Titelblok:
Titel: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Schrijver: Francine Oomen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Illustrator: Annet Schaap
Jaar van verschijning: 2005

Gegevens over de schrijver:
Francine Oomen is op 27 maart 1960 geboren in Laren (Noord-Holland).
Sinds Francine klein was, heeft ze hobby's en die zijn altijd hetzelfde gebleven: lezen, schrijven en tekenen. Francine Oomen heeft ook nog 3 kinderen. Ze schrijft voor kinderen in alle leeftijden. Francine’s boeken zijn spannend, grappig en onvoorspelbaar. De tekenaar van deze boeken is Annet Schaap.
Vroeger toen haar kinderen nog klein waren, maakte ze prenten- en kartonnen boekjes. Maar omdat haar kinderen nu ouder zijn, schrijft ze alleen maar boeken voor die leeftijd.
Haar beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper.
Haar Carrière begon toen ze allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen.
En daarna is ze zelf gaan schrijven.

Gegevens over het boek:
Het boek heeft 156 bladzijden en 25 hoofdstukken. Het is een boek uit een reeks, de reeks; hoe overleef ik…
Je hebt er nog 7 andere:
Hoe overleef ik mijn vakantie?
Hoe overleef ik het jaar 2000?
Hoe overleef ik de brugklas?
Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Hoe overleef ik mijzelf? (Bekroond door de kinderjury 2003, Hotze de Roosprijs 2003, bekroond door de jonge jury 2004)
Hoe overleef ik een gebroken hart? (bekroond door de kinderjury 2003, Hotze de Roosprijs 2004, bekroond door de jonge jury 2005)
Hoe overleef ik met/zonder jou? (Bekroond door de kinderjury 2005, Hotze de Roosprijs 2005)

Boven elk hoofdstuk staan illustraties. Deze verwijzen naar de titel en inhoud van het hoofdstuk.

De hoofdstukken zijn heel kort, vandaar dat er zoveel zijn. Vaak begint een hoofdstuk met een e-mailtje, die Rosa naar Neuz, Jonas, of Esther stuurt.

Gegevens over het verhaal:
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, maar ook in Limburg, Den Bosch en Rotterdam. Het speelt zich gewoon in deze tijd af. Het verhaal duurt een paar maanden, maar met heel de reeks erbij duurt het jaren. Het begon toen Rosa naar de brugklas ging (dus toen ze 12 was) en in dit boek wordt ze 16.
Het is een komische roman voor de jeugd. Het is een heel grappig verhaal, maar ook wel weer heel romantisch.
Het boek heeft geen slot. Dat komt omdat er nog een boek komt, het vervolg op Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Het verhaal is goed opgebouwd, de inleiding begon bij “hoe overleef ik mijn vakantie”.

De hoofdpersoon is Rosa van Dijk:
Rosa (haar vriendinnen noemen haar Rooz, dat vind ze stoerder klinken)
Ze is een meisje van 15, ze moet veel voor haar broertje zorgen omdat haar moeder depressief is, maar in dit boek wordt dat gelukkig al minder.
Rosa is een heel eigenwijs meisje, en ook wel een beetje koppig.
Verder is het een heel grappig meisje.

Verder heb je niet echt hoofdpersonen, maar wel bijfiguren:
- Vincent (Neuz) is het vriendje van Rosa. Hij heeft rood lang haar, en een hele grote neus, vandaar z’n bijnaam.
- Esther Jacobs (Ezzie) is Rooz haar beste vriendin, maar daar kan ze niet veel mee afspreken omdat ze zo ver van elkaar af wonen. Ze hebben wel veel contact over de e-mail. Esther draagt hele aparte kleren met verschillende soorten stof en kleuren die niet iedereen heeft. Omdat ze niet zoveel geld hebben maakt haar moeder haar kleren.
- Jonas de Leeuw (Jonaz) is ook een vriend van Rooz, daar e-mailt ze ook mee omdat hij te ver weg woont. Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar, en hij houdt heel veel van dichten.
- Abeltje (Appie garnaal), dat is het 3 jarige broertje van Rosa. Hij zit in een periode van waar hij alles zelf wil doen terwijl hij het nog niet zo goed kan.
- De moeder van Rosa is net zoals alle moeders, bezorgd om haar dochter, en soms iets te bezorgd.
- De 3 vriendinnen van Rosa's nieuwe school in Amsterdam zijn: Joya, Noa en Carmen. Joya heeft lang blond haar en bruine ogen. Ze is heel erg stil, maar niet verlegen. Ze heeft astma en doet dus nooit mee in de gym les. Noa is juist heel erg druk. Zij zegt alles wat ze denkt en heeft heel vaak ruzie. En Carmen is donker van huidskleur een beetje dik, klein en grappig. Zij zit op breakdance.

Titelverklaring:
Ik denk dat ze deze titel heeft gegeven, omdat het boek je een klein beetje tips geeft om te overleven. En 'mijn ouders' staat er in omdat Rosa voor het eerst in een zolange tijd haar vader weer ziet.

Thema:
Dit verhaal draait niet echt om een ding, er komen verschillende dingen in voor;
Liefde: Neuz en Rosa houden van elkaar.
Jaloezie: Rosa is wel een beetje jaloers op haar halfzusje Flora, het nieuwe kindje van haar vader.
Teleurstelling: dat Noa geen vriend mag hebben van haar ouders, anders wordt ze verstoten.
Woede: Rosa en haar moeder hebben heel veel ruzie, maar ze maken het wel elke keer wel goed.

Het verhaal:
Rosa is een meisje van bijna 16 in de puberteit, dat heel koppig en eigenwijs is. Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en zij woont in Amsterdam met haar moeder. De moeder van Rosa is hertrouwd en uit dat huwelijk is Abeltje gekomen. Alexander, de man waarmee de moeder van Rosa is hertrouwd, is overleden.

Ze hebben niet zoveel geld dus ze moeten erg zuinig zijn. Tot ze een brief krijgen van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een dikke erfenis van 350.000 euro krijgen. Van dat geld kopen ze een huis in het centrum van Amsterdam.
Eerst vindt Rosa dat niet zo leuk, want dan zou ze alweer naar een andere school moeten, maar gelukkig heeft ze haar moeder kunnen overhalen dat ze nog op haar oude school mag blijven.
Ze krijgt wel een baantje, bij een bloemenzaak, die het Roosje heet.

Rosa heeft bijna nooit meer contact met haar vader. Dat komt omdat ze denkt dat haar vader niet meer van haar houdt, omdat ie nooit meer iets van zich laat horen. Totdat de nieuwe vriendin van z’n vader Rosa op belt, en vertelt dat haar vader een hartinfarct heeft gehad. Rosa schrok zo erg, dat ze meteen haar spullen pakte en naar het treinstation gaat en naar ziekenhuis gaat, waar haar vader ligt. Als ze in het ziekenhuis is mag ze eerst niet blijven, maar als Rosa het verhaal vertelt dat ze haar vader al zo lang niet meer heeft gezien besluit de zuster dat ze toch mag blijven.

Ze is de hele nacht bij haar vader gebleven. Daarna gaat ze naar haar vaders vriendin, en haar zusje Flora die ze nog nooit had gezien. Ze is eigenlijk van plan om naar huis te gaan, maar als ze op het treinstation staat denkt ze aan Jonas. Die ze al zo lang niet meer gezien heeft. Dus in plaats van de trein naar Amsterdam te pakken, pakt ze de trein naar Limburg (Limboland, zoals Rosa dat noemt). Ze helpt Jonas om iets te vertellen aan z’n ouders.

Dan gaat ze weer naar het treinstation, maar ze gaat nog steeds niet terug naar huis. Ze gaat naar Den Bosch, naar haar beste vriendin Esther. Die vindt dat Rosa haar een beetje buitengesloten heeft, omdat Rosa heel veel contact heeft met Neuz.

De volgende dag is ze jarig, en gaat ze samen met Esther terug naar Amsterdam. En ze viert haar verjaardag in de “Pink Lagoon” een disco in Amsterdam.

Eigen mening:
Ik vind het echt een heel goed boek. De reeks is sowieso heel goed. Er staan survivaltips in, dus je kan er ook nog eens van leren. Ik vind het ook een heel leuk en grappig verhaal. Het blijft ook wel een beetje spannend, omdat je helemaal niet verwacht wat er gebeurt. De reeks hoe over leef ik… is ook een hele mooie reeks, elk verhaal is wel anders. Het is dus absoluut niet eentonig!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

ik vind het een leuk boek omdat er steeds nieuwe spannende dingen gebeuren en het verhaal zou best echt gebeurd kunnen zijn

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

heeej bedankt voor de tips ik heb er heel veel uit kunnen halen en ik kon zo wat dingentjes veranderen en toevoegen.ik heb net het cijfer binnen gekregen en....
ik heb een 8,8 super goed dus dankjewel voor de tips groetjes Leonie!! :)

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

alice bedankt heb een tien op het boekverslag

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ik heb het boek gelezen echt super leuk!
ik ben nu bezig met het boekverslag van dit boek ik hoop dat is een goed cijfer krijg. maar met dit boek lukt dat vast wel xx

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Je bent de referentie naar de bio van Francine Oomen vergeten! Dat is heel belangrijk als je iets over de schrijver schrijft in je boekverslag. But keep up the good work!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

hier klopt helemaal nx van man waar ben jij mee bezig heb je het boek wel gelezen of alleen gehoord 1.die stiefvader gaat dood 2.neuz heeft bruine krullen en blauwe ogen :P en de rest ga k allemaal nie type dombo

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

rosa's vader gaat niet dood, maar haar stiefvader wel, hij overlijdt omdat ie dronken achter het stuur kruipt. geloof mij nou maar, ik heb alle boeken gelezen. x

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Rosa's echte vader gaat niet dood maar de stiefvader is wel overleden aan een auto ongeluk :3 xx

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

wat is de druk en de plaatsvan het boek?

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Rosa's Vader Gaat Niet Dood Ik Heb Het Boek Gelezen 8D

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

gaat Rosa's vader nou dood of wat??

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Het klopt hier en daar niet maar Who Cares????????? als je goed cijfer hebt maakt niet uit.
ik zeg ff over informatie over de schijfer en het oek en de reeks kan je gewoon helemaal achteraan het boek lezen!! groetjes

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

hoi,
er klopt egt helemaal nix van die vader heeft een hartaanval gekregen geen hartinfarct!
enn van de rest klopt ook nix!
oja nog een vraagje wat heb je eigenlijk voor cijfer gekregen?
want er klopt nix van
ik denk niet erg hoog!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

halloo ik heb een vraag ik moet een boekbespreking houden en mijn vraag is wat is het ondw van de tekst en wt zij de belangerijkste gebeurtenissen

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

dit verhaal klopt niet!
ten 1e klopt het niet over de schrijfster en ten 2e het verhaal klopt niet!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

heej alice bedankt voor die boekverslag ik heb een acht en half
ik kon het so kopieren:D

c0ol


groetejs bart

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

er staat in de tekst dat het half-zusje van Rosa Flora heet maar ze heet Floortje.

13 jaar geleden

Antwoorden

E.

E.

het half-zusje heet wel Flora maar Rosa gaf Flora de bijnaam Floortje!!

5 jaar geleden

gast

gast

T.

T.

in het boekverslag staat dat de bloemenwinkel gaat werke rosa heet maar het heet rozemarijn

13 jaar geleden

Antwoorden

K.

K.

ja dacht ik ook al heb in me boek gekeken en er staat rozemarijn

4 jaar geleden

gast

gast

A.

A.

Neuz heeft bruine krullen, geen rode

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

uitgever is uitgeverij

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Dom

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

IK heb een fout

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

dit boekverslag is perfect ik heb deze precies zo ingeleverd en ik heb een 10 dankje wel

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

* De informatie over Noa klopt niet, zij is heel verlegen en durft niet voor zichzelf op te komen.
* De informatie over Vincent van Gelderen klopt niet. Hij heeft geen lang rood haar, maar bruine krullen en blauwe ogen.

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hoooii,
ik wil even laten weten dat het zusje van rosa helemaal geen flora heet in het echt. Gewoon Floortje
xxx Mij
p.s ik vind dit boekverslag wel goed verder:P

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

hallo,
ik moet zelf ook mijn boekverslag houden over dit boek. Maar ik wou even laten weten dat de winkel 'Rozemarijn'heet en niet Roosje.
Ik hoop dat jullie dat verbeteren

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast