ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Leesverslag Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Titel: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Auteur: Francine Oomen.
Jaartal van de eerste druk: september 2005.
Bronnen: Het boek zelf.

Gebeurtenissen:
Rosa en haar moeder zijn net verhuisd naar Amsterdam, weg van het vriendje van Rosa Vincent (Neuz) en van al haar vrienden. Ze moet naar een nieuwe school en ze moet nieuwe vrienden maken. Dat lukt nog wel en haar moeder is ook eindelijk niet meer depressief. Alleen mist ze Neuz heel erg en heeft ze nog steeds niet zo’n goede relatie met haar vader. Dan krijgt de vader van Rosa een hartaanval en veranderd alles. Rosa pakt meteen de trein naar het ziekenhuis naar haar vader en praat alles uit met hem. Ondertussen moet ze ook nog haar verjaardagsfeest plannen. Een vriendin van haar weet een hele goede club en daar gaat ze voor haar zestiende verjaardag dan ook naartoe met haar vrienden uit Amsterdam en haar vrienden uit Brabant. Uiteindelijk komt alles dus toch nog goed.

Thema: Romantisch en spannend.

Personages:
Hoofdpersoon: de hoofdpersoon is Rosa
Karakter: Best wel onzeker en weet nooit zo goed wat ze wil. Heel lief en behulpzaam.
Uiterlijk: Blonder krullen, voor de rest staat er niks over.

Bijpersonages:
Vincent (Neuz):
Karakter: Heel lief en zeker van zichzelf en behulpzaam.
Uiterlijk: Altijd een wijde broek en een grote neus vandaar zijn bijnaam Neuz.

Noa:
Karakter: Heel lief en onzeker.
Uiterlijk: Zwart haar en wat gekleurd want ze is moslim.

Joya:
Karakter: Heel zelfverzekerd.
Uiterlijk: Blond haar.

Carmen:
Karakter: Staat niks over.
Uiterlijk: Zwart haar.

Perspectief: Het is geschreven in een ik-perspectief, want Rosa verteld het verhaal.

Plaats:
Het speelt zich af in Amsterdam in de Bijlmer want daar wonen ze en op school en op het laatste ook en beetje in de stad want daar gaan Rosa en Appie (haar stiefbroertje) en hun moeder aan het einde van het boek naartoe verhuizen.

Tijd: De tij zal gewoon rond 2005/2006 zijn want ze hebben al computer een webcam en msn en een t.v en alles is heel modern zoals nu.

Begin: Het begin gaat verder waar het laatste boek gebleven is want er zijn meer delen van het boek en door het hele boek heen zijn er van allemaal gebeurtenissen.

Probleem en afloop:
Het echte probleem is dat Rosa niet zo goed met haar moeder en vader kan opschieten en dat ze nogal vaak ruzie hebben en dat ze ze gewoon niet snapt. Haar vader komt dus met een hartaanval in het ziekenhuis, daar praten ze alles goed en het boek heeft dus een goede afloop. Het heeft een gesloten einde want alles is opgelost aan het einde van het boek.

Betekenis van de titel:
De titel is hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!). Ik denk dat dat al genoeg zegt. Het gaat over Rosa en haar ouders die dus niet goed met elkaar kunnen opschieten, er staan veel survivaltips in voor ouder en voor kinderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.