Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gone door Michael Grant

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Gone
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1874 woorden
  • 6 januari 2021
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
12 keer beoordeeld

Boekcover Gone
Shadow
Gone door Michael Grant
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag Nederlands                                                                                                                                                                                                                                                          Het boek heet Gone, Verlaten.                                                                                       Het boek is geschreven door Michael Grant                                                                                Het boek is uitgegeven door uitgeverij Unieboek

B, eerste persoonlijke reactie

Ik heb het boek gekozen, omdat mijn broer het al meerdere keren heeft aanbevolen en in de vakantie ben ik begonnen met lezen. Mijn eerste indruk op het boek was dat er veel actie in zat, je begon gelijk met het verhaal en er was geen oneindig lang intro. In het boek zit veel actie, er is eigenlijk geen moment om te stoppen met lezen, want er is heel de tijd een cliffhanger. Het boek is heel origineel, er is ook een serie die er deels op lijkt, ik zou heel graag willen dat er een serie / film van Gone komt. Het boek is wel onrealistisch, het zou nooit kunnen dat er een ondoorbreekbare muur om een stadje komt, naast dat hebben veel kinderen ook nog superkrachten, maar dat verandert niet dat het boek een van de beste boeken is die ik ooit heb gelezen.

C, samenvatting van de inhoud

  1. Er gebeurt in het boek heel veel, in het begin zit je meteen in de actie, alle mensen boven de 15 zijn plotseling verdwenen. Er gebeurt in de eerste paar bladzijden weinig, de kinderen hebben nog geen idee wat er net is gebeurd. Ineens slaat de paniek toe, er is brand in een appartement, waarschijnlijk doordat grotendeels van de ouders zijn verdwenen terwijl ze aan het koken waren. Sam rent naar binnen om een kind te redden. 

Dezelfde dag nog komen kinderen van een kostschool en geeft Caine (een van de kinderen van de Coates Academie) een toespraak hij wilt de leiding nemen over Perdido Beach en de kinderen die krachten hebben gevangen nemen (dit zegt hij overigens niet), maar veel kinderen willen dat niet. Drake hoort ook bij de kinderen van de kostschool, hij is een psychopaat in mijn ogen, Drake krijgt een opdracht van Caine, Drake moet Sam vermoorden, Sam vlucht samen met Astrid, Edilio en Quin uit de stad naar een kerncentrale waar de vader van Astrid werkte en waar haar zwaar autistische broertje Petey zit. Vlak daarna worden ze gepakt door Drake en “afgegeven” aan Caine, ze worden opgesloten in een ruimte met andere kinderen, ze moeten allemaal hun handen in beton doen zodat ze hun krachten niet kunnen gebruiken, maar Astrid heeft een plan, ze stoot tegen Petey aan zodat hij misschien het beton laat verdwijnen, dat lukt en ze verdwijnen met alle andere kinderen. Als ze terugkomen maken ze zich klaar voor de strijd tussen de kostschool en de kinderen van Perdido beach ondertussen komt de tijd steeds dichterbij dat Sam 15 wordt, dan gebeurt het hij ziet zijn moeder ze zegt dat hij mee moet komen maar Sam weigert ze wordt geïrriteerd dan verdwijnt ze Sam is de enige die 15 is en nog op het eiland is.

De hoofdpersoon is Sam, die in het normale leven niet graag in de grote belangstelling staat. Wanneer de FAKZ (Falley Out Kinder Zone) ontstaat, heeft hij geschiedenis. Hij ontdekt samen met Astrid en Elliot wat er gebeurd is, en door wie. Sam krijgt van de leiding, alsof dat altijd al zo is geweest.

Sam heeft ook nog een ander probleem, binnenkort wordt hij 15, dus zal hij misschien verdwijnen. Sam “bestudeert” wat er gebeurt met andere kinderen die ook verdwijnen, dan komt de dag, het lukt hem om in de koepel te blijven. Sam leert hoe hij zijn kracht kan gebruiken

De belangrijkste personages zijn:                                                                                        

Quinn Gaither. Quinn is de beste vriend van Sam, ze surfen samen vaak. Maar toen de koepel hun opsloot ging Sam steeds meer om met Edilio, Quinn voelde zich buitengesloten en sloot zich aan bij Caine. Quinn verraad Sam, maar als Sam voor de eerste keer wordt gepakt bevrijd hij Sam, Sam vergeeft hem en Quinn wordt visser, zodat ze nog wat te eten hebben in de FAKZ.                                                                     

Astrid Ellison. Astrid is een van de slimste van de FAKZ. Haar bijnaam is daarom ook wel Astrid het genie. Ze heeft geen krachten.                                                                 

Peter Ellison (kleine Pete, Petey). Hij is het broertje van Astrid, en zwaar autistisch. Hij heeft zonder dat hij het wist de FAKZ gemaakt. Hij was bij zijn vader, in de kerncentrale. Het werd code rood, en alle alarmen in de omgeving gingen rinkelen en ander lawaai maken. Kleine Pete, kan door zijn autisme niet tegen geluid. Hij wordt helemaal gek door dat geluid dus. Pete heeft ook een gave maar hij heeft veel meer kracht maar ook degene die er het minst van doorheeft. Aan het eind van het verhaal is Pete dood.         

Lana Arwan Lazar. Lana is een tijdje naar haar opa, ze zitten in de auto en ineens ‘poeft’ hij weg, ze rijdt in een onbestuurde wagen een ravijn in. Ze overleeft het, maar haar arm is heel erg gewond, haar hond Patrick beschermt haar tegen de gieren, maar ze heeft een gave, die haar heel goed uitkomt. Ze kan genezen, ze geneest haar arm en haar andere wonden. Ze komt na heel lang wandelen aan in Perdido Beach, ze gaat daar wonen in een hotel.

Charles Merriman (Orc). Orc is een pestkop die op de Coates Academie zat, een kostschool. Hij staat achter Caine, met zijn beste vriend, Howard. Orc heeft geen gave. Orc is vaak dronken, van de drank van Howard.                                                                    Caine. Hij is opgegroeid in een pleeggezin, hij wist voor de FAKZ niets over zijn echte gezin, maar in de koepel komt hij erachter dat hij een tweelingbroer heeft, Sam. Hij is de leider van de kinderen van de Coates Academie en hij wilt de macht nemen over Perdido Beach, wat hem ook lukt.                                                                                      Caine heeft ook nog een gave, hij kan voorwerpen optillen en weggooien met een soort onzichtbare hand                                                                                                                       Edilio Escobar. Edilio komt uit Honduras een stadje in Mexico. Hij heeft nog geen verblijfsvergunning. Na het ontstaan van de FAKZ komt hij al bijna direct bij Sam terecht, hij graaft met zijn graafmachine de graven, voor de kinderen die zijn omgekomen.                         

Diana Ladris. Diana is de vriendin en helper van Caine.

Drake Merwin. Drake is een psychopaat Sam brandt zijn arm eraf, maar hij “krijgt” een zweeparm. Hij heeft Sam bijna vermoord met zijn zweep, en hij weet er genoeg anderen mee te dwingen of te bedreigen. Drake wordt halverwege het verhaal bedolven, maar komt terug, met een “gedeeld” lichaam, hij deelt zijn lichaam met Brittney ze zijn onsterfelijk, omdat ze als het ware al dood zijn. Drake en Brittney dus worden onschadelijk gemaakt door ze in stukjes te snijden, en hun lichaamsdelen zo te verspreiden, zodat ze niet meer aan elkaar kunnen groeien.                          

De relaties zijn: Sam en Quinn die beste vrienden zijn, Sam en Astrid die later in het boek ook nog een relatie krijgen en Caine en Diana die ook een relatie hebben  

De relaties tussen de personen verandert (bijna) niet. Er is maar een voorbeeld, namelijk Sam en Quinn. Eerst waren ze beste vrienden en surfmaatjes maar Quinn verraad Sam door zich aan te sluiten bij de Coates Academie (hun vijand), maar als Sam gevangen wordt genomen bevrijdt Quinn Sam, Sam vergeeft het hem.

De gebeurtenissen spelen zich af in een klein dorpje in Alabama, in Amerika.

Het verhaal speelt zich af in het heden, omdat ze praten over computers en over eten wat we vandaag ook zouden hebben. 

Het boek bestaat uit  2 verhaallijnen, namelijk het verhaal van Sam en Caine en Lana die in het ravijn terug aan het zoeken is naar de bewoonde wereld

D, informatie over de schrijver

Michael Grant is geboren in Los Angeles op 26 juli 1954, in van zijn bekendste boekenreeks is Gone, vooral in Nederland en België is het boek populair. Als volwassene werd hij schrijver, omdat dat een van de weinige banen was die niet aan een specifieke locatie was gebonden. Michael Grant is nu bezig met zijn nieuwe boekenreeks, genaamd ‘The Magnificent Twelve’.  Hij is ook medeauteur van de boekenreeksen Animorphs en Everworld

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gone door Michael Grant"