Titel: De tweeling
Auteur: Tessa de Loo
1. Samenvatting van de inhoud “De Tweeling” van Tessa de Loo
De vierenzeventigjarige Lotte is voor vier weken in een Thermaal Instituut in Spa voor een kuur tegen artrose. Ze wordt wakker van een Duitse vrouw die in half Duits half Frans praat. Ze antwoordt terug in het Duits. Lotte spreekt dat heel goed, want ze is zelf in Duitsland geboren en heeft daar zes jaar gewoond. De Duitse vrouw blijkt Anna te zijn, de tweelingzus van Lotte. Anna vind het leuk dat ze na lange tijd haar zus terug ziet, maar Lotte vind het iets minder leuk. Ze verwijt haar dingen over de oorlog, dat Duitsers miljoenen joden hebben vermoord. Anna komt met verhalen en ze vertellen elkaar hun levens verhaal.
Anna en Lotte zijn zes jaar als hun vader dood gaat. Omdat hun moeder ook al dood was, worden ze uit elkaar gehaald. Lotte gaat naar familie in Nederland, omdat ze aan tbc lijdt en dus niet kan werken op de boerderij in Duitsland waar Anna naartoe gaat.
De twee gezinnen waarin ze terecht kwamen zijn heel verschillend. Zo hadden ze een andere kijk op Hitler en de ss-ers.
Anna die opgroeide in een klein dorpje mocht niet studeren van haar oom en tante. Tante Martha kreeg veel kinderen en daarom moest Anna meehelpen op de boerderij. Oom Heinrich was tegen Hitler. Ze werd mishandeld door haar tante Martha en oom Heinrich. Dat kwam mede omdat zij bevriend was met de smid uit het dorp. Hij was het eens met de ideeën van Hitler. De pastoor, Jacobsmeyer merkte dat er iets aan de hand was en via hem kon Anna naar een klooster waar ze herstelde. Haar baarmoeder bleek gedraaid te zijn. Toen Anna 21 jaar werd, moest ze een document ondertekenen over het voogdijschap van oom Heinrich. Ze tekende het document zonder het te lezen. Ze wist dus niet dat in het document stond dat oom Heinrich verklaard had dat ze zwakzinnig was en gesteriliseerd moest worden. Ook kwam Anna erachter dat ze onvruchtbaar was, door de mishandeling van oom Heinrich en tante Martha. Later mocht ze in dienst bij een adellijke familie, als dienstmeisje. Ze had bij verschillende families gewerkt.
Lotte groeide op in Nederland. Haar Nederlandse vader was communistisch en moest niets hebben van Hitler. Ze groeide op als echte Nederlander. Bij het herstel van tbc, schreef Lotte veel brieven aan Anna. Ze kreeg alleen niets terug. Tijdens een winter kwam ze onder het ijs terecht en was ze op het nippertje ontsnapt aan de dood. Ze had er echter wel iets aan overgehouden: Ze kon moeilijk spreken. Zingen daar in tegen ging wel goed. Ze kon heel goed zingen en zong in een kinderkoor op de radio. Haar vader vond het maar niets. Iedere keer als Lotte zong, zette haar vader een klassiek stuk op, op de grammofoonplaat. Haar vader had veel driftbuien en kreeg later een ongeluk. Een tijd balanceerde hij op de rand van leven en dood.
Toen Lotte wat ouder was ging ze Anna opzoeken in Duitsland. Lotte had een hele andere verwachting dan dat het uiteindelijk werd. Anna deed koel en afstandelijk tegen Lotte, omdat ze niet gewend was dat er iemand voor haar was. Dat kwam door haar jeugd. Toen Lotte vertrok deed zij ook afstandelijk.
Tijdens een dansavond ontmoette Anna een soldaat uit Wenen, Martin Grosalie. Dit was het begin van een relatie. Ze schreven veel brieven, want Martin moest naar het front. Toen Keulen werd gebombardeerd, waar Anna woonde, vertrok de familie waar ze werkte naar Oost-Pruisen. Anna ging de familie wat later achterna. Een halfjaar later vroeg Martin haar ten huwelijk. Het trouwen kon niet door gaan, omdat Martin geen officieel verlof had. Anna maakte toen wel kennis met de aparte moeder van Martin en met zijn vader.
Na ongeveer een jaar trouwde Martin en Anna toch. Anna was getuige van een aanvalsplan op Hitler die mislukte en alle aanwezigen bij dat plan werden vermoord. Anna was ontsnapt aan de dood, omdat niemand wist dat zij er ook vanaf wist.
Toen Anna in Wenen was, kreeg ze bericht dat Martin was gesneuveld in Eifel. Ze had eerst een periode van depressie, maar daarna ging ze als rode kruis zuster werken.
Lotte ging in het begin van de oorlogstijd vaak om met David, de zoon van een beroemde liedjeszanger. Ze waren bijna verloofd. Toen werd David opgepakt in een Jodenbuurt door de Duitsers en werd naar een concentratie kamp vervoerd. Daar is hij omgekomen. De moeder van Lotte werd ziek. Ze werd geopereerd en in die tijd kregen ze extra voedselbonnen om aan te sterken. Lotte’s vader die hield die bonnen achter, en Lotte merkte dat.
Lotte maakte een voedselreis naar het noorden waarbij ze ook veel meemaakte. Ze konden eten bemachtigen en Lotte kwam bijna om, doordat ze in de sneeuw was gaan liggen.
Ze kon het goed vinden met Ernst. Hij was een vioolbouwer en een Jood, een van de onderduikers die de familie in huis had. Ze trouwde vlak voor het einde van de oorlog met Ernst.
Toen de Amerikanen Nederland bevrijdt had, was de oorlog afgelopen voor Anna. Ze heeft een tijdje gevangen gezeten in een Amerikaans kamp maar was daar na twee weken al weer uit. Daarna heeft ze nog als zuster gewerkt in een kamp, maar daar zat ze ook opgesloten. Anna wilde een opleiding volgen om bij de kinderbescherming te werken. Voordat ze aan de opleiding begon bezocht ze eerst het graf van Martin. Ze kwam te weten hoe Martin gesneuveld was. Hij had zijn vrachtwagen gestopt toen zijn vrienden appels wilden gaan plukken en werd getroffen door een verdwaalde granaat. Zijn graf werd onderhouden door een meisje die Martins brieven aan Anna schreef.
Lotte ging samenwonen met Ernst. Ze kregen vijf kinderen. Ze vond het eenzaam in huis, zonder onderduikers en zonder zussen. Ook werkte Ernst zeven dagen per week, waardoor ze vaak alleen thuis was. Daarom stortte ze zich op haar kinderen, die haar alles zijn.
Toen, na zeventig jaar, komen ze elkaar tegen in Spa. Ze vertellen elkaar deze verhalen, maar kunnen zich niet in elkaar inleven. Ze hebben geen begrip voor elkaar en willen elkaar niet erkennen. In de laatste week van Lottes tijd in Spa, gaan Lotte en Anna uiteten. Als ze de volgende dag wakker word, is Anna overleden. Ze vindt het heel erg, want nu pas wil ze Anna begrijpen. Ze beseft dat het te laat is. Als een zuster uiteindelijk in een zin zegt dat zij vriendinnen zijn, antwoord Lotte: “nee... Ik ben..ze is mijn zuster.”
- De belangrijkste gebeurtenissen zijn het uit elkaar halen van de twee hoofdpersonen en het opnieuw ontmoeten na lange tijd.
- De belangrijkste hoofdpersonen zijn Anna Grosalie en Lotte Goudriaan
bij personen zijn: Martin, Ernst, de vader en moeder van Lotte en Anna.
- Het zijn twee zusters, een tweeling.
- Het boek bestaat uit drie verhalen:
Het verhaal van Lotte speelt zich af in Nederland vlak voor de tweede wereld oorlog. Het verhaal van Anna speelt zich af in Duitsland vlak voor de tweede wereld oorlog. En het verhaal van Anna en Lotte samen speelt zich af in België, Spa in het heden.
Thema
Het verhaal gaat over Lotte en Anna die in hun jeugd van elkaar gescheiden worden en opgroeien in twee verschillende culturen vlak voor de oorlog en na de oorlog.
Het centrale probleem is dat Lotte Nederlands is en Anna Duits. Ze hebben allebei een andere kijk op de oorlog en kunnen elkaars opvattingen moeilijk accepteren en begrijpen.
Motieven
a. * Het is een tweeling. Tweelingen zijn vanaf de geboorte niet te scheiden, want ze dragen hetzelfde bloed.
b. Ja, begrip. Ze willen of kunnen elkaar niet begrijpen en daar draait het verhaal om.
c. Symbolen zijn: Spa, de badplaats waar ze zijn. Spa was in de tweedewereldoorlog een plaats waar veel gevochten is. Dat ze elkaar daar tegenkomen, in een stadje met veel oorlogsmonumenten is dus niet zo gek. Door de oorlog zijn ze elkaar kwijtgeraakt en nu komen ze elkaar tegen in een plaats die veel met oorlog temaken heeft. Tweeling, een tweeling hoort bij elkaar. Het zijn er twee van het zelfde. Daarom komen ze uiteindelijk ook weer terug bij elkaar. De delen, de drie delen van het boek hebben niet alleen de betekenis van oorlog
met landen, maar ook oorlog met elkaar. In het deel Interbellum, periode voor de oorlog, was het ook nog goed tussen Anna en Lotte. In het deel De Oorlog, hebben Anna en Lotte oorlog met elkaar. In het laatste deel De Vrede, komt het uiteindelijk toch nog goed tussen Anna en Lotte.
d. Er komen geen dromen in voor. Wel terugblikken.
Titel, ondertitel en motto
De titel is De tweeling, omdat het gaat over een tweeling die elkaar lange tijd niet hebben gezien. Er is geen ondertitel. Er is ook geen motto.
Het verband De tweeling en begrip, is te verklaren, omdat je van een tweeling juist verwacht dat ze elkaar begrijpen. Omdat deze tweeling in een ander milieu is opgegroeid begrijpen ze elkaar juist niet.
Structuur
a. Er is geen epiloog
b. Het verhaal begint eigenlijk bij het einde. Ze komen elkaar tegen aan het einde van hun leven. Dan worden de levens verhalen verteld. Je komt langzaam meer over de levens van de personen te weten.
c. Het verhaal eindigt met de dood van Anna, een van de hoofdpersonen. Je blijft op het einde niet met vragen zitten, omdat die allemaal zijn verteld in het boek.
d. Er zijn drie verhalen. Het ene verhaal van Anna, en tweede van Lotte en het derde vanLotte en Anna samen. Ze hebben met elkaar temaken, omdat het verhaal van hun beide aansluit op de verschillende verhalen van hun apart. Je krijgt een kijk in het leven van hun beide en je ziet hoe de ander er op reageert als het wordt verteld.
e. Het boek is verdeeld in drie delen: - Interbellum
- De oorlog
- Vrede (Après le déluge encore nous)
Deze delen zijn weer verdeeld in hoofdstukken. Het deel Interbellum heeft tien
hoofdstukken, deel De oorlog heeft ook tien hoofdstukken en het deel Vrede heeft vier hoofdstukken.
f. Er zijn geen hoofdstuk titels, wel deel titels. Die zijn zeer goed zichtbaar, omdat het op een apart blad staat aan het begin van het deel.
Personages
Anna Grosalie.
Werkt als Rode kruiszuster en als maatschappelijk medewerkster bij de kinderbescherming. Getrouwd met Martin, die is overleden in de oorlog. Ze is een van de hoofdpersonen.
Lotte Goudriaan
Heeft geen beroep, wel gestudeerd. Is getrouwd met Ernst en heeft vijf kinderen. Ernst is overleden. Ze heeft in de oorlog joodse onderduikers gehad. Is een van de hoofdpersonen.
Martin Grosalie
Is een SS-soldaat in de tweede wereldoorlog. Getrouwd met Anna. Is een bijpersoon
Ernst Goudriaan
Is vioolbouwer. Getrouwd met Lotte. Was een joodse onderduiker bij Lotte. Is een bijpersoon.
Martha, Heinrich, Vader en Moeder van Lotte zijn ook bijpersonen, maar daar weet je niet de details van.
Lotte en Anna zijn karakters. Het zijn de twee hoofdpersonen en je leert ze naar mate het boek vordert, beter kennen. Ze zijn allebei eigenwijs en willen zich niet toegeven aan de ander.
De bijpersonen zijn typen. Ze kent ze niet goed maar weet wel wat voor mensen het zijn. Bijvoorbeeld of ze aardig of minder aardig voor de hoofdpersonen zijn.
Ik vind Ernst sympathiek, omdat hij niet anders doet in de oorlog. Ernst is jood en zal dus bang moeten zijn voor de Duitsers. Integendeel, hij blijft gewoon zitten bij een razzia in hun huis, en gaat vrolijk verder met violen schuren en verven. De soldaten blijken daarvoor gevoelig en gaan helemaal mee in zijn werk.
In vind Tante Martha onsympathiek, omdat ze Anna mishandeld en alleen voor haar eigen belang staat. Ze speelt alles door aan oom Heinrich, als Anna er maar problemen mee krijgt.
Er is geen persoon in wie ik mijzelf herken.
Historische tijd
a. het verhaal speelt zich in twee tijden af. Het heden en rond de tweedewereldoorlog. Dat leid ik af uit het verhaal, doordat je leest over de gebeurtenissen die in die tijd gebeuren en hoe de hoofdpersonen eronder leden. In het heden omdat ze 50 jaar na de tweedewereld oorlog elkaar weer terug zien en dat rond 1993 moet zijn.
b. De tijd rond de tweedewereldoorlog is heel erg van belang, want daar draait het verhaal om.
c. Ik ben heel veel over die tijd te weten gekomen, omdat er nauwkeurig beschreven staat hoe gewone burgers leden onder de oorlog.
Ruimte
a. Het verhaal speelt zich af in België, Duitsland en Nederland.
b. De plaats is van belang, want daardoor zijn de meningsverschillen over de
tweedewereldoorlog gekomen.
Tijdsduur
a. Interbellum duurt ongeveer 19 jaar.
De oorlog duurt ongeveer 5 jaar
De Vrede duurt ongeveer 48 jaar.
Het hele boek gaat over 72 jaar.
b. Er zitten niet echt opvallende tijdsversnellingen in. Alleen dat nu en vroeger elkaar afwisselt.
c. Die hebben als functie dat het verhalen zijn die worden verteld. Alles wat over vroeger gaat wordt vertelt aan de ene hoofdpersoon.
Tijdsvolgorde
a. Het zijn twee verhalen die allebei chronologisch worden verteld, alleen wisselt het verhaal zich af met het andere verhaal. Het heden met het vroeger.
b. De functie van de flashbacks, is dat de hoofdpersonen en de lezer kan zien wat de verschillende hoofdpersonen hebben meegemaakt. Je komt daardoor ook te weten waarom de personen zo afwijzend reageren op elkaar.
Perspectief
a. De schrijver kruipt in de huid van allebei de hoofdpersonen. Ze laat je de gedachten en gevoelens zien van de personen.
b. Het verhaal wordt alleen in “Hij” vorm verteld.
c. Je wordt als lezer niet heel erg beïnvloed, omdat het verhaal zich van twee kanten laat zien. De ene kant van de Duitse Anna en de andere kant van de Nederlandse Lotte.
Idee
a. Het verhaal heeft als idee om de tweede wereldoorlog onder andere ogen te brengen. Het idee van de gewone Duitse burgers die ook onder de oorlog leden, en van de Nederlanders, hoe zij onder de oorlog leden.
b. Ik vind dit een heel goed idee, want iedereen kent alleen de verhalen over de Joden en hoe de SSers werden behandeld. Dit verhaal geeft je een beeld van hoe het was als gewone burger.
Fictie / werkelijkheid
a. Het verhaal wordt duidelijk verwezen naar de werkelijkheid. Het gaat over een bestaand onderwerp in de geschiedenis. Dit verhaal is dan wel verzonnen, maar het had zo een echt levensverhaal kunnen zijn van een tweeling.
b. Er wordt niet verwezen naar andere teksten.
3. Evaluatie
Mijn oordeel over het boek is zeer positief. Ik vind het een mooi boek dat mij bleef boeien tot het einde. Het is een boek dat net echt lijkt. Als iemand tegen mij zou zeggen dat het waar gebeurd is, zou ik dat wel geloven.
Ik vind het onverwachts dan Anna overlijdt. Ik had dat niet verwacht. Ik vind het wel mooi dat Lotte haar begrijpt op het einde, maar dat het dan te laat is.
Het boek is wel dik, maar het is goed te lezen omdat je wil weten hoe het afloopt.
De levens van Anna en Lotte lijken totaal niet op elkaar. Daardoor begrijpen ze elkaar niet.
REACTIES
1 seconde geleden