Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Inhoudsopgave

1. Inleiding Bladzijde 3.
2. Samenvatting Bladzijde 4.
3. Personages Bladzijde 6.
4. Genre Bladzijde 11
5. Onderwerp Bladzijde 11
6. tijd Bladzijde 11
7. Zelfgeschreven recensie Bladzijde 12
8. Over Francine Oomen Bladzijde 15


Inleiding

Van de “ Hoe overleef ik”-serie had ik al meer boeken gelezen, zoals “ Hoe overleef ik met/zonder jou?” en “ Hoe overleef ik de brugklas?” . Doordat die boeken allemaal op een zelfde manier geschreven zijn, wist ik dat ik die boeken leuk vond om te lezen. Dit boek leek me ook een leuk boek. Door de titel te lezen wist ik waar het over ging. De voorkant van het boek ziet er leuk uit; je ziet Rosa (de hoofdpersoon) en Neuz (Rosa’s vriendje) dansen. De voorkant is gebaseerd op het eindfeest dat Rosa geeft.

Ik verwachtte dat het een heel leuk boek zou zijn. Ik dacht dat het zou gaan over Rosa die veel meemaakt; ook dacht ik dat haar ouders daar veel in mee zouden spelen. Ik verwachtte ook dat het een boeiend boek was dat gemakkelijk te lezen was.

Ik vond het een heel leuk boek, er gebeurden veel dingen. Doordat er zo veel gebeurde, bleef het boeiend. Er zaten emotionele stukjes in, bijvoorbeeld bij haar vader waar ze de hele nacht bleef zitten en hun gesprek was heel emotioneel. Er zaten ook grappige stukjes in, bijvoorbeeld de mails die Jonas en Rosa met elkaar hadden over het “homo zijn” van Jonas.


2. Samenvatting

Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en Rosa woont met haar moeder in Amsterdam. Ze heeft nog een broertje, Abeltje. Haar moeder had, nadat ze was gescheiden van de vader van Rosa, een nieuwe vriend gekregen, Alexander. Samen met hem heeft ze Abeltje gekregen. Alexander is overleden door een auto-ongeluk.

De moeder van Rosa is niet zo rijk. Rosa’s moeder, Rosa en Abeltje krijgen een brief thuis dat ze een erfenis van Alexander krijgen van 350.000 euro. Rosa´s moeder wil er een grachtenpand van kopen in Amsterdam. Rosa wil dat niet, dan moet ze weer van school verwisselen. Ze haalt haar moeder over dat ze op dezelfde school mag blijven. Rosa praat veel met haar vriendinnen, Joya, Noa en Carmen over de verhuizing. Dan gaat de telefoon, de moeder van Rosa neemt op. Het is de verkoper van het huis, het huis is aan Rosa’s moeder verkocht. Rosa gaat met Carmen en Joya bij het huis kijken. Tegenover het grachtenpand is een terrasje, daar gaan ze wat eten en drinken.

Rosa vindt het jammer dat Noa er niet bij kan zijn en Joya legt uit dat Noa thuis in de problemen zit. Dat komt doordat ze moslim is en niet verliefd mag zijn op wie zij wil. Als ze teruggaan, zien ze een bloemenzaakje. Bij dat bloemenzaakje staat een bord buiten met: hulp gevraagd voor de zaterdag. Rosa gaat naar binnen en vertelt dat ze in de straat komt wonen en dat ze in het bloemenzaakje wil komen werken. Ze wordt aangenomen als verkoopster.

Als Rosa thuis komt, vertelt ze het nieuws meteen aan haar moeder, daarna gaat ze op de computer. Er is een mailtje van Jonas, een oude vriend uit Den Bosch, hij vertelt haar dat hij op een jongen verliefd is, Robin. Hij weet alleen niet goed wat hij er mee aanmoet en vraagt Rosa om hulp. Rosa stuurt na het lezen van de mail van Jonas nog een mailtje naar Neuz. Ze heeft al veel mails naar Neus gestuurd maar hij antwoordt niet. Rosa is bang dat hij een ander heeft.
Als het ’s avonds al donker is, komt Noa eraan, ze is heel erg overstuur. Ze vertelt Rosa dat haar neven haar vriendje, Samuel, in elkaar hebben geslagen. Ook vertelt ze dat ze in de zomervakantie in Marokko wordt uitgehuwelijkt. Uiteindelijk gaat Noa naar huis.
De volgende middag bekijkt Rosa haar mail, eindelijk heeft ze een mailtje terug van Neuz, Neuz mailde niet meer, omdat hij bezig was zich voor te bereiden op de kunstacademie, het Rietveld. Hij moest zich daar voor gaan stellen en een paar werken laten zien die hij had gemaakt. Rosa gaat even kijken op MSN of Neuz online is. Haar ”echte” vader heeft haar aangemeld op MSN. Rosa’s vader begint een gesprek, hij wil Rosa wat vertellen, maar Rosa is boos dat hij zo lang niks van zich heeft laten horen, en blokkeert hem. Daarna krijgt ze nog een email van Neuz, hij is niet aangenomen op de academie.
De telefoon gaat, het is Marieke (de nieuwe vrouw van haar vader). Ze vertelt Rosa dat haar vader een hartinfarct heeft gehad en dat hij in het ziekenhuis ligt. Rosa schrikt haar heel erg van en pakt meteen de trein en gaat naar het ziekenhuis waar haar vader ligt. Als ze in het ziekenhuis is, mag ze niet blijven van een zuster, dan barst ze in tranen uit en legt het verhaal uit, uiteindelijk mag ze toch blijven. Ze blijft de hele nacht bij haar vader, dan wordt haar vader even wakker. Ze praten wat over vroeger wat er allemaal mis is gegaan, ook vertelt hij haar over het zusje dat ze erbij heeft gekregen. De volgende morgen vindt de zuster Rosa en haar vader slapend aan. Die zelfde morgen gaat ze naar Marieke en haar zusje. Ze is heel zenuwachtig als ze voor het huis van haar vader staat, toch belt ze aan en het valt haar allemaal mee.
Ze is van plan weer naar huis te gaan maar op het station twijfelt ze, ze kijkt of ze nog genoeg geld heeft om Welle(limburg) te gaan. Ze heeft nog genoeg geld om naar Welle te gaan, daar woont haar oude vriend Jonas. Ondertussen is de moeder van Rosa heel ongerust. Ze probeert Rosa te bereiken. Rosa loopt op het station rond, haar telefoon gaat maar ze durft niet op te nemen, ze is bang dat het Marieke is die belt. En dat Marieke haar vertelt dat haar vader het niet gehaald heeft. Gelukkig was het Marieke niet, het was Neus. De moeder van Rosa had naar Neus gebeld of hij wist waar Rosa zat. Neus was erg bezorgd over Rosa. Neus vertelde Rosa dat haar moeder hem gebeld had en dat ze erg ongerust was. Op advies van Neus belt Rosa haar moeder en legt het verhaal uit. Daarna stapt ze op de trein naar Welle. Als ze in Welle is, is Jonas er niet, de moeder van Jonas wel. Ze praten wat en dan vraagt de moeder van Jonas of Rosa denk dat Jonas homo is. Eerst probeert Rosa het te ontkennen maar uiteindelijk vertelt ze het toch aan de moeder van Jonas. Ze denkt dat Jonas boos zal zijn, uiteindelijk is hij Rosa dankbaar dat ze het aan zijn moeder heeft verteld. Als ze in de trein is naar huis hoort ze de omroepster roept de omroepster Station Den Bosch, daar woont haar vriendin Esther. Ze hadden ruzie op MSN, Esther vond dat Rosa veel te veel met Neuz bezig was en dat Rosa haar verwaarloosde. Rosa pakt haar kans om het goed te maken met Esther. Het is half 11 ’s avonds als ze bij Esther aankomt. De volgende dag is Rosa jarig, ze gaat samen met Esther naar Amsterdam terug. Waar ze naar veel zeuren een groot feest mag houden in de “Pink lagoon”. Al haar vrienden komen, de vrienden van vroeger en de vrienden die ze nu heeft.Belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Rosa

De twee belangrijkste gebeurtenissen voor Rosa zijn:
1. Rosa ,haar moeder en broertje hebben een heel grote erfenis gekregen.
2. Rosa’s vader ligt in het ziekenhuis door een hartinfarct.

Hoe loopt het af met de erfenis?
Doordat ze zoveel geld hebben, kopen ze een grachtenpand in Amsterdam. Ook verandert Rosa’s leven, ze hoeven ineens veel minder zuinig te zijn en hebben veel meer luxe.
Hoe loopt het af met de vader van Rosa?
Haar vader ligt in het ziekenhuis met een hartinfarct. Rosa gaat er naar toe en krijgt, doordat hij in het ziekenhuis ligt, een vele betere band met haar vader. Ze ziet hem veel vaker en ze heeft veel meer het gevoel dat hij van haar houdt. Rosa’s vader komt weer gezond uit het ziekenhuis en heeft daar een vele betere band met zijn dochter aan overgehouden.

3. Personages:

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon in dit verhaal is Rosa. Rosa beleeft alles, alles wordt bekeken vanuit haar standpunt. Rosa wordt ineens rijk en haar leven verandert heel snel. Eerst woonde ze in een flat, daarna in een grachtenpand. Eerst had Rosa heel weinig te besteden en moest ze heel zuinig zijn, daarna had ze veel te besteden. Daar werd ze heel gelukkig van, maar dat geluk was snel weg. Haar vader kreeg een hartinfarct waardoor haar hele leven weer in puin was. Ze had haar vader al jaren niet meer gezien, maar ging toch bij hem op bezoek.

Rosa is heel sociaal, en ze komt op voor anderen, mensen kunnen altijd met problemen bij haar terecht, alleen weet ze niet altijd waar ze met haar eigen problemen terecht moet. Ze is heel dapper, ze gaat na jaren weer terug naar haar vader. Ze is zelfstandig en ze gaat helemaal alleen op de trein naar haar vader toe.

Bijfiguren:
• De moeder van Rosa, ze is een lieve moeder, heel zorgzaam, maar ook snel ongerust over haar kind.
Rosa is op de trein gestapt naar haar vader en ze is nu al een tijdje weg. Rosa belt haar moeder om te vertellen wat er allemaal is gebeurd. ‘ Mam?’ ‘Roos! Oh, liefje, ik was zo ongerust. Ik heb de hele tijd geprobeerd je te bereiken, maar ik kreeg alleen maar je voicemail. Toen heb ik Marieke gebeld en van haar heb ik het nummer van het ziekenhuis gekregen… Hoe is het met je vader?

• De vader van Rosa. De vader van Rosa verbergt zijn verdriet van vroeger, hij krijgt een hartaanval en belandt in het ziekenhuis. De vader van Rosa is een sociale persoon. Hij is, nadat hij Rosa weer heeft gezien, veranderd van een chagrijnige man in een vrolijke man, Hij ziet na het bezoek van Rosa zijn leven weer beter zitten.
De vader van Rosa stuurt een mailtje naar Rosa vanuit het ziekenhuis.
Ik heb Marieke zo ver gekregen dat ik mijn laptop kreeg in het ziekenhuis. Ik heb haar plechtig moeten beloven dat ik hem alleen voor recreatieve doeleinden zou gebruiken. Nou, ik ben ook echt niet van plan weer te gaan werken. Ik heb mijn lesje nu wel geleerd. Ik realiseer me nu heel goed dat mijn harde werken een vlucht was. Een vlucht om pijnlijke en moeilijke dingen niet te hoeven voelen.
Ik ga nu beginnen met te leven, in plaats van overleven. Lieve roos, ik weet nooit zo goed de woorden te vinden, maar ik wil je zeggen dat ik zo blij ben dat je gekomen bent. Ik ben zielsgelukkig dat het weer goed is tussen ons, en ik laat nooit meer iets tussen ons komen. Na de scheiding had ik het gevoel mijn hart te zijn verloren. Nu heb ik het weer… Veel liefs je vader

• Abeltje, het halfbroertje van Rosa, hij is 3 jaar, en wil graag alles zelf doen, terwijl hij het niet allemaal zelf kan, ook wil hij iedereen graag troosten.
Rosa komt ’s middags thuis en schenkt wat drinken in. ‘Appie, wil je sappie?’ Abeltje haalt zijn duim uit zijn mond.’ Appie wil banaan. Hoehoe hoe’ Rosa gaat met de pot thee, twee bekers en de koektrommel naast haar moeder zitten. Voor Appie pelt ze een banaan. ’Mam… mag ik je wat vragen’ ‘aha, zoiets zag ik al aankomen,’zegt moeder met een grijns. Rosa breekt een stukje van een banaan af en stopt die in Appies mond. ’Appie zelf doen, ‘zegt Appie boos.

• Neuz, het vriendje van Rosa, hij is zorgzaam en verliefd op Rosa, hij wordt niet aangenomen op de academie, en zit daar erg mee. Samen met Rosa zorgt hij ervoor dat hij toch aangenomen wordt.
Rosa loopt op het station en haar telefoon gaat. Ze durft niet op te nemen, ze is bang dat het de zuster is die vertelt dat haar vader overleden is, maar uiteindelijk neemt ze toch op. Rosa bijt op haar lip en klapt de telefoon open.’ Roos! Eindelijk neem je op! Ik maakte me zorgen!’ Het is de stem van Neuz.’ Waar ben je liefje?’ ‘Ik zit in de trein’. Rosa gaat rechtop zitten en haalt diep adem.

• Noa, een van de vriendinnen van Rosa, ze heeft een groot probleem thuis, ze mag niet verliefd zijn op wie zij wil, ze wordt uitgehuwelijkt. Ze is bang, verdrietig en voelt zich machteloos. Ook is ze heel hard voor zich zelf.
Noa is bij Rosa huilend aangekomen en vertelt wat er is gebeurd.
Noa ploft neer en barst in tranen uit. ‘oh, Roos, sorry dat ik je stoor.. maar ik wist niet… Ik kon niet…Z-ze hebben hem helemaal in elkaar g-geslagen!’
‘Wat?’ ‘Wie?’ Noa begint nog harder te huilen. ‘Jeetje, No, wat is er gebeurd? Oh jee… Huil maar even uit.

• Carmen, een van de vriendinnen van Rosa, ze is een vrolijke persoon, ze spaart al vanaf haar 13e voor haar opleiding, thuis hebben ze maar weinig geld en veel kinderen, ze vult vakken, de helft van haar verdiende loon geeft ze aan haar moeder, ze doet dat vrijwillig.
Carmen, Rosa en Joya zitten op een terrasje en vertellen aan elkaar of ze op kamers willen en hoe.
‘En jij Car? Ga jij op kamers na je eindexamen?’ ‘Ja, denk het wel, niet dat ik thuis weg wil maar ons huis puilt uit, met zes kinderen. Mijn twee oudere broers zijn niet weg te meppen. Die hebben het veel te goed bij mijn moeders pappot. ‘Car spaart al sinds haar 13e voor haar opleiding,’zegt Joya. ‘sparen? Waarom?’ Omdat we thuis weinig geld hebben, en op kamers wonen en studeren is hartstikke duur’.

• Joya, Noa vertelt altijd haar problemen aan Joya. Joya vertelt het dan vaak weer verder aan Rosa en Carmen. Joya is de vertrouwenspersoon van Noa. Ze is ook een vrolijke persoon en thuis heeft ze het heel fijn. Ze is helderziend, maar vindt het soms zelf heel erg vervelend.
Rosa, en Joya zitten wat te praten in de pauze van school.
‘Maar we hadden het over je vader vertel eens wat over hem’ ‘Ik wil niet over hem praten. Waarom niet? Mijn vader en zijn nieuwe vriendin hebben in december een baby gekregen. Maar dat is toch leuk!’ Zoiets voelde ik al. Een kindje’.’Men, s ik krijg soms rillingen van jou’. ‘Niet doen dat is niet echt nodig. Ik zal nooit ongevraagd in je kop peuteren.’

• Esther, Esther is de oude vriendin van Rosa, ze krijgen ruzie Esther vindt dat Rosa haar verwaarloost, omdat ze veel te veel met Rosa omgaat. Esther is vroeger veel gepest, ze heeft een aparte kleding smaak en ziet er apart uit. Esther staat heel stevig in haar schoenen, ze is een goede vriendin voor Rosa.
Rosa komt ’s avonds aan bij Esther.
Er klinkt gerammel van een ketting en het opendraaien van een slot. De deur zwaait open en daar staat Esther, met haar jampotglazen op en gekleed in een wel heel aparte zelfgemaakte nachtjapon. ‘Rosa! Hoe kom jij hier?’
Esther kijkt haar ongelovig lachend aan. ‘Maar wat doe je hier?’ Rosa slaat haar armen om Esther heen. ‘Es wil je- plies, plies!- niet meer kwaad op me zijn? Esther barst in lachen uit. ‘Natuurlijk vergeef ik je, mafketel…!! Ik blijf forever-altijd je vriendin!’

• Zuster Nina, Zuster Nina vangt Rosa op in het ziekenhuis. Zuster Nina is een zorgzame persoon, dat moet ook wel want verzorgen is haar vak.
Rosa komt aan in het ziekenhuis. Ze wordt opgevangen door Nina. Nina wil dat Rosa mee gaat naar de verpleegsterruimte maar dat wil Rosa niet.
‘Wat je ook zegt, ik blijf hier. De verpleegster kijkt haar een moment besluitloos aan. Oké, ik begrijpt het. Ik heet Nina. Rechts naast je vaders bed zit een alarmknop. Als er iets is, kun je bellen, dan ben ik zo bij je.’ Rosa knikt dankbaar.’Heb je honger?’ Rosa schudt haar hoofd. ‘Ik breng je wel wat te drinken.

• Marieke, Marieke is heel bezorgd om haar man, ze hebben net samen een kindje waar ze heel gelukkig mee is. Ze weet precies wat er in haar man omgaat.
Rosa is voor het eerst bij haar vaders huis. Rosa gaat bij Marieke op bezoek om haar zusje te zien.
‘Is hij al bij bewustzijn geweest?’ Rosa knikt. ‘Ja, het gaat prima met hem. Hij is even wakker geweest en toen hebben we wat gepraat. En?’ Marieke kijkt Rosa vragend aan. Rosa glimlacht. ‘We hebben het weer goed gemaakt. Oh.. wat ben ik dáár blij om. Het zat hem zo dwars. Wat goed van je, Roos. Wat dapper!’

Rosa verandert in het verhaal meer keren. In het begin is ze ongelukkig en niet vrolijk, ze hebben een klein huis en ze moeten heel zuinig zijn. Dan ontvangen ze een brief waarin staat dat ze €350.00 tegoed hebben van de erfenis van Alexander en zijn ze rijk. Daar is Rosa heel blij mee. Ze voelt zich gelukkig en ze is vrolijk. Maar dat verandert weer snel, haar vader komt in het ziekenhuis te liggen omdat hij een hartinfarct heeft gehad. Rosa voelt zich daardoor naar en verdrietig. Als het beter gaat met haar vader, wordt ze al snel weer gelukkig en is ze vrolijk.

1. De karaktereigenschappen van Rosa zijn: sociaal, behulpzaam, dapper, zelfstandig en vrolijk.
2. Haar karakter ontwikkelt zich niet echt, ze blijft sociaal, behulpzaam, dapper en zelfstandig. Door haar vader is ze wel veel minder vrolijk, maar het is niet blijvend dat ze zo weinig vrolijk is.
3. Rosa vertoont dapper gedrag, ook komt ze heel zelfverzekerd over. Ze stapt helemaal in haar eentje op de trein en reist heel wat af. Ze gaat naar haar vader toe en zoekt zelf waar hij ligt in welke kamer en gaat zomaar naar binnen. Ook gaat ze nog op bezoek bij Jonas, waarvoor ze weer alleen met de trein moet.
4. Rosa is een meisje met blonde haren en ze kleedt zich volgend de mode. Meer kom je niet over haar te weten.
5. Rosa heeft nare, verdrietige en schuldige gevoelens, ze is bang dat haar vader dood gaat en voelt zich heel verdrietig. Ze voelt zich naderhand schuldig dat ze haar vader heeft geblokkeerd op MSN terwijl hij haar wat wilde vertellen.
Rosa zit in de trein en denkt aan haar vader.
Ze heeft er niet over nagedacht hoe het voor haar vader voelde, dat ze geen contact meer met hem wilde. Ze heeft alleen aan zichzelf gedacht, aan haar eigen pijn. Wat egoïstisch! Schuldgevoel overspoelt Rosa. Ze krimpt in elkaar.

Rosa heeft ook heel nare gedachtes. Ze is heel bang dat haar vader dood gaat, ze is ook bang dat Neuz een ander heeft.
Rosa is in Den Bosch aangekomen op het station en kijkt op haar mobiel.
Vijf gemiste oproepen, drie berichten. Vast van haar moeder. Niet opnemen? Maar stel dat het Marieke is… Stel dat ze zegt: ‘Je vader heeft het niet gehaald, Rosa…’Rosa bijt op haar lip en klapt de telefoon dicht.

6. Rosa heeft veel relaties, ze heeft veel oude vrienden. Dat komt omdat ze zo vaak is verhuisd. Ze houdt contact met ze via MSN en ze mailt veel met ze. Ze heeft 3 goede vriendinnen waar ze veel mee doet op school en na school trekt ze op met Carmen, Joya en Noa. Met haar moeder en haar broertje heeft ze een goede relatie. Ze past op en zorgt veel voor haar broertje.
Haar verjaardag… daar moet ze nog plannen voor maken. Ze heeft hem al lang niet meer gevierd. De laatste keer was toen haar ouders nog bij elkaar waren. Rosa voelt dat ze een brok in haar keel krijgt. Wie zal ze uitnodigen?
Neuz, Esther, Jonas, Joya, Noa, Carmen, Khalim, Joss stone en Eminem. En in de klas zitten ook nog wel een paar aardige kinderen met wie ze wel eens staat te praten. Joss Stone en Eminem zijn waarschijnlijk een beetje te beroemd voor op haar verjaardagsfeestje.

De hoofdpersoon leren kennen.

De hoofdpersoon leer je op verschillende manieren kennen. In dit boek leer je Rosa kennen door:

• Wat ze doet en zegt:
Noa is bij overstuur bij Roos thuisgekomen.
‘Wat is er met haar Roos? fluistert haar moeder. ’Waarom is ze zo overstuur?
‘Weet ik niet, geen idee. Maar ik denk dat het met haar ouders te maken heeft.’
Rosa loopt langs haar moeder heen naar de keuken. Ze schenkt een glas water in, pakt een rol keukenpapier en loopt snel terug. Noa ligt in elkaar gerold op haar bed onbedaarlijk te snikken. Rosa aait over haar rug. ‘Hier No, snuit je neus en drink wat’.

Je leert haar daar al een beetje kennen, ze is heel behulpzaam voor Noa.

• Wat ze denkt en voelt.
Als Rosa een kwartier later terugloopt over de gracht, met vijf euro in haar hand geklemd, voelt ze zich gloeien van geluk. En heel volwassen. Kijk haar nou eens lopen, door Amsterdam, met haar eerste fooi op zak. Nooit gedacht dat je dat in bloemenwinkels kreeg.

Je leert Rosa hier kennen, ze is heel trots op zich zelf. Ze is heel vrolijk en is heel blij met haar eerste fooi.

Wat de bijfiguren over de hoofdpersoon zeggen

Rosa is met haar moeder aan de telefoon de nacht, nadat ze in het ziekenhuis heeft geslapen.
‘Oh Roos, ik moet er zo aan wennen. Waaraan? Dat je al zo groot bent en zo zelfstandig.’ Rosa giechelt. ‘Blij dat je het door hebt mam.’

Je leert Rosa hier kennen, haar moeder moet er erg aan wennen dat ze al zo zelfstandig is. Een van Rosa’s eigenschappen die je hier uithaalt is dus zelfstandigheid.4. Genre
Het soort verhaal is een Psychologische jeugdroman. Rosa heeft veel te verwerken, haar vader komt in het ziekenhuis, ze heeft ineens heel veel contact met hem. Haar leven verandert drastisch, van een flat naar een grachtenpand, van zuinig leven ineens heel vrij kunnen leven. Haar familie wordt uitgebreid ze krijgt er een zusje bij. Dat moet ze allemaal psychisch verwerken.5. Onderwerp

Dit boek heeft veel verschillende onderwerpen.

• Liefde, Rosa en Neus hebben verkering en mailen veel met elkaar.
• Jaloezie: Rosa is wel een beetje jaloers op haar halfzusje Flora, het nieuwe kindje van haar vader. Ze wil ook wel dat haar vader ook zo veel van haar houdt.
• Teleurstelling: dat Noa geen vriend mag hebben van haar ouders, anders wordt ze verstoten.
• Woede: Rosa en haar moeder hebben heel veel ruzie, maar ze maken het wel elke keer wel goed.6. Tijd

Tijdstip boek
De tijd waarin het boek speelt, is de tijd van nu, Rosa heeft een computer, met een webcam, ook heeft ze msn en kan ze mailen. Haar vader heeft een laptop.


Vertelde tijd
De vertelde tijd is één maand en 10 dagen. Dat weet ik omdat het boek begint met een mailtje dat verstuurd is op 13 februari. Het boek eindigt met een mailtje dat verstuurd wordt op 23 maart.7. Zelfgeschreven recensie

Onderwerp
Het onderwerp van het boek sprak me heel erg aan, over het onderwerp had ik al wel eens eerder gedacht. Dat het me heel erg leek als mijn vader in kritieke toestand zou verkeren, en dat het heel gaaf zou zijn om ineens €350.000 te hebben. Dat het zo erg was om als moslim meisje een vriendje te hebben, wist ik nog niet, dat sprak me heel erg aan. Daarom vond ik het ook jammer dat er niet echt werd verteld hoe het verder ging met Noa, of ze moest trouwen of dat ze zich geen verzetten om niet te hoeven trouwen.

Omdat het onderwerp zo groot is, ben ik vooral meer te weten gekomen over dat moslim meisjes zo streng worden behandeld.

Ik ben door het boek niet anders tegen het onderwerp aan gaan denken, dat het heel gaaf zou zijn om €350.000 te krijgen. Dat vind ik nog steeds. En dat het heel erg is dat je vader in kritieke toestand verkeert, vind ik ook nog steeds heel erg.
Over moslim meisjes wist ik nog niet zo veel dus ik kon niet echt veranderen in mijn gedachten over hoe dat is.

Ik verwachtte wel dat het onderwerp zo werd uitgevoerd, je ziet alles vanuit de ogen van Rosa. Dat is bij de andere boeken ook allemaal. Wel verraste het mij dat ze naar haar vader toe ging in het ziekenhuis.

Uit het boek komt geen echte mening over het onderwerp. Het boek geeft wel de mening, dat het verschrikkelijk is wat er met moslim meisjes gebeurt.

Ik vind dat de kant van het “moslim zijn” te weinig is benaderd, ik had graag nog meer er over willen weten, ook wilde ik graag weten hoe het nu afliep met Noa. Maar misschien wordt het wel vervolgd in het volgende boek van de “Hoe overleef ik” serie.

Gebeurtenissen:
Het boek bevat genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien. Eerst gebeurt het dat Rosa en haar moeder €350.000 krijgen, daarna wordt er verteld dat Noa wordt uitgehuwd. Dan wordt verteld dat Jonas homo is, daarna komt de vader van Rosa in het ziekenhuis.

Het is niet echt logisch hoe de gebeurtenissen gebeuren. Dat is ook niet nodig, in een normaal leven gebeurt ook niet alles op een logische manier. Ik denk dat de schrijver daar ook niet echt op heeft gelet. En dat het ook niet haar bedoeling is om de gebeurtenissen logisch te laten voorkomen. Er zit geen verband tussen de gebeurtenissen. Wel is er een gebeurtenis die wel een verband heeft met een andere gebeurtenis. Jonas vertelt eerst aan Rosa dat hij homo is. Later vertelt Rosa dat aan de moeder van Jonas. Dat heeft een verband met elkaar.

De gebeurtenissen zijn boeiend, je was benieuwd hoe de gebeurtenis af zou lopen. Je was benieuwd of Jonas echt homo was, je was benieuwd of Rosa’s moeder het huis kocht. Dramatisch was dat Noa er niks aan kon doen dat ze werd uitgehuwelijkt. Het was heel spannend of de vader van Rosa er weer boven op kwam, het zou heel schokkend zijn geweest als haar vader was overleden.

De gebeurtenissen hebben me echt aan het denken gezet, vooral de gebeurtenis dat Noa wordt uitgehuwelijkt. Als je dat leest, ben je maar blij dat je geen moslim bent, dan ben je blij dat je niet in haar schoenen staat. Dat een moeder en een vader hun kind dat aandoen, kan ik me haast niet voorstellen. Meestal staan je ouders achter je, alleen dan zijn ze “tegen” je. Het is vooral schokkend dat je er niks tegen kan doen dat je wordt uitgehuwelijkt.

Het gesprek dat tussen Rosa en haar vader ging, heeft veel indruk op mij gemaakt. Het is een heel emotioneel gesprek en je leeft heel erg mee met Rosa en haar vader.

Personages
De hoofdpersoon is wel een beetje een heldin, ik denk dat de vader van Rosa het heel goed heeft gedaan dat Rosa bij haar is geweest, daardoor kreeg hij nog meer moed om in leven te blijven. Ik zou niet op iemand willen lijken, ik ben blij hoe ik ben.

Alle personages gingen voor je leven, ze lijken allemaal op “echte” mensen. Ze zijn ook met de bedoeling geschreven dat ze op “echte” mensen lijken.

Bijna alle personages reageren voorspelbaar. Behalve Noa, het lijkt gewoon of ze niks wil doen tegen het feit dat is uitgehuwelijkt. Doordat het er zo in haar familie aan toe gaat is het voor haar “gewoon” geworden.

Je komt het meest te weten over Rosa’s vader en over Rosa zelf, je weet genoeg om hun te begrijpen. Ik vind hun gedrag heel begrijpelijk. Haar vader heeft altijd al zijn emoties opgepropt, in de nacht dat Rosa bij hem was, kwamen al die emoties eruit.

Als ik Rosa was zou ik na de nacht dat ze bij haar vader wat geweest niet meer beslissen nog eens af te reizen naar Limburg om een vriend op te zoeken. Dan ben je daarna zo moe, dat je dan zelf in de put raakt.

Bouw

De gebeurtenissen hangen niet met elkaar samen, het is eigenlijk een “real-life boek in het normale leven hangt ook niet alles samen met elkaar. Er gebeuren dingen onverwacht, net zoals dat Rosa’s vader een hartinfarct krijgt, zo’n gebeurtenis heeft geen verband met andere gebeurtenissen. Wel gaan de gebeurtenissen door op de vorige “hoe overleef ik” boeken.

De bouw van het boek is niet logisch. Maar omdat dit boek over iemand gaat die van alles beleeft, hoeft dat ook niet. Dit boek gaat verder op de vorige verschenen boeken van de serie.

Het verhaal is niet echt heel erg spannend, wel is het spannend op het moment dat de vader van Rosa weer begint te schokken, omdat zijn hart niet geregeld klopte. Dan ben je heel benieuwd of hij dood gaat of niet.

Het verhaal is heel boeiend, er gebeuren zo veel dingen met Rosa. Doordat er zoveel gebeurd met Rosa wordt het verhaal niet langdradig en saai.

Er zitten veel terugblikken in. Rosa schrijft naar (bijna) elke gebeurtenissen een mail naar Neuz/Jonas/ Esther wat er is gebeurd, alles wat in het hoofdstuk is verteld word een beetje samengevat. Ook vertelt de vader van Rosa ’s nachts waarom hij is gescheiden en hoe hij bij Rosa’s moeder is weggegaan.

Er is niet echt een slot, dat is bewust zo gedaan, in het volgende boek gaat het weer verder. Meestal aan het begin van het boek zie je een mail die Rosa naar een vriend/vriendin heeft gestuurd. Dat is meestal een mail waarin heel kort wordt samengevat wat er in het vorige boek stond.

Taalgebruik
Het verhaal was gemakkelijk te lezen, er stonden weinig moeilijke woorden in. Wel vertelde de zuster dat Rosa’s vader twee Bypasses had gekregen, om dat woord uit teleggen vroeg Rosa aan de zuster wat dat was, Rosa wist dat zelf niet, zo kwam jij ook meteen te weten wat het was.

De beschrijving is heel goed. Als Rosa een mail stuurde, zag dat er ook echt uit, je zag haar mail. Het was net een echte mail. Er stond boven de afzender en wie het moest ontvangen bijvoorbeeld : Aan: Jonas de Leeuw Van: Rosa van Dijk Datum: zaterdag 22, maart 19.49
Onderwerp: zaterdag, the day after.

Doordat de mails zo werden beschreven, was het heel gemakkelijk. Zo kwam je niet in de war met wat een mail was en wat het gewone verhaal was.

De taal past goed bij het personage, bijvoorbeeld de naam Neuz, ze heeft hem zo genoemd omdat hij een grote neus heeft, ook noemt ze haar vriendin Ezzie, die Esther heet. Wij gebruiken ook vaak bijnamen; ik noem bijvoorbeeld Vienna vaak Vien.


De plus- en minpunten van het boek:

De pluspunten:
De pluspunten van het boek vind ik:
• De mails die een samenvatting maken van het hoofdstuk dat je net hebt gelezen
• De emoties die erin voorkomen, er komen heel veel emoties in voor, verdriet Rosa die heel verdrietig is omdat ze denkt dat haar vader niet van haar houd, woede ze heeft vaak ruzie met haar moeder, jaloezie ze is jaloers op haar zusje, waarvan haar vader wel veel houdt, vrolijkheid Rosa is heel blij met haar nieuwe baantje, verliefdheid Rosa is heel erg verliefd op Neuz, sympathie Rosa leeft heel erg mee met Noa.
Het minpunt

Het minpunt van het boek vind ik:
• Dat er niks meer verder wordt verteld over de gebeurtenis die Noa meemaakt.

8 Over Francine Oomen
Geboortedatum: 27 maart 1960
Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.
Opleiding: De Design Academy, in Eindhoven. Ze is dus eigenlijk industrieel ontwerper.
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen haar kinderen klein waren, maakte ze veel prenten- en kartonboekjes. Ze tekende ze altijd zelf. Nu haar kinderen alledrie pubers zijn, maakt ze alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ze tekent minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heeft ze wel geillustreerd. Ook de vormgeving van haar boeken doe ze meestal zelf. Ook is ze bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide produkten, zoals bv stationary (dat zijn dingen van papier, zoals agenda's, kalenders, schriften, etui's, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? als voor Lena Lijstje.

Haar carriere in het boekenvak is ooit begonnen, omdat ze van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna is ze zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Haar zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!
Werktijden: Ze werkt het liefste 's ochtends, dan doen haar hersens het het beste. Na twee uur 's middags produceer ze alleen maar spelfouten en wartaal, die ik de volgende dag weer over moet schrijven. Ze is een soort kip, zodra het licht wordt begint ze rond te scharrelen, en als het gaat schemeren wilt ze op stok. Net zoals een kip is ze ook een beetje nachtblind. En haar eieren zijn haar ideeen.
Nu bezig aan: Ze is net begonnen aan het herschrijven van het kinderboekenweekgeschenk dat ik in 2003 mocht maken: Het Zwanenmeer (maar dan anders) Het wordt een mooi dik boek, en ze gaat de tekeningen er zelf voor maken. Tegelijkertijd begint ze aan het tweede deel van deze serie en dat heet voorlopig: Het boek van Beer. Daarna gaat ze een nieuwe Hoe overleef ik schrijven! Ook is ze bezig met filmplannen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

goed versla simone niks aan trekken van die mensen die het te lang vinden!!! zo kan je er alleen maar meer info uit halen

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

heyyy ik heb het ook nii gelezen maar ik vind het wel heel erg knap hòor complimenten en f+ck de haters ( prank)xxxxxxxxx me

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Hahahahaaa...... iedereen zit te zeuren.......
Ik heb het niet eens gelezen.... (geen zin te lang dus) :p
maar wat vinden jullie van het boek? dat moet ik maken voor het verslag......

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

O.

O.

Idd een domme fout, maar respect. Ik kan niet zo'n lang verslag schrijven!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

het is echt super goed en lekker veel ifo

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

nou ik vind het best goed hoor. omdat het zogoed is uitgewerkt staat alles er uitgewerkt in. dus lekker duidelijk

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

erg lang, mischien een idee om van deze samenvatting een samenvatting te maken?

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Ik vind het juist heel goed en de gene die een negatieve reactie geven : jullie lukt het niet om zo lang verslag te maken! Mijn complimenten daarvoor

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

mooi dat die lang is dan kan je veel informatie uit halen

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Juisttt Top dat die zo lang is want je kunt er teminste veel informatie uithalen!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hallo
Wat een negatieve meningen zeg.
Zieeeeeeeeeeeeelig :D

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

hoi je verslag is nogal lang maarre voor de rest zitten erniet echt geweldig veel fouten in alleen die vader woont in einbdhoven

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Hallo... ik vindt het boekverslag nogal 'LANG'!
En een beetje heel erg langrdadig ik had verwacht en ook verwacht en dat ook verwacht dat klopt gewoon niet!
Kus

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Rosa's vader woont niet in Den Bosch, maar hij woont in Eindhoven

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

".

".

Hallo,
Ik vind dat het verslag van Hoe overleef ik mijn ouders veeeel te lang is. Je mag niet zo'n lang verslag inleveren. Ik vind het daarom ook raar dat alles zo ongeveer herhaal word. Dat is MIJN mening maar ik weet zeker dat het er nog wel meer het zo vinden.

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast