Gone door Michael Grant

Beoordeling 7.3
Foto van charlotte
Boekcover Gone
Shadow
 • Boekverslag door charlotte
 • 3e klas havo | 1281 woorden
 • 19 maart 2021
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verlaten
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
494
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Gone
Shadow
Gone door Michael Grant
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

GONE- verlaten

Titel en auteur

Het boek Gone is origineel een engels boek en hoort bij de serie boeken gone, omdat hij engels is, is het vertaalt naar verlaten. In het boek verdwijnen alle 15+´ers opeens en moeten alle kinderen overleven zonder hun hulp.

De auteur van het boek is Michael Grant en hij is 66 jaar de schrijver van ongeveer 160 boeken, de meeste heeft hij wel geschreven met zijn vrouw. Hij heeft 2 kinderen en schrijft vooral voor tieners en jong-volwassenen en schrijft in de genre fictie.

Personages

 • Sam

Sam is een hele normale tiener die houdt van surfen, op een bus incident van een jaar geleden na, gebeurt er niet veel in zijn leven. Hij is niet rijk maar ook niet arm en hij is niet slim maar niet dom. Hij is heel wel moedig van nature en een geboren leider. Door zijn bus incident en zijn geboren leiderschap wordt hij gekozen als vertegenwoordiger van de Perdido Beach kinderen, hij zorgt dat iedereen veilig is. Ongeveer in het midden van het boek blijkt dat Sam ook een broer heeft genaamd Caine. Sam heeft krachten waarmee hij gevaarlijk licht uit zijn handen kan schieten dat enorm helpt in gevechten tegen zijn broer, Orc, Roedelleider en Howard.

 • Quinn
 • Maria
 • Astrid
 • Kleine pete
 • Bette met de bobbels
 • Albert
 • Lana
 • Caine
 • Drake
 • Diana
 • Orc
 • Howard
 • Cookie
 • Panda
 • Hamer

Ruimte

De belangrijkste scene voor mijn gevoel is de scene waar Sam erachter komt dat Caine zijn broer is. Deze scene begint in een supermarkt waar Sam en Astrid boodschappen aan het doen zijn voor de brandweer, ze worden gevangen genomen door Panda, Diana en Drake. Sam wordt geblinddoekt krijgt ballonnen om zijn handen heen geknoopt zodat hij zijn krachten niet kan gebruiken en hij wordt meegenomen.

De blinddoek wordt eraf gehaald en hij merkt dat hij in de gymzaal van zijn school lag. Toen zag hij Caine, ze hadden al eerder ontmoet toen alle Coatesleerlingen naar Perdido Beach kwamen. Verder hadden ze weinig gepraat. Sam was omringt door 6 jongens met knuppels, een daarvan was Quinn zijn ex-beste vriend die hem had veraden door bij Howards gang te gaan. De sfeer is heel erg gespannen.

Probleem

Het probleem in Gone is dat alle 15 +ers verdwijnen en er een enorme muur om Perdido Beach komt te zitten. De kinderen noemen dit de fakz (fallout-alley kinder zone). Sam wordt vertrouwd als leider door en voor de kinderen, nadat hij een meisje uit een brandend huis heeft geprobeerd te redden. Dit wil Sam niet, hij vindt het te veel verantwoordelijkheid en een groepje ´´pesters´´ neemt over. Dat vind Sam wel oké behalve dat de jongens geweld gebruiken tegen mensen die zich niet aan de hele stricte regels houden, hierdoor is bijvoorbeeld Bette met de bobbels vermoord.

Uiteindelijk komen de kinderen van de Coates Acedemie naar Perdido Beach en nemen de leiding, die de regels ook afdwingen met geweld. De Coates leerlingen zitten vooral achter Sam en zijn groep aan wat heel veel problemen opwekt.

Dit wil je ook lezen:

Op de dag van Sams 15e verjaardag vindt er een groot gevecht plaats tussen Caine, Drake en Roedellijder. Wanneer Sam op het punt staat om weg te flitsen, 4 minuten voor Caine hoort weg te flitsen, stopt de tijd en ziet hij zijn moeder. Wanneer Sam niet met zijn moeder mee wil gaan omdat hij Astrid moest beschermen, verandert zijn moeder in een groot, eng monster, waar Roedellijder het altijd over heeft.

Oplossing

In GONE zitten heel veel problemen waar oplossingen voor nodig zijn, en sinds dat het een meerdelig boekenserie is zijn er nog problemen on opgelost. Na een lange tijd komt Sam erachter dat Kleine Pete, het machtigste kind uit de fakz, de grote muur om Perdido Beach heeft gemaakt zonder het uberhaupt te weten. Kleine Pete heeft deze muur gemaakt omdat de kerncentrale op het punt van een meltdown zat.

Op Sams 15e verjaardag vindt een groot gevecht plaats in Perdido Beach, na een lange tijd vechten wint Sam van Caine, Drake en de coyotes en stuur Caine terug naar Coates, een kostschool net buiten Perdido Beach.

Samenvatting

Het was een doodsaaie dag op het moment dat alle 15+´ers uit Perdido Beach verdwenen. Sam, Quinn en Astrid gaan samen op zoek naar hun familie en komen Edilio tegen. Met z´n allen gaan ze naar het hotel waar Astrids moeder werkt, daar vinden ze niemand dus gaan ze naar de kerncentrale in de hoop om Astrids autistische broertje en haar vader te vinden, onderweg komen ze Howard, Orc en nog meer pestkoppen tegen. Ze belanden in een grote vechtpartij en het is avond wanneer ze aankomen bij de kerncentrale. Ze vinden kleine Pete en gaan slapen.

Sam wordt wakker en gaat voor een loopje, wanneer hij iets omstoot wordt kleine Pete wakker en begint hij te huilen, sam voelt een onzichtbare hand hem wurgen en hij gebruikt zijn kracht als een paniek reactie. De groep komt erachter dat Sam en kleine Pete allebei krachten hebben. Langzaam maar zeker komen ze erachter dat meer mensen freaks zijn.

Wanneer de Coates leerlingen naar Perdido Beach komen met een optocht is iedereen onder de indruk, Caine is eén van deze leerlingen en neemt de leiding over de fakz, sam is het niet eens met zijn manier van wethouden maar is blij dat iemand anders het overneemt.

Na een tijdje komt Sam erachter dat Caine Sams tweelingbroer is en dat hij ook hele sterke krachten heeft. Caine gebruikt deze krachten om Sam en Astrid te bedreigen maar ze ontsnappen met de hulp van Quinn. Samen met Edilio vluchten ze van de sadist Drake en Caine zijn vrienden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Na een tijdje komt Sam erachter dat Caine Sams tweelingbroer is en dat hij ook hele sterke krachten heeft. Caine gebruikt deze krachten om Sam en Astrid te bedreigen maar ze ontsnappen met de hulp van Quinn. Samen met Edilio vluchten ze van de sadist Drake en Caine zijn vrienden.

Ze komen terecht in de woestijn waar ze een ongewoon meisje dat Lana heet ontmoeten, zij is een genezer en geneest alle wonden. Lana vertelt over de coyotes en hun mysterieuze leider, Roedellijder, die kan praten door mutaties van de fakz. Roedellijder is bang voor de Duisternis, een mysterieuze groene gloed diep in een mijn in de woestijn.

Met z´n allen lopen ze in een val van Drake en worden weer gevangen genomen, ze worden gebracht naar Coates, waar ze allemaal kinderen met hun handen in een betonblok vast zitten zien. Ze zijn op het punt om allemaal hetzelfde lot te ontmoeten wanneer kleine Pete de betonblokken van elke freak laat verdwijnen. Sam staat op een schiet de hand van Drake eraf met zijn krachten, Drake´s wapen valt en Caine en Diana rennen Coates in.

Samen met alle freaks gaan ze terug maar Perdido waar ze zich klaarmaken voor een groot gevecht tegen Caine voor hun verjaardag. Quinn leerde schieten en elke freak trainde hun krachten.

Op de dag van Sams verjaardag kwamen de Coates kinderen naar Perdido. Drake houdt de creche vast samen met de coyotes en dreigt dat als Sam niet luistert naar Caine´s voorwaarden, dat hij de kinderen in de creche 1 voor 1 zou vermoorden. Sam luisterde naar Caine´s voorwaarde maar Caine niet naar de zijne, ze belanden in een 1v1 gevecht. Wanneer sam op het punt is om weg te flitsen, staat te tijd stil en ziet hij zijn moeder. Zijn moeder vraagt hem om met haar mee te komen, maar Sam moet Astrid helpen. Wanneer Sams moeder dit merkt verandert ze in een groot groen monster. De tijd begint weer en Sam en Caine zijn allebei niet geflitst, Sam is net op tijd bij Caine en zegt tegen hem dat hij terug moet naar Coates. Caine, Diana en Drake gaan terug met de coyotes en Sam heeft gewonnen.

Het boek eindigt met alle kinderen aan een thanksgiving tafel die Albert heeft voorbereid en met 19 kinderen die begraven zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gone door Michael Grant"

Ook geschreven door charlotte