ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
samenvatting van het boe

Rosa woont nog niet zo lang in de buiten buurt van Amsterdam. Want haar ouders zijn gescheiden en ze woonde eerst met haar moeder en stiefvader in Groningen. Ze heeft nu ook een stief broertje (Abeltje). Haar moeder is uit een zware depressie gekomen en het gaat een stuk beter met haar. Ze heeft net drie goede vriendinnen en haar vriendje Neuz (Vincent) woont in Groniningen. Rosa mist hem heel erg. Ze heeft ook twee erg goede vrienden in Den Bosch en in Limburg. Esther en Jonas, ze verwaarloost hun een beetje. Rosa heeft erg ruzie met haar vader, omdat hij (denkt zij) niet meer van haar houdt. Haar vader heeft ook een nieuwe vrouw en een baby. Van de levensverzekering van haar overleden stiefvader krijgen ze een erfenis van 350.000 euro. Ze zijn er dol blij mee want nu hoeven ze niet meer zo zuinig te doen. Ze kopen er een huis van in het centrum van Amsterdam. Daardoor krijgt ze een baantje in een bloemenwinkel (waar ze eigenlijk niks van af weet). Plotseling heeft haar vader een hartinfarct gekregen, in paniek neemt Rooz (zo noemt ze zich zelf) de trein gepakt naar Eindhoven. Ze heeft de hele nacht bij haar vader aan het bed gezeten. Ze maakt het weer goed. De volgende dag heeft ze de vrouw van haar vader (Marieke) en haar stief zusje (die ze nog nooit gezien had) bezocht.

Vervolgens is ze naar Jonas in Limboland (zo noemen zij dat) gegaan en ‘s avonds is ze naar Esther geweest. Die nacht is ze 16 geworden. Samen met al haar vrienden heeft ze haar verjaardag gevierd in een discotheek in Amsterdam.

Wie is de hoofdpersoon in dit boek?
De hoofdpersoon is Rosa van Dijk.

Wie zijn de belangrijkste bijpersonen?
- Haar moeder (Heleen Heerema).
- Haar vriendinnen in Amsterdam (Joya, Carmen en Noa).
- Haar vriendje Neuz (Vincent).
- Haar vrienden Jonas en Esther.
- Haar vader (Joop van Dijk).

Beschrijf het karakter van de hoofdpersoon.
Rosa is een erg onzeker meisje. Maar langzamerhand wordt ze steeds zelfverzekerder. Ze is ook erg koppig en eigenwijs. En onvoorspelbaar.

Beschrijf het uiterlijk van de hoofdpersoon.
Rosa heeft een kop vol krullen. Ze heeft in de loop van de serie boeken al heel wat verschillende kleuren en kapsels gehad. Ze was skater maar dat is al weer minder. Rooz houd wel van aparte kleding. Ze is erg slank en heeft een normale lengte.

Is de hoofdpersoon de held van het verhaal of is het een buitenstaander?
Rosa was erg gepest en buitengesloten. Maar sinds ze in Amsterdam woont, is dat veel beter geworden. Ze heeft nu veel vrienden en een vriendje die haar meer zelfvertrouwen geeft. Het is moeilijk te zeggen of ze nou een held of een buitenstaander is. Aan het eind is ze wel een held want dan gaat ze naar haar vader en lost ze die problemen op. Vervolgens gaat ze naar haar verwaarlooste vrienden. Daar maakt ze het ook goed mee. Ze helpt Jonas ook met het vertellen tegen zijn ouders dat hij homo is.

Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, want daar woont ze. Maar aan het eind ook in Eindhoven, Den Bosch en Welle (een dorpje in Limburg).

Wanneer speelt het verhaal zich af en hoe weet je dat?

Het speelt zich in het heden af. Dat zie je aan het e-mails, dat hadden ze vroeger nog niet. En alles is gewoon verteld zoals het nu kan gebeuren.

Wat is de betekenis van de titel van het boek?

Rosa heeft hele erg ruzie met haar vader. Ze wil niks meer van hem weten. Tot dat hij een hartinfarct krijgt en dat Rooz in ziet hoe veel ze van hem houdt. Haar moeder kan ze soms ook niet uitstaan. Ze probeert te veranderen maar soms overdrijft ze een beetje. Ze gaat bijvoorbeeld op Joga en gaat naar een handlezeres. Rosa ziet zelf ook wel in dat zij ook niet de makkelijkste dochter is die je kunt hebben. Want ze wil heel veel mogen omdat ze bijna 16 is bijvoorbeeld uitgaan en een baantje. Maar aan het einde is het met allebei haar ouders weer goed.

Mijn mening

Ik vind het een heel erg goed boek. Vooral omdat er zoveel realiteit in zit. En ik heb de hele serie van de Hoe overleef ik.. boeken gelezen. Zo lees je haar hele leven. Je kunt echt heel goed volgen hoe Rooz zich voelt. Soms is het spannend als bijvoorbeeld haar vader dood kan gaan. Maar het is ook heel grappig want Roza is gewoon een grappig meisje die erg veel mee maakt en soms verwondert is van haar zelf. In elk boek van de serie staan ook survivaltips. Steeds met een ander thema, dit stuurt ze ook naar haar vader en moeder en andersom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

supaa chill boekie toch

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

dankjewel je hebt me echt goed geholpen met mijn boekverslag voor school :)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

lolzzzzzz gebruik ik voor me boekenkring


dankjuuuh je krijgt van mij eeen 10++++++++++

x

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

bij 'samenvatting van het boek' is ze de k vergeten te typen.
nu staat er samenvatting van het boe
XD

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Het is zon vet boek

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast