Harry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling

Beoordeling 7.3
Foto van Leila
Boekcover Harry Potter and the Philosopher's Stone
Shadow
 • Boekverslag door Leila
 • 3e klas vwo | 2664 woorden
 • 10 juni 2021
 • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
4 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Steen der Wijzen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover Harry Potter and the Philosopher's Stone
Shadow

Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who make him sleep in a cupboard under the stairs. Then Harry starts receiving mysterious letters and his life is changed for ever. He is whisked away by a beetly-eyed giant of a man and enrolled in Hogwarts School of Witchscraft and Wizardry. The reason: Harry Potte…

Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who make him sleep in a cupboard under the stairs. Then Harry starts receivin…

Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who make him sleep in a cupboard under the stairs. Then Harry starts receiving mysterious letters and his life is changed for ever. He is whisked away by a beetly-eyed giant of a man and enrolled in Hogwarts School of Witchscraft and Wizardry. The reason: Harry Potter is a wizard!

Harry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De bron die ik bij de hele opdracht gebruikt heb om snel de hoofdzaken van het boek te vinden als ik iets was vergeten:
Harry Potter en de Steen der Wijzen | Harry Potter Wiki | Fandom

A       Samenvatten
Opdracht 1:
Vat het verhaal samen in 500 – 1000 woorden. Je mag gebruik maken van bronnen en die zelfs deels overschrijven. In dat geval vermeld je de bron(nen) en verbeter je eventuele onjuistheden.

Het boek vertelt over de avonturen van Harry Potter, een jonge tovenaar. Hij ontdekt dat hij tovenaar is die ook nog eens heel bekend is in de tovenaarswereld. Hij maakt een hoop avonturen mee.

De ouders van Harry zijn gestorven in een gevecht met de gevaarlijke tovenaar Voldemort, maar dat weet Harry eerst niet. Hij denkt dat zijn ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk, dat zeggen zijn oom en tante, de Duffelings, namelijk. Ze houden voor hem geheim dat hij een tovenaar is en behandelen hem slecht. Zijn ‘kamer’ is onder de trap en zijn neefje pest hem. Harry heeft zich altijd anders gevoeld dan anderen, maar weet niet waarom.

Op zijn twaalfde krijgt Harry bezoek van Hagrid. Hij heeft de leeftijd waarop jonge tovenaars naar de ‘tovenaarsschool’ gaan. Hagrid vertelt Harry over zijn bijzondere ouders en dat hij op 1 september naar de tovenaarsschool Zweinstein zal gaan. Hij komt daar met een trein die vertrekt vanaf perron 9¾.

Harry leert Ron en Hermelien kennen, zij worden dikke vrienden. Ze helpen elkaar in alle avonturen die ze beleven, waarbij Voldemort helaas ook weer opduikt.
Harry’s ouders zijn gestorven toen Voldemort Harry probeerde te vermoorden. Zijn ouders hebben hem toen beschermd, daardoor heeft hij de aanval overleefd. Hij heeft er wel een bliksemschichtvormig litteken aan overgehouden op zijn voorhoofd.

De eerstejaars worden op Zweinstein meteen door een hoed gesorteerd in één van de vier afdelingen: Huffelpuf, Griffoendor, Zwadderig of Ravenklauw. Harry wordt bij Griffoendor ingedeeld, net zoals Hermelien en de hele familie van Ron.
Alle afdelingen hebben een eigen toren met een leerlingenkamer en slaapzalen. Je komt de toren binnen door een code te vertellen aan de persoon in het schilderij voor de ingang. Iedereen op schilderijen en foto’s in de toverwereld kunnen bewegen en praten. Ze kunnen ook uit hun foto of schilderij gaan, dit gebeurt als de brave Hermelien probeert om Harry en Ron tegen te houden van een tovenaarsduel in de nacht, wat tegen de regels is. Hierdoor kan ze niet meer terug naar de toren van Griffoendor en moet ze mee naar het duel tegen Draco Malfidus, een leerling van Zwadderich die een hekel heeft aan Harry (en Harry aan hem).

Harry blijkt een hele goede vlieger te zijn op zijn bezemsteel. Hij wordt gevraagd in het Zwerkbalteam. Zwerkbal is een tovenaarssport, waarbij het hoofddoel is dat er een bal gevangen wordt. Dit is een snelle bal die moeilijk te vangen is. Harry is heel goed hierin en vindt het ook leuk.

Er zijn ook geheimzinnige dingen op Zweinstein. Zo mogen de leerlingen niet in een kamer op de derde verdieping komen. Harry komt hier terecht met zijn vrienden tijdens de nacht dat Harry stiekem een tovenaarsduel met Draco zou hebben. Hij heeft hen verraden bij de strenge nachtbewaker. Bij de vlucht belanden ze in de verboden kamer.
In de kamer staat een reusachtige, driekoppige hond. Ze gaan zo snel mogelijk weer de kamer uit en rennen terug naar hun toren. Gelukkig is de dame terug in haar schilderij en kunnen ze naar binnen. In de leerlingenkamer zegt Hermelien dat de hond op een luik stond, waarschijnlijk bewaakt hij iets.

Tijdens een bezoek aan Hagrid, beginnen ze over de hond en het luik, maar Hagrid wil daar niets over kwijt. Wel laat hij per ongeluk de namen Albus Perkamentus en Nicolaas Flamel vallen. Vanaf dat moment zoeken Harry, Hermelien en Ron alle boeken in de bibliotheek af naar Nicolaas Flamel. Bij die zoektocht ontdekken ze het verhaal achter de ‘Steen der Wijzen’, de steen die je zoveel geld en leven kan geven als je wilt. Ze vermoeden dat de hond deze steen bewaakt. 

Harry, Ron en Hermelien vinden dat de leraar Sneep zich steeds verdacht gedraagt. Telkens krijgen ze meer bewijs en op een gegeven moment weten ze bijna zeker dat hij de ‘Steen der Wijzen’ probeert te stelen om Voldemort weer tot leven te wekken. De steen is zwaar beveiligd met allemaal spreuken en door ‘Pluisje’, de driekoppige hond die van Hagrid blijkt te zijn. Ze ontdekken dat Sneep alle spreuken kent die de ‘Steen der Wijzen’ beschermt. Ook blijkt dat Hagrid in een dronken bui aan een raar figuur heeft verteld hoe ze langs Pluisje komen.
Harry en zijn vrienden gaan door het luik in de verboden kamer en ontdekken dat er inderdaad al iemand voor hen daarin is gegaan. Achter het luik zijn verschillende kamers waar ze alle spreuken moeten verslaan. Uiteindelijk bereikt Harry in zijn eentje de laatste kamer. Hermelien en Ron gaan nu proberen het schoolhoofd, Perkamentus, te waarschuwen. Hij is in Londen, ze proberen hem zo snel mogelijk terug te halen naar Zweinstein.

Harry komt alleen aan in de laatste kamer, waar de Steen is. In de kamer staat niet Sneep, zoals verwacht, maar professor Krinkel. Hij leek altijd onschuldig, maar blijkt zijn ziel te delen met Voldemort. Voldemorts’ gezicht staat in zijn achterhoofd. Sneep heeft Harry juist al die tijd proberen te beschermen! De ‘Steen der Wijzen’ zit vast in een spiegel in de kamer. Krinkel (Voldemort) wil de steen hebben, maar hij weet niet hoe. Voldemort zegt dat Harry moet helpen. Als Harry voor de spiegel staat, komt de steen in zijn zak. Hij zegt het natuurlijk niet, maar Voldemort weet het en valt hem aan. Harry probeert hem tegen te houden, maar als dit hem niet meer lukt trekt Perkamentus net op tijd Krinkel van hem af. Voldemort heeft de Steen niet te pakken gekregen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Perkamentus vertelde Harry eerder al dat de spiegel je laat zien wat je het liefste wilt. Toen zag hij zijn familie erin staan. Nu wilde Harry graag de Steen, om te voorkomen dat Voldemort hem kreeg. De Steen krijg je alleen als je hem graag wilt hebben, maar niet wilt gebruiken. Hierdoor kreeg Harry wel de steen, maar Krinkel (Voldemort) niet. Harry had geen slechte bedoelingen met de ‘Steen der Wijzen’.
Voor de tweede keer in zijn leven wist Harry te ontkomen aan de kwade bedoelingen van Voldemort.

(995 woorden)

Dit wil je ook lezen:

B        Spanning


Vraag 2: Ontstaat er spanning doordat het verhaal niet chronologisch wordt verteld? Zo ja, leg uit aan de hand van voorbeelden.

Nee, het verhaal wordt chronologisch verteld. Alleen terugblikken wijken af van de tijd.

Vraag 3: Ontstaat er spanning door wisselingen van perspectief en/of verhaallijnen? Zo ja, leg uit aan de hand van voorbeelden.

Nee, Harry is de hele tijd de hoofdpersoon en het wordt de hele tijd in de derde persoon (hij-vorm) verteld.

Vraag 4: Is er sprake van dreiging? Zo ja, leg uit aan de hand van voorbeelden.

Ja, hier volgen een paar voorbeelden:

 1. Op Halloween is er een trol in het kasteel. Dit is natuurlijk een dreiging, omdat dit heel gevaarlijk is. Harry en Ron gaan er zelf op uit om Hermelien te redden van de trol en het is maar de vraag of dit zal lukken.
 2. Harry loopt een aantal keer ’s nachts rond in het kasteel. Dit is verboden en Sneep, Vilder en mevrouw Norks (de kat van Vilder) zijn hierbij de grootste dreigingen: Sneep heeft een hekel aan Harry en geeft hem zoveel mogelijk straf en Vilder is streng naar iedereen.
 3. Harry moet met een paar andere leerlingen in een nacht voor straf met Hagrid mee in het verboden bos. Ze gaan op zoek naar een dode eenhoorn, omdat er overal eenhoornbloed ligt. Dit voelt al niet echt fijn van zichzelf. Uiteindelijk komt er ook nog iemand die zijn gezicht niet laat zien die eenhoornbloed uit de dode eenhoorn gaat drinken. Dit voelt heel eng, maar gelukkig wordt Harry uiteindelijk wel gered.
 4. Voldemort is het hele verhaal wel een dreiging. Hij is natuurlijk een hele machtige tovenaar en de kans is groot dat hij nog ‘leeft’. Als hij uiteindelijk weer terug zou komen, zou dit niet veel goeds betekenen. Daarom is dit zeker ook een dreiging.

Vraag 5: Is er sprake van een kennisvoorsprong van de lezer? Zo ja, leg uit.

Nauwelijks, alleen weet je iets meer over toen Harry bij de Duffelings is afgeleverd, maar dat is in het begin nog heel vaag en het geeft je niet echt veel informatie.

Opdracht 6: Noteer vijf open plekken en laat ook zien hoe en op welk moment in het verhaal ze worden ingevuld. (Ze staan op chronologische volgorde)

 1. Wat staat er in de brief voor Harry die steeds word gestuurd? Aan het begin van het boek worden er telkens brieven gestuurd naar Harry, maar oom Karel en tante Pentunia doen er alles aan om te zorgen dat Harry dezen niet te lezen krijgt. Maar als ze naar het huisje ver weg gaan, komt Hagrid vertellen over de toverwereld. Nu krijgt hij ook de brief te lezen.
 2. Is Voldemort echt dood of leeft hij nog? Deze open plek speelt bijna het hele boek. In de loop van het verhaal word je steeds zekerder dat hij nog leeft, maar je weet nog niets helemaal zeker. Tot aan het einde, waar je erachter komt dat professor Krinkel zijn ziel deelt met Voldemort.
 3. Gaat Griffoendor de afdelingsbeker winnen? Vanaf het begin van het schooljaar is het natuurlijk hopen (voor Harry) dat Griffoendor dit jaar wint. Al helemaal omdat Zwadderig al zeven jaar achter elkaar heeft gewonnen. Helemaal aan het einde van het boek, nog nadat de Steen der Wijzen is gevonden, denkt iedereen dat Zwadderig heeft gewonnen, maar Harry en zijn vrienden krijgen nog punten voor Griffoendor waardoor Griffoendor toch nog wint.
 4. Wat doet sneep? Harry, Ron en Hermelien verdachten hem natuurlijk van het willen stelen van de Steen der Wijzen, al weet je dit ook nog niet zeker. Er komen steeds meer aanwijzingen, maar uiteindelijk blijkt het dat hij Harry zelfs beschermde en Krinkel juist probeerde tegen te houden.
 5. Wat bewaakt de driekoppige hond? Harry, Ron en Hermelien vragen zich dit af en proberen het uit te vinden. Een paar dagen na kerst, vinden ze uit dat het de Steen der Wijzen is. Op het moment dat ze hebben uitgevonden wie Nicolaas Flamel is. Voor de bevestiging hiervan hebben ze het erover met Hagrid en het blijkt inderdaad te kloppen.

Vraag 7: Welke open plek leidt tot de langste spanningsboog (dit is de vraag die jou als lezer het langst in de greep houdt)?

Het langst vraag je je af of Voldemort leeft (nummer 2). Dit ga je je namelijk afvragen vanaf het moment dat Hagrid vertelt over de toverwereld en het wordt pas aan het einde van het boek duidelijk.

Vraag 8: Ontstaat er in je boek spanning op een manier die niet in de Theorie wordt genoemd? Leg uit.

Volgens mij niet. Ik zat te denken aan onwetendheid, maar dat is volgens mij hetzelfde als open plekken.

Vraag 9: Welke passage vond jij het spannendst? Waarom?

Het spannendst vond ik het moment dat er een persoon eenhoornbloed gaat drinken uit de dode eenhoorn. Je hebt namelijk geen flauw idee wat hier gebeurt. Een eng, onherkenbaar persoon gaat ineens bloed van een dode eenhoorn drinken en Harry voelt een vreselijke pijn in zijn litteken. Daarna komt het figuur op Harry af, in een poging hem te vermoorden. Dat vond ik wel spannend, omdat ik nog steeds niet wist wie dat nou was, wat er nou precies gebeurde en waarom.

Het spannendst vond ik het moment dat er een persoon eenhoornbloed gaat drinken uit de dode eenhoorn. Je hebt namelijk geen flauw idee wat hier gebeurt. Een eng, onherkenbaar persoon gaat ineens bloed van een dode eenhoorn drinken en Harry voelt een vreselijke pijn in zijn litteken. Daarna komt het figuur op Harry af, in een poging hem te vermoorden. Dat vond ik wel spannend, omdat ik nog steeds niet wist wie dat nou was, wat er nou precies gebeurde en waarom.

Opdracht 10: Geef je boek een cijfer voor spanning en ligt het cijfer toe.
1   = totaal niet spannend, nog nooit zoiets saais gelezen
10 = echt superspannend, het spannendste boek dat ik ooit heb gelezen.

Ik geef dit boek voor spanning een 6,5. Ik vind het zeker niet saai, maar het is ook zeker niet dat ik slaapproblemen had na het lezen. Er gebeuren wel wat dingen, maar het wordt niet super spannend gemaakt. Al is het zeker wel uitdagend.

Vraag 11: Waren er andere redenen dan ‘spanning’ waardoor je verder wilde lezen? Leg uit.

Heel veel. Ik zal het kort proberen te vertellen: ik wil al jaren heel graag de Harry Potter films zien en ik heb eindelijk de eerste paar gekeken. Toen ben ik heel veel Harry Potter filmpjes gaan kijken op TikTok en sindsdien ben ik nog geobsedeerder geworden. Toen wilde ik heel graag de boeken gaan lezen en moesten we precies een boek opgeven om te lezen voor Nederlands, dus koos ik Harry Potter.

C        Beleving


Vraag 12:
In hoeverre is jouw idee over wat ‘spanning’ is veranderd door het maken van deze opdracht?

Ik had niet echt een idee bij spanning. Gewoon als iets eng was, was er spanning. Maar nu weet ik dat er manieren en theorieën zijn om dingen spannend te maken en dat eng zijn anders is dan spannend. Als iets eng is, ben je er eigenlijk bang voor en bij spanning voel je wat meer iets slechts aankomen. Het is wat raadselachtiger. Hier ben ik achter gekomen door de theorie en door het nadenken voor de antwoorden.

Opdracht 13: Kies twee van de onderstaande vragen en beantwoord ze.

 1. Wat heb je door je boek geleerd over jezelf, het leven en/of de wereld?
  Over mezelf heb ik door het lezen van dit boek (eigenlijk door mijn hele Harry Potter obsessie) geleerd dat ik een stuk meer kan leren dan ik altijd denk. Nu ik iets leest dat ik leuk vind en waar ik interesse in heb, onthoud ik bijvoorbeeld namen veel sneller dan normaal. Ik ken zelfs al een aantal spreuken uit mijn hoofd, terwijl ik Franse woordjes (wat vergelijkbaar hiermee is) niet uit mijn hoofd kan leren, hoe hard ik ook mijn best doe.
 2. Waarover heeft je boek je aan het denken gezet?
  Door dit boek besef ik me dat alles wat wij normaal vinden, eigenlijk niet persé normaal is. Alles zou op andere manieren kunnen en daar hoef je niet eens voor in een toverwereld te zijn. Vroeger zouden ze het heel raar vinden hoe we nu leven en in de toekomst ook. Het zou ook zo kunnen zijn dat als er dingen anders waren gegaan, we nu heel anders zouden leven.

De vragen die ik niet gekozen heb:
c. Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt? Leg uit.
d. Wat is je het meest bijgebleven? Leg dit uit.

Opdracht 14: Wat is jouw mening over je boek? Gebruik minimaal drie beoordelingswoorden, leg je keuze uit en gebruik voorbeelden ter ondersteuning.

 1. Goed doordacht
  Er is een hele fantasiewereld bedacht en die zit best complex in elkaar. Ik merkte bij het samenvatten ook dat het moeilijk was om er een duidelijk verhaal van te maken zonder alles uit te moeten leggen, omdat het in deze wereld niet bestaat. In het boek zelf is het toch wel heel goed uitgelegd, niets is er eigenlijk onduidelijk wat niet onduidelijk hoort te zijn.
 2. Inspirerend
  Er wordt zo over de toverwereld en Zweinstein geschreven in dit boek, dat je er eigenlijk zelf wel in zou willen leven. Dit is al zo omdat er getoverd kan worden, maar dat gebeurt wel in meer boeken. Harry heeft een geweldige tijd op Zweinstein en maakt leuke vrienden. Ik word er bijna jaloers op.
 3. Hinderlijk
  Ik heb de films en de TikToks natuurlijk in het Engels gezien en het boek las ik in het Nederlands. De helft van de namen vind ik heel slecht vertaald. Ze krijgen een hele andere uitstraling, het leuke van de naam gaat weg of de vertaalde naam klinkt gewoon raar. Dit is wel een beetje irritant lezen, maar bij veel voorkomende namen wen je er gelukkig wel aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling"

Ook geschreven door Leila