Hoe god verdween uit Jorwerd door Geert Mak

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Hoe god verdween uit Jorwerd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 542 woorden
  • 1 november 2004
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6
12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Geert Mak
Genre
Biografie
Non-fictie
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
367
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Maatschappijkritiek

Boekcover Hoe god verdween uit Jorwerd
Shadow
Hoe god verdween uit Jorwerd door Geert Mak
Shadow
Samenvatting

Het boek Hoe God verdween uit Jorwerd geeft de verandering van het dorp over de eeuwen heen weer. Door de komst van technische snufjes en de overheid gaat het dorp stukken achteruit. Voor de Tweede Wereldoorlog is Jorwerd een dorpje dat zichzelf prima redt en waar een hechte band en vertrouwen bestaat tussen de mensen en waar voornamelijk boeren wonen. Het boerenleven in Jorwerd is niet meer vol te houden, want de overheid dwingt de boeren tot verdere investeringen. Er komt een melkquotum en mestquotum, ook melkmachines en gekoelde melktanks moet er komen. Dit kunnen veel boeren niet betalen en zit er niets anders op om te stoppen en het vee te verkopen. De winkels, de kruidenier, de bakker, de smid en de schilder zijn op een andere manier onderuit gegaan. In de stad waren de boodschappen stukken goedkoper en dus deden de mensen daar hun inkopen. Zo was er geen klandizie meer in de eigen dorpswinkels en gingen ze failliet. Door import en gebrek aan vertrouwen wordt de hechtheid tussen de mensen steeds slapper. Alleen bij de dorpsactiviteiten is er nog een kleine hechte band zichtbaar. Het verhaal vertelt ons dat een klein dorp ten onder gaat en steeds kleiner wordt, terwijl grote dorpen en steden steeds groter worden.

Geert Mak
Geboren: 4 december 1946
Debuut: De engel van Amsterdam (1992)
Genre: geschiedenis, kroniek
Bijzonderheid: Weet de Nederlandse geschiedenis en de sociale gebeurtenissen van zijn tijd, los te maken van de statische feiten en te verpakken in meeslepende, ontroerende, spannende boeken waarmee hij de geschiedenis en het sociale bewustzijn bij het volk naar binnensmokkelt.
Citaat: "...laat mij nou maar gewoon mooie journalistiek maken." (HP/De Tijd augustus 1997)
Recent werk: `De eeuw van mijn vader', `De zomer van 1823' en `Het ontsnapte land'
Biografie Geert Mak werd geboren op 4 december 1946 en groeide op als zoon van een gereformeerd predikant in Friesland. Hij studeerde staatsrecht en rechtssociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Geert Mak doceerde korte tijd staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht, maar koos daarna al snel voor de journalistiek.
Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van de Groene Amsterdammer. Hij schrijft o.a. voor het NRC Handelsblad. Geert Mak is mede-oprichter en redacteur van het tijdschrift voor literaire non-fictie Atlas.
Hij maakte een groot aantal reisreportages, onder andere in de Verenigde Staten, Zuid-Oost Azië en Oost-Europa.
In zijn boek De engel van Amsterdam (1992) beschrijft hij de sociale anatomie van de hoofdstad. Dit boek wordt door veel critici beschouwd als voorbeeld van literaire non-fictie.
In Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1995) wordt de mentaliteitsgeschiedenis in kaart gebracht door middel van een journalistieke reis door de tijd. In 1996 werd dit boek genomineerd voor de Gouden Uil.
In Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), beschrijft Geert Mak aan de hand van een dorpsgemeenschap hoe tussen 1945 en 1995 in Nederland alles veranderde.
Het stadspaleis beschrijft de geschiedenis van het Paleis op de Dam. Vervolgens werd Geert Mak gevraagd het boekenweek-essay van 1998te schrijven (Het ontsnapte land)
In 1999 verscheen De eeuw van mijn vader, een biografie van Nederland in de twintigste eeuw in de vorm van zijn familiegeschiedenis, waarvoor hij de Trouw publieksprijs won.
Recentelijk presenteerde Geert Mak een reeks televisieprogramma's waarin hij in het voetspoor van Van Lennep door Nederland liep. Van deze serie verscheen ook een gelijknamig boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.