Zakelijke gegevens
R. Peper, pseudoniem van Jenneke strijland 1949-heden, Dooi, 1999, 1e druk, Amsterdam/Antwerpen, Uitgeverij L.J. Veen, eerste druk 1999, 131 bladzijden,
Thema’s: eenzaamheid, isolement, de dood.
Introductie
De boot van Ruben Saarloos raakt vastgevroren bij een eilandje op het IJsselmeer. Om zich heen ziet hij winter, het seizoen van stilstand en dood. Allerlei herinneringen beginnen door zijn hoofd te spoken.
Dan krijgt hij bezoek van een geheimzinnig meisje dat zomaar op schaatsen langskomt. Het verblijf op de boot verandert zijn doen en laten.
Ik heb dit boek gekozen omdat ik met een ander boek bezig was. Dit was niet goed dus moest ik snel een ander boek lezen. En dat werd Dooi.
Van de schrijver of het boek heb ik nog nooit wat van gehoord maar toen ik het ‘achterkantje’ las sprak het me wel aan.
Hoofdpersonen
Ruben Saarloos
Wie: Ruben zonder Saar (geliefde) saarloos.
Karakter: rustig persoon geen drukte om hem heen beetje rommelig en slordig persoon. Hij is mensenschuw want hij houdt niet zo van andere mensen. Hij heeft last van jeugdtrauma’s omdat hij geen goede jeugd gehad.
Houdt hem bezig: Jeugdtrauma’s en het vertalen van Engelse wetenschappelijke boeken.
Relatie: Hij is getrouwd met Ina Saarloos en heeft geen kinderen.
Bente Nerwanen
Wie: De vreemde schaatsster die Ruben op komt zoeken.
Karakter: Bente is dood, het is een herinnering of de dood die hem komt opzoeken het karakter maakt hij zelf. Ze was helemaal in het zwart (dood) gekleed en vertelt weinig over zichzelf. Het is een warm persoon die Ruben komt helpen.
Houdt haar bezig: niks want ze is dood.
Relatie: woonde en werkte in Nibbixwoude.
Ina Saarloos:
Wie: De vrouw van Ruben.
Karakter: Lief en houdt van mensen en heeft zin in het leven (beetje tegenovergestelde van Ruben)
Houdt haar bezig: Ina komt niet duidelijk naar voren in het verhaal en weet je daar verder niet veel over.
Relatie: Ze is getrouwd met Ruben en heeft geen kinderen.
Types
Ruben Saarloos
Is een rustige man die zich niet opwindt. Hij wordt toch verliefd op de veel jongere Bente terwijl hij al een vrouw heeft. Ik ben meestal ook wel rustig en maakt me niet snel kwaad.
Bente Nerwanen
Het is een geest die mensen met problemen komt opzoeken. Ik weet niet hoe je bent als je dood bent of wat je doet. Maar ik vind het wel een goed personage.
Ina Saarloos
Het is een lieve vrouw die veel voor Ruben over heeft maar die waardeert dat dus niet allemaal. Ina heeft er zin in en zet zich ook ervoor in. Ik vind het een mooi personage maar ik zie mezelf er niet in.
Mening
Ik vind het goed dat Bente Ruben komt helpen maar dat ze een soort van relatie krijgen vind ik minder. Vooral omdat Ina een lieve dame is en die vind ik ook het sympathiekst. Ruben vind ik een beetje vreemd ook omdat hij op dat eiland blijft en zijn vrouw laat gaan. Hij heeft het daar moeilijk. Het is beter dat hij naar huis gaat. Het is niet mijn favoriete personage dus van alle personages vind ik hem toch het minst sympathiek.
Tijd
Historische tijd
Hij heeft veel herinneringen aan vroeger en
aan zijn jeugd, dat zal wel enkele decennia
geleden zijn.
Belang van tijd
Hij is van groot belang omdat als je aan vroeger denkt toch wel moet weten. Dus het is hier erg belangrijk en zeer functioneel omdat hij anders niks doet op zijn boot. Dit verhaal zou wel 20 jaar geleden zijn kunnen afgespeeld maar verder zou wel in deze tijd moeten zijn.
Tijd in de roman
Er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks omdat hij tijdens zijn verblijf daar veel over nadenkt en veel over inzit.
Plaats van handeling
Plaats
Het verhaal speelt zich buiten af, in Nederland op het IJsselmeer. In zijn boot en er buiten op het eiland verder soms nog op het ijs. Later in het verhaal thuis en in Nibbixwoude.
Belang voor het verhaal
De plaatsen zijn erg belangrijk voor het verhaal, omdat hij op het ijs zit kan niemand hem bereiken (behalve Bente). En kan hij alles rustig doen of laten. Bente kan hem ongezien bereiken. Nibbixwoude speelt een belangrijke rol omdat daar Bente’s graf ligt.
Korte schets
Het is een gewone maatschappij maar het klimaat is extreem koud want het hele IJsselmeer is dichtgevroren. Ook het eiland waar Ruben’s boot aangemeerd is ziet er koud en verlaten uit. Het is bevroren en er zijn veel kadavers.
Vertellersstandpunt
Het Vertellersstandpunt in dit boek is een ik-vertelwijze alles wordt door de ogen van de hoofdpersoon bekeken en beschreven. Het gaat nergens in het boek over mensen waar hij niet bij is.
Wat het verhaal de lezer wil zeggen
Visie van de schrijver
De schrijver heeft geen echte doelen en een wereldbeeld wil ze ook niet creëren. Het is dus gewoon als amusement bedoeld. De visie van het boek is dat liefde nooit zal weggaan en dat het voor iedereen zou kunnen zijn je hebt en krijgt het altijd. Ook dat als het even tegen zit niet gelijk moet opgeven maar even door de zure appel heen bijten en je moed laten inpraten
Visie van de schrijver (volgens de documenten) + eventueel commentaar
Geen doelen alleen bedoel voor amusement. Verder staat er niks over in geschreven. Commentaar leveren kan dus niet.
Zou ik nog een boek willen lezen van/over…
De schrijfster
Nee ik denk het niet, want ik houd niet zo van romans en zij schrijft die allemaal met veel thema’s die mij niet zo aanspreken. Ik lees eigenlijk niet veel boeken. En heb ook weinig favoriete schrijvers. Rascha Peper zal dat ook niet worden.
De tijd
Het is gewoon deze tijd de meeste verhalen spelen zich hierin af dus of ik ernaar streef op per se deze tijd te willen, nee. Maar een boek uit deze tijd vind ik niet verkeerd.
De plaats
Nou op het IJsselmeer zul je naast dit boek alleen maar boeken over vissen vinden dus nee geen IJsselmeer meer.
Het onderwerp
Het onderwerp isolement en eenzaamheid waarbij hij gaat terugdenken aan zijn jeugdjaren boeit me niet. Maar de vreemde Bente die uit de dood kwam om mensen te helpen dus het thema mysterieus en dood, vind ik dan wel weer een stuk interessanter.
Titel
Titelverklaring
De titel dooi is herleid uit het smeltende ijs van het IJsselmeer. En de liefde tussen Ruben en Ina die steeds minder wordt dat zou ook kunnen het heeft dus meerdere betekenissen. De schrijfster kan er misschien nog iets mee bedoelen maar dat kan ik niet vinden.
Ondertitel
Er is geen ondertitel bij het boek het heeft gewoon een korte pakkende titel die alles in een woord omvat.
Motto
Voor een bepaalde persoon
Dit boek is niet bedoeld voor een bepaalde doelgroep of bepaalde personen maar gewoon voor mensen die van lezen houden. De schrijfster bedoelt er niks persoonlijks mee.
Afbeelding
Op de afbeelding zien we een witte schaats met daarin een rode opengeklapte roos. Dat is het teken voor een zichtbare mooie liefde die nog lang mee kan gaan. De schaats staat voor dat Bente langskomt op de enige manier die praktisch kan. Als hij dus op een wolkenkrabber had vastgezeten was het vast een helikopter geweest.
De auteur
Levensloop Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/14405
Rascha Peper-Rijsenburg, pseudoniem van Jenneke Strijland, werd op 1 januari 1949 geboren in Driebergen. Tijdens haar jeugd miste zij de godsdienst, zo zei zij zelf eens in een interview in 1999 in ‘NRC Handelsblad’: ‘ik was een ernstige zoeker naar verheven waarheden die ergens te vinden moesten zijn’. Vanaf 1968 studeerde zij Nederlands in Amsterdam en vervolgens werkte zij enige tijd als lerares in Beverwijk en Laren. In 1983 verhuisde ze naar Wenen. Ondanks haar werk daar en de zorg die zij had voor haar zoontje, voelde zij zich ‘nogal op mezelf teruggeworpen’. Bovendien was in die tijd net de Ziekte van Hodgkin bij haar geconstateerd en hier had zij niet bepaald vrede mee. In een interview met Libelle zei ze o.a. hierover: ‘ik herinner me dat ik dacht: dit kan dus niet, want ik heb een klein kind om voor te zorgen. … Een belachelijke, primitieve gedachte, want jonge moeders gaan net zo goed dood. Ik ben hierdoor wel sceptischer komen te staan tegenover mensen die dwepen met alles wat natuurlijk is’. Ze begon serieus met schrijven. Na haar terugkeer in Nederland weren een paar verhalen gepubliceerd. In 1999 verhuisde ze naar New York, maar in 2001 keerde ze weer terug naar Nederland.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
in dit verslag staat dat het boek een ik-perspectief heeft, dit klopt niet. Het is een hij-perspectief
17 jaar geleden
Antwoorden