Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De suite door Suzanne Vermeer

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover De suite
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1390 woorden
  • 21 februari 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
8 keer beoordeeld

Boekcover De suite
Shadow

Als hotelmanager van een populair hotel op Tenerife heeft alleenstaande moeder Joyce Nieuwpoort geen alledaags leven. Met hard werken heeft ze inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd. Nu Russische toeristen het eiland als perfecte vakantielocatie hebben ontdekt, is het drukker dan ooit. En al heeft ze niet veel qualitytime om met haar tienerzoon Jason door te bre…

Als hotelmanager van een populair hotel op Tenerife heeft alleenstaande moeder Joyce Nieuwpoort geen alledaags leven. Met hard werken heeft ze inmiddels een zeer goede reputatie op…

Als hotelmanager van een populair hotel op Tenerife heeft alleenstaande moeder Joyce Nieuwpoort geen alledaags leven. Met hard werken heeft ze inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd. Nu Russische toeristen het eiland als perfecte vakantielocatie hebben ontdekt, is het drukker dan ooit. En al heeft ze niet veel qualitytime om met haar tienerzoon Jason door te brengen, ze probeert hem toch zo goed mogelijk op te voeden. 

Op een avond moet Joyce overwerken. Onverwachts wordt ze overmeesterd door twee mannen die haar bedwelmen. De volgende dag komt ze bij in één van haar eigen hotelsuites, maar ze kan zich niets herinneren. Dan wordt ze gebeld door een man die haar kan vertellen wat haar overkomen is, en waarom. Ze moet een suite volledig tot zijn beschikking stellen of hij zal zorgen dat het filmpje dat die nacht gemaakt is, verspreid wordt en haar leven zal vernietigen... 

De suite door Suzanne Vermeer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Auteur

Suzanne Vermeer is geen vrouw zoals staat op de boeken. Het is een man genaamd Paul Goeken. Hij overleed 21 juni 2011 op 48-jarige leeftijd. Hij had een vrouw en drie kinderen.

Paul was zelf schrijver maar het voelde niet goed. Hij wilde nog meer boeken verkopen en verzon daarom Suzanne Vermeer. Daarmee is hij een van de meest succesvolle thrillerauteurs geworden!

Met ruim 17.000 verkochte exemplaren van Suzanne’s eerste boek, was ze een groot succes! Het boek 'Noorderlicht' zou in januari 2012 worden uitgegeven. "We hebben ongeveer de helft ervan gelezen en het restant zullen we binnenkort ontvangen. ‘Noorderlicht’ komt er in ieder geval. Dat zijn we verplicht aan Paul."

Personages

Joyce Nieuwpoort

is de hoofdpersoon in dit verhaal. In het begin is ze 22 jaar en aan het eind 36 jaar. Ze is een vrouw die gaat voor haar doel en laat niet over zich heen lopen. Ze is een drukke vrouw, zo eentje met “peper in haar reet” en probeert naast haar werk veel tijd met Jason, haar zoon, door te brengen. Zij is de vrouw die alle narigheid meemaakt.

Nigel

runt disco Freedom op Tenerife. Hij mag dan wel een vrouwenverslinder zijn maar ook een vriendelijke man die niemand kwaad doet. Bovendien is hij een goede vriend van Joyce en steunt haar door dik en dun. Jammer genoeg blijkt dat hij iets anders in elkaar zit. Ze zeggen “een kat in het nauw maakt rare sprongen…” Die uitdrukking kom hier wel van pas.

Jason

is de zoon van Joyce. Het grootste deel van het verhaal is hij een puber van 12 jaar. Hij is niet opstanding, in tegendeel, hij is juist erg gehoorzaam en daarnaast ook nog slim. Hij hoopt dat zijn ouders ooit weer bij elkaar komen.

Bencomo

is de ex-man van Joyce en ook de vader van Jason. Het is een sympathieke en vriendelijke man. Maar helaas had hij een lange periode last van depressie waardoor hij Joyce niet steunde. Onder andere is daardoor het huwelijk tussen hen stuk gegaan. Hij weet veel van Spanje en geeft heel erg veel om Jason en Joyce.

Boekgegevens

Titel
De Suite

Auteur
Suzanne Vermeer (Paul Goeken)

Omgeving
Het verhaal speelt zich aan op Tenerife, voornamelijk in La Palmera. Dat is het hotel dat Joyce runt.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden. Dat kun je zien aan de middelen die worden gebruikt: Een mobiele telefoon, de mogelijkheid om (makkelijk) op vakantie te gaan en de handel met het buitenland. Ook kun je het zien aan de hoofdstukken. Daar zie je de data wanneer dingen zijn voorgevallen.

Indeling

In het boek kun je spreken van een meervoudig perspectief. Er wordt voornamelijk vanuit Joyce gesproken, maar soms ook vanuit haar beste vriend, een medewerker van het hotel, haar zoon of haar ex-man.

Aanvulling

De Suite is een fictionele vakantiethriller. Uitgeverij Bruna geeft deze thriller bewust vlak voor de zomervakantie uit, daardoor wordt het boek blijkbaar meer verkocht. Een voorbeeld is op Schiphol, in totaal zijn daar al meer dan 400.000 boeken van hem verkocht. Gewoon, om nog even snel te lezen op vakantie of in het vliegtuig. In dit boek draait het om veel bekende motieven zoals prostitutie en seksualiteit, chantage, verraad, vriendschap, macht, Russische maffia, echtscheiding, moeder- zoon verhouding en een whodunit. Een whodunit is een detectiveverhaal waarbij de nadruk ligt op het erachter komen wie iets heeft gedaan.

De lezer krijgt kleine aanwijzingen en komt zo bij de dader uit.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Joyce, een jonge vrouw die rond haar twintigste op vakantie naar Tenerife gaat. Daar wordt ze verliefd op mooie Spaanse man, Bencomo. Waarmee ze zeven jaar later trouwt en een gezin sticht. Ze krijgen een zoontje genaamd Jason. Het stel hebben beiden andere belangen en idealen en daardoor loopt het huwelijk stuk. Ze zien geen andere oplossing en scheiden na een huwelijk van tien jaar.

Na deze relatie slaat ze haar scharrel Angelo aan de haak. Angelo is een vrouwenverslinder in de breedste zin van het woord. Hij ziet vrouwen als lustobject en het lukt hem dus niet om trouw te blijven aan één vrouw.

Bencomo en Joyce hebben een co-ouderschap over Jason. ‘s Weekends  gaat Jason, die inmiddels al twaalf  is, naar zijn vader toe. Maar door de weeks woont hij met zijn moeder in La Palmera.

La Palmera is een hooggewaardeerd sterrenhotel. Joyce is de directrice van dit hotel. Dit is de baan die ze voor ogen had en ze doet haar werk uitstekend! Ze runt het hotel dik twee jaar, maar de bezettingscijfers dalen. 

Door regelingen met visa blijkt dat er veel Russen Tenerife als vakantiebestemming boeken. Dit schijnt natuurlijk geweldig nieuws voor Joyce te zijn, maar het pakt toch iets anders uit... 

Op een woensdagavond zit ze nog tot laat te werken in haar kantoor, zoals ze wel vaker doet als ze veel werk heeft. Net op het moment dat ze weg wilt gaan voelt ze een hand op haar schouder, een doek wordt voor haar mond geplaatst, ze ziet een zwarte schim en valt weg.

Als ze ‘s morgens weer bij zinnen komt, ligt ze naakt in één van de kamers van La Palmera. Ze heeft geen idee wat er de nacht ervoor heeft afgespeeld totdat ze diezelfde dag weer wordt verrast in haar kantoor. Een vreemde man komt haar opzoeken, hij stelt zich voor als Igor. Hij vertelt haar dat hij informatie heeft over de avond ervoor en laat een filmpje zien waarop duidelijk te zien is dat Joyce seksuele handelingen verricht met een onherkenbare man en een wildvreemde vrouw. Erger nog, het filmpje eindigt met moord. Doordat het filmpje betekend dat ze betrokken is bij moord, chanteert Igor haar hiermee.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Als ze ‘s morgens weer bij zinnen komt, ligt ze naakt in één van de kamers van La Palmera. Ze heeft geen idee wat er de nacht ervoor heeft afgespeeld totdat ze diezelfde dag weer wordt verrast in haar kantoor. Een vreemde man komt haar opzoeken, hij stelt zich voor als Igor. Hij vertelt haar dat hij informatie heeft over de avond ervoor en laat een filmpje zien waarop duidelijk te zien is dat Joyce seksuele handelingen verricht met een onherkenbare man en een wildvreemde vrouw. Erger nog, het filmpje eindigt met moord. Doordat het filmpje betekend dat ze betrokken is bij moord, chanteert Igor haar hiermee.

Ze wordt gedwongen hem de beste suite van het hotel te geven, gratis uiteraard. Waar verkeerde dingen gaan gebeuren, waaronder prostitutie.

Nadat ze de voor- en nadelen op een rij heeft gezet, geeft ze hem toch de sleutel van de kamer. Want als het filmpje de wereld in komt, komt dat haar, haar zoon, het hotel en haar personeel niet ten goede.

Vanzelfsprekend heeft ze haar vriend Angelo op dat moment echt nodig, maar ze ontdekt dat hij vreemd gaat met een jonger, knapper en rondborstiger meisje. Daardoor zoekt steun bij haar ex-man.

De suite, waarvan ze de sleutel aan Igor heeft gegeven, kom veel lawaai uit. De prostituees en de mannen kreunen het behang van de muren en ruïneren de luxe suite. Daarnaast maken ze misbruik van Joyce’s personeel. Voor Joyce is de maat vol en ze zet de Russen en prostituees eruit.

Niet lang na dat incident verdwijnt haar zoon midden in de nacht. Na lang zoeken komt hij gelukkig weer thuis. Maar hij weet niet meer waar hij was en wat hij heeft gedaan. Diezelfde nacht wordt haar goede vriend Nigel in elkaar geslagen zonder aanleiding. Dit is uit wraak.

Igor waarschuwt haar dat ze zoiets niet meer mag flikken. Dit keer was het verdwijning van haar zoon, maar de volgende keer zal erger zijn.

Ze wil weten wie hier achter zit, ze laat zich niet meer over zich heen lopen. Ze moet en zal de dader vinden… 

Mening

Ik vond het goed boek, maar het voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen.

In het begin wordt namelijk heel gedetailleerd verteld hoe de (hoofd)personen in elkaar zitten, wat ze doen en hoe ze eruit zien. Na de eerste veertig pagina’s kreeg ik, als lezer, het idee om af te haken.

Daarna kwam er wel wat spanning in het boek. Wat mij betreft net iets te klein beschreven. Ik kon niet echt meeleven, het kwam gewoon niet helemaal over.

Het verhaal op zich vind ik wel goed gevonden. Maar wat het boek echt leuk maakt is de schrijfstijl van Paul Goeken. Je leest het boek vanuit meerderen personages en het leest lekker weg. Je wilt wel weten hoe de vork in de steel steekt. Een lekker doorlees-boek, zo kun je het wel noemen! 

Het lijkt me als je dit boek op vakantie leest, dus je de zon op je huid voelt branden, de zand tussen je tenen voelt en de zonnebrand-geur je tegemoet komt dat dit verhaal een heel andere dimensie krijgt. Maar lezend vanuit hier, dit koude regenachtige kikkerlandje, is dit geen topper.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De suite door Suzanne Vermeer"