Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 3409 woorden
  • 11 juni 2003
  • 815 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
815 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
DE BEGINGEGEVENS

Titel

Titel: Hoe overleef ik mezelf?
Auteur: Francine Oomen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Plaats van uitgave: Houten
Jaar van uitgave: 2002

Titel verklaring

De titel betekent hoe je jezelf kan overleven. Rosa is net in de pubertijd en ze is erg verlegen.Ze wordt gepest in haar klas en ze wordt voor het eerst ongesteld. Ze gaat een moeilijke tijd door.Maar Rosa wil veranderen in de stoere Rooz en laten zien dat zij er ook is. Maar ze vind zichzelf dik en gaat lijnen, ze krijgt anorexia en boulumia. Ze wil zichzelf veranderen zodat ze er leuk uitziet en niet dik is, maar dat levert nogal problemen op.

Genre


De genre van het boek is: komisch verhaal, liefde, verandering en angst.
Rosa is een heel erg grappig meisje, maar als ze de pubertijd doorgaat valt er veel verandering plaats en heeft ze veel angst. En als ze dan ook nog verliefd wordt op haar leraar geschiedenis is het helemaal mooi. Roos heeft het daar erg moeilijk mee.

Omvang

Elk boek heeft hoofdstukken, bladzijdes en een omvang. Daarover zal ik wat vertellen:
* Het boek bestaat uit 132 bladzijdes
* Het boek bestaat uit 23 hoofdstukken
* De omvang van het boek is 25 cm

Uiterlijk

De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Annette Schaap. Opzich tekent Annette niet zo heel erg mooi, maar ze doet het op haar eigen manier. De tekening is ook erg duidelijk getekend. Zoals Rosa wordt beschrijft in het boek staat ook heel goed en leuk op de voorkant. Uit eerste oogopslag vond ik het boek er aantrekkelijk uitzien.

De auteur

De auteur van het boek is Francine Oomen. Zij vertelt over zichzelf:

Ik ben in 1960 geboren in Laren, Noord-Holland, in een klein huisje dat in de enorme tuin van een groot huis stond. Daar woonden mijn opa en oma en tante Marie. Ik had een zusje dat veertien maanden jonger was dan ik en samen ontdekten we de wereld. Twee vrolijke meisjes met spierwitte haren in zelfgemaakte schortjes. In mijn herinnering was het altijd zomer. We gingen naar het schooltje waar mama juf was en papa goochelde toverballen uit zijn mouw, als hij ’s avonds thuis kwam van zijn werk..

Toen ik zes was verhuisden we naar Eindhoven. Een hele verandering. De wereld had tot dan toe bestaan uit het grote en het kleine huis, mijn zusje, opa en oma en tante Marie. We gingen wonen in een nieuwbouwwijk, mijn vader ging elke ochtend naar Philips om lampen uit te vinden en ik kreeg er nog een broer en twee zusjes bij. Ik klom in bomen, ving vlinders die er toen nog in overvloed waren, en stak in een geheime schuilhut piepschuim en mijn schoenveters met een vergrootglas in de fik.Ik ging naar school en leerde lezen. Mijn vader nam ons elke zaterdag mee naar de bibliotheek en op dinsdag was alles al uit. Ik ontwikkelde een onstilbare honger naar verhalen, naar boeken, naar andere werelden en dat is altijd zo gebleven. Ik begon ook te tekenen en kon daar, tot de dag van vandaag, niet meer mee ophouden. Mijn moeder werd wel eens boos als ik met weer een volgetekend taal- of rekenschrift thuiskwam. ‘Moet ik alweer nieuwe schriften kopen!’ brieste ze dan. ‘Ik word nog eens arm aan jou!’ Ze kon ook niet weten dat ik aan het oefenen was voor later. Dat wist ik zelf nog niet eens.Toen ik twaalf was kreeg ik een stiefvader, van wie ik niet hield. We verhuisden met hem, mijn moeder, mijn broertje en mijn drie zussen naar Groningen. Dat vond ik vreselijk.
Mijn eerste vriendje heette Thomas en hij klom ook door het dakraam, net zoals in ‘Hoe overleef ik mijn eerste zoen’. Intussen schreef ik dagboeken vol, omdat ik met niemand durfde te praten over wat ik allemaal voelde en dacht
Als iedereen zwoegde voor zijn proefwerk week, lag ik in mijn eentje te dromen en gedichten te schrijven aan de rand van ons balkon.
Na het eindexamen werd ik tot mijn grote blijdschap aangenomen op de Academie voor Industriële Vormgeving. Ik wilde niets liever dan tekenen, dingen maken, oplossingen bedenken. Toen ik tien was wilde ik modeontwerpster worden, ik tekende niets liever dan dames in mooie kleren. Ik verhuisde naar Den Haag, naar Zevenaar en uiteindelijk naar het plaatsje Nuth, in Limburg. Daar ging ik samenwonen kreeg ik drie kinderen: Joris in 1987, Lotje in 1989 en Daantje, twee jaar later.Ik ging scheiden, maar bleef in de buurt van de vader van de kinderen wonen, zodat we ze samen konden grootbrengen.
Langzamerhand ging ik steeds meer schrijven en tekenen.Heel geleidelijk aan werd ik kinderboekenschrijfster, en ook illustratrice. allerleukste beroep dat ik me kon Ik bent vrij om te werken wanneer ik wil, ben mijn eigen baas, ik teken schrijf en verdien daar ook nog eens mijn brood mee!

Ik ben begonnen met boeken voor kleuters en peuters te maken, toen mijn kinderen nog klein waren, en ik merk dat ik met hun leeftijd meegroei. Mijn boeken worden dus steeds voor oudere kinderen, maar prentenboeken blijf ik maken, want dat vind ik erg leuk.Alles bij elkaar zijn het er al meer dan honderdtwintig, ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt.
Ik heb een opschrijfboekje en dat staat vol met alleen maar titels, van boeken die ik nog wil gaan schrijven. Mijn grote wens is dat een van mijn boeken eens verfilmd wordt. Verder wil ik ook graag zelf eens het script voor een film schrijven Mijn hobby’s zijn mijn hele leven al zo'n beetje dezelfde.Alleen vroeger turnde ik, en dat doe ik nu niet meer. Lezen, tekenen, schrijven, goeie films kijken, wandelen, kippen, snoepen en lekker eten koken.
Vorig jaar ben ik weer verhuist van mijn boerderij in Limburg, naar een boerderij op een prachtige plek aan een dijkje in Noord-Holland.

Mijn lectuur

Ik ben heel erg blij met de keuze voor dit boek. Het is een heel erg leuk en ik vind dit een van de leukste boeken die Francine Oomen ooit heeft geschreven. Ik vond het ook een leuk boek om er wat over te vertellen. Je kan er ook goed wat over vertellen, omdat het niet te moeilijk is. Dit boek had ik nog niet eerder gelezen, maar wel eens gezien en dat trok me erg aan. Maar hij was steeds uitgeleend in de bieb.Uiteindelijk heb ik heb toch te pakken gekregen!
Ik heb dit boek gelezen in de Mei.


HET VERHAAL

Het verhaal begint als Rosa gaat verhuizen van Den Bosch naar Groningen. Waar ze helemaal geen zin heeft. Daar moet ze naar een nieuwe school en heeft het daar helemaal niet naar haar zin. Het is natuurlijk allemaal nieuw, dus Rosa moet helemaal wennen. Opeens op een andere school, met andere kinderen en alles is anders dan daarvoor. Maar als Rosa de eerste dag op school komt heeft ze er meteen al de balen in. Ze wordt als buitenstaander behandeld en uitgescholden door meisjes uit haar klas voor Miss Piggy. Die meisjes vinden haar te dik en vinden dat ze er iets aan moet doen. Maar als je dik bent hoef je nog niet meteen stom of anders dan andere kinderen te zijn. Door Miss Piggy genoemd te worden krijgt Rosa steeds minder zelfvertrouwen en zit ze helemaal niet lekker in haar vel.

Het verhaal komt op gang als Rosa zich thuis ook vervelend gaat doen. Ze zit haar moeder de hele tijd in de weg, en doet niks wat haar moeder vraagt. En als haar moeder vraagt of ze iets wil doen reageert ze nukkig. Daardoor heeft ze steeds vaker ruzie met haar moeder, en ze vind de nieuwe vriend van haar moeder een loser. Hij heet Alexander. Ze vindt dat Alexander zich te veel met haar bemoeit. Ze is erg boos op haar vader omdat ze hem bijna nooit meer ziet en hij haar nooit meer ziet. Maar omdat ze verhuisd is woont hij ver weg en is contact krijgen erg moeilijk. Ook zorgt ze ervoor dat haar moeder en Alexander steeds ruzie krijgen. Het is dus duidelijk dat Rosa ergens mee zit. Ze vindt zichzelf te dik maar daar weet ze wel wat op…

Het verhaal wordt spannend als Rosa zich gaat veranderen in *De NiEuWe RoOz*.
Ze is van plan zich helemaal te veranderen, en iemand anders te worden. Iemand die iedereen leuk vind. Daardoor heeft ze twee stemmen in haar hoofd: Rooz die heel stoer is alles durft en allemaal leuk en stoere ideeën en dingen bedenkt. En Rosa die voorzichtig is en niet wil dat ze de stoere ideeën uit gaat voeren. Omdat ze daar zo in de war van raakt doet ze dingen die ze eigenlijk helemaal niet wil doen: Ze negeert haar ouders en doet net alsof alles hun schuld is en reageert daarom haar woede op hun af, ze steelt kleren uit de winkel terwijl ze eigenlijk weet dat ze fout zit, ze laat een piercing zetten wat eigenlijk heel pijn doet en verft haar haar rood/paars waar de echte Rosa later spijt van heeft.
Alexander, en haar ouders worden woedend als ze erachter komen dat ze heeft gestolen, een piercing heeft laten zetten en haar haar heeft groen geverfd. Ze zijn helemaal niet blij met haar keuze en krijgt 20 eeuwen huisarrest en krijgt voorlopig geen zakgeld meer.

Er gebeuren ook belangrijke dingen bijvoorbeeld als Rosa steun zoekt met haar vrienden via email. Ze emailt met met Jonas haar beste vriend die ze in de vakantie heeft leren kennen en vertelt hem hoe erg het met haar gaat. Jonas begrijpt haar wel. Ook meelt ze met haar vriendin Esther, en Esther heeft vaak tips voor haar:

Van: Esther Jacobs <---@xs42.nl>
Aan: Rosa van Dijk <---@fastmail.com>
Verzonden: Dinsdag 15 juni 07.15
Onderwerp: Nog meer tipz

Hoi Rosemiepje,

Wat naar dat je je zo rot voelt. Je kunt me echt altijd alles vertellen, hoor.
Ik heb gauw wat survivaltips opgezocht voor hoe het wél kan. Ik heb ze ook aan mijn moeder gegeven. Ze werd helemaal niet kwaad, maar vond het juist goed. Nu gaat ze dat boek lezen waar ik ze uit gehaald heb. Hier komen ze:

Survivaltips om geen ruzie te maken


1. Als er een conflict is, bepaal dan eerst wie er eigenlijk een probleem heeft. Als jij bijvoorbeeld een doorkijkbloes aan wilt en dat mag niet van je moeder, wie van jullie heeft dan een probleem? Jij, juist (haha).
Maar als jij al je rotzooi laat slingeren in de woonkamer, is dat je moeders probleem, en mag ze daar dus wat van zeggen.
2. Praat op tijd over wat je dwarszit en krop het niet op. Als je dat wel doet klinkt het vaak veel erger dan je bedoelt en krijg je ruzie.
3. Timing! Probeer over moeilijke dingen te praten op een gunstig moment, dus niet als je al boos bent. Als de rook uit je moeders oren komt, kun je beter niet om verhoging van zakgeld vragen.
4. Luister naar elkaar. Laat de ander rustig uitpraten.
5. Luister ook goed naar je eigen gevoel. Doe niet net alsof je het ergens mee eens bent als dat niet zo is, want daar schiet je niks mee op.
6. Als je het kunt, zeg dan eerlijk tegen de ander hoe je je voelt. Bijvoorbeeld: ik voel me bang/onzeker/stom/woedend…
7. Neem een time-out als één van de twee, of iedereen te opgewonden wordt. Tel allebei rustig tot tien (of honderd) of ga even ergens anders staan. Of ren een rondje om het huis.
8. Geef altijd ik-boodschappen. Maak dus geen verwijten of beschuldigingen.
Zeg dus niet: ‘Jij bent een sloddervos, omdat je je rommel achter je laat slingeren.’
Maar: ‘Ik vind het niet fijn om mijn nek te breken over jou rollerskates die onder aan de trap liggen’

Nou Roosje, hopelijk heb je er wat aan. Proberen kan altijd, toch?

Ik wou dat we wat dichter bij elkaar woonden, zodat we elkaar wat vaker konden zien. Sterkte met alles!

Groetjes, Eszeur

Of als Rosa verliefd wordt op haar tekenleraar Samuel Meijer. Rosa houdt erg van tekenen en maakt hele mooie tekeningen onder de les, en als Samuel dat ziet nodigt hij haar uit om een keer bij hem thuis tekenles te krijgen. Van hem krijgt ze graffitispullen, waar ze om de muur mee gaat spuiten. Rosa is verliefd op hem en door en of andere manier komt hij erachter en vertelt haar dat hij niet op meisjes valt maar op jongens. Hij is dus homo.
Of als Rosa een keer op haar halfbroertje Appie moet oppassen, gaat ze weg om graffiti te gaan spuiten. OP straat ontmoet ze Vincent, en hij heeft zichzelf een bijnaam gegeven net zoals Rosa heeft gedaan en heet Neuz. Omdat gepest werd omdat hij zo’n grote neus heeft.

Het hoogtepunt van het boek is als Rosa en Vincent worden betrapt door de politie als ze graffiti spuiten. Ze moet een nacht in de cel blijven en haar spuitspullen worden afgepakt. Daarna koopt ze nieuwe spullen en gaat ze weer spuiten met Vincent. Dan horen ze andere spuiters, die Vincent kennen en hem niet erg aardig vinden. Een van die jongens wil Vincent slaan maar Rosa springt voor hem (omdat ze verliefd is op Vincent) en wordt geraakt.

Het verhaal eindigt als Rosa wakker wordt naast Vincent in het ziekenhuis. Vincent vertelt tegen Rosa dat hij vroeger en nog steeds wordt gepest omdat zijn neus zo groot is. Hij vond dat vroeger niet erg leuk, maar nu vindt hij het heel gewoon en zijn bijnaam is zelfs Neuz. Daardoor snapt Rosa dat niemand perfect is en dat ze zich niet hoeft te veranderen.Je bent gewoon wie je bent en daar kan je niks aan veranderen denkt ze. Ze heeft nog maar 1 stem in haar hoofd en dat is de stem van Rosa.Rosa is weer helemaal gelukkig en krijgt verkering met Vincent.

HOE ZIT HET VERHAAL IN ELKAAR?

Personen

Er zijn zes personen die in het verhaal Hoe overleef ik mezelf? meespelen.
Ook zijn er andere personen die nog bijrollen hebben. Over de personen in dit boek ga ik nu wat vertellen.

-Rosa van Dijk: Zij is de hoofdpersoon van dit boek. Ze is erg onzeker over dingen, ze wordt gepest op school en daar wil ze een eind aan gaan maken door tegen haarzelf in te gaan.

-Rooz: Zij is de nieuwe Rosa en wil alles aan haar uiterlijk veranderen. Ze heeft een stoer karakter en durft alles.

-Jonas de Leeuw: Rosa’s goeie vriend. Toen ze verhuisde is ze met hem gaan mailen. Jonas heeft een aardig en medelevend karakter en dicht graag.


-Alexander: De stiefvader van Rosa. Hij is heel erg streng. Rosa noemt hem Apenbil omdat hij over haar heeft vooral op zijn billen.

-Mama: de moeder van Rosa. Ze heeft weinig tijd voor Rosa, omdat ze het zo druk heeft met haar werk en de baby. Ze is heel lief alleen ze houd van Alexander en dat vindt Rosa niet leuk.

-Abeltje: Is het kleine broertje van Rosa ze noemt hem Appie Garnaal omdat hij veel op een Garnaal leek toen hij geboren werd.

-Esther: Zij is een goede vriendin van Rosa. En ze mailt ook naar haar. Ze heeft een bezorgd karakter maar ze schaamt zich nergens voor.

-Vincent: Hij is de vriend van Rosa. Ze spuiten altijd samen. De graffiti naam van Vincent is Neuz , omdat hij zo’n grote neus heeft.

-Samuel Meyer: Hij is de tekenleraar van Rosa en geeft haar privé tekenles. Rosa wordt verliefd op hem maar hij blijkt homo te zijn. Hij heeft vroeger ook altijd gespoten. Hij is erg aardig.

Tijd & Plaats

In het boek spelen de meeste gebeurtenissen zich af op school bij Rosa.De gebeurtenissen spelen zich af in deze tijd op veel verschillende plekken, buiten bij het spoor, bij de tekenleraar thuis, op haar kamer en op school.
Het speelt zich ongeveer in een half jaar af.

Bedoeling

Bij dit boek weet ik precies welke bedoeling rond dit boek speelt: je bent wie je bent en daar kan je niks aan veranderen. Want je hoeft je niet te veranderen omdat anderen vinden dat je er niet leuk uit ziet. Het gaat om je innerlijk. En laat hun maar lekker denken wat ze willen, jij bent gewoon zoals je bent.
Tegen de kinderen die zeggen dat je lelijk bent of stinkt of wat dan ook zou je kunnen zeggen: Verander de wereld en begin bij jezelf!


Taalgebruik

Rosa schrijft in het hele boek hoe haar leven gaat. Het is geschreven in gewone moderne taal die de pubers van deze tijd gebruiken. Ook worden er veel email gestuurd van vrienden waarmee Rosa emailt.
Die stukken van die emails zijn dikgedrukt of schuingedrukt.
Er komt geen grove taal in voor.

ik vond het een heel leuk boek. Al die e-mailtjes tussendoor vind ik ook heel leuk! Ik vind het boek ook heel duidelijk, en ik vind dat er leuke tekeningen inzitten. Ik vind boeken van Francine Oomen altijd heel erg leuk. Hoe overleef ik de brugklas, Hoe overleef ik mijn eerste zoen, Hoe
overleef ik mijn vakantie, Hoe overleef ik 2000, en de andere die ik niet genoemd heb ook! Ik heb ze ook allemaal gelezen. Thuis hebben we er twee van. In het boek zat ook veel spanning, en er gebeurde veel. Het ging ook niet de hele tijd over hetzelfde. Het ging over meerdere dingen. Ik vond het echt een leuk boek!
Ik vind het een heel leuk boek dat vind ik omdat er veel dingen in gebeuren. Ook vind ik het leuk dat er veel tips en mailtjes naar iemand anders in staan. Ik vind dit boek niet speciaal verdrietig of heel spannend ofzo. Het is gewoon een boek om je te vermaken en ook om over na te denken.

WAARDERINGSMETER

A. Hoe waardeer je het onderwerp?

Ik waardeer het onderwerp heel erg. Ik kan me best wel voorstellen dat Rosa zich rot voelt en het liefste alleen wil zijn. Ze is net in de puberteit en dan wordt je net ongesteld enzo… Dat maakt zij ook allemaal mee. En als je dan ook nog eens op school wordt gepest dan is het helemaal mooi! Soms reageer ik mijn woede ook wel eens af op mijn ouders terwijl zij er helemaal niks mee te maken hebben.
Mijn score is hiervoor: 20 punten


B. Hoe waardeer je de manier van vertellen en taalgebruik?

Hoe Francine Oomen dit boek heeft geschreven is heel erg leuk, spannend en boeiend. Haar andere boeken trouwens ook. Ze vertelt op zo’n manier dat je er bijna niet van loskomen. Bijv. als Rosa net een leuke jongen ziet staan en naar haar zwaait. Dan gaat het volgende hoofdstuk weer verder over wie die jongen dus is: Vincent. En dan ben je eigenlijk heel erg nieuwsgierig en dan wil je weer verder lezen. Dat vind opzich heel erg leuk aan dit boek. Het taalgebruik van dit boek is echt modern, gewoon van deze tijd. Pubers zouden ook zo praten.
Mijn score is hiervoor: 16 punten

C. Hoe waar je het thema en de bedoeling van de schrijfster?

Het thema van het boek vind ik heel erg leuk, Francine Oomen heeft ook altijd goede boeken en leuke ideeën. Ik waardeer het thema dus best wel.
De bedoeling van de schrijfster is erg goed, want ze wil laten weten dat je gewoon bent wie je bent en je je niet hoeft te veranderen omdat anderen jou niet zinden.
Het thema en de hoofdgedachte zijn dat Rosa zich wil veranderen, en daarmee wil ze bereiken dat kinderen haar niet meer pesten en haar stoer vinden.
Mijn score hiervoor is: 16 punten

D. Hoe waardeer je de karaktertekening van de personen

De karaktertekening vind ik op zich niet zo heel leuk. Het is wel leuk maar toch weer niet echt. Het is allemaal zo rommelig en er zijn allemaal hele felle kleuren gebruikt en de gezichten zijn nog een beetje kinderlijk getekend. Toen ik het boek voor het eerst zag sprak het mij wel aan door de titel. Maar het ziet er wel een beetje kinderlijk uit.
Mijn score hiervoor is: 14 punten


E. Hoe sterk is het boek voor jou gevoel gaan leven?

Voor mijn gevoel best wel sterk, want het is natuurlijk niet leuk als je gepest wordt omdat je dik bent. IK zou daar zelf ook wel wat aan gaan doen, maar Rosa veranderd haar hele karakter en wordt heel anders. Ik leefde heel erg met Rosa mee toen ik het boek las!
Mijn score hiervoor is: 17 punten

Mijn cijfer voor deze waarderingsmeter is: 8.3

REACTIES

L.

L.

het boek heeft helemaal niet 132 bladzijden maar
149 badzijden.

16 jaar geleden

@.

@.

boven aan staat ook 149 blz hoor

9 jaar geleden

A.

A.

het is 149 bladzijders

17 jaar geleden

A.

A.

rosa wordt niet verliefd op haar geschiedenis leraar maar op haar teken leraar!!!!

17 jaar geleden

N.

N.

In de tekst staat dat Rosa verlieft wordt op de gescheidenis lelaar en later wel op de tekenlelaar. Het moet de tekenleraar zijn! en er zitten nog wel meer fouten in.

Al vast bedankt

groetjes
Nynke de Jong

17 jaar geleden

K.

K.

Alles klopt niet

17 jaar geleden

M.

M.

Heeyy,,
t is niet echt zo'n grote fout, maar ze word niet voor het eerst ongesteld! (staat in de titelverklaring)
dat is in het boek HOI de Brugklas :)

agja... k wou het alleen even zeggen 8-|

xx

moon

18 jaar geleden

T.

T.

beetje lang

20 jaar geleden

I.

I.

Ik vindt het een erg goed uittreksel

20 jaar geleden

J.

J.

He Stephanie......

Heel mooi uitreksel...

ik heb er een paar stukjes uit kunne halen! bedankt!

20 jaar geleden

S.

S.

leuwwwk

20 jaar geleden

D.

D.

heeel mooi verslag xxxx hvj daan..

19 jaar geleden

M.

M.

helemaal doeg

hahahahahaha
heel leuk~!

19 jaar geleden

T.

T.

heey,

goed verslag ik heb er heel erg veel aangehad!

Tessa

19 jaar geleden

R.

R.

haaj stephanie:

ik had een vraagje aan jou:

zit jij op twickel hengelo en zo ja... bij welke leraar heb jij dit boekverslag ingelevert?

het is HEEl belangrijk voor mij dat in zo SNEL mogelijk antwoord krijg!

alvast bedankt... dikke zoen...

Rnil

19 jaar geleden

N.

N.

je krijgt geen antwoord

8 jaar geleden

M.

M.

ik vind het een heel leuk boek ik moest een boekverslag maken maar jullie helpen wel ik geef dit boek een 10....

19 jaar geleden

B.

B.

yo stef k vindt hem niet egt goed, want je bent je meningen vergeten

lelijk he!!!!!!!!!!:@ nu ja
lateerzzzzz lelijkerd
hate yyou4 ever YAHOOO

19 jaar geleden

S.

S.




het is echt een heel goed verslagm ik heb hem gebruikt en had een 8!!

dank je wel!!

19 jaar geleden

J.

J.

ik vind het een erg knap uittreksel..;)
maar ik had nog een vraagje.. op welke bladzijde begint het stuk dat ze vor vincent op komt en in het ziekenhuis beland.. ?? dat wou ik je nog vragen.. veel groetjes jackiejj

18 jaar geleden

S.

S.

eeeyyyy,,,kep jOu ding gebruikt ×p
en kheet oOwk stephanie.. ×D
wuahaha maJa
dOeii -×3-
Stephanie.. ×)

18 jaar geleden

B.

B.

echt heel goed..!!!

18 jaar geleden

B.

B.

de omvang 26 cm. (denk ik)

11 jaar geleden

S.

S.

hey hey leuk dat je hem hebt gemaakt ik ga precies de zelfde maken hahahahahaha(L) :-p

11 jaar geleden

V.

V.

erg lang verhaal ! , maar wel super duidelijk . ik moet ook een boekverslag maken , en ik heb deze gebruikt ! . knap gedaan !! leuk ! :)

11 jaar geleden

E.

E.

leuk boekverslag! :)
maar waar heb je al die informatie over francine vandaan, ik heb hele andere.

11 jaar geleden

F.

F.

Ik zocht een boekverslag om weer eff te bedenken waar het boek ook alweer over ging heb hem ong 2 jaar geleden gelezen(heb morgen boekverslag) en heb hier veel aan gehadxxx

10 jaar geleden

A.

A.

hoooi!!!!!!!!!!!! ik vind de samenvatting wel ietste kort, wij moeten minimaal 3 blz !! :0 verder klopt nie alles maar ik heb wel wat gehad aan deze boekverslag. ik geef het een 7 xxxxxxxxxxxppp

9 jaar geleden

N.

N.

ik zit ook in de eerste klas alleen moet nog een goed slot hebben hebben jullie daar ook info voor ik moet het vandaag afhebben :0

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"