Feitelijke gegevens
- 4e druk, 2001
- 138 pagina's
- Uitgeverij: Contact
Flaptekst
Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.
In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt duidelijk dat het leven als illegaal weinig kansen biedt op een betere toekomst. Ghali raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken en moet noodgedwongen verder naar het noorden vluchten. Gehard door zijn belevenissen in Frankrijk en gedesillusioneerd door het verraad besluit hij in Nederland niemand meer in vertrouwen te nemen. Eenzaam en op zijn hoede vecht hij voor een beter bestaan.
Eerste zin
De koude nachtwind striemt als een zweepslag in mijn gezicht als ik met Karim het café verlaat.Samenvatting
Het boek begint met de proloog, waarin je leest over hoe Ghali en Karim dronken een café verlaten en op weg naar huis worden belaagd door een groep racisten. Ze steken Karim neer en laten hem voor dood achter.
Vervolgens lees je over het leven van Ghali. Hij droomde altijd al van een leven in Europa en zoekt een manier om deze droom werkelijkheid te maken. Hij komt toevallig Sadi tegen, een jongen van vroeger, wie hem in contact kan brengen met Yassine. Yassine is een crimineel en helpt Marokkanen om naar Europa te gaan. Natuurlijk niet voor niks. Ghali moet geld regelen en een klus voor Yassine opknappen. Het geld regelt hij door de oude waardevolle sieraden van zijn moeder te verkopen. De klus is om met een vrachtwagen vol olijven de grens naar Europa over te gaan. In de vrachtwagen zitten natuurlijk niet alleen olijven, maar ook drugs. Om de douaniers af te leiden van de vrachtwagen, heeft Yassine ervoor gezorgd dat er een klein pakketje drugs in de wielkast van het busje van een paar Duitse toeristen komt te zitten. Eerder kwamen zij de Duitsers tegen en doordat ze een ongeluk met ze maakten, konden ze hun busje 'repareren' en de drugs plaatsen. Uiteindelijk komt alles goed voor Ghali en eindigt hij met zijn nieuwe identiteit, Mohammed ben Salam, in Parijs.
In Parijs komt hij te wonen bij Hakim. Via Hakim krijgt hij een baantje als afwasser in een Egyptisch restaurant, waar Hakim zelf ook werkt als kok. Hij werkt voor Anwar, een onsympathieke man, die laatst een afwasser heeft ontslagen omdat hij van hem zou stelen. Het blijkt dat Achmed, de andere afwasser, de dief was. Ghali ziet hem het geld stelen en ziet hoe hij Ghali ervoor probeert te laten opdraaien. Gelukkig is hij hem te slim af, door het geld in Achmeds jas te steken. Anwar ontslaat Achmed en Achmed is hier niet bepaald blij mee. Achmed zorgt ervoor dat de politie het huis van Hakim controleert op illegalen. Ghali weet zich te verstoppen op het balkon, maar Ghali en Hakim besluiten samen dat hij niet in Frankrijk kan blijven.
Hakim kent iemand in Nederland en samen rijden ze naar Amsterdam. Eenmaal daar ontmoet hij Driss, de eigenaar van een shoarmatent en zijn nieuwe baas. Ook ontmoet hij daar Karim, wie sprekend op Ghali lijkt. Ghali vindt een nieuw thuis bij Karim.
In de epiloog lees je hoe Karim en Ghali in hun dronken bui van jas zijn gewisseld en hoe de politie denkt dat Mohammed ben Salam is overleden en hoe Ghali Karim is. Ghali ontsnapt uit het ziekenhuis na een bezoek van Marad, die zijn echte identiteit kent en geld eist. De situatie ziet er niet goed uit voor Ghali, aangezien hij bijna blut is en nog steeds gewond. Hoe het afloopt komen we niet te weten.
Personages
Ghali / Mohammed ben Salam
Ghali is de hoofdpersonage. Hij droomt ervan om naar Europa te vluchten en een beter leven op te bouwen.
Sadi
Een oude bekende van Ghali, wie hem in contact brengt met Yassine, om te kunnen vluchten naar Europa.
Yassine
Een crimineel wie Ghali helpt om te vluchten naar Europa.
Hakim
Ghali komt via via bij Hakim terecht in Parijs, wie hem aan een baan helpt en onderdak biedt. Later brengt hij Ghali naar Amsterdam, wanneer het te gevaarlijk wordt om in Parijs te blijven.
Anwar
De eigenaar van het Egyptische restaurant waar Ghali afwasser is.
Achmed
Een collega afwasser van Ghali, wie hem in de val probeert te lokken voor diefstal van het geld van Anwar
Driss
De eigenaar van een shoarmatent in Amsterdam, waar Ghali komt te werken als hij in Nederland is.
Karim
Een collega die hij in Amsterdam leert kennen en bij wie hij onderdak krijgt.
Quotes
"Met gebalde vuisten slaat de kale hem keer op keer in zijn gezicht. Juichend en joelend staat de rest van de groep toe te kijken." Bladzijde 9
"Ik vroeg me af, hoe ze het geld had kunnen sparen om de sieraden te kopen. Uit haar mond gespaard, had Najat gezegd. Waarvan? Mijn vader stuurde haar amper enig geld nadat hij in Rabat was gaan wonen." Bladzijde 31
"Van alle Marokkanen in Meknès ben jij waarschijnlijk de onnozelste. En van alle onbetrouwbare Marokkanen in Meknès is Yassine beslist de onbetrouwbaarste." Bladzijde 47
"De prijs valt me tegen, maar ik voel me niet in staat een ander hotel te gaan zoeken. Ik overhandig hem een biljet van honderd en een van vijftig gulden." Bladzijde 136
Thematiek
VluchtenGhali wil graag vluchten uit Marokko om een beter bestaan op te bouwen in Europa.
VertrouwenTijdens zijn reis naar Europa komt Ghali er snel genoeg achter wie wel en niet te vertrouwen zijn.
RacismeIn Europa komt hij erachter hoe ze naar Marokkanen kijken. Er is een bepaald beeld wat leidt tot argwaan of zelfs geweld.
Motieven
Geld
De reis van Ghali wordt getekend door geld. Hij heeft geld nodig om aan papieren te komen via Yassine en hij heeft geld nodig om in leven te blijven, waardoor hij verschillende illegale baantjes krijgt.
Opdracht
Voor mijn familie, Herman en Judith
Titelverklaring
Het verhaal gaat over Ghali, wie een reis aflegt naar het noorden. Hij reist namelijk vanuit Marokko als illegaal naar Parijs en later Amsterdam.
Structuur & perspectief
Het boek is opgedeeld in drie delen, waarin twee verschillende verhalen worden uiteengezet. Het ene verhaal is te lezen in de proloog en epiloog: hierin lees je over hoe Karim en Ghali worden aangevallen en neergestoken door racisten in Amsterdam. Het andere verhaal is het verleden van Ghali, het verhaal over hoe hij in Amsterdam terecht is gekomen.
Gedurende het hele boek lees je vanuit het perspectief van Ghali.
Decor
Het boek is geschreven in 1995 en waarschijnlijk is dat ook de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Dit is te merken aan dat er in Frankrijk nog met francs betaald wordt en in Nederland nog met guldens. Het decor verschilt per deel van het verhaal: je leest over Ghali in Marokko, bij de grens met Spanje, in Parijs en in Amsterdam.
Stijl
Aangezien het verhaal om de Marokkaan Ghali gaat, zijn er veel begrippen in het Arabisch te vinden in het boek. Achteraan het boek is een woordenlijst te vinden met deze begrippen en hun vertaling. Verder is het boek goed leesbaar en is het verhaal helder geschreven.
Slotzin
Ik zit te janken, verdomme. Ik heb niet meer gehuild sinds mijn moeder werd begraven.Beoordeling
Het is een makkelijk, niet al te lang verhaal. Het geeft goed weer welke beweegredenen en problematiek er bij illegalen vanuit Marokko in Europa spelen, en hoe het vluchten naar Europa te werk gaat.
REACTIES
1 seconde geleden