Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1232 woorden
  • 18 oktober 2011
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
28 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam: Celeste P.
Klas: 1c.
Datum: 15 mei 2011.
Titel boek: Hoe overleef ik mezelf?
Schrijfster: Francine Oomen.

Inhoud:
Blz. 1 Inhoud.
Blz. 2 Informatie over boek.
Blz. 3 Informatie over schrijfster.
Blz. 4 Informatie over tekenares.
Blz. 5 Samenvatting.
Blz. 6 Hoofdrolspelers.
Blz. 7 Eigen mening.

Extra info over boek:
Er is een film over het boek hoe overleef ik mezelf? gemaakt. Deze is in 2008 in première gegaan. Van de film is dus ook de filmeditie gemaakt als boek.
De acteurs van de film zijn:

• Rosa Jolijn van de Wiel
• Esther Jade Olieberg
• Jonas Pascal Tan
• Neuz Mees Peijnenburg
• Stief-vader Stefan de Walle
• Appie Merijn Janssen
• Moeder van Rosa Janni Goslinga
• Vader van Rosa Romijn Conen
• Sam Meyer Dragan Bakema

Extra info over schrijfster:
Het boek is geschreven door Francine Oomen. Zij is geboren op 27 maart in Laren. Ze had nog 2 zussen en 2 broers. Toen ze 6 jaar was gingen haar ouders uit elkaar.
Na de middelbare school deed ze de design academie in Eindhoven, en daarna als zelfstandig industrieel ontwerpster. Haar grote doorbraak kwam met de hoe overleef ik… boeken. Ze heeft in 2003 het kinderboekenweekgeschenk geschreven: het zwanenmeer.
Francine is getrouwd met Erik, en heeft daarmee 3 kinderen o.a. een dochter en twee zoons.

Boeken van Francine Oomen zijn onder andere:
Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Hoe overleef ik mijn vader en hij mij?
Hoe overleef ik mijn ouders en zij mij?
Hoe overleef ik met/zonder jouw?
Hoe overleef ik het jaar 2000?
Hoe overleef ik de brugklas?
Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Hoe overleef ik mijn vakantie?
Ezzie’s dagboek.
Ezzie’s wereld.
Saartje en Tommie op de boerderij.
Deze boeken zijn onder andere bekroond met een prijs:
Hoe overleef ik de brugklas?Door de jonge jury 2002.
Hoe overleef ik mijn eerste zoen?Door de kinderjury 2002.
Hoe overleef ik mijn ouders en zij mij?Door de kinderjury 2006.

Extra info over tekenares:
Annet Schaap is geboren op 27 februari 1965 in Ochten. Ze ging naar de kunstacademie in Kampen en specialiseerde zich in illustreren. In 1990 vervolgde ze haar studie aan de Koninklijke academie van beeldende kunsten in den haag. Daarna ging ze naar de schrijversvakschool: ’t colognon in Amsterdam. Ze gaf een aantal jaren les in toneelschrijven aan de toneelschool in Arnhem. Vanaf 2000 is ze fulltime illustratrice. De eerste boeken die Annet illustreerde waren: Joppe,Julia en Jericho in 1998.

Annet Schaap illustreerde onder andere voor:
• Francine Oomen.
• Mieke van Hooft.
• Vivian den Hollander.
• Jacques Vriens.
• Liesbeth van der Jagt.

Samenvatting:
Rosa gaat verhuizen en komt in een hele nieuwe stad zonder vrienden en vriendinnen. Als ze maandag naar school gaat dan staat ze er helemaal alleen voor. Ze probeert vrienden te maken maar dat lukt niet. Bijna iedereen in haar klas heeft een bijnaam en haar bijnaam is miss piggy, omdat iedereen haar dik en lelijk vind. Ze komt thuis en vertelt niet hoe haar schooldag ging, maar ze gaat direct naar Jonas en Esther mailen hoe haar schooldag ging. De volgende dag heeft ze tekenles en leert ze haar tekenleraar kennen Sam Meyer. Hij vind Rosa’s tekenblok, en roept Rosa na de les bij zich. Hij vraagt wie dat getekend heeft. Rosa antwoord: ‘ik meneer’. De leraar vind het erg mooi zegt hij. Dan komt Rosa op een dag bij hem thuis en krijgt zijn oude graffiti spuitbussen. Ze gaat ’s avonds naar het station en begint op oude treinen te spuiten, dan komt Neuz en leert ze hem kennen, hij is erg boos omdat Rosa over zijn tekeningen heen heeft gespoten. Ze reageert kwaad en loopt weg, terug naar huis. Rosa hoort stemmen in haar hoofd, het zijn er 2: een stem van de verlegen Rosa, en de andere stem van Rooz, die alles durft en zich van niemand iets aantrekt. Dan gaat ze naar school en hoort ze de meiden weer over haar praten, ze besluit om tegen ze in te gaan. Ze zegt tegen de groep meiden ‘He is het nu afgelopen wat wil je hiermee bereiken? Hoe zouden jullie het vinden als je dag in dag uit gepest wordt?’. Een meisje antwoord ‘Wie weet vind ik het wel leuk’. Rosa grijpt haar bij haar schouders en duwt haar heel hard achterover, zodat ze met haar hoofd tegen de verwarming aankomt, en een gat in haar hoofd heeft. Dan komt haar tekenleraar Sam Meyer erbij, hij vraagt aan Rosa wat er is. Rosa antwoord: ‘Ze pesten me al het hele schooljaar’. En ze begint te huilen. Dan komt de conrector erbij, en hij roept Rosa mee naar zijn kamertje. Ze legt uit hoe het het hele schooljaar al gaat. De conrector antwoord: ‘iemand tegen de verwarming aanduwen, waardoor hij een gat in het hoofd krijgt is niet normaal Rosa.
Rosa antwoord hierop: ‘Iemand pesten zeker wel dan?’. Dan loopt ze kwaad weg. Ze komt thuis en krijgt huisarrest, geen zakgeld meer, en haar computer wordt van haar kamer afgepakt. De volgende dag komt ze op school om haar excuses aan het meisje aan te bieden. Als ze naar haar kluisje wilt komen dan komt de conrector aan en hij zegt tegen Rosa:’Je bent geschorst voor de hele week’. Rosa kijkt hem onbegrijpend aan en zegt:’Sorry meneer ik ga al naar huis’. Als ze even later thuiskomt dan heeft ze en goed gesprek met haar moeder gehad. De dag erna is ze jarig en geeft een feestje voor Neuz,Esther,haar vader,haar moeder en haar stiefvader. Dan blijft Esther logeren en is het vakantie. Ze belooft haar vader en moeder dat ze nooit meer van die stomme dingen zal doen.


Hoofdrolspelers:
Rosa: Ze is heel onzeker en wordt veel gepest op school.
Jonas: Hij is Rosa’s internetverkering vriendje, omdat hij in Zuid-Limburg woont en niet vaak bij Rosa komt. En hij schrijft veel gedichten.
Esther: Ze woont aan de andere kant van Nederland. Ze heeft nauwelijks contact met Rosa, behalve de mail.
Vader van Rosa: Hele aardige man. Alleen ziet ze hem niet vaak doordat Rosa’s ouders gescheiden zijn
Moeder van Rosa: Lieve vrouw, alleen is ze heel veel met Rosa’s stief-broertje Appie en stief-vader Alexander bezig.
Stief-vader van Rosa: Hij is veel met Rosa’s moeder bezig, en heeft geen tijd voor Rosa. Rosa noemt hem vaak Alexander Apenbil.
Stief-broertje van Rosa: Hij heet Appie. Rosa gaat heel veel met hem om en moet ook vaak op hem letten als haar moeder en stief-vader ergens heen gaan.
Neuz: Hij is heel lief en zorgzaam voor Rosa. Zijn echte naam is eigenlijk Vincent, maar omdat hij een dikke neus heeft noemen mensen hem Neuz.
De tekenleraar van Rosa: Hij heet Sam Meyer. Rosa heeft een hele speciale band met hem opgebouwd, omdat hij graffiti spuit gaat Rosa vaak naar hem toe en leert hij haar hoe het moet.

Eigen mening:
Ik vind het boek heel leuk,grappig en spannend.

Ik vind het boek leuk omdat er veel dingen gebeuren die erg interessant zijn.
Ik vind het boek grappig omdat er veel andere woorden worden gebruikt en er bijnamen worden gezegd.
Ik vind het boek spannend omdat er veel dingen gebeuren die met de politie en ziekenhuis te maken hebben.
De leukste gebeurtenis vond ik: Toen Rosa graffiti tekeningen ging ontwerpen en toen haar tekenleraar haar tekeningen beoordeelde.
De minst leuke gebeurtenis vond ik: Toen Rosa in het ziekenhuis lag doordat ze in elkaar was geslagen.
Beoordeling:
Plaatjes: Leuk en mooi.
Tekst: Heel interessant.
Personen: Grappig en lief,

REACTIES

S.

S.

hey ik ben saantjehh ik vind je boekbespreeking ccol!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"