Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Henna op je huid door Dirk Bracke

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Henna op je huid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1841 woorden
  • 22 februari 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
10 keer beoordeeld

Boekcover Henna op je huid
Shadow

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om…

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden…

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om zijn dochter uit te huwelijken...

Henna op je huid door Dirk Bracke
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

biografie:

Dirk Bracke geboren op 4 juni 1953 en volgde eerst een handelsopleiding en werd later postbode. Hij woont in België dichtbij Antwerpen met zijn vrouw en twee zonen.

Zijn eerste boek heet ‘steen’ .Hij schrijft over verschillende thema’s bijvoorbeeld: geweld,oorlog,kindermishandeling enz.

Dirk Bracke verkocht in 16 jaar tijd ongeveer 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken. Hij heeft zijn boeken vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. En hij heeft een film gemaakt van het boek het Engelenhuis.

Meestal schrijft hij over de leven van jongeren. Zijn boeken zijn heel realistisch. Om zijn beken te schrijven neemt hij vaak eerst contact op met de kinderen die bijvoorbeeld gehandicapt zijn en daar schrijft hij een realistisch boek. Hij schrijft ook in het boek hoe de jongeren kijken op hun leven en hoe ze leven.

Ochtends schrijft hij zijn boeken en s’middags werkt hij als postbode.

samenvatting:

Karim word door zijn ouders gewond voor de deur gevonden. Als zijn ouders vragen wie het heeft gedaan wilt Karim het niet zeggen dat Ilyas en Thomas het waren omdat hij dan ook zou moeten vertellen dat hij homo is en dat zouden zijn ouders niet leuk vinden. De Vriendinnen van Touria ( Emma,Hanane= Ook een Marokaan alleen zij spreekt meer met een Tanger accent, Annemieke en Seppe= een Belgische jongen waar Touria eerst verliefd op wordt.)denken dat het racisten zijn. Emma en Annemieke willen graag met Touria winkelen. Touria weet dat haar vader het niet goed vind als ze later thuis komt dus gaat ze snel naar huis. Op een vrijdag sluiten al haar klasgenoten de schoolweek af in Het glazen Broodje. Touria wilt daar heel graag heen maar ook daar mag ze niet heen omdat ze bang is dat er bekende mensen haar zullen verraden en de roddels gaan snel in de buurt waar Touria woont.

Habib ( de broer van Touria) heeft al 2 maanden met Charlotte. Charlotte wilt graag dat Habib bij haar blijft maar Habib wilt vaker bij zijn vrienden zijn. Een nadeel vindt Habib aan Charlotte dat hij niet naar zijn vrienden mag. Touria is wel trots op haar broer dat hij elke meisje kan krijgen. Ook is Touria trots op haar vader dat hij elke ochtend naar zijn werk gaat. Maar soms haat ze haar vader omdat hij haar vaak slaat als Touria iets niet goed doet.

Touria heeft op een dag besloten toch met Seppe, Emma en Annemieke te winkelen. Touria verzint thuis vaak smoesje dat ze bijvoorbeeld naar een vriendin gaat om huiswerk te maken. Haar vader vindt het altijd goed als het om school gaat. Touria is verliefd op Seppe en omdat Seppe vaak naar Annemieke kijkt dan naar Touria doet Touria haar hoofddoek af en doet bij h&m een rokje aan. Seppe geeft geen aandacht meer aan Annemieke maar aan Touria. Later heeft Touria toch spijt dat ze zich niet aan haar regels hield. Ook gaat Touria roken als ze op een terasje zitten en raakt ze eraan verslaafd. Op school doet Touria wel haar hoofddoek om omdat er een jongen in de 1e jaars zit genaamd Ahmed die een vriend van Habib is en haar kan verraden. Buiten doet Touria wel haar hoofddoek af.

Touria ontdekt dat Karim vaak aan het sms’en is. Touria denkt dat het een meisje is. Als ze ook naar Het Glazen Broodje durft te gaan wilt Touria andere kleren aan. Ze gaat met Emma naar de huis van Emma om andere kleren aan te doen. Ze doet een kort rokje en een topje aan. In Het Glazen Broodje is de hoofddoek gestolen van Touria. Touria raakt in paniek en probeert een smoes te verzinnen maar eenmaal thuis komt niemand erachter. Al de vriendinnen van Touria denken dat Daan het heeft gestolen m haar te plagen.

Habib en zijn vrienden irriteren een man van de 3e verdieping. Bijvoorbeeld door een bal op zijn Honda Civic. De politie doet er niets aan. Toch blijven de vrienden en Habib doorgaan.

Ilyas doet aan handel met drugs. Hij verdiend daar veel geld mee. Hij stopt de XTC en cocaine in de benzinepomp. Als er controle is op de weg zoekt een speurhond de auto af. De hond kan niets vinden. Ilyas komt op het idee om Touria mee te nemen want dan verdenken ze hem niet. Hij rijdt altijd naar Rijsel om de drugs in de garage te leggen.Eerst wilt Touria niet omdat haar ouders dan ongerust worden. Maar als Ilyas zegt dat ze €150 euro krijgt wilt ze wel mee.

Touria werd betrapt door haar broer Habib omdat ze in het gras lag met Seppe. Habib verraade haar bij zijn ouders. Haar vader wilde niets meer met Touria te maken krijgen. Hij schaamde zich voor Touria. Ook zei hij dat Touria als ze 18 jaar wrd met Khaled( zijn broer heeft een zwager en daar de zoon van. Hij is 21 jaar) moet trouwen. Zo komt Khaled aan papieren in België.

Als Touria op een vrijdag weer naar Het Glazen Broodje wilt laat Emma Touria alleen met Seppe in haar huis omdat Emma naar haar vriendje Jonas moet. Als Touria aan het aankleden is komt Seppe de kamer in en strelen ze elkaar. Seppe wilt verder maar Touria wilt als maagd de huwelijk in. Seppe is teleurgesteld en negeren elkaar.

Als Touria een keer te laat thuis komt is de deur vergrendeld. Haar ouders laten haar 1uur buiten staan terwijl het regent. Hanane heeft wel makelijke ouders. Als ze niet met de ramadan mee wilt doen hoeft dat ook niet. Touria is jaloers dat hanane wel makelijke ouders heeft en Touria zelf niet.

Als Touria en Ilyas naar Rijsel rijden worden ze niet tegengehouden door de politie. Ilyas zegt dat dat minder verdacht is dan een groep jongens in zijn auto. Touria drinkt altijd cola in het café terwijl Ilyas de drugs uit de benzinepomp haalt. Als Touria het wilt weten verteld hij het uiteindelijk. Touria vindt het niet zo erg. Ze krijgt ook een Nokia en een Vuitton schoudertas.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Als Touria en Ilyas naar Rijsel rijden worden ze niet tegengehouden door de politie. Ilyas zegt dat dat minder verdacht is dan een groep jongens in zijn auto. Touria drinkt altijd cola in het café terwijl Ilyas de drugs uit de benzinepomp haalt. Als Touria het wilt weten verteld hij het uiteindelijk. Touria vindt het niet zo erg. Ze krijgt ook een Nokia en een Vuitton schoudertas.

Ze snapt het eerst niet dat Karim van huis gaat op zijn 21ste . Later verteld karim haar zus dat hij homo is. Touria snapt het en verteld dat ook dat ze onteerd is door Ilyas maar van Habib te horen heeft gekregen dat Ilyas haar niet meer wilt en alleen als speelt gebruikte.Habib sloeg Ilyas neer maar Ilyas is veel sterker en heeft ook Thomas als beste vriend dus sloeg Habib neer en schoptte hem tot hij niets meer kon doen. Karim wilt de kosten betalen om de maagdenvlies van Touria te herstellen. Ook neemt Karim door de rembanden van de BMX van Ilyas door te prikken. Touria en Karim achtervolgen Ilyas en als Ilyas er achter komt drukt hij eerst op het gas en daarna op de rem en word aangereden door een Range Rover voor de Kennedytunnel. 

verdiepingsvragen:

  1. Titelverklaring: Waarom heeft dit boek deze titel, wat heeft de titel te maken met de inhoud van het boek?

Dit boek heeft als titel henna op je huid ,omdat Ilyas aan Touria belooft dat hij haar handen gaat kleuren met henna als ze gaan trouwen.En omdat Toruia een Marokaanse meisje is worden in haar land haar handen gekleurd. Maar dat blijkt een leugen te zijn.

  • Thema’s: welke thema’s behandelt het boek?

multicultureel

  • Personen: Geef een karakterbeschrijving van de hoofdpersoon/hoofdpersonen en leg uit, met voorbeelden uit het boek, waarom je deze karakterbeschrijving geeft.

Touria: Doet waar ze zelf zin in heeft en ziet de gevolgen er niet snel van in. Ze is ook iemand die snel haar mening geeft.

Bijvoorbeeld als ze met een korte rokje en een topje thuis komt worden haar ouders boos want, zij mag zulke kleren niet dragen. Ook gaat ze met Seppe (een klasgenoot van Touria) naar een grasveldje en ziet haar broer Habib haar liggen terwijl ze niet met Belgische jongens om mag gaan van haar ouders.

Habib: Is een jongen die de eer van zijn familie belangrijk vindt. Bijvoorbeeld als zijn zus Touria er bijloopt als andere meisjes verraadt hij haar bij zijn ouders en gooit bijvoorbeeld al de kleren van Touria die te open zijn in een ton met vuur.

  • Genre: tot welk genre (soort) behoort het boek en licht je antwoord toe.

jeugdboek

  • Vertelsituatie: Wat is de vertelsituatie? (ik-verteller, hij/zij-verteller, alleswetende verteller)

Het is een hij/zij-verteller want, het woord ik wordt niet gebruikt maar de namen van de personen worden gebruikt. Ook is het geen alleswetende verteller want in het boek word niets uit de toekomst of het verleden verteld.

  • Tijd: In welke tijd speelt het verhaal en hoelang duurt het ongeveer?

Het verhaal speelt zich in het heden af omdat het iets is dat ook in het heden kan gebeuren. En het verhaal duurt 6 maanden.

  • Plaats: Waar speelt het verhaal zich voornamelijk af?

Het verhaalt speelt zich bij Touria thuis af. In de Sint-Lumbertusstraat. Ook word een kleine deel van het verhaal in Het Glazen Broodje afgespeeld.

  • Begin: Hoe begint het verhaal?

Karim (de oudste broer van Touria) loopt over straat nadat hij naar de bioscoop is geweest. Hij word aangevallen door Ilyas en Thomas omdat hij homo is. Ilyas en Thomas hebben hem gezien nadat Karim uit de bioscoop kwam hand in hand met een jongen genaamd Sohaib. Ilyas haat homo’s daarom slaat hij hem neer en legt Karim voor zijn eigen deur. In het begin weten de lezers niet dat het Ilyas en Thomas zijn maar later word dat verteld.

  • Afloop: Hoe loopt het verhaal af? Is het een open of een gesloten einde? Waarom is het open of gesloten?

Karim neemt wraak op Ilyas omdat Ilyas hem in elkaar had geslagen en ook omdat Ilyas Touria heeft onteerd. Karim had een gat in de remkabel gemaakt zodat hij als hij op het rem zou drukken dat de BMX van Ilyas niet zou stoppen. Karim had Touria gebeld om te komen zien hoe Ilyas dood zou gaan. Karim achtervolgde Ilyas en toen Ilyas hem in de gaten kreeg drukte hij eerst op de gas en toen hij bijna botste op de remkabel maar die deed het niet. Ilyas werd toen door een Range Rover aangereden vlak voor de Kennedytunnel. Touria was niet verdrietig toen Ilyas dood was. Zij gooide haar mobiele Nokia weg die ze van Ilyas had gekregen en ook haar Vuitton schoudertas in een ton met vuur waar haar vader bezig was alle rommel te verbranden. Het is een open einde omdat Seppe Touria nog steeds negeert omdat Touria niet verder wilde. De vader van Touria is ook boos en negeert haar ook nog steeds omdat Touria de eer van de familie heeft gebroken.

  • Beoordeling: Geef een beoordeling van het boek en gebruik minimaal 3 beoordelingswoorden. Leg ook uit waarom je dat vindt met behulp van voorbeelden uit het boek.

ik vindt het een leuke en realistisch boek dat iedereen wel kan overkomen. Het verhaal wordt goed verteld zonder moeilijke woorden. Het boek is goed en begrijpelijk geschreven. 

REACTIES

S.

S.

Dit verslag gaat me zeker helpen met mijn boekbespreking! Maar we moeten ook een dagboekfragmentje schrijven van de hoofdpersonage! (Touria dus) . Kunnen jullie mij daarmee helpen a.u.b ? Het moet over het eerste hoofdstukje gaan =)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Henna op je huid door Dirk Bracke"