Gone door Michael Grant

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Gone
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 3537 woorden
  • 26 januari 2015
  • 171 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
171 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verlaten
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
494
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Gone
Shadow
Gone door Michael Grant
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Titel

Gone

Auteur

Michael Grant

Uitgeverij

Van Holkema & Warendorf, maar oorspronkelijk HarperCollins

Druk

6e druk 2000

Genre (bijv. oorlog, liefde, avontuur)

Horror, sciencefiction

Beschrijving hoofdpersonen (zo compleet mogelijk)

De hoofdpersoon in dit boek is moeilijk te bepalen, aangezien je meerdere verhaallijnen volgt. Toch is Sam de meest belangrijke persoon in het boek.

In dit verhaal zijn het er aardig wat, dus neem de tijd, ga lekker zitten J. (Ik zou als ik u was dit tegelijk met de samenvatting van het verhaal lezen, anders kan ik alle termen 3 keer uitleggen. Ik heb hier ook een deel van het verhaal in geplaatst, zodat het duidelijker is, en ik die uitleg niet allemaal in de samenvatting hoef te zetten, anders zou ik daar nog een jaar mee bezig zijn)

In het boek wordt er steeds gewisseld in op wie het boek zich richt. Het is wel steeds vanuit de hij, of zij-vorm (toen deed hij dit). Het is meestal per 1 of soms een paar alinea’s.

Laten we beginnen bij de toch wel meest hoofdpersoon:

Sam Temple. Dat is een jongen, die in het normale leven niet graag in de grote belangstelling staat. Wanneer de FAKZ (Falley Out Kinder Zone) ontstaat, heeft hij geschiedenis. Hij ontdekt samen met Astrid en Elliot wat er gebeurd is, en door wie. Sam krijgt van iedereen de leiding, vanzelf, alsof dat altijd al zo is geweest.

Hij is verliefd op Astrid. Voordat de FAKZ ontstond, had Sam al een beetje van zijn gave. Sam is bang in het donker. Op een keer was de stroom uitgevallen in Perdido Beach, het dorpje waar hij woont. Sam is gewend dat er een lichtje aanstaat, maar zonder stroom ging dat een beetje moeilijk. Hij was heel erg bang, en plotseling ontstond er een bolletje licht, zomaar uit zijn handen. Sam was verbaasd, en verstopte het snel onder een T-shirt in zijn kast, omdat hij het niet uitkreeg. Later in het boek krijgt Sam controle over zijn gave.

Astrid Ellison (het genie). Astrid is een behoorlijk slimme meid, die daar haar bijnaam, Astrid het Genie, aan dankt. Zij heeft Sam behoorlijk geholpen met het denkwerk bij het leiden van de FAKZ, in de tijd dat hij de leider was. Ze heeft blond haar tot en met haar schouders, en blauwe ogen. Astrid heeft geen gave.

Peter Ellison (kleine Pete, Petey). Hij is het broertje van Astrid, en zwaar autistisch. Hij heeft buiten eigen weten om de FAKZ gemaakt. Hij was bij zijn vader, in de kerncentrale. Het werd code rood, en alle alarmen in de omgeving gingen rinkelen en ander lawaai maken. Kleine Pete, kan door zijn autisme niet tegen geluid. Hij wordt helemaal gek door dat geluid dus. Maar net als bij Sam, is bij Peter een gave ontwikkeld, de sterkste van iedereen. Zo sterk, dat hij de FAKZ kan maken. In een straal van 16 km om de centrale heen, ontstaat een koepel met een muur, die voelt als pure elektriciteit, waar je een schok van krijgt, maar waar je ook niet doorheen kan. Petey is de sterkste, machtigste persoon van de FAKZ, maar ook degene die er het minst van doorheeft. Aan het eind van het verhaal is Pete dood.

Dan hebben we ook nog Edilio Escobar, hij is een nieuwe jongen daar op school in de ‘gewone’ wereld. Hij heeft nog geen verblijfsvergunning, hij komt uit Honduras. Na het ontstaan van de FAKZ komt hij al bijna direct bij Sam terecht, hij graaft met zijn graafmachine de graven. Hij heeft na de vondst van een aantal machinegeweren een klein leger. Aan het einde van het boek blijkt dat hij homo is. Edilio heeft geen gave.

Quinn Gaither. Quinn is de beste vriend van Sam, en ze surfen vaak samen op de zee. Maar na het ontstaan van de FAKZ gaat Sam om met Edilio, en voelt Quinn zich buitengesloten. Hij sluit zich aan bij de bende van Caine, en verraadt Sam. Maar niet met de bedoeling die Caine had. Sam vergeeft Quinn. Verderop in het verhaal is Quinn visser. Zo krijgen ze nog iets van eten binnen, wat in de tijden van honger echt wel gewild was. Quinn is een goede visser, en vist samen met de rest van zijn team. Quinn heeft geen gave.

Lana Arwen Lazar. Lana woont bij haar opa, in the middle of nowhere. Ze zitten samen in de auto, met Patrick, haar hond, op het moment dat iedereen van 15 jaar en ouder wegpoeft. Helaas gebeurt dat niet op de beste timing. Lana rijdt zonder bestuurder met de auto het ravijn in. Haar hond heeft nog bijna niks. Lana wel, ze zit klem in de auto. Lana weet na een tijdje met veel pijn de auto uit te komen. Ze is behoorlijk kapot. Ze ontdekt dat haar arm zo open ligt dat die dood gaat. De gieren hebben dat ook door, die cirkelen in de lucht boven haar. Het is Patrick die heeft gezorgd dat ze niet aangevallen is. Daar ontdekt ze haar gave: ze kan zomaar dingen genezen. Ze geneest haar arm, en daarna haar andere wonden. Later in het verhaal wordt ze gelokt door de gaiaphage naar hem, omdat hij haar geneeskracht nodig heeft, om een lichaam te krijgen. Ze is genezer in Perdido Beach. Ze raakt ook nog verslaafd aan sigaretten, die ze in het hotel vindt, waar ze woont, en wat ze als ziekenhuis gebruikt. Lana heeft de gave genezer.

Charles Merriman (Orc). Charles is een pestkop die op de Coates Academie zat, een school voor rijke kinderen, die thuis voor problemen zorgden. Hij staat achter Caine, met zijn beste vriend, Howard. In boek twee wordt Orc verscheurd door Coyotes, die door versnelde mutaties best wel slim zijn geworden. Maar in plaats dood te gaan, veranderd zijn huid in een soort nat grind. Orc is twee keer zo groot en nog veel meer zwaarder geworden. Orc sluit zich bij Sam aan, en is soms van enig nut van Sam geweest. Hij is de enige die geen last had van Drakes zweep. Orc heeft geen gave. Orc is vaak dronken, van de drank die Howard maakt

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Caine Soren. Dat is een jongen, die geboren is om te manipuleren. Hij is opgegroeid in een pleeggezin en heeft voor de komst van de FAKZ niets geweten van een broer, of andere ouders. Maar in de FAKZ komt hij erachter dat hij een broer heeft. Een tweelingbroer zelfs: Sam. Sam en Caine zijn vijanden, die twee keer in het gehele verhaal moeten samenwerken, twee keer tegen de gaiaphage. Caine is leider, van iedereen van de Coates, die niet naar Perdido Beach, PD, is overgelopen. Hij is een wrede leider, die graag alle macht wil. Hij is in het begin koning van PB, niet lang, en later aan het eind van het verhaal, heeft hij ook de macht over Perdido Beach, maar Sam heeft dan de leiding over het dorp bij Lake Tramonto.

Caine heeft de gave om dingen van afstand op te kunnen pakken, en bijvoorbeeld weg te kunnen gooien. Een soort van onzichtbare grote hand, die hij met zijn hersenen bestuurt.

Dit wil je ook lezen:

Gaiaphage, Gaia. De gaiaphage is een heel raar wezen. Het is een oud gemuteerd virus van buitenaardse oorsprong, en de belangrijkste vijand uit het verhaal. Het is de sterkste kracht in de FAKZ, bang voor niets en niemand, behalve voor Kleine Pete, de enige die sterker is dan de gaiaphage. De gaiaphage leek aanvankelijk een massa van gloeiende groene kristallen die in een oude mijn leefde. Tijdens de poef, die je krijgt als je 15 wordt, verschijnt de gaiaphage als mens met groene ogen en een angstaanjagende mond, wanneer je in de FAKZ blijft. In het verhaal heeft de gaiaphage geprobeerd om een nieuw lichaam voor zichzelf te creëren uit uranium uit de kerncentrale, maar werd gedwarsboomd door Duck Zhang, de menselijke boor.

De gaiaphage is op de aarde beland en met een kernramp met zich meebrengend belandde het in de centrale. Eén man overleefde het niet, Teagan Smith, de vader van Sam en Caine. De gaiaphage nam dat lichaam mee naar diep in de grond, samen met een hoop uranium. Het DNA van Teagan, samen met het uranium veroorzaakt dat het virus muteert in een radioactief, deels mens, deels alien monster. Door hem muteerden sommige mensen en dieren zich, sneller dan normaal, en kregen gaven. Sam en Caine waren het kwetsbaarste voor hem, vanwege de genetische band. Later is de gaiaphage sterker dan Peter, behalve wanneer hij samen is met Caine. Halverwege het verhaal maakt Pete een nieuw iemand, per ongeluk, Nemesis. Dat is de gaiaphage. Nemesis gaat dood, en de gaiaphage zoekt een nieuw lichaam. Die vindt hij: het kindje van Diana. Ze wordt Gaia genoemd. Door de vreemde krachten in de Falley out kinder zone groeit Gaia supersnel. Binnen twee dagen is ze al een meisje van 12 jaar. Gaia heeft ook een gave: ze kan de gaven van iedereen gebruiken, zolang diegene leeft. Zo is ze dus een moeilijke tegenstander.

Drake Merwin. Drake is een psychopaat, die zich vermaakt met leed van een ander. Sam brandt zijn arm eraf, maar de gaiaphage geeft hem iets nieuws in plaats daarvan: een zweeparm. Daarmee kan hij iedereen zoveel afranselen als hij maar wil. Hij heeft Sam bijna vermoord met zijn arm, en hij weet er genoeg anderen mee te dwingen of te bedreigen. Drake wordt halverwege het verhaal bedolven, samen met de gaiaphage, maar hij wordt tot leven gewekt, maar dan met een gedeeld lichaam. Hij deelt zijn lichaam met Brittney. Hij is maar de helft van de tijd Drake, en van de rest van de tijd weet hij niks af. Brittney werkt met Drakes plannen mee, nadat ze bij de gaiaphage was geweest, die haar helemaal beïnvloedt. Ze zijn onsterfelijk, omdat ze als het ware al dood zijn. Drake (en Brittney dus) wordt onschadelijk gemaakt door hem in stukjes te snijden, en zijn lichaamsdelen zo te verspreiden, zodat ze niet meer aan elkaar kunnen groeien.

Diana Ladris is de vriendin en helper van Caine. Zij krijgt in de FAKZ een baby’tje van Caine. Dat meisje wordt ingenomen door Gaia. Diana voelt zich het hele verhaal sinds de honger zich schuldig over het eten van Panda, een vriend van haar en Caine.

Beschrijving bijpersonen (zo compleet mogelijk)

(moeder)Maria Terrafino is oppas in de crèche. De kleine kinderen wonen daar, en zij verzorgt ze. Ze wordt gezien als moeder Maria. Maria heeft meerdere eetstoornissen: anorexia en boulimia. Ze kan er niks aan doen, en slikt alle pillen die er tegen depressie bestaan in de FAKZ. Ze voelt zich ook behoorlijk schuldig als ze in tijden van honger haar eten weer uitkotst. Astrid en Maria’s broertje John ontdekken haar eetstoornis wanneer ze bewusteloos op de badkamervloer ligt. Maria wordt beïnvloed door Orsay’s valse profetieën, vervalst door de gaiaphage. Ze gelooft dat ze uit de FAKZ kan ontsnappen, door aan de poef toe te geven. Ze springt, gek als ze is geworden, met de kleintjes hand in hand van de klip, wanneer ze de poef krijgt. Maria verdwijnt, en gaat buiten de FAKZ misvormd als ze is dood, en de kleintjes worden opgevangen door Bekka. Maria had geen gave. Ze hoorde bij Sam, en was het eens met zijn ideeën.

John Terrafino is Maria’s broertje, en helpt haar bij de crèche. Hij zit later ook in de raad. Hij stond aan Sams kant.

Bekka. Bekka is een meisje, met een gave. Ze kan de zwaartekracht binnen een bepaalde afstand uitschakelen. Ze vangt zo de kleintjes op, die door Maria van de klip vallen. Bekka is naar Coates gestuurd door haar ouders, omdat ze lesbisch is. Bekka is verliefd op Brianna. Het is Bekka die Zil vermoord, en zo veel kinderen redt van Zil.

Zil is een jongen, die jaloers is op de freaks, de mensen met gaven. Zil richt een mensenclub op: een club van mensen, die tegen de freaks zijn. Zil werkt soms samen met Caine. Zil is egoïstisch. Zil heeft geen gave.

Albert Hillsborough is de jongen van de economie in de FAKZ. Hij runt de McDonalds, en als het eten op is, bedenkt hij een geldsysteem met berto’s, speelkaartjes uit de Mac. Hij verdeeld het eten goed, en zorgt ervoor dat er in ieder geval eten is. Hij stond aan Sams kant, maar vluchtte weg toen het te gevaarlijk werd.

Brianna (wind). Brianna heeft een gave, ze is supersnel. Ze is sneller dan een kogel. Wanneer zij rent, ziet niemand meer dan een vage streep. Daarom is zij ook degene die de meeste schoenen verbruikt in de FAKZ. Brianna is 11 en noemt zichzelf de wind. Ze wordt vermoord door Gaia. Ze stond aan Sams kant.

Worm. Hoe Worm echt heet weet niemand. Hij heet al heel lang zo, door het eten van een worm. Worm heeft de gave om zich, net als een kameleon, één te kunnen maken met de omgeving. Hij is zichtbaar als je verf op hem spuit. Worm is de spion van Caine, en jat ook wel eens wat eten mee.

Computer Jack is een jongen van Coates, die echt een nerd is. Al heel jong kon hij al hele programma’s maken. Jack is naar coates gestuurd vanwege een hack op de site van een gevangenis, om zijn vader te helpen. Jack heeft een gave: hij is supersterk, en duwt met gemak een huis om. Hij was voor Caine, maar toen Caine zijn gave doorhad, vluchtte hij naar Perdido Beach.

Howard Bassem. Howard is de vriend/meeloper van Orc. Howard maakt ook drank, van groenten.

Roedelleider is de leider van de roedel van de coyotes. De coyotes zijn in de FAKZ door de snellere mutaties veranderd in slimme beesten, voor coyotes, die zelfs een beetje kunnen praten. Je kan ze wel in de war maken, door wat aan hun opdracht toe te voegen, of een beetje te wijzigen. De roedelleider is de slimste van hen, en de coyotes luisteren naar hem.

Constance (Connie) Temple. is de moeder van Sam en Caine en de verpleger op Coates Academie. Ze gaf Caine weg toen hij een baby was.

Bette (met de bobbels) is een meisje dat door Orc gedood wordt voor het gebruik van haar gave.

Titelverklaring

De titel van deze serie heet Gone, ik denk omdat er veel weggaat, hun eigen leven, hun band met hun ouders.

De serie is verdeeld in 6 boeken:

Verlaten- het moment dat iedereen van vijftien jaar en ouder plotseling verdwijnt. De kinderen zijn verlaten, en moeten zelf de draad proberen op te pakken, want wat doe je als alle volwassenen spoorloos verdwenen zijn?

Honger- de kinderen lijden honger, want er wordt nergens voor eten gezorgd. De kinderen moeten weten overleven, want wat doe je als je alleen nog maar aan eten kan denken?

Leugens- de FAKZ zit vol met leugens en waarheid. De kinderen weten niet meer wat de waarheid is. Wat doe je als je niet weet wie de waarheid spreekt?

Plaag- er heerst een plaag in de FAKZ, reuzekakkerlakken, die niet dood te krijgen zijn. Wat doe je tegen een levensgevaarlijke plaag?

Angst- er wordt door de gaiaphage met een ander wapen aangevallen, totale duisternis. Dat roept pas echte angst op. Wat doe je in complete duisternis?

Licht- De koepel is doorzichtig, ze kunnen er doorheen kijken. Alle gruwelijke dingen die binnen de koepel gebeuren, komen aan het licht. Aan het eind van het boek zien de kinderen weer licht in hun toekomst: de koepel is weg. Wat doe je in totale chaos als de hele wereld toekijkt?

De schuingedrukte zinnen is waar het boek veel over gaat, je krijgt er antwoord op. Het staat op de voorkant van het boek, ik heb het niet zelf bedacht.

Plaats (zo nauwkeurig mogelijk)

Perdido Beach, in Californië, binnen een straal van 16 km van de kerncentrale.

Tenminste, zo heeft Michael het genoemd. Ik denk dat het in San Onofre State Beach is. Dat is de plek waar vroeger een kerncentrale heeft gestaan, in Californië.

Tijd (zo nauwkeurig mogelijk)

Ik heb werkelijk geen idee. Het is al een tijd met auto’s, en laptops e.d., maar er staat geen tijdsbepaling bij. Het is in de tegenwoordige tijd geschreven. Er staat bij elk hoofdstuk bij hoelang het nog duurt voordat we bij het hoogtepunt van het boek zijn. Dat geeft extra spanning.

Thema (= hoofdgedachte)

De thema’s van deze boeken zijn: oorlog,

verraad en liefde

Waarom heb ik deze thema’s gekozen?

oorlog: Sam en Caine gaan elkaar zo erg

haten dat er een oorlog uitbarst.

verraad: Caine komt wel lief over maar

heeft kwade bedoelingen en krijgt zo de

macht over de stad. Hij is goed in manipuleren.

liefde: Astrid en Sam spraken elkaar nooit in

de "gewone" wereld. Maar nu de ouders zijn

verdwenen trekken ze veel met elkaar op

en hebben ze zelfs een relatie

De hoofdgedachte van deze boeken zeg ik per boek, anders is het iets te moeilijk.

Verlaten- Hoe overleven de kinderen zonder ouders, zijn ze onafhankelijk genoeg om te overleven?

Motieven (steeds terugkerende onderwerpen)

De motieven in dit verhaal zijn moeilijk te ontdekken, maar ik denk wel dat de motieven zijn, dat je goed moet kiezen wie je vijand is en voor wie je bent. Dat komt ook in elk boek wel voor.

Perspectief (vanuit welk oogpunt is het verhaal verteld?)

Vanuit steeds weer andere personen, maar niet in de ik-vorm, maar in de hij/zij-vorm. Het verhaal volgt best veel verhaallijnen, en heeft daarom ook veel hoofdpersonen.

Vanuit steeds weer andere personen, maar niet in de ik-vorm, maar in de hij/zij-vorm. Het verhaal volgt best veel verhaallijnen, en heeft daarom ook veel hoofdpersonen.

Samenvatting

Sam zit bij geschiedenis als zijn leraar geschiedenis opeens wegpoeft. Later blijkt dat iedereen boven de 15 jaar weg is gepoeft. Alle kinderen zien Sam als leider, en Sam gaat kijken wat er is gebeurd. Kleine Pete zat bij zijn vader in de kerncentrale, op het moment dat het alarm afging. Kleine Pete houdt niet van geluid, en zeker niet van hard geluid. Hij springt naar zijn vader, die hem wegslaat. Het is erg gevaarlijk en code rood. Net voordat de centrale zou moeten ontploffen, maakt Peter de FAKZ, en redt zo de centrale, en is het lawaai kwijt. Caine wil de macht, en Sam probeert hem tegen te houden. Sam wint van Caine op het moment van de poef, wanneer ze 15 jaar worden. Ze overleven hem allebei en Caine gaat met Drake naar de gaiaphage. Caine is dan drie maanden van slag en heeft de hele tijd koorts. Ondertussen hebben de kinderen honger, en is er geen eten meer. Quinn gaat vissen, met een paar andere kinderen. Er wordt ook kool geoogst, en door het ‘geld’ van Albert, gaan de kinderen ook echt werken en oogsten, omdat ze anders geen eten kunnen kopen.

Er worden vreemde kakkerlakachtige wezens gecreëerd, door de versnelde mutaties. Die beesten zijn bijna niet dood te krijgen, en zijn dus een moeilijke vijand. De kakkerlakken sluiten zich aan bij de gaiaphage, en in combinatie met Drake, is dat bijna onoverwinnelijk. Sam vraagt Caine te hulp. Hem lukt het ook niet, en de ‘kakkerlakken’ lijken heel de stad op te vreten als er niks gedaan wordt. Dat ervaart Astrid ook. Wanneer Astrid in de val zit, bij die beesten, bedenkt ze dat als Peter dood is, dat de FAKZ voorbij is. Ze gooit Pete naar de kakkerlakachtige monsters, en de monsters verdwijnen. Maar de FAKZ niet. Pete leeft nog zonder lichaam, hij sterft langzaam, omdat hij zoveel macht heeft.

De gaiaphage vindt dat hij nu eindelijk wel eens alle macht mag krijgen. Hij vecht mentaal met Pete, maar zo wint hij niet. Hij bedenkt een nieuw wapen: angst. Hij laat de koepel helemaal donker worden, zodat er ook geen zon, dus geen licht meer is. De kinderen worden bang. Diana, zwanger van Caine, naar de gaiaphage gebracht. Haar zwangerschap versneld, door mutaties. De gaiaphage neemt het lichaam van haar dochter in: Gaia. Diana haat, en houd van haar dochter. Gaia heeft alle gaven. Ze groeit nog steeds snel, en is een gevaarlijke vijand. De duisternis is voorbij, omdat de gaiaphages kracht afneemt. De koepel is nu doorzichtig.  Sam krijgt Gaia niet dood. Caine krijgt Gaia niet dood. Brianna sterft in een aanvalsactie, waardoor Gaia niet meer snel kan rennen. Er is maar één mogelijkheid om haar te doden: Pete tegen haar laten vechten. Caine geeft zijn lichaam aan Pete, en Gaia en Pete vechten. Ze hebben allebei evenveel macht. Ze raken elkaar en zijn allebei dood. De FAKZ is voorbij.

Ik vond het boek: echt super leuk, het zit vol met spanning, alle verhaallijnen zijn superspannend, het is niet realistisch. Het is een lang verhaal. Die dingen geven er spanning in, voor mij.

REACTIES

L.

L.

wajoooo echt goed!!!!!! dank je ik heb een 9,5!!!! xx

8 jaar geleden

E.

E.

Haha geen dank!! Ik typ het in 1 keer op papier, twas niet zoveel moeite!!

8 jaar geleden

H.

H.

Het is niet Falley Alley, maar Fall-Out Alley

8 jaar geleden

E.

E.

dat staat nergens hoor. er staat alleen falley out kinder zone, wat FAKZ betekent.

8 jaar geleden

C.

C.

is de samenvatting alleen over Gone of over alle boeken?

8 jaar geleden

E.

E.

Alle boeken

7 jaar geleden

E.

E.

Woo, ik heb super veel aan jou verslag! Echt awesome dit. Ik wil ook zo'n soort verslagen kunnen schrijven! <3

7 jaar geleden

M.

M.

Suuuuuper bedankt

7 jaar geleden

H.

H.

. Gewoon Goed

6 jaar geleden

M.

M.

nee

4 jaar geleden

A.

A.

wie heeft de kaft gemaakt

4 jaar geleden

R.

R.

SUPER SLECHT BOEK!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gone door Michael Grant"