Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1162 woorden
  • 2 april 2003
  • 786 keer beoordeeld
Cijfer 7
786 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens

De titel van dit boek is: hoe overleef ik mezelf.
Het boek is geschreven door Francine Oomen.Francine Oomen werd geboren in 1960 in Laren.Toen ze klein was had ze altijd dezelfde bezigheden die ze nu nog heeft.
Dat zij lezen, schrijven, tekenen.
Francine Oomen heeft 3 kinderen.
Ze schrijft voor kinderen in alle leeftijden haar boeken zijn spannend grappig en altijd vol verrassingen en fantasie.
Het is geschreven in het jaar 2002 en is genomineerd voor de kinderjury 2003 en de jonge jury.

Het boek is vooral geschreven voor kinderen van onze leeftijd.
De uitgeverij is van Holkema en warendorf en is getekend door Annet Schaap.

Korte inhoud

Het boek gaat over een verlegen meisje Rosa die wil veranderen in een stoere Rooz.Ze vindt zichzelf te dik en krijgt anorexia en boulimia. Ook wordt ze verliefd op haar teken leraar. Op een gegeven moment begint ze met graffiti spuiten daar mee leert ze neuz kennen en daar beleeft ze veel avonturen mee.

Plaats en tijd

De gebeurtenissen spelen zich af in deze tijd op veel verschillende plekken, buiten bij het spoor, bij de teken leraar thuis, op haar kamer en op school.
Het speelt zich ongeveer in een half jaar af.

Personen

-Rosa van Dijk: Zij is de hoofdpersoon van dit boek. Ze is erg onzeker over dingen, ze wordt gepest op school en daar wil ze een eind aan gaan maken door tegen haarzelf in te gaan.
-Rooz: Zij is de nieuwe Rosa en wil alles aan haar uiterlijk veranderen. Ze heeft een stoer karakter en durft alles.
-Jonas de Leeuw: Rosa’s goeie vriend. Toen ze verhuisde is ze met hem gaan mailen. Jonas heeft een aardig en medelevend karakter en dicht graag.
-Alexander: De stiefvader van Rosa. Hij is heel erg streng. Rosa noemt hem Apenbil omdat hij over haar heeft vooral op zijn billen.

-Mama: de moeder van Rosa. Ze heeft weinig tijd voor Rosa, omdat ze het zo druk heeft met haar werk en de baby. Ze is heel lief alleen ze houd van Alexander en dat vindt Rosa niet leuk.
-Abeltje: Is het kleine broertje van Rosa ze noemt hem Appie Garnaal omdat hij veel op een Garnaal leek toen hij geboren werd.
-Esther: Zij is een goede vriendin van Rosa. En ze mailt ook naar haar. Ze heeft een bezorgd karakter maar ze schaamt zich nergens voor.
-Vincent: Hij is de vriend van Rosa. Ze spuiten altijd samen. De graffiti naam van Vincent is Neuz , omdat hij zo’n grote neus heeft.
-Samuel Meyer: Hij is de tekenleraar van rosa en geeft haar privé tekenles. Rosa wordt verliefd op hem maar hij blijkt homo te zijn. Hij heeft vroeger ook altijd gespoten. Hij is erg aardig.

Perspectief

Het verhaal is in de hij/zij vorm geschreven. Dat vinden wij ook persoonlijk leuker.

Opbouw en einde

Het boek begint met een mail van Rosa voor Jonas. Dit boek begint waar het gestopt was bij hoe overleef ik mijn eerste zoen. Omdat er veel mailtjes in voor komen word daarmee soms en dag overgeslagen. Het heeft een gesloten einde voor dit onderwerp maar kan weer overlopen op het volgende boek van Hoe overleef ik...

Thema en hoofdgedachte

Het thema en de hoofdgedachte zijn dat Rosa zich wil veranderen, en daarmee wil ze bereiken dat kinderen haar niet meer pesten en haar stoer vinden.

Taalgebruik

Het is geschreven in gewone moderne taal die de pubers van deze tijd gebruiken.

Er worden ook veel mails gestuurd die stukken zijn dikgedrukt.

Eigen mening

De personen in dit boek zijn realistische beschreven want dit soort mensen kom je ook in het dagelijks leven tegen.
De gebeurtenissen zijn ook erg geloofwaardig geschreven.Het boek is mooi maar ook spannend geschreven.Ik kan me niet heel erg goed inleven in de hoofdpersoon dit komt doordat ik zelf niet gepest word, wel begrijp ik hoe zij zich voelt.

De personen in het boeken kan net in het echt gebeurd zijn. Ik vind het een heel leuk boek omdat het in mijn tijd is geschreven en met al die mailtjes word het boek nog leuker. Ik kan me niet zo goed inleven in Rosa omdat ik niet gepest en uit gescholden wordt. Maar ik begrijp haar heel goed. Het is heel mooi geschreven omdat er meerdere verhalen door elkaar lopen.

Samenvatting

Het boek gaat over Rosa die verhuist van Den Bosch naar Groningen. En moet naar een andere school. Daar heeft ze het niet naar haar zin. Want ze wordt gepest door meisjes uit haar klas.
Iedereen krijgt bijnamen, alleen Rosa dacht dat ze er wel geen zou krijgen omdat ze niet zo belangrijk was in de klas. Maar helaas krijgt zij er ook een. En die wordt MissPiggy. Door die naam krijgt ze steeds minder zelfvertrouwen. Ze besluit een nieuwe Rosa uit te vinden, eentje die iedereen leuk vind. Ze noemt die Rooz.
Ze heeft daardoor altijd 2 stemmen in haar hoofd, Rooz die heel stoer is en alles durft en allemaal stoere dingen bedenkt. En rosa die voorzichtig is en niet wil dat ze al die stoere ideeën van Rooz uit gaat voeren. Ze doet daarom dingen die ze eigenlijk helemaal niet wil. Ze doet flauw tegen haar ouders, gaat kleren uit de winkel stelen, Laat een piercing zetten. Ook verft ze haar, haar paars. Ze vindt zichzelf dik en krijgt een beetje Anorexia en Boulumia en valt daardoor ook een paar keer flauw.
Ook wordt ze verliefd op haar tekenleraar, die vroeger graffitispuiter was en hij leert haar allemaal dingen van graffitispuiten en ze mag zijn spullen hebben. Later blijkt hij homoseksueel te zijn. Die tips mailt ze ook naar Jonas (een jongen die ze tijdens een vakantie op Corsica heeft leren kennen. Die graffitispuiten misschien ook wel leuk vindt. Ook mailt ze veel met Esther een meisje uit haar oude klas. Esther vindt dat Rosa op moet houden met zichzelf te veranderen, ze vindt Rosa gewoon aardig zoals ze is. Maar Rosa luistert niet naar haar.

Tijdens het spuiten ontmoet ze Neuz, die in het echt Vincent heet. Ze vindt hem wel aardig. Na een paar keer spuiten worden ze opgepakt door de politie. Ze moet een nacht in de cel blijven en haar spuitspullen worden afgepakt. Daarna koopt ze nieuwe spullen en gaat ze weer spuiten met Neuz. Dan horen ze andere spuiters, die Neuz kennen en hem niet erg aardig vinden. Een van die jongens wil Neuz slaan maar Rosa springt voor hem (omdat ze verliefd is op Neuz) en wordt geraakt.
Als ze wakker wordt ligt ze in het ziekenhuis en Neuz zit naast haar. Neuz vertelt haar dat hij vroeger erg gepest werd omdat hij een grote neus had. Hij vond dat vroeger niet erg leuk, maar nu vindt hij het heel gewoon en zijn bijnaam is zelfs Neuz. Daardoor snapt Rosa dat niemand perfect is en dat ze zich niet hoeft te veranderen. Ze heeft nog maar 1 stem in haar hoofd en dat is de stem van Rosa.
Ook krijgt Rosa nog verkering met Neuz.

REACTIES

M.

M.

ik vind het een goed boekbespreking
alleen wat hebbe jullie gehad?

20 jaar geleden

C.

C.

Hoi Hoi ik heb een vraagje weten jullie waar je het boek kan vinden? Want ik wil hem graag lezen. Bij ons staat ie niet in de bibliotheek. Ik hoop dat jullie mij informatie erover kunnen geven. Het boek heet: Hoe overleef ik mijzelf? Voor de zekerheid. Dag Dag Groetjes Cynthia

20 jaar geleden

A.

A.

bij n rommelmarkt kan je het vaak vinden

8 jaar geleden

R.

R.

hoi leuk verslag wat voor cijfer heb je daarvoor gekregen? en in wat voor klas zit jij?
alvast bedankt groetjes rochella

20 jaar geleden

E.

E.

Leuk Boek !!!

20 jaar geleden

D.

D.

Heey Supermeiden!
De naam klopt!
Door jullie heb ik een 9.3 voor mijn uitreksel!
echt heel erg bedankt
Groetjes Denise

20 jaar geleden

E.

E.

hey supergirls leuk boekverslag!!!!!!!

20 jaar geleden

L.

L.

ik vind er best wat aan maar ook weer niet maar ook weer wel en zo maardat snap je denk ik nets van en ik spuit ook graffiti en mijn graffiti naam is LAURENZz

20 jaar geleden

K.

K.

Ik heb een boekverslag en ik wil dah over dit boek houden. Ik vind het een leuk boek en ik gebruik er alles van wat jij/jullie er allemaal inschrijven..!:D alles is er goed in en onze leraar nederlands kijkt tog nie egt op internet als ik het goed heb omdah wij zeker 1 keer in de week ook tv kijken in de les enzow en diej geeft helemaal niej vaak onvoldoendes dus ja ik wil je dan bedanken dah je deze tekst erop hebt gezet dusja als je msn hebt ofzow dan mag je me altijd aanmelden..!:P enja ik wil je egt bedanken voor deze tekst en als je me aanmeld dan zie ik je wel een keer dusja dan ga ik maar weer aan de slag met dit boekverslag. doeg kussiez kelly

19 jaar geleden

T.

T.

ik heb zelf ook een boekverslag gemaakt over hoe overleef ik mezelf.
ik had er een 9 voor dankzij jullie!!
groetjes tessa

19 jaar geleden

A.

A.

hoi, ik vind het erg handig ik heb het ook gebruikt

19 jaar geleden

I.

I.

saai ongeintreseert

19 jaar geleden

O.

O.

niet saai

10 jaar geleden

M.

M.

ik vond het boekverslag erg goed alleen ik had willen weten wat voor cijfer en welke klas je zat wel nivo snap je maar verder wel goed ik had een paar veranderingetjes gemaakt en had een 8.5 dus erg bedankt daarvoor

17 jaar geleden

P.

P.

Wel lol voor ons bookverslag

13 jaar geleden

K.

K.

heel handig ik heb het ook gebruikt! ik hoop dat ik een goed cijfer er voor krijg

13 jaar geleden

Z.

Z.

Hoi,
Cool leesverslag.
Ik moet voor morgen een leesverslag hebben... ik ben in de loop van de tijd al begonnen maar het lukte niet helemaal... nu heb ik het al bijna af :P

Bedankt!

13 jaar geleden

-.

-.

egt handig aleen wat was je cijfer? en een titelverklaring

12 jaar geleden

B.

B.

ik zie nergens staan wat over de schijfster ofzo

12 jaar geleden

L.

L.

@ samenvatting.

anorexia en boulimia tegelijk hebben?

dat kan toch niet .
want boulamia is ook een beetje anorexia . dun willen zijn en toch vreetbui.

dat klopt dan toch niet ?!

12 jaar geleden

N.

N.

erg handig zoon verslag en paar veranderingentjes en je kunt het overnemen :D

X latuur

12 jaar geleden

I.

I.

Maare waar is het einde xd

12 jaar geleden

N.

N.

er staat in de samenvatting dat ze haar haar paars verft maar het is tog echt wel rood hoor !

12 jaar geleden

J.

J.

nee het is echt paars

12 jaar geleden

P.

P.

het is toch echt rood hoor :D

12 jaar geleden

S.

S.

uhmm wat zeggen jullie rood?
ga kijken op google afbeeldingen dan type je in hoe overleef ik en overral zie je dan paars.. sommige mensen denken beter te weten maar ze heeft echt paars haar ! PAARS ! begrijp je wel ?

11 jaar geleden

H.

H.

Iedereen heeft gelijk over de kleur van het haar want in het boek heeft ze paars haar en in de film heeft ze rood haar...

11 jaar geleden

R.

R.

bendankt dat jullie dit op internet zetten.
wand ik heb dit gewoon gekopierd en nu heb ik mijn
boekverslag af.
Thank you.

X

11 jaar geleden

A.

A.

dankje wel voor alles ik heb er veel van gekopieerd -xx-
<3

11 jaar geleden

*.

*.

Bedankt !! Hopen dat ik nu een goed boek verslag heb!!

11 jaar geleden

L.

L.

o wil die kijken en lezen snik ihiihi

10 jaar geleden

B.

B.

ik ga hem goed onthouden want bij ons is het zo dat je het boekverslag in de klas moet maken, maar ik vind het een heel goed verslag;p x

10 jaar geleden

N.

N.

(perspectief) de mailen die ze sturen zijn uit de ik persoon.

6 jaar geleden

A.

A.

deze boeken zijn leuk en spannend ik hoop dat er meer boeken over komen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"