Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Henna op je huid door Dirk Bracke

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Henna op je huid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2450 woorden
  • 8 mei 2007
  • 277 keer beoordeeld
Cijfer 7
277 keer beoordeeld

Boekcover Henna op je huid
Shadow

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om…

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden…

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om zijn dochter uit te huwelijken...

Henna op je huid door Dirk Bracke
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Opdracht 1: Bibliografische steekkaart
BRACKE, D., Henna op je huid, tweede druk, Davidsfonds/Infodok, Leuven, 2005

Opdracht 2: Verwachtingen en eerste reactie
Ik heb al veel van de boeken van Dirk Bracke gelezen en ik vond deze altijd heel goed.
Vooral de thema’s van de boeken en de schrijfstijl vind ik goed.
Dit was één van de weinige boeken die ik nog niet heb gelezen, vandaar de keuze om dit boek te lezen.
De flaptekst sprak me ook wel aan, ik wou wel eens weten hoe moslimmeisjes zich voelen in onze westerse cultuur.

Het boek zette me wel aan het denken, ik zou niet graag in Touria ’s plaats willen zijn.
Ik ben blij dat wij een nogal open cultuur hebben, waarbij er geen al te strenge regels zijn.
Ik begrijp volkomen dat zij graag zoals alle westerse meisjes wil zijn.
Leven zonder hoofddoek, weggaan waar en met wie ze wil en kleding dragen zoals iedereen, zonder kwaad bekeken te worden.
Ik denk wel dat er veel moslimmeisjes zijn die zich net zoals Touria voelen.
Er waren geen situaties in het boek die me aan mijn eigen leven doet denken.
Ik kon het verhaal heel goed volgen, de situaties werden duidelijk beschreven en de schrijfstijl was gemakkelijk.
Alleen het feit dat het uit meerdere standpunten werd vertelt kon wel eens verwarring brengen maar dat viel goed mee.
Ik vond het einde heel mooi, ze heeft een heel emotioneel gesprek met haar moeder, na weken zwijgen. Ze praten over het feit dat Touria meer zoals alle andere westerse meisjes wil leven en alle problemen die daarbij ontstaan zijn. Ook stelt ze haar moeder gerust dat haartoekomstige man bij de huwelijksnacht zeker bloed zal zien, ook al doet het gerucht de ronde dat Touria geen maagd meer is.
Er was geen enkel fragment dat ik minder mooi vond. Het was een heel goed boek.


Opdracht 3: Korte samenvatting
De hoofdpersonage is Touria, een 15-jarig, islamitisch meisje. Ze heeft 2 broers, Habib en Karim en 1 zusje: Najat. Ze woont met haar familie in Antwerpen. Haar ouders komen oorspronkelijk uit Marokko, zelf is ze hier geboren.
Vriendinnen: Emma, Annemieke en Hanane (ook een islamitisch meisje, maar met minder streng opgelegde regels).
Seppe: in het begin van het verhaal een vriend, daarna word het haar vaste vriend, maar in het midden van het verhaal loopt hun relatie op het einde.
Karim en Habib: haar broers, horen bij een groepje dat het pleintje altijd op stelten zet.
In het verhaal wil Karim niet meer bij dat groepje horen. Habib heeft het ene vriendinnetje na het ander en beschouwd meisjes als speeltjes.
Ilyas: iemand uit dat groepje, een drugdealer

Het verhaal begint wanneer Karim op een avond naar huis loopt en door onbekenden ineen word geslagen. Niemand weet wie het gedaan heeft. Ze denken dat het een racistische streek was, daarom gaan ze niet naar de politie, aangezien die er toch niets aan kunnen doen.
Seppe denkt dat het een afrekening was, omdat hij hoorde dat het groepje van het pleintje zich met louche zaakjes bezighoud. Dat wordt direct ontkent door Touria.

Touria heeft strenge ouders en moet altijd een hoofddoek dragen buitenshuis en wanneer er familie of vrienden op bezoek komt thuis. Ze moet koranlessen volgen en naar de moskee gaan. Ook moet ze altijd kleding met lange mouwen en een lange broek dragen.

Ze moet ook altijd stipt p tijd thuis zijn na school en mag geen uitstapjes maken met vrienden, zoals shoppen.
Touria wil echter zoals alle westerse meisjes en sommige islamitische meisjes zijn. Ze wil topjes en rokjes dragen en geen hoofddoek meer opzetten. Ze wil later een man die ook van haar houd, maar wil wel maagd blijven tot de huwelijksnacht.

Op een dag gebruikt ze voor het eerst een smoes voor haar ouders om met vrienden te gaan shoppen. Toen deed ze ook voor het eerst haar hoofddoek af in het openbaar, omdat haar vrienden vroegen of ze het niet warm had, maar ze wou vooral indruk maken op Seppe, op wie ze stiekem verliefd is. Ook paste ze op aandringen van haar vriendinnen een kort rokje in een pashokje. Wanneer ze daarna op een terras zitten rookt ze voor het eerst een sigaret. Ze heeft wel schrik dat ze betrapt word, maar dat gebeurt gelukkig niet.
Daarna voelt ze zich wel schuldig dat ze zoveel regels heeft overtreden.
Na school gaat ze nu ook d.m.v. een smoes op vrijdag naar een café, met haar vrienden, iets wat ze altijd wilde doen maar nooit mocht van haar familie. Voor ze naar het café gaat, gaat ze eerst naar het huis van een vriendin en doet een rokje en een topje van haar vriendin aan. Ook draagt ze dan geen hoofddoek. Ze rookt zelfs, ook na school.
Op een dag krijgt ze een T-shirt van een vriendin en wanneer ze daarmee thuiskomt krijgt erge ruzie met haar ouders, maar ze blijft hem koppig dragen.
Op een dag heeft ze stiekem een afspraak met Seppe. Ze praten een tijdje en na een tijdje zoenen ze. Ze is overgelukkig, tot ze een paar bromfietsen ziet voorbijrijden. Eén van de bestuurders is haar broer Habib. Hij heeft haar ook gezien en loopt kwaad naar haar toe. Ze krijgen erge ruzie want ze heeft geen hoofddoek aan, heeft een T-shirt aan en ze zit dan nog met een Belgische jongen te smoezen!! Ook Seppe word bedreigd door Habib en z’n vrienden. Ze moet haar hoofddoek en T-shirt met lange mouwen terug aandoen en naar huis gaan. Later vertelt Habib het aan hun ouders. Haar vader is heel kwaad en haar moeder is verdrietig. Ze krijgt zelfs klappen van haar vader. Ook vertelt haar vader dat ze op haar 18de word uitgehuwelijkt aan Khaled, de zoon van de zwager van zijn broer, uit Marokko. Als Khaled met haar trouwt, kan hij in België komen wonen en krijgt hij zo Belgische papieren. Tot dan moet ze zich als een echt moslimmeisje gedragen zodat de mensen niet roddelen.
Touria is kwaad en wil zich zeker niet laten ‘verkopen’. Ze begint wel te denken over haar relatie met Seppe, want hij is een ongelovige, daar kan ze nooit mee trouwen later.
Volgende vrijdag, als ze weer kleren lenen van haar vriendin om naar het café te gaan, komt Seppe mee met haar. Ze denkt dat er iets is afgesproken zonder haar weten, maar laat alles maar op zich afkomen. Al snel beginnen ze te flikflooien en Seppe wil verder gaan dan zijzelf wil. Dat vertelt ze hem dan ook. Seppe is teleurgesteld en er lijkt iets gebroken tussen hen. Maar Touria wil maagd blijven tot de huwelijksnacht en ze zal nooit met Seppe trouwen dus wil ze niet.
Na een tijdje komt ze Ilyas tegen op straat. Hij ziet haar zonder hoofddoek (want ze loopt nu altijd zonder hoofddoek op straat en men een T-shirt). Hij zal haar echter niet gaan verklikken. Ilyas doet haar ene voorstel; met hem een keer meerijden met zijn auto naar Rijsel en ze krijgt 150 EUR. Ze moet wel haar hoofddoek zeker aandoen. Eerst twijfelt ze, want hoe geraakt ze thuis weg voor zo’n 5 à 6 uur, maar ze gaat toch op het voorstel in. Ze vindt het wel raar, dat ze met even mee te rijden, zoveel geld ka verdien. Maar ze denkt er niet verder over na en doet het.

Wanneer ze thuiskomt krijgt ze erge ruzie met Habib en haar vader. Habib zag Touria aan de bushalte staan, weer met Seppe en met T-shirt, zonder hoofddoek!! Om erger te vermijden loopt ze het huis uit. Wanneer ze terug naar binnen wil, geraakt ze niet meer binnen, haar vader heeft hij buitengesloten. Na een paar uur laat haar moeder haar toch weer binnen. Vanaf dan is de situatie volledig gebroken thuis. Haar vader en moeder praten niet meer tegen haar. Het is alsof ze niet meer bestaat.
Dan is het zover: de dag waarop ze met Ilyas zal meerijden naar Rijsel. Thuis geraakt ze goed weg m.b.v. een smoes over schoolwerk met Hanane. De rit gaat zonder problemen, ze praten wat met elkaar. Wanneer ze in Rijsel aankomen, moet ze in een café iets gaan drinken, terwijl Ilyas wat verder een garage binnenrijd. Met Ilyas daar gaat doen, weet ze niet. Maar ze weet wel dat het daar niet pluis is. Na een uurtje komt Ilyas haar terughalen en rijden ze terug naar huis. Alles verloopt zonder problemen, ze krijgt haar 150 euro én een GSM, zodat hij haar altijd kan bereiken.
Op een gegeven moment loopt het slecht tussen Seppe en Touria. Maar ze zit daar niet zo erg mee in, want intussen ziet ze Ilyas wel zitten, waar ze nu al meerdere keren mee heeft meegereden.
Wanneer ze na ene middagje shoppen thuis komt, ziet ze dat Habib al haar westerse kleren staat te verbraden in de tuin. Ze is natuurlijk razend en ook de kleren die ze net kocht, belanden in het vuur. Habib noemt haar een hoer, dat ze met zo’n kleren over straat loopt. Dan gaat ze naar haar kamer, neemt al haar hoofddoeken smijt ze ook in het vuur. Die mogen ook weg van haar.
Enkele weken later is het gedaan met Seppe. Ze voelt zich hier toch slecht bij en heeft veel verdriet. Niemand zegt iets thuis, enkel met Karim praat ze over gewone dingen, maat zoals vroeger is het niet meer. Karim is veranderd, hij gaat niet meer naar het pleintje en heeft schrik van Habib (ontwijkt hem). Ook heeft ze enkel maanden terug een foto gezien in zijn portefeuille van een jongen, volgens hem was die jongen een vriend van hem en had die een knappe zus.
Op een keer loop Karim op straat met die jongen. Karim blijkt ene koppel te zijn met die jongen en is dus homo. Wanneer hij Ilyas toevallig ziet, verstopt hij zich, want hij mag heb niet zien. Dan vertelt hij aan zijn vriend dat Ilyas hem een keer in elkaar heeft geslagen (in het begin van het verhaal), omdat hij ontdekte dat hij homo is. Ook Habib weet ervan, vandaar dat hij hem ontloopt. Verder weet gelukkig niemand het. Maar hij wil toch aan de andere kant van de stad gaan wonen, om problemen te vermijden. Tot groot verdriet van Touria, ze kwamen altijd zo goed overeen.
Op een dag krijgt ze een berichtje van Ilyas, om ene keer af te spreken, maar niet om naar Rijsel te rijden, maar om samen een keer te gaan eten. Ze stemt toe, omdat ze Ilyas toch nog altijd verliefd is op hem. Nadat ze dus samen op restaurant gingen, wil Ilyas haar meenemen naar zijn huis. Dat wil ze echter niet, ze moet op tijd thuis zijn, want nu ook is ze met een smoes weggegaan thuis. Wel zoenen ze elkaar nog. Wanneer ze samen nog een keer naar Rijsel rijden krijgen ze politiecontrole. Wanneer Ilyas vertelt dat ze verlood zijn en hij haar gaat voorstellen, mogen ze gelukkig doorrijden zonder al te veel last. Touria begint zich meer en meer vragen te stellen en vraagt aan Ilyas of hij haar niet kan vertellen wat hij elke keer in Rijsel doet. Nu ze toch een koppel zijn, mag ze dat wel weten vind ze. Ilyas belooft eerst met de mensen van de garage te praten, misschien dat hij het haar dan kan vertellen. Wanneer ze in het café zit wordt ze opgehaald door Ilyas, die neemt haar mee naar de garage. Daar ziet ze dat ze drugs vervoeren in zijn auto. De drugs zit waterdicht verpakt in plastiek en zit vastgeplakt in de benzinetank. En zij moet dan mee, zodat ze geen argwaan trekken bij de politie, want een koppel is helemaal niet verdacht, in tegenstelling tot een man alleen of nog met mannen bij. Daar gaat de politie eerder heel te auto doorzoeken op verboden dingen. Ze zegt enkel; ‘ handig gevonden’.
Dan gaan ze terug naar huis.

Als ze op een dag naar Ilyas’ huis gaat, verrast Ilyas haar met een dure tas en wil met haar vrijen. Eerst wil Touria niet, maar wanneer hij beloofd om met haar te trouwen doet ze het toch.
Wanneer ze buitenkomt ziet ze Habib voorbijrijden. Hij heeft haar ook gezien en vraagt wat ze daar doet. Dan vertelt ze dat ze met Ilyas heeft gevreeën en dat Ilyas beloofde om met haar te trouwen.
Later wanneer Habib en Ilyas met hun vrienden op het pleintje voetballen, vertelt Habib dat hij weet dat Ilyas met tourna gaat trouwen. Ilyas lacht Habib uit en zegt dat tourna enkel een speeltje is. ‘Een meisje dat zo gekleed loopt vraagt erom’ zei hij. Ze beginnen te vechten, maar Habib moet bloedend naar huis gaan. Nu weet ook iedereen dat Touria geen maagd meer is.

Wanneer Habib thuis komt, vertelt hij Touria wat Ilyas heeft gezegd. Touria is er kapot van, dat ze zich zo heeft laten inpakken door hem.
Touria gaat naar Karim en daar ziet ze dat hij homo is, maar daar zit ze niet mee in, zijn gedrag word nu duidelijk voor haar. Ze vertelt hem wat ze heeft meegemaakt. Karim is heel kwaad en vind dat Ilyas moet boeten.
Wanneer ze de volgende dag naar school gaat, wordt ze gebeld door Karim. Die wil dat ze direct naar de straat waar Ilyas woont gaat. Dat doet ze.
Wanneer ze aankomt ziet ze Karim in zijn auto zitten en stapt in. Daar vertelt Karim dat Touria haar maagdenvlies kan laten herstellen in het zieken huis, en dat op zijn kosten. Dat vind ze goed. Zo is haar eer toch nog wat gered. Dan zien ze Ilyas wegrijden en ze volgen hem. Ze weet niet wat Karim van plan is en hij wil haar ook even niets vertellen. Dan zien ze dat Ilyas een ongeval krijgt op de autosnelweg. Karim vertelt dat hij gaatjes in de remkabel van Ilyas’ auto heeft gedaan. Zo loopt de remvloeistof langzaam weg, tot hij niet meer kan remmen. Zo heeft hij een ongeval gekregen.
Zo word Ilyas gestraft. En als hij dood is, vertellen ze tegen iedereen dat het een leugen was, dat Touria geen maagd meer is. Ilyas zal het niet meer tegenspreken en zo is haar eer gered.
Touria is geschokt, dat haar brave, lieve broer zoiets kan doen.
Later horen ze dat Ilyas inderdaad dood is.
Ze krijgt ook een klap van haar vader. Want hij heeft gehoord dat Touria ontmaagd is door Ilyas.
Op het einde heeft ze een ernstig gesprek met haar moeder, na zoveel tijd. Ze vertelt haar dat haar toekomstige man zeker bloed zal zien tijdens hun huwelijksnacht en dat ze enkel wil trouwen met iemand die ze graag ziet, en hij haar.

REACTIES

C.

C.

hallo,
ik ben ook een moslimmeisje en ik wou zeggen dat we GEEN strenge regels hebben en het verhaal van het boek is ook een beetje overdreven en vergeet niet dat het gewoon een VERHAAL is en niet het echte leven.daarom moet je niet beginnen met het beoordelen van culturen.
Danku voor uw begrip

12 jaar geleden

G.

G.

hallo ik ben ook een moslimmeisje. Deze boek is en van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen!! Ik moet daar ook een boekverslag van maken en dit gaat mij zeker helpen. Nee het is waar,we hebben geen strenge regels in onze cultuur, maarja natuurlijk zijn er in bepaalde families iets meer tradities dan bij andere. bij mij bv. moet ik geen hoofddoek dragen, loop in korte t-shirts rond, en draag rokken, maar ja je mag niet als een verkoopbaar ding rondlopen ;) Anyway, mensen moeten gewoon niet generaliseren :)
Mvg, Ghislaine

11 jaar geleden

S.

S.

heey ik ben ook een moslimmeisje
bij ons hebben we ook geen strenge regels ik moet een boekverslag maken over deze boek het heeft me echt geholpen echt een toffe boek.

11 jaar geleden

S.

S.

hey,
dank u voor dit kort verslag het gaat me zeker helpen met mijn boekverslag.
ik ben ook een moslim en ik moet ook geen zo strenge regels volgens. maar ja , iedere persoon is anders. Als ik een top of een decolte draag dan moet ik een dun gilé aan doen . ik mag niet zowals een hoer naar buiten lopen.
groetjes sarah
PS : heel toffe boek

11 jaar geleden

S.

S.

hoi ik ben ook een moslimmeisje uit marokko en wij hebben niet zulke strengen regels maar het is een leuk boek. :D

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Henna op je huid door Dirk Bracke"