Karel ende Elegast door Onbekend

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Karel ende Elegast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 588 woorden
  • 12 december 2001
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
31 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Onbekend
Lezen voor de lijst
Niveau 3 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 3 (15-18 jaar)
Genre
Middeleeuws verhaal
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1250
Pagina's
56
Geschikt voor
vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Christendom,
Middeleeuwen,
Ridders,
Maatschappijkritiek

Boekcover Karel ende Elegast
Shadow

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als e…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch verv…

Karel ende Elegast door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Primaire gegevens

Auteur: niet bekend
Titel: Karel ende Elegast
Ondertitel:/
Motto:/
Verschenen in(eerste druk): ± 1250
Aantal blz.: 27
Leestijd: 2,5 uur

2. Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb voor dit boek gekozen omdat we dit boek in de klas behandeld hadden. Dit boek is verplicht.

3. Titel, ondertitel en motto:

Karel ende Elegast: Karel slaat op Karel de Grote die 's nachts van God uitstelen moet en dan Elegast ontmoet. Deze blijven de rest van het verhaal bij elkaar voorkomen dus is het Karel en Elegast
Ondertitel: /
Motto: /

4. Samenvatting van de inhoud:

Voor een samenvatting van de inhoud van het boek: zie bijlagen.

5. Tijd en Plaats:

Het boek is geschreven in de middeleeuwen waarschijnlijk ± 1250 na Chr., maar waar het boek vandaan komt is niet geheel duidelijk. Voor uitleg daarover: zie bijlage 1, het geel gekleurde stuk met nummer 2. Het verhaal speelt zich af te Ingelheim, waar Karel een plechtige hofdag zal houden. Het verhaal wordt in een chronologische volgorde verteld.

6. Thema('s):

Feodale trouw en geloof. Voor uitleg: zie bijlage 1, het geel gekleurde stuk met nummer 1.

7. Motieven:

In het boek keert God steeds terug. De boodschap komt van God die hem uit stelen zend, Karel bidt tot God, met behulp van God wint Elegast het duel, en Karel dankt God. (zie bijlage 2 roze gedeelten).

8. Personen:

Karel de Grote: (wrsch. 2 april 742 – Aken 28 jan. 814), koning der Franken van 768 tot 814, koning der Longobarden van 774 tot 814 en Rooms keizer van 800 tot 814, was de oudste zoon van Pippijn III, koning der Franken, en Bertrada. Na de dood van Pippijn III (768) begon de regering van Karel, aanvankelijk slechts over een deel van het rijk, later, na de dood van zijn broer Karloman (771) en de uitsluiting van diens kinderen uit de erfopvolging, over het gehele rijk der Franken(Bron: Winkler Prins Encarta Encyclopedie editie '99). In het boek staat niets over Karel alleen dat hij de koning was.

Elegast: Hij was de leenman van Karel die door Karel om een klein vergrijp verbannen was en nu als roofridder in zijn onderhoud moest voorzien. Bij de eerste ontmoeting van Karel en Elegast wordt Elegast beschreven als "de zwarte ruiter op het zwarte paard". Verder staat er niks over Elegast in het boek.
9. Structuur van het boek:

Dit boek telt acht hoofdstukken. De oneven hoofdstukken bevatten steeds een volgend gedeelte van het verhaal over Karel ende Elegast vergezeld van begeleidend commentaar. In de hoofdstukken komen enkele achtergronden van de middeleeuwse verhalencultuur aan de orde. Alle oneven hoofdstukken zijn genummerd en hebben een titel. Er is een proloog getiteld 'Voor je begint…' daarin wordt uitgelegd dat het een middeleeuws verhaal is, iets over de vorm en de taal, de opbouw van het boek en de werking van het verhaal. Dit is geschreven in het gewoon hedendaagse Nederlands. Een epiloog is er niet.

10. Stroming:

De Middelnederlandse literatuur. De Middelnederlandse literatuur begint pas in de 12de eeuw. Dat heeft te maken met het feit dat voor 1100 de literaire cultuur voor een groot deel bestond uit mondelinge voorstellingen en voorleessituaties. heel veel teksten die daarbij gebruikt werden, zijn nooit opgeschreven. Veel van wat we nog over hebben uit die tijd(wat toevallig bewaard is) komt uit de twaalfde eeuw. In die tijd begon men teksten op te schrijven in de volkstaal. Die taal noemde men het Diets(=volkstaal). De geleerden schreven meestal in het Latijn. In het Diets kon je iets duidelijk maken aan een eenvoudig publiek. Het Middelnederlands is eigenlijk niet meer dan een verzameling dialecten zoals het Limburgs, Brabants, Vlaams, Hollands en Saksisch. Karel ende Elegast is in het Diets geschreven.

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Hoe veel keer verschijnt de engel aan koning Karel?
Als lezer ben je, via de alwetende verteller, vanaf het begin op de hoogte van de afloop van het verhaal.
Hoe verloopt het gevecht tussen Karel en Elegast?
Hoe wordt Elegast gewaarschuwd dat koning Karel in de buurt is?
Welke woorden omschrijven het karakter van Elegast het best? Kies twee antwoorden.
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het object waarvoor Elegast de slaapkamer van Eggeric moet betreden?
In dit verhaal is er sprake van poëtische gerechtigheid. (Dat betekent dat de goede personages worden beloond en de slechte worden bestraft.)
Wat is de lering die het middeleeuwse publiek uit dit verhaal zou moeten halen?

REACTIES

C.

C.

goed uittreksel en goed bruikbaar

23 jaar geleden

C.

C.

Alleen jammer dat er geen bijlage bij staat..

8 jaar geleden

R.

R.

Heel erg blij mij, heb op deze manier makkelijk mijn school verslag kunnen maken :)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.