Reacties op de examens, het laatste examennieuws, je voorlopige cijfer berekenen en de antwoorden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE


1.BOEKBESCHRIJVING
Auteur : J.K. Rowling
Titel : Harry Potter en de steen der wijzen
Oorspronkelijke titel : Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Druk : 6e druk
Uitgever, plaats, jaar van uitgave : De Harmonie, Amsterdam, oktober 1999
Jaar van eerste druk : 1997
Aantal pagina’s : 228 pagina’s
Indeling in hoofdstukken : 17
Andere gehelen : Alle hoofdstukken hebben een titel

2.SAMENVATTING
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Zij hebben een verwende zoon, Dirk, die Harry nogal pest. Ook krijgt Harry
weinig te eten en nooit nieuwe kleren. De oom en tante van Harry en zijn neefje Dirk zijn doodsaaie mensen, die zo netjes mogelijk voor de dag willen komen. Hun grootste geheim is dat Harry familie van ze is, want niemand mag weten dat zijn ouders tovenaars waren. Op een dag komt er een brief voor hem, maar hij mag hem niet lezen van zijn oom. Er komen steeds meer brieven en op een gegeven moment wordt Harry opgehaald door Hagrid, een reus die van het slot Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, komt. Met een speciale trein vertrekt hij met veel andere kinderen van Perron 9 ¾ naar Zweinstein. In de trein ontmoet Harry o.a. Ron en Hermelien, die zijn beste vrienden worden. Iedereen blijkt van Harry gehoord te hebben. Als ze aangekomen zijn worden ze meteen in groepen ingedeeld. Harry en Ron komen allebei in Griffoendor. De andere groepen zijn: Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. Na vele lessen blijkt dat sommige leraren niet zo leuk zijn als ze dachten. Vooral de lessen Toverdranken zijn erg vevelend, omdat de leraar daarvan snel strafpunten geeft. Nadat Harry, Ron en Hermelien veel door de school hebben gezworven ontdekken ze een kamer die wordt bewaakt door een hond met drie koppen. Na een paar maanden horen ze dat een leraar de Steen der Wijzen wil stelen. Dat proberen Harry en zijn vrienden te voorkomen door de hond met de drie koppen te misleiden en via een aantal zeer moeilijke hindernissen bij de Steen te komen. Als Harry de Steen te pakken krijgt en 3 dagen later bijkomt in het schoolziekenhuis, vertelt Perkamentus aan Harry dat het Wezen dat zijn ouders vermoord heeft, de Steen der Wijzen wilde stelen. Nu dat niet gelukt is, is de wereld gered, want anders zou het Wezen de wereld in zijn macht krijgen. Als het schooljaar is afgelopen, gaat Harry zijn vakantie doorbrengen bij zijn oom en tante en
zijn neefje Dirk.

3.ANALYSE

A. Motto: geen

B. Hoofdpersonen:
Harry Potter, 13 jaar oud. Hij woont bij zijn oom en tante en zijn neefje Dirk, in de bezemkast onder de trap. Hij is eerstejaars leerling op Zweinstein, een school om te leren toveren. Hij is rustig, beleefd en erg mager.

C. Belangrijke bijfiguren:
Ron Wemel, een jongen die bij Harry in de klas zit, iets wilder en onrustiger. Ze zijn allebei ongeveer even goed in de lessen.

Hermelien Griffel, een meisje dat ook bij Harry in de klas zit. Ze leert heel veel en daardoor haalt ze altijd goede punten.

Harry, Ron en Hermelien maken samen veel avonturen mee.

Hagrid, een reus, van beroep terreinknecht. Hij heeft Harry opgehaald bij zijn oom en tante. Zij hebben samen alle spullen gekocht, die Harry op school nodig heeft, zoals zwarte werkgewaden en een toverstaf.

Albus Perkamentus, het huidige hoofd van slot Zweinstein. Wordt tovenaar van de moderne tijd genoemd. Hij heeft een klein halfrond brilletje, een grote, kromme neus en lang, zilvergrijs haar.

D. Motieven:
Harry Potter, een jongen die in het dagelijks leven niet opvalt en niet erg populair is, blijkt bij veel kinderen, die ook naar Zweinstein gaan, bekend te zijn. Zij bewonderen hem erg en weten meer van de geschiedenis van zijn ouders dan hijzelf.

Harry vindt het soms vervelend dat leerlingen denken dat hij zo goed of speciaal is, maar dat is hij niet. Hij is niet anders dan de rest.

4. PERSPECTIEF:
Het verhaal wordt verteld door een naamloze verteller, die geen rol in het verhaal speelt. Hij vertelt vooral over datgene, wat Harry met zijn vrienden meemaakt en onderneemt. Hij vertelt niet wat alle verhaalfiguren denken, voelen en doen.

5. TIJD:

A:Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd, want Dirk, het neefje van Harry, heeft computerspelletjes.

B:Er wordt over de eerste 12 levensjaren van Harry wel verteld, maar niet uitgebreid. Het boek gaat eigenlijk over het eerste jaar op de Zweinsteinhogeschool.

C:Er zitten veel tijdsprongen in het verhaal. Vanaf het moment dat Harry bij zijn oom en tante komt wonen totdat hij 12 jaar is, wordt een hele grote tijdsprong gemaakt. Er worden jaren overgeslagen.

D:Er komen geen belangrijke flashbacks voor in het verhaal.

6.RUIMTE:

A:De belangrijkste plaats in het verhaal is het slot Zweinstein, daar wonen en leren alle leerlingen.Het is een onmetelijk groot kasteel, met eindeloze gangen, vele hoge torens, diepe kelders en geheime gangen.

B:De ruimtes hebben allemaal een eigen sfeer, de kerkers zijn donker en vies, deze roepen een bedreigende en angstige sfeer op.
Het hele slot maakt een geheimzinnige indruk met zijn vele torens, trappen, grote tuinen en verboden bossen.

7.TITELVERKLARING:
De titel heeft geen diepere betekenis. Hij gaat over het belangrijkste onderwerp in het verhaal, de Steen der Wijzen, die ieder metaal in zuiver goud verandert, en het Levenselixer produceert, dat de drinker ontsterfelijk maakt.


8.THEMA:
Het boek heeft eigenlijk twee thema’s:
-het goede overwint het slechte
-door samenwerken kun je veel bereiken

9.BEOORDELING:

A:Het verhaal was erg spannend, omdat je niet meer gegevens hebt dan Harry, zodat alle gebeurtenissen heel onverwacht opje af komen. Er waren ook veel grappige gebeurtenissen.

B:Ik vond dat sommige leraren erg overdreven straf gaven. Sommige leerlingen waren ook erg flauw..

C:Ik vind de gebeurtenissen niet erg waarschijnlijk, maar ze zijn zo verteld, dat ze heel echt overkomen.

D:Ik vind dat het verhaal vrij goed in elkaar zit, maar er is erg moeilijk een samenvatting van te maken, omdat er zoveel dingen gebeuren.Er gebeuren ook een heleboel gekke dingen omdat iedereen kan toveren in Zweinstein

E:Ik vind het verhaal heel erg onvoorspelbaar verlopen, omdat iedereen kan toveren gebeuren er veel dingen waar je nooit aan zou denken.

F:Ik had in de krant gelezen dat dit boek erg leuk zou zijn, dus had ik een hoge verwachting van dit boek.


10: J.K. Rowling heeft nog twee boeken geschreven: Harry Potter en de Geheime Kamer
Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Anoniem

Anoniem

Hartstikke leuk ik ben al twee jaar verslaafd aan Harry Potter
Fijn want nu kan ik mijn boekverslag afmaken

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Ron

Ron

Ja ik vond het wel goed want ik kreeg een 6+, dat licht aan mijn leraar want die is heel erg zuinig met hogen cijfers uitdelen. Goed gedaan!!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Harry potter

Harry potter

ik heb deze presentatie gebruikt en ik vind wel goed maar niet heel goed want ik kreeg een 7-. Maar ja beter iets dan niets toch. Bendankt voor de presentatie

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anonymous

Anonymous

1. Goede samenvatting, wel missen er een paar details.
2. Waarom neemt iedereen het over? Het is toch de bedoeling dat je het zelf schrijft?

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Tof boekverslag heeft me veel geholpen met mijn boekbespreking.

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Harry Potter is 11 jaar oud in dat boek.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

leuk verslag,maar ik hoopte eerlijk gezegd dat deze met een beetje zou helpen om een samenvatting bij elkaar te maken,maar je laat teveel informatie weg

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

het is een heel goed boekverslag

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

ik vindt het een hele leuke boek als ik jullie was zou ik hem lezen

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

ik vind het wel een goed geschreven topic maar de samenvatting is naar mijn doen iets te lang en geeft niet alle informatie

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

het is een heel goed boekverslag, ik zal er veel aan hebben

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

geweldig

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

thanks ik heb een 10!!!

5 jaar geleden

Antwoorden

hiiiijaalkldk

hiiiijaalkldk

ik een 4 mn leraar kwam er achter dat ik samnevatting had overgeschreven

5 maanden geleden

gast

gast

S.

S.

Dit is een goede samenvatting, maar ik mis het deel WIE de steen der wijze heeft gestolen. (Welke leraar) en ook is het een beetje een makkelijke samenvatting, ook te kort. Maar ik kan het niet beter doen ;)

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Ik vind het een heel goed verslag, het gaat heel goed over het boek en de film, en alle zeg maar details komen er ook in voor. Compliment aan de schrijver.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Super goed verslag !

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Sander

Sander

Er wordt niet uitgelegd wat de Steen der Wijzen IS...

7 jaar geleden

Antwoorden

S.

S.

dan verzin je die zelf luie zak je bent dom als je hem zo overneemt

4 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

nou, dit is echt wel een goede samenvatting hoor, het gaat exact over het boek én de film. Echt mijn complimenten aan de schrijver van deze samenvatting en laat de rest die kritiek heeft maar lekker kletsen!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

dit is het echt wel kweet niet of jij in de war ben

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

...Dit gaat echt NIET over Harry Potter en de Steen der Wijzen!! Dit is een heel ander Harry Potter-boek!!

7 jaar geleden

Antwoorden

Y.

Y.

ik weet niet wat voor boeken jij leest maar dit is echt wel van Harry potter en de steen der wijzen.

5 jaar geleden

gast

gast

F.

F.

Dit is een geweldig boekverslag. Egt heel erg bedankt :)

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Het is wel een goede samenvatting alleen er mist af en toe nogal wat belangrijke informatie. Ook vind ik het een beetje kleine samenvatting voor zo'n boek. En ik moet alles ook nog in het Engels doen...

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Jullie zijn gewoon allemaal jaloers man, ik heb de samenvatting overgenomen en ik heb gewoon een 8,5. En als je zoveel kritiek hebt maak je toch gewoon lekker zelf een bokeverslag.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

super slechte samenvating

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

ik vind dit echt een slecht boekverslag als ik een boekverslag maak krijg ik altijd hoger dan een 8.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Je bent ook dom dat je het zo overneemt

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Harry is in dit deel 11 jaar oud en geen 13

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ik vind dat het een hele slechte boekverslag is want ik heb een drie gekregen. omdat ik geen alinea verdeling heb gedaan.

15 jaar geleden

Antwoorden

xxxtentacion

xxxtentacion

10 maanden geleden

gast

gast