Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Henna op je huid door Dirk Bracke

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Henna op je huid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 5238 woorden
  • 1 april 2015
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
15 keer beoordeeld

Boekcover Henna op je huid
Shadow

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om…

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden…

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om zijn dochter uit te huwelijken...

Henna op je huid door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Inleiding

Ik heb het boek ‘Henna op je huid’ van Dirk Bracke gekozen omdat de schrijver van dit boek me zeer hard bevalt. Ik heb al meerdere boeken van hem gelezen en hij verbaasde me elke keer weer. Ik vind het toffe boeken omdat hij thema’s bespreekt dat voor onze leeftijd van toepassing zijn.
Ik ben dus op zoek gegaan naar een boek van hem dat te maken heeft met religie en ben dus uitgekomen op het boek ‘Henna op je huid’. Dit boek sprak mij aan omdat het over een meisje gaat die de Islamitische cultuur bezit en het moeilijk vindt om te leven in de Westerse cultuur. Ze is voortdurend in conflict met haar geloof en de Westerse cultuur.
Ik heb in dit boek toch meer ontdekt over de Islamitische cultuur. Over hoe ze leven, wat de rechten zijn van de vrouwen en dat deze totaal verschillend zijn van de mannen, hun normen en waarden,… Ik heb in dit boek dus antwoorden gevonden over de vraag : “hoe gaat men om met omstandigheden in de Islamitische cultuur?”.
Ik wou dus een boek lezen dat over een andere religie ging zodat ik meer te weten kon komen over anderen hun geloof zo dat ik alles beter kan aanvaarden waarom andersgelovigen bepaalde dingen anders doen.
 

 

Samenvatting van het boek

Hoofdstuk 1.
In dit hoofdstuk wordt verteld hoe de broer van Touria, Karim, in elkaar geslagen wordt door op straat door onbekende jongens in de nacht. Wanneer hij thuis komt, staat iedereen in de familie op om te kijken wat er gaande is en verzorgen hem meteen. Habib, de andere broer van Touria, wil de politie verwittigen maar dit wil Karim niet omdat hij niet gezien heeft wie het was omdat ze bivakmutsen droegen. Karim wil ook niet naar de dokter ook al zou hij dit wel moeten doen omdat hij onder het bloed zit en een briefje nodig heeft voor zijn werk (hij werkt in een garage). De volgende ochtend was Touria vroeger wakker dan gewoonlijk, ze had heel slecht geslapen door alles wat in de nacht gebeurd was. Door dat ze vroeger wakker was, had ze nog tijd om te bidden. Ze haalde haar bidmatje boven en deed haar hoofddoek aan. Terwijl Touria bidde, vertrok Karim toch naar zijn werk.

Hoofdstuk 2.
Na het bidden, maakte ze zich verder klaar voor school en zorgde ervoor dat enkel haar gezicht en haar handen zichtbaar waren, de rest mocht niet zichtbaar zijn. Toen ze onderweg was naar de tram, die ze neemt om naar school te gaan, komt ze haar vriendin Hanane tegen. Hanane was ook een moslima maar haar ouders waren veel moderner dan die van Touria. Op weg naar school praten ze over het ongeval van Karim van afgelopen nacht. Zij vermoedden dat racisten Karim in elkaar geslagen hebben. Ze hebben vaak last van mensen die hun argwanend bekijken, deze komt Touria ook tegen aan de bushalte. Hier zegt een oud vrouwtje tegen een andere vrouw dat ze Marokkaanse meisjes en jongens niet vertrouwd omdat ze op een dag de tram gaan opblazen. De meisjes horen dit en gaan meteen in de aanval om hun te beschermen. Hanane reageert hier op dat zij wel in België zijn geboren en dat hun ouders uit Marokko komen.
Wanneer ze op school toekomen en de eerste les gedaan is, praten ze meteen over Karim dat in elkaar geslagen is. Emma, de beste vriendin van Touria, vindt het echt vreselijk dat Karim aangevallen is en ze denkt ook dat dit het werk is van racisten. Seppe, een jongen uit Touria’s klas, neemt ook deel aan het gesprek en zegt dat het ook misschien een afrekening kan zijn omdat Karim zich misschien bezighield met louche zaakjes samen met zijn vrienden op het pleintje. Touria wordt boos en verdedigt haar broer, “Karim zou nooit iets fout doen” zegt ze en iedereen verontschuldigt zich. Op het gesprek terug te starten vraagt Emma of Touria mee wil gaan shoppen samen met haar en Annemieke. Het uitstapje klonk best wel gezellig maar ze was er bijna zeker van dat haar vader haar dit zou verbieden. Als ze zonder reden wegwilde,  zou hij misschien denken dat ze met een jongen had afgesproken. Seppe zou ook meegaan als Touria meeging.
De week was voorbij en zoals elke vrijdag gingen al haar vrienden naar ‘Het Glazen broodje’, dit was een café kortbij de school waar elke tiener rondhing op vrijdag behalve Touria, zij mocht dit niet van haar vader. Ondertussen riep Isabel, een meisje van haar klas, dat haar mobieltje gestolen was. Niemand reageerde hier op en gingen verder met hun gesprek. Touria vertelt dat ze niet mee kan gaan shoppen omdat ze geen geld heeft. Toch geeft Emma het uur en de plaats door waar ze morgen afspreken om te gaan shoppen en nadien vertrekt ze samen met Daan, Seppe, Annemieke en Hanane naar het café. Toen Touria thuis kwam, vond ze Karim op de zetel. Hij was naar huis gestuurd van zijn baas omdat hij niet kon bewegen zonder pijn. Hij zou thuis moeten blijven tot hij zich beter voelde.

Hoofdstuk 3.
Dit hoofdstuk begint met het beschrijven van het pleintje waar Habib en Karim hun vriendengroep altijd rondhangt. Een man bekeek de vriendengroep en lette op zijn auto die aan het pleintje geparkeerd stond. De jongens op het pleintje hebben geen goede band met de man omdat ze volgens hem voor overlast zorgen en niemand zou nog op het pleintje durven komen omdat de jongens daar rondhangen. Eén van de jongens, Farouk, had juist gebroken met zijn vriendin Naïma, het probleem was dat ze volgend jaar gingen trouwen en dat het meisje geen maagd meer was. Niemand zou haar nog willen omdat ze geen maagd meer was. De jongens zagen Ilyas toekomen met zijn zwarte BMW waar op de achterruit ‘This is me’ geschreven stond. Ze begroetten hem allemaal met het tikken van de vuist.
De jongens begonnen meteen een potje voetbal. Habib schopte de bal tegen de doelpaal en de bal schoot tegen de deur van de auto van de boze man die hen in de gaten hield. De man liep meteen vanuit zijn appartement naar beneden en ging naar de jongens toe. De man werd boos en kreeg ruzie met de jongens. Door het tumult op het pleintje, kwamen verschillende mensen kijken vanachter het raam van het appartementsgebouw. De man pakte de bal af van de jongens nadat deze tegen zijn hoofd was gekomen. Ilyas liep hem achterna maar Thomas hield hem tegen omdat de man getuigen had en dit dus in het nadeel zou spelen van de jongens. Even later deed de man zijn raam open en gooide de kapot gestoken bal naar beneden.  Ilyas was zo boos dat hij de auto van de man bekraste met een sleutel.

Hoofdstuk 4.
Touria zou vandaag (zaterdag) niet naar de Moskee gaan maar naar Emma om een groepswerk te maken, dit was een leugen zodat ze naar Antwerpen kon gaan met haar vriendinnen. Haar vader werd boos omdat ze niet naar de Koranles en de Moskee ging en hij riep dat ze altijd moet luisteren naar wat een man zegt tegen haar. De vrouw is nu eenmaal onderhevig aan de man.
Op de Meir, liepen de meisjes en Seppe voorbij alle winkels en vroegen ze of Touria het niet te warm had met haar hoofddoek, Touria vond dit lastig dat ze dit vroegen maar zei gewoon dat het een luchtig stofje was en dat ze er geen last van had maar stiekem was ze toch jaloers dat haar vriendinnen in een topje konden rondlopen en zij niet. Ze werd nog meer jaloers toen ze Seppe zag staren naar de blote buik van Annemieke, ze voelde toch iets voor Seppe ook al was hij geen Moslim. Om zijn aandacht te trekken trok ze haar hoofddoek uit en zei dat ze het toch te warm had. Ze voelde zich toch onzeker omdat ze schrik had dat iemand haar zou zien en dit zou gaan vertellen aan haar vader en dan zou ze ruzie krijgen. Ze stonden in de winkel en Emma vond dat Touria een rokje moest passen, ze wou niet naar buiten komen toen ze het aanhad maar de meisjes trokken haar het pashokje uit en iedereen beaamde haar mooie lichaam maar ze kon het rokje niet meenemen, ze zou dit nooit mogen dragen van haar vader.
Nadien gingen ze een terrasje doen, iedereen bestelde een drankje met alcohol maar Touria niet. Zij had genoeg risico genomen en mocht ook geen alcohol drinken, dit stond in de Koran, het heilige boek van de Moslims. Terwijl ze hun drankje opdronken, namen Seppe, Annemieke en Emma een sigaret uit pakje. Om de aandacht te trekken nam Touria toch een sigaret uit het pakje, nu hoorde ze er pas bij. Haar vader zou haar slaan moest hij dit weten. Toen ze thuiskwam vertelde ze haar moeder dat ze goed vooruit waren gegaan met het groepswerk maar dat ze waarschijnlijk volgende week terug samen moesten komen om het verder af te werken. Karim en Habib zaten in de zetel en Habib vroeg of Karim niet mee wou naar het pleintje maar hij weigerde. Karim vroeg aan Habib of hij niet naar zijn vriendin Charlotte moest maar deze had te veel werk voor school om af te spreken bij haar vriendje. Karim ging zich klaarmaken om naar het stad te gaan en vergat zijn portefeuille in de zetel, Touria liep achter hem aan en zag een foto van een jongen in de portefeuille van Karim. Hij zei dat dit een foto was van iemand dat hij kende, meer niet. Na dit gesprek maakte ze zich klaar, ze verrichtte de woedoe (ritueel : wassen voordat je mag bidden) en nam haar gebedsmatje. Ze vroeg zich af of ze eigenlijk nog wel mocht bidden nadat ze in de stad had rondgelopen zonder hoofddoek en ze gerookt had.

Hoofdstuk 5.
Emma en Touria rende naar het appartementsgebouw waar  Emma woonde. Touria mocht iets kiezen uit de kast van Emma om naar ‘Het Glazen broodje’ te gaan. Ze koos een rokje en een wit blousje, ze wou indruk maken op Seppe. Ze vond het moeilijk om zich om te kleden waar Emma bij was, sinds ze vrouw geworden was mocht niemand haar meer zien, ze mocht zelfs niet meer meedoen met zwemmen van haar vader. Toen ze aankwamen in het café zweeg iedereen en keek naar de  “nieuwe” Touria. Seppe had een stoel voor haar vrijgehouden en hij legde zijn arm over haar schouder.  Na lange tijd durfde ze naar het café te gaan, ze had verteld tegen haar ouders dat ze langer op school moest blijven om een sketch in te oefenen. Ze nam een sigaret uit haar eigen pakje dat ze juist gekocht had, roken deed ze vaker samen met Annemieke na school. Na Touria haar omgekleed had in het toilet zocht ze haar hoofddoek maar deze was nergens te bespeuren en ze raakte in paniek. Seppe had het idee om haar geld te lenen om een nieuwe hoofddoek te kopen maar dit zouden haar ouders toch meteen zien? Uiteindelijk kocht ze toch een nieuwe hoofddoek en vertrokken ze. Hanane en Emma begonnen te vertellen over Seppe die zijn ogen niet kon afhouden van Touria’s lichaam.
Ondertussen was Habib bij Charlotte thuis. Ze hadden ruzie omdat Charlotte dacht dat Habib enkel aandacht had voor haar wanneer haar ouders niet thuis waren, om het tegendeel te bewijzen nodigde hij haar uit om mee te gaan met zijn vrienden naar de discotheek. Ze stemde in en ze vertrokken richting het pleintje waar ze hadden afgesproken. Toen ze daar aankwamen zagen ze de politie bij het groepje staan samen met de man van de derde verdieping. Ze hadden ruzie met hem omdat ze zogezegd weer voor overlast gezorgd hadden en de man had de politie er bij geroepen. De politie zei tegen de man dat ze niks konden doen omdat ze geen bewijs hadden tegen de jongens. Toen de politie vertrok, vertrokken de jongens en Charlotte naar de discotheek. Eenmaal daar aangekomen, mochten ze niet binnen van de bodyguards. De jongens riepen naar de mannen dat ze racisten waren omdat een groepje blanken wel binnen mocht. Het moment dat ze daar stonden, kietelde Ilyas de handpalm van Charlotte, ze vroeg zich af wat het betekende en Habib vertelde haar dat Ilyas met haar wou vrijen. Daar stond het teken dus voor.

Hoofdstuk 6.
Het was weer tijd om te gaan zwemmen met school en Touria wou deze keer wel mee dus leende ze een badpak van Emma. Ze wou niet dat haar ouders dit wisten dus betaalden ze het geld meteen aan de leerkracht dan zou het niet op de schoolrekening komen. Ze ging naast Seppe zitten en hij vroeg meteen hoe het afgelopen was thuis met haar hoofddoek die ze verloren was, ze zei meteen dat ze het niet gemerkt hadden omdat ze meteen naar haar kamer gelopen was. Seppe vertelde haar dat Daan haar hoofddoek gestolen had als geintje maar ze kon er helemaal niet mee lachen. Ze veranderde het onderwerp en ze vertelde dat ze niet kon zwemmen, Seppe wou haar dit wel leren en plots voelde ze hoe ze begon te blozen. Onderweg terug naar school passeerde ze een veld waar allemaal schapen stonden, ze werden gebruikt voor het Offerfeest  van de moslims.
Habib kwam Ilyas tegen in een krantenwinkeltje maar hij was zo boos op Ilyas omdat hij Charlotte haar handpalm kietelde. Ilyas zei dat dit een grap was en nodigde Habib uit om mee te gaan naar Rijsel samen met Thomas en Hassan. De dag nadien ging Habib naar Ilyas’ huis om mee te kunnen gaan en in de garage trof hij de auto van Ilyas aan maar hij mocht niet weten met wat ze bezig waren. Op weg naar Rijsel, kwamen ze een politiecontrole tegen, ze moesten uit de auto stappen zodat deze volledig gecontroleerd kon worden.

Hoofdstuk 7.
Touria kwam thuis en liep meteen naar boven om haar hoofddoek uit te doen en te bidden, ze kleedde zich om en deed een t-shirt aan waarbij haar armen bloot waren. Haar vader zag dit en gaf er een opmerking over maar Touria zei dat ze dit thuis mocht en dat ze het had gekregen van Emma. Haar vader wou dat ze het meteen uitdeed en terug zou geven aan Touria maar dit weigerde ze. Habib moeide zich met het gesprek en zei dat dit niet mocht omdat ze een deugdzame vrouw moest zijn maar Touria ging in de aanval en zei dat zijn vriendin halfnaakt op straat liep, dit mocht ze natuurlijk omdat ze geen moslima is. Als ze haar niet zou willen aanpassen aan haar vaders wil, zou ze maar alleen moeten eten. Ze liep boos weg en ging naar het station van Berchem waar Seppe op haar wachtte. Ze zouden elkaar toch even willen zien in het weekend en hier voor moest ze allerlei leugens bedenken om weg te mogen thuis. Ze gingen op een heuvel zitten en genoten van de zon en van elkaar maar natuurlijk kwam op dat moment Habib langs met zijn brommer. Hij stopte en liep naar hun toe. Hij wou dat ze meteen haar hoofddoek aandeed en naar huis ging en dat Seppe haar gerust liet. Hij vond ook haar pakje sigaretten en sloeg haar recht in het gezicht. Toen ze thuis kwam wist ze dat ze niet kon liegen want anders zou Habib het wel vertellen aan haar ouders, ze vertelde dus de waarheid. Habib kwam thuis en vertelde alles in geuren en kleuren wat er gebeurd was en wat hij gevonden had in haar rugzak. Touria begon zichzelf te verdedigen maar tevergeefs, haar vader werd woedend en vertelde dat hij een brief had gekregen van zijn neef uit Marokko die zijn zoon naar België zou sturen om te kunnen trouwen met Touria, ze protesteerde tegen de wil van haar vader maar dit lukte niet.

Hoofdstuk 8.
Emma, Seppe en Touria wouden naar ‘Het Glazen broodje’ en Emma kon haar nieuwe vriendje niet langer laten wachten dus vertrok ze voor Seppe en Touria. Touria mocht weer iets uit de kast van haar vriendin halen en ging dus naar haar kamer, ze kleedde haar om en hoorde de deur opengaan. Daar stond Seppe en hij kwam naar haar toe en haalde voorzichtig het topje uit haar handen, hij trok zijn t-shirt uit en deed haar beha uit, hij duwde haar op bed maar wanneer hij een stap verder wilt zal ze hem tegenhouden. Ze wil niet vrijen omdat anders geen enkele Marokkaanse jongen haar nog zou willen en ze zou dus maagd moeten blijven tot na haar huwelijk. Daarna liepen ze naar het café en tussen hun hing een gespannen sfeer en een akelige stilte.

Hoofdstuk 9.
ze zit met Seppe in haar hoofd, ze wist dat ze niet kon trouwen met iemand die niet hetzelfde geloof had maar toch genoot ze van zijn aanrakingen en van hem als persoon. Ze merkte niet dat de auto van Ilyas  haar voorbijreed en een eindje verderop langs het trottoir bleef staan. Ze deed vlug haar hoofddoek aan omdat ze niet wou dat hij haar ook opmerkingen kon geven. Hij vroeg haar of zij een keertje mee wou naar Rijsel en hiermee verdiende ze maar liefst €150! Ze zou enkel moeten meerijden en daar een halfuurtje op hem wachten, ze wist natuurlijk ook dat haar ouders dit niet zouden goedkeuren dus zou ze weer een leugen moeten bedenken maar ze zou er over nadenken.
Toen ze thuis kwam begon Habib weer moeilijk te doen over het incident van de voorbije dagen, hij begon te vertellen dat Hassan, een vriend van hem, haar had zien kussen met Seppe. Hij sloeg haar weer recht in het gezicht.
na het incident liep ze een tijdje over straat en ging uiteindelijk in een telefooncel zitten, ze wou toch terug naar huis gaan maar wanneer ze haar sleutel in het sleutelgat wou steken, merkte ze dat het niet ging. Iemand had de deur vergrendeld! Haar vader kwam aan de andere kant van de deur staan en riep dat ze nog maar een uurtje buiten moest blijven aangezien ze zo’n sloerie was.
De volgende dag liepen Seppe en Touria samen over het schoolplein maar hielden elkaars hand niet vast want anders zouden mensen hun raar aankijken of het gaan zeggen tegen Habib. Hanane en Emma kwamen naar hun toe en Hanane vroeg of Seppe voor haar een broodje zou willen gaan halen buiten het school. Touria begreep het niet, het was ramadan en ze mochten niet eten als het nog licht was maar Hanane luisterde niet en vroeg toch aan Seppe om het te gaan halen.
De dag nadien wachtte Touria op Hanane die haar zou komen komen halen voor een “groepswerk”, Touria zei tegen haar moeder dat ze thuis zou zijn rond 17 uur, zo had ze genoeg tijd om met Ilyas naar Rijsel te rijden en terug. In de auto vroeg ze waarom ze eigenlijk mee moest maar hij zei gewoon dat ze mee moest gaan en daarvoor €150 verdiende, ze moest enkel haar hoofddoek aandoen. Toen ze aangekomen waren in Rijsel, stopte Ilyas voor een café en zei hij dat ze hier een halfuurtje moest wachten tot hij terug was. Ze bestelde een cola en kocht een pakje sigaretten en ging zitten. Na een halfuur stond Ilyas haar weer op te wachten en ze hadden ruim de tijd om terug thuis te geraken. Ilyas vroeg of ze terug wou meerijden binnen 2 weken  maar ze twijfelde nog. Onderweg gaf hij haar ook een cadeautje, een mobieltje, zodat ze toch soms is kon bellen of een berichtje sturen.

Hoofdstuk 10.
Touria ging weer shoppen met haar vriendinnen en zocht naar een topje. Ze maakte haar zorgen omdat ze tegenwoordig altijd een t-shirt droeg en omdat haar ouders haar compleet negeerde sinds ze zo “veranderd” was. Haar vriendinnen vroegen haar waarom Seppe niet mee wou en ze vertelde dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen hen. Emma zei dat ze misschien beter zouden breken dan blijven aanmodderen met elkaar. Touria begon te vertellen dat ze ook iemand anders had leren kennen (Ilyas) waarmee ze misschien iets zou; kunnen krijgen.  Toen ze terug naar huis gingen, stak de tram overvol maar ze wurmde hun er toch bij. Ze zagen nog een plaatsje naast een oude man en vroegen of ze daar mochten zitten, de man zijn ogen bliksemden en was niet van plan om hun te laten zitten. Uiteindelijk stapte hij op en ging naar voor in de tram, de meisjes ging dan maar zitten en begonnen te praten over hun toekomstplannen, Hanane zou journalist willen worden en Touria huisarts (als ze naar de universiteit zou mogen gaan van haar vader). Ze kwam thuis en het was er akelig stil. Ze vroeg aan Najat, haar jongere zusje, wat er scheelde en deze wees naar buiten en Touria zag hoe Habib vuur stookte in een olievat en zag hoe hij haar kleren verbrandden. Ze liep naar hem toe en ze begonnen ruzie te maken, hij riep naar haar dat ze haar hoerenkleren maar zou moeten weggooien en hij nam ook het zakje af met haar nieuwe topje en stopte deze ook in het olievat. Karim kwam er bij staan en wou Touria verdedigen maar Habib dreigde er mee om een geheim van Karim aan moeder en vader te vertellen.

Hoofdstuk 11.
Sinds Seppe en Touria het uit gemaakt hadden ze elkaar zo veel mogelijk gemeden maar dit was moeilijk omdat ze samen in de klas zaten. Ze begon te vertellen aan haar vriendinnen hoe Habib al haar kleren verbrand had en ze begon te huilen. Ze vertelde hoe iedereen haar thuis negeerde  en het dat het leek alsof ze haar verstoten hadden. Emma vond dat ze beter naar de klas gingen zodat niet iedereen haar zag huilen. Hanane deed de deur open en zag dat Joren, een jongen van hun klas, ook al boven was. Hij was zijn snickers vergeten en ging daardoor vroeger naar boven om hem op te eten, ze zaten nog maar net en het belsignaal klonk. Tijdens de les riep Dries, ook een jongen uit hun klas, dat zijn mp3-speler gestolen was en meteen beschuldigde Joren Touria er van (omdat ze Moslima is), Emma nam het voor haar op en zei dat Joren hem zelf gestolen had. Hij moest zijn rugzak leegmaken en daar vonden ze de mp3-speler van Dries en het mobieltje van Isabel.

Hoofdstuk 12.
Sohaïb en Karim liepen op straat en zagen de auto van Ilyas. Karim begon hem te vertellen dat Ilyas en Thomas degene waren die die hem in elkaar geslagen hebben omdat hij homo is. “ze hebben ons waarschijnlijk zien kussen” zei Karim en smeekte Sohaïb om niks te ondernemen, hij wou niet nog meer problemen thuis. Zijn ouders hadden het al moeilijk genoeg met Touria. Habib wist het ook maar hij zweeg voor mijn ouders en  voor het respect van de gemeenschap want een homo is een vuiligheid. Karim had ook besloten dat hij ging verhuizen naar de andere kant van de stad zodat ze elkaar zouden kunnen blijven zien maar dan in hun eigen appartement. Toen Karim thuis kwam , zag hij dat Touria haar mobieltje probeerden te verstoppen in haar boekentas. Ze vertelde dat ze het gekregen had van Ilyas omdat ze soms met hem meeging naar Rijsel. Hij vertelde Touria het spijtige nieuws dat hij ging verhuizen en ze begon te huilen.
De dag nadien, vertrok ze weer naar de tramhalte waar Ilyas op haar wachtte. Ze stapte in en Ilyas kuste haar op haar mond. Ze stopte en gingen ergens in een rustig restaurantje eten. Ze bestelde wat  te drinken en te eten en begonnen rustig te praten over Karim, waarom ze haar hoofddoek niet meer draagt en over haar uithuwelijking met haar neef Khaled. Hij rijdt niet naar Rijsel maar reed terug langs zijn appartement, hij bood haar een glas witte wijn aan in zijn appartement maar ze weigerde omdat ze bijna thuis moest zijn. Hij bracht haar naar de tramhalte zodat ze rustig naar huis kon stappen.

Hoofdstuk 13.
Touria en Ilyas waren onderweg naar Rijsel wanneer ze de poltie weer tegenkwamen voor een controle. Ilyas kwam met de leugen dat Touria zijn verloofde was en hij wou haar laten kennis maken met zijn familie in Rijsel, toen ze de politie voorbij waren vroeg ze of hij echt met haar wilden trouwen en hij knikte ja. Ze wou kennis maken met zijn vrienden in Rijsel maar eerst zou Ilyas dit moeten vragen of zij wel mocht zien wat er gebeurde in die garage. Ze zat nog maar enkele minuten in het café tot dat Ilyas haar opeens kwam halen om haar mee te nemen naar de garage waar zijn auto stond. Daar zag ze hoe mannen zijn brandstof uit zijn tank haalden samen met een aantal zakjes xtc, hij vertelde haar dat hij met dat geld een porsche wou kopen. Toen ze aankwamen aan het appartement van Ilyas, snelde Ilyas en Touria naar de woonkamer. Hij ging een fles wijn halen en begonnen rustig te praten over wat ze met het geld zou doen maar plots stond hij recht en ging zijn cadeautje voor haar gaan halen. Ze kreeg een schoudertas, een echte Louis Vuitton. Ze bedankte hem met een kus en op dit moment begon ze hem uit te kleden en hij haar ook. Ze wou eerst niet hem vrijen maar toen hij zei dat hij met haar wou trouwen en haar hand zou kleuren met henna, stemde ze toch toe. Na de vrijpartij ging ze maar te voet naar huis en ze zou elke dag terugkomen tot  ze naar Marokko vertrok.

Hoofdstuk 14.
Touria was al een tijdje niet meer mee geweest naar “Het Glazen broodje” en haar vriendinnen maakten hun zorgen maar ze beloofde dat ze nog eens zou meegaan, ze wou haar vriendinnen niet teleurstellen maar ze zou hiervoor toch haar afspraak met Ilyas moeten afzeggen. Ze zou dan maar zaterdag bij hem gaan en de Koranles overslaan want ze ging de Moskee toch niet meer binnen sinds dat de andere vrouwen over haar roddelden. Op weg naar huis kwam ze Habib tegen die gezien had dat ze uit het huis van Ilyas kwam. Hij  vroeg of ze met elkaar naar bed gingen en eerst wou ze het niet toegeven maar nadien wel, hij zou het niet zeggen tegen vader en moeder net zoals het geheim van Karim dat hij niet zou vertellen.
Habib reed door naar het pleintje waar hij met zijn vrienden zou voetballen. Tijdens het voetbalpartijtje krijgt hij ruzie met Ilyas over Touria. Ilyas zegt dat hij niet met haar wil trouwen maar haar gewoon als een speeltje ziet want ze is zo uitdagend gekleed. Niemand van de vrienden kon zijn oren geloven omdat hij speelde met de zus van een vriend. Ze begonnen met elkaar te vechten. Habib kwam thuis en nam Touria meteen mee naar de tuin waar hij haar vertelde wat er gebeurd was op het pleintje en wat Ilyas gezegd had. Touria wist geen raad meer en ging dus maar Karim opzoeken in zijn nieuwe woonst. In de woonkamer trof ze Sohaïb aan, deze zij dat hij moest gaan werken en hij kuste Karim op de mond om hem dag te zeggen. Dit was dus het geheim waar Habib het altijd over had dacht ze. Karim vertelde dat hun vader hem nog nooit had opgezocht omdat hij zich schaamde omdat zijn zoon een homo is, hij vertelde ook over de nacht dat hij in elkaar geslagen werd door Ilyas en Thomas. Hier ging Touria verder op in en vertelde dat Ilyas haar onteerd had en dat nu niemand nog met haar zou willen trouwen. “hij zal boeten…” zei Karim.

 

Hoofdstuk 15.
toen ze naar school wou vertrekken met de tram, kreeg ze een smsje van Karim waarin stond dat ze naar hem zou moeten komen. Ze had dus geregeld dat Hanane zou gaan zeggen op school dat ze ziek was en dus stapte ze af aan de volgende halte en ging naar Karim. Ze vond Karim in zijn auto en ze zou moeten instappen. Tijdens het wachten vertelde hij haar dat hij geld had gespaard zodat ze naar het ziekenhuis kon gaan om haar maagdenvlies te laten herstellen, zij vond dat dit niet eerlijk was voor toekomstige man waarmee ze zou trouwen maar Karim zei dat Ilyas ook gelogen had dus kon het best. Op dat moment vertrekt de zwarte BMW, Karim schiet er achterna met zijn auto. Hij volgde de zwarte auto met een razendsnelle snelheid, er werd op hem geclaxonneerd en zelfs sommige mensen tikten met hun vinger tegen hun voorhoofd. “kijk” riep Karim! Ze zagen alle twee hoe een Range Rover de auto van Ilyas niet gezien had en dus tegen hem reed, de auto vloog naar de betonnen vangrails en de auto kantelde. Een portier vloog over het wegdek en een Audi die op de linkerrijstrook kwam aanscheuren kon Ilyas’ auto niet meer ontwijken en botste er frontaal tegenaan. Karim had dit zo gewild, hij had de remkabels van Ilyas’ auto doorgeknipt, hij wou wraak voor wat Ilyas zijn familie had aangedaan. Ilyas was dood klonk het de dagen er na.

Hoofdstuk 16.
dit is een gesprek tussen haar moeder en zij. Ze vroeg aan haar moeder of zij het makkelijk vond om zich aan te passen aan de wil van haar vader en haar man. Zij antwoordde : “vroeger was het anders. Als jong meisje vond ik het normaal dat ik een hoofddoek en wijde kleren droeg, dat mijn vader een man voor me zocht. Ik heb er nooit over nagedacht. Maar jij, met al die westerse meisjes om je heen, meisjes die zo vrij zijn… ik begrijp je wel. Als ik hier geboren was, nu geleefd had… dan had ik misschien zoals jou gereageerd.” Ze keek Touria triestig aan omdat ze zich toch schaamde voor wat er met Touria gebeurd was en wie ze geworden was. Touria vertelde haar moeder dat ze niet wil trouwen met Khaled maar met iemand die van haar houdt.

Slot : Eigen mening.

Ik vond dit een zeer goed boek, ik heb genoten van het verhaal en heb op veel vragen een antwoord gekregen. Het heeft me tot inzicht gebracht dat het moeilijk is voor meisjes van de Islamitische cultuur om zich te conformeren aan de Westerse maatschappij. Ik snap dus ook het standpunt dat Touria inneemt : het is niet omdat ze geen hoofddoek draagt en haar kleed als elk ander meisje, dat ze geen goede Moslima is. Ze heeft zich altijd aan de regels gehouden, ze is blijven bidden en ze bleef de ramadan volgen. Ik vond de boodschap in het boek zeer mooi. De boodschap was, volgens mij, dat je moet opkomen voor wat jij belangrijk vindt en voor wat jij wil.
Het is een zeer goed boek, net zoals alle andere boeken van Bracke.
 

Overhoor jezelf

Deze quiz is gemaakt op basis van het Zeker Weten Goed verslag.

De eerste keer dat Touria haar hoofddoek buiten afdoet is...
Ilyas is daadwerkelijk van plan met Touria te trouwen.
Van wie krijgt Touria haar eerste shirtje dat ze alleen buitenshuis aan kan?
Hoe heet het café waar de vriendengroep van Touria vaak naartoe gaat?
Welke twee eigenschappen passen NIET bij Touria?
Meerdere antwoorden mogelijk
Karim verhuist omdat zijn homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd binnen de islamitische gemeenschap.
Hoe reageert Touria wanneer ze erachter komt dat Ilyas drugs smokkelt?
Hoe komt Ilyas om het leven?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Henna op je huid door Dirk Bracke"