Reacties op de examens, het laatste examennieuws, je voorlopige cijfer berekenen en de antwoorden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE


• Titel boek: Harry Potter en de steen der wijzen
• Schrijfster: J.K Rowling

Vragen:

• Wat vond je van het boek? Leg je antwoord uit.

Ik vind het het leukste boek dat ik ooit heb gelezen. Het is erg leuk geschreven met veel humor en heel spannend , verder wordt er veel getoverd in het boek wat ik ook wel zou willen kunnen.
• Is het boek realistisch of niet-realistisch? Leg uit waarom.

Het boek is niet-realistisch, want er wordt getoverd en er zijn veel dingen die in werkelijkheid niet kunnen bijvoorbeeld: vliegen op een bezemsteel, gedood worden door toverspreuk, lopen door een stenen muur.
Samenvatting

Toen Harry Potter 1 jaar was werden zijn ouders vermoord door Voldemort. Hij was de meest gevreesde persoon van die tijd. Voldemort probeerde Harry ook te doden maar door de liefde van zijn moeder lukte dat niet. Hij hield er alleen een litteken in de vorm van een bliksemschicht van over. Harry Potter werd daarom in een klap beroemd in de toverwereld.
Harry werd daarna door een halfreus genaamd Hagrid naar zijn enige levende familieleden de Duffelingen gebracht. De Duffelingen haatten de Potters omdat ze tovenaars waren en dus haatten ze Harry Potter ook. Harry Potter vond het natuurlijk ook niet leuk daar en hoopt dat er iets ging gebeuren zodat hij daar weg kon. Op Harry’s 11e verjaardag krijgt hij een brief van Zweinstein, hogeschool voor “hekserij en hocuspokes”. Voordat hij daarheen kon gaan moest hij samen met Hagrid alle spullen kopen.
Eenmaal op Zweinstein werd hij ingedeeld door de magische sorteerhoed bij een afdeling die Griffoendor heet. Deze afdeling staat voor ridderlijkheid, dapperheid, durf en moed. Hermelien en Ron werden daar ook ingedeeld. Dat zijn Harry´s beste vrienden geworden.
Harry kreeg verschillende magische vakken bijv.: Gedaanteverwisselingen, toverdranken, bezweringen en verweer tegen de zwarte kunsten.
Later belandden de drie vrienden in een groot mysterie. Ze komen erachter dat er een steen verborgen ligt in Zweinstein. Deze steen moeten ze vinden voordat hij in handen komt van een vijand. Harry denkt te weten wie dat is namelijk Professor Severes Sneep, hij geeft toverdrankenles en is heel erg streng en gemeen. Als Harry, Ron en Hermelien door een luik naar de kelder gaan moeten ze allemaal opdrachten doen voordat ze bij de steen kunnen komen.
De eerste opdracht is door het duivelstrik (een soort plant die je vastbindt) heen komen. De tweede is om met een bezem omhoog te vliegen en de goede sleutel te vinden tussen allemaal andere sleutels. In de derde opdracht moeten ze schaken; tovenaars schaken. Ron is hier erg goed in maar valt bij de laatste zet van zijn paard af. Harry gaat alleen met Hermelien verder. Ze moeten een raadsel doen en het goede toverdrankje pakken om verder te gaan. Er zat alleen heel weinig toverdrank in het flesje die de weg vrijmaakte, Hermelien sprak met Harry af dat zij terug ging naar Ron en dat Harry alleen verder ging.
Harry kwam in de laatste kamer terecht. Hij was niet de enige in die kamer, het was echter niet professor Sneep en ook niet de beruchte boze tovenaar Voldemort. Het was een andere professor genaamd Krinkel hij geeft verweer tegen de “zwarte kunsten”. Krinkel vertelde dat hij Harry al vaak had proberen te doden. Krinkel was in de kamer omdat hij de steen wilde vinden voor Voldemort. Deze had bezit genomen van Krinkel en het gezicht van Voldemort werd later zichtbaar voor Harry op het achterhoofd van Krinkel. Met de steen zou Voldemort weer krachtig worden met als gevolg dat hij dan opnieuw levens kon ruïneren.
Het lukte Harry om de steen te bemachtigen en hij wilde zo snel mogelijk weg. Maar Voldemort hield hem tegen. Harry nam het op tegen Voldemort en won! Het schoolhoofd Perkamentus haalde Harry uit de kamer, bracht hem naar de ziekenzaal en een paar weken later was de laatste dag voor de vakantie aangebroken. Harry, Ron en Hermelien hadden de veel punten gekregen voor hun lef en moed, hun afdeling won daarom de jaarlijkse schoolbeker. Het was erg bijzonder dat Griffoendor een keer de beker won want het was meestal Zwadderich, de afdeling waar Voldemort op zat. De afdeling voor sluwheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.