Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Henna op je huid door Dirk Bracke

Zeker Weten Goed
Foto van Anne
Boekcover Henna op je huid
Shadow
  • Boekverslag door Anne
  • Zeker Weten Goed
  • 6 augustus 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Henna op je huid
Shadow
Henna op je huid door Dirk Bracke
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2006
  • 175 pagina's
  • Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok

Flaptekst

Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een café wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd worden... toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitisch is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om zijn dochter uit te huwelijken...

Eerste zin

Uit de zwarte lucht plensde de regen over Antwerpen.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen in België en gaat over Touria, een 15-jarig moslima. Door haar ouders is ze volgens de leer van Allah opgevoed en zo dient ze bijvoorbeeld in het bijzijn van anderen een hoofddoek te dragen. Touria ziet hoe vrij haar vriendinnen zijn en begint zich af te zetten tegen haar omgeving. Ze gaat kleding van haar vriendinnen lenen, rookt sigaretten en doet haar hoofddoek af zodra ze buiten het oog van haar ouders is. Ze moet echter wel voorzichtig zijn want haar familie houdt haar goed in de gaten en wanneer iemand ziet dat ze zonder hoofddoek loopt, wordt haar vader ingelicht. Tegelijkertijd worden haar broers wel met rust gelaten, zo heeft haar broer Habib het ene vriendinnetje na het andere. Habib ziet Touria op een dag buiten zonder hoofddoek en vertelt dit direct aan zijn vader, waardoor Touria veel problemen krijgt thuis. 

Touria heeft een oogje op Seppe, een jongen uit haar vriendengroep. Naarmate Touria zich meer losmaakt van haar opvoeding, krijgt hij ook steeds meer interesse in haar. Ze krijgen een stiekeme relatie en Touria krijgt haar eerste zoen van hem. Wanneer hij met haar naar bed wil, weigert ze dit omdat haar geloof haar voorschrijft als maagd in het huwelijk te treden. Seppe zegt dat hij dit niet erg vindt, maar toch loopt de relatie hierna niet meer en besluiten ze het uit te maken. 

Ondertussen leert Touria Ilyas kennen, een islamitische jongen en een vriend van haar broer Habib. Hij vraagt haar met hem mee te rijden naar Rijsel in ruil voor 150 euro. Touria snapt niet waarom ze daar zo veel geld voor krijgt, maar stemt in zodat ze van dat geld kleren kan kopen die ze van haar ouders niet mag kopen. Ook geeft Ilyas haar een mobiele telefoon. Habib ziet de nieuwe kleren die Touria heeft gekocht en geeft dit weer direct door aan zijn vader, die de kleren vervolgens in brand steekt. 

Touria en Ilyas worden verliefd op elkaar en brengen zoveel mogelijk tijd met elkaar door. Omdat ze nu een relatie hebben vertelt Ilyas haar waarom ze telkens naar Rijsel rijden, namelijk om drugs te smokkelen. Verborgen in de benzinetank wordt er XTC, cocaïne of speed Antwerpen ingesmokkeld. Ilyas vroeg haar steeds mee omdat een man en vrouw samen onderweg minder argwaan wekt bij de politie. Nadat Ilyas dit heeft verteld gaan ze naar zijn huis en drinken wijn. Ilyas belooft haar met haar te trouwen en overtuigt haar ervan dat het in dat geval niet erg is als ze nu als seks hebben. Touria stemt hiermee in maar heeft vrijwel daarna haar twijfels.

Tegen Habib zegt Ilyas echter niet met zijn zus te willen trouwen, en dat zij voor hem alleen maar een speeltje is. Touria gelooft het in eerste instantie niet wanneer haar broer haar dit vertelt. Ze besluit bij haar broer Karim op bezoek te gaan, die enige tijd geleden is verhuisd. Ze komt erachter dat Karim homo is en een vriend heeft en dat dat de reden is waarom hij is verhuisd. Ze vertelt hem over haar situatie en samen bespreken ze de opties. Zo kan ze bijvoorbeeld een operatie ondergaan waarbij haar maagdenvlies wordt hersteld. 

Een paar dagen later neemt Karim contact met haar op en vraagt haar naar hem toe te komen. Samen stappen ze in de auto en achtervolgen Ilyas die zijn auto in stapt. Ze jagen hem op in de auto en uiteindelijk loopt het uit op een ongeluk waarbij Ilyas om het leven komt. Achteraf blijkt dat Karim kleine gaatjes in de remkabel van Ilyas auto heeft gestoken.

Het verhaal sluit af met een gesprek tussen Touria en haar moeder. Haar moeder verzekert haar dat haar vader van haar houdt en Touria verzekert op haar beurt haar moeder van het feit dat er tijdens haar huwelijksnacht bloed op het laken te zien zal zijn, wat erop duidt dat ze de operatie heeft ondergaan.

Personages

Touria

Touria is het hoofdpersonage. Ze is 15 jaar en wordt streng opgevoed door haar islamitische ouders. Haar vriendinnen genieten veel meer vrijheid en zij wil dat eigenlijk ook. Hierdoor ontstaan er veel conflicten met haar ouders, voornamelijk met haar vader. Enerzijds wil ze trouw blijven aan haar geloof, zo wil ze bijvoorbeeld wel maagd blijven tot aan het huwelijk. Maar anderzijds wil ze ook vrij zijn en bijvoorbeeld net als haar vriendinnen geen hoofddoek dragen.

Habib

Habib is de oudere broer van Touria en hij houdt haar constant in de gaten. Wanneer ze iets doet dat volgens de strenge opvoeding niet door de beugel kan, meldt hij dit meteen aan zijn vader.

Ilyas

Ilyas is een vriend van Habib en krijgt een relatie met Touria. Hij vertelt haar dat hij verliefd op haar is en met haar wil trouwen, maar zodra ze seks hebben gehad is hij klaar met haar. Hij weet dat Karim homo is en heeft daardoor veel macht over Habib.

Quotes

"Eigenlijk is het veel te warm om een hoofddoek te dragen, zei ze en ze blies met getuite lippen alsof ze het echt te warm had. Ze wikkelde haar hoofddoek los en trok de spelden weg. Meteen viel haar lange, matglanzende haar als een waterval over haar schouders." Bladzijde 35
"En die kleren dan? zei hij terwijl hij met een hoofdknikje naar haar mouwloze T-shirt knikte. Pa wil niet weten waar het geld vandaan komt. En aan Habib vertel ik dat het afdankertjes zijn van Hanane en Emma." Bladzijde 126

Thematiek

Cultuurverschillen

Touria worstelt enorm met haar islamitische achtergrond en de Nederlandse cultuur waarin ze opgroeit. Ze wil graag haar ouders tevreden houden en het geloof waarmee ze is opgevoed trouw blijven. Maar tegelijkertijd ziet ze de wereld van haar vriendinnen. Zij mogen wel op vrijdagmiddag met elkaar afspreken, wanneer zij direct naar huis moet komen. Naast dat dit veel problemen oplevert met haar ouders (voornamelijk haar vader), levert dit ook vooral een innerlijke strijd op. Hoe ver mag ze gaan met een jongen? Kan ze haar hoofddoek afdoen? Is het roken van sigaretten te verantwoorden?

Motieven

Verliefdheid

Touria wordt voor het eerst verliefd, op Seppe. Dit waait al snel over en daarna wordt ze verliefd op Ilyas, die beweert dat het wederzijds is. Uiteindelijk blijkt dat hij dit alleen heeft gezegd om haar in bed te krijgen.

Homoseksualiteit

Karim, de broer van Touria, blijkt uiteindelijk homoseksueel te zijn. Ook dit wordt niet geaccepteerd in de islamitische cultuur waardoor hij gedwongen wordt te verhuizen

Dood door schuld

Aan het eind van het verhaal verongelukt Ilyas. Karim blijkt hier schuld aan te hebben, hij heeft namelijk gaatjes geprikt in de remkabel van de auto van Ilyas.

Opdracht

Ik wil Dounia, Fadoua, Iman, Kawtar, Laila, Lamia, Miriam en Youssef bedanken. En vooral Najat. Zonder haar was het me niet gelukt.

Trivia

Bij islamitische bruiloften is het traditie dat de bruid wordt versierd met henna.

Titelverklaring

De titel verwijst naar de scène waarin Touria wordt ontmaagd. Net voor de daad belooft Ilyas haar dat hij de beste henna-artiest zal inhuren om haar handen met henna te laten versieren voor hun huwelijk.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit 16 titelloze hoofdstukken. In deze hoofdstukken wordt er af en toe gewisseld in vertelperspectief, de ene keer wordt er geschreven vanuit Touria, dan weer vanuit Habib. Hierdoor overlappen sommige stukjes en is het verhaal dus niet chronologisch. 

Zoals gezegd wordt er gewisseld van vertelperspectief, maar er is hele verhaal sprake van een personale verteller (Touria of Habib dus).

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Antwerpen in België. Dit is voor het verhaal niet van heel groot belang, het had zich in principe ook in Amsterdam kunnen afspelen, dit had voor de problematiek niet veel uitgemaakt. Zowel in België als in Nederland worstelen islamitische meisjes met dezelfde problemen. 

Een specifieke datum wordt in het verhaal niet genoemd, maar het is aannemelijk dat het verhaal zich in het recente verleden danwel het heden afspeelt. De problematiek die wordt besproken is typerend voor deze tijd. De kinderen van immigranten hebben het moeilijk om een balans te vinden tussen de cultuur van hun ouders en de cultuur waarin ze opgroeien.

Stijl

Het verhaal is toegankelijk geschreven. Er worden vrijwel geen moeilijke woorden gebruikt. Af en toe wordt er een woord uit de islamitische cultuur gebruikt maar daar wordt dan een vertaling bij gegeven. Er wordt veel gebruik gemaakt van dialogen en relatief weinig van beschrijvingen, waardoor het verhaal snel leest. Doordat er zowel vanuit Touria's als Habibs oogpunt wordt beschreven, blijft het afwisselend. 

Slotzin

Het zijn maar roddels, ma. Wees gerust, mijn man zal tijdens de huwelijksnacht bloed op het laken zien.

Beoordeling

Henna op de huid is makkelijk leesbaar verhaal en zit door de verschillende verhaallijnen goed in elkaar. Hier en daar is het verhaal wel wat voorspelbaar, maar het geeft tevens een duidelijk beeld van de cultuurverschillen in Nederland en hoe een meisje van 15 hiermee worstelt.

Recensies

"Bracke beschrijft de leefwereld en de emoties glashelder waardoor je als lezer mee voelt met het personage." http://www.boekreviews.nl...p-je-huid/
"Hij pent een vlot verhaal neer dat helaas heel erg aan de oppervlakte blijft steken. De schrijver laat zo enkele mooie kansen liggen om de lezer echt aan het denken te zetten en interessante discussies uit te lokken." http://www.archief.pluizu...20huid.htm
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.796 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

maud

maud

nen

5 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Henna op je huid door Dirk Bracke"

Ook geschreven door Anne