De weg naar het noorden door Naima El Bezaz

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 637 woorden
  • 22 mei 2007
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
131
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De weg naar het noorden
Shadow

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt du…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sierad…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt duidelijk dat het leven als illegaal weinig kansen biedt op een betere toekomst. Ghali raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken en moet noodgedwongen verder naar het noorden vluchten. Gehard door zijn belevenissen in Frankrijk en gedesillusioneerd door het verraad besluit hij in Nederland niemand meer in vertrouwen te nemen. Eenzaam en op zijn hoede vecht hij voor een beter bestaan.

De weg naar het noorden door Naima El Bezaz
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Ghali is een werkloze Marokkaan die in Meknès woont, een stadje in Marokko. Hij is getrouwd met zijn nicht Fatima en woont bij zijn tante Rahma en zijn oom Omar. Ghali’s moeder was op vroeg leeftijd overleden en Ghali’s vader bracht hem daarom bij zijn oom en tante toen hij nog jong was. Ghali heeft het helemaal gezien in Marokko en wil daarom naar Frankrijk omdat daar veel Marokkanen heen gaan om een mooie toekomst op te bouwen. Vervolgens komt Ghali een oude jeugdvriend tegen die ook naar Frankrijk is gegaan met zijn ouders en nu veel geld heeft, Sadi (= zijn jeugdvriend) heeft voor Ghali connecties om in Frankrijk terecht te komen. Sadi zegt dat Yassine die door vele mensen als “de spin” wordt beschouwd omdat hij in de drugshandel zit, ervoor kan zorgen dat Ghali een illegaal paspoort krijgt en over de grens gesmokkeld kan worden. Het enige wat Ghali hoeft te doen is voor geld zorgen, daarom verkoopt Ghali de juwelen die hij van zijn moeder had gekregen voordat zij overleed. Yassine zegt dat Ghali de grens over kan komen door met een nagemaakt rijbewijs als bestuurder van een vrachtwagen met een lading van olijven en kift (drugs) de grens over te komen. Daarom bedenken ze een plan om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, ook rijd Sadi daarom expres een Duits voertuig aan zodat deze “gerepareerd” kan worden terwijl er drugs in de auto wordt verstopt. Daar heeft Yassine goed over na gedacht want als Ghali zijn vracht op de boot moet laten controleren, betaald Sadi de douane geld met het verhaal dat de Duitsers die ook op de boot zitten drugs bij zich hebben, om de aandacht van zichzelf af te leiden waardoor de Duitsers opgepakt worden als het pakje gevonden is. In Frankrijk aangekomen met een adres van een vriend, komt Ghali nu onder de naam Mohammed ben Salem terecht bij het appartement van Hakim waar hij gastvrij ontvangen wordt en kan overnachten. Hakim heeft zelfs een plek waar Ghali illegaal kan gaan werken. Als Ghali zijn paspoort laat zien aan Hakim komen ze erachter dat het paspoort opvallen slecht is nagemaakt en het maar 3 maanden telt waardoor Ghali diep in de problemen kan raken. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er op het werk geld gestolen door een tunesier Achmed genaamd, die door de baas betrapt wordt door een tip van Ghali. Achmed is op wraak uit en tipt de politie daarom dat er een illegale bij Hakim inwoont waardoor Ghali naar Nederland moet vluchtten. Daar leert hij 2 jongens kennen Karim een jongen die als een spiegelbeeld voor Ghali is en Murad die een etage hoger woont dan Karim. Ghali kan bij Karim wonen en heeft het erg leuk met deze jongens. Totdat op een nacht Karim en Ghali samen stomdronken terug komen van een café en aangevallen worden door een groepje jongeren, wat Karim niet overleefd. Doordat Karim en Ghali zo op elkaar lijken en Ghali de jas van Karim droeg wordt er aangenomen dat Ghali Karim heet, daarom is Ghali nu niet meer illegaal in Nederland en vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Keuzeopdracht
Omdat dit verhaal een open einde heeft zou je kunnen bedenken hoe het verder loopt, ik ga ervan uit dat als Ghali na legaal te zijn geworden van plan zal zijn veel geld te verdienen en daarna weer terug naar Marokko te gaan. Dat heb ik afgeleid aan de tekst waarin hij over Marokko nadenkt. Letterlijk geciteerd als hij van Marokko naar Frankrijk gaat en op de boot staat: “Vaarwel Marokko land dat ik heb gehaat, omdat je me nooit een kans kon bieden op een goede toekomst. Tot ziens Marokko, land dat ik altijd zal liefhebben, omdat mijn bestaan, mijn wezen, aan je is ontsproten.”

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weg naar het noorden door Naima El Bezaz"