg leuk en leerzaam. Er wordt bij voorbeeld verteld wat je kan doen als je zinloos geweld meemaakt en je leest veel over vriendschap.

Je kan je goed in het verhaal inleven. Dat is erg fijn, anders snap je het verhaal niet. Aan het eind van het boek staat een pagina met tips over veilig stappen. Dat is erg handig.

REACTIES

M.

M.

het word pas 6 of 7 maanden na de vechtpartij uitgemaakt met Amarins

12 jaar geleden

M.

M.

6 jaar geleden

L.

L.

Het is niet in een snackbar, maar in een kebabtent/zaak!

11 jaar geleden

H.

H.

goed verslag :)

11 jaar geleden

A.

A.

de leeftijden kloppen niet.
ties zelf is 16, amarins, Jenna en Justin zijn 17

11 jaar geleden

S.

S.

de leeftijden kloppen niet ties en justin zijn bijde 16 en jenna en amaris 15 want ze mochten nog geen alcohol drinken op die avond.

11 jaar geleden

A.

A.

ik krijg het idee dat amaris alleen aan haar eigen denkt, benieuwd of dat ook echt zo is ga het boek lezen.

10 jaar geleden

>.

>.

de vertelde tijd is iets van een half jaar in plaats van 4 weken

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Knalhard door Caja Cazemier"