De rugzak door Joke Verweerd

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De rugzak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2275 woorden
  • 17 juni 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
20 keer beoordeeld

Boekcover De rugzak
Shadow
De rugzak door Joke Verweerd
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De rugzak
Auteur: Joke Verweerd - Speksnijder
Uitgeverij: Mozaïek
Druk: eerste druk
Jaar van eerste druk: maart 1997
Plaats van uitgave: Zoetermeer

Samenvatting:
Jiska Uitenbogert is de hoofdpersoon van het verhaal De rugzak. Haar man Wiebe is na een ongeluk om het leven gekomen. Op 20 augustus zat Jiska samen met hem in hun auto toen zij, na een huwelijkslange opkropping, haar uiting deed over het bazige gedrag van haar man. De twee kregen een woordenwisseling en ineens was daar die fatale klap van een tegenliggende wagen voor Wiebe. De politie legt de schuld bij de vrouwelijke tegenligger ‘Buurmans’ die de binnenbocht nam, alleen Jiska geeft diep van binnen zichzelf de schuld voor het ongeluk vanwege de woordenwisseling die door haar tot stand was gekomen.

Jiska verhuist na het ongeluk naar een andere plaats. Ze huurt een gedeelte van de boerderij van mevrouw Salomons aan de rand van een dorp. In dat dorp is zij kleuterjuf op een basisschool.


Op een gegeven moment krijgt kleuterjuf Jiska een zekere Femke Buurmans van de PABO op stage. Omdat Jiska alleen bekend is met de achternaam van de tegenligger heeft zij enigszins een ontrustend gevoel bij de stagiaire. Ook heeft ze daarnaast het gevoel dat zij de stagiaire is in plaats van Femke: Femke is veel creatiever, inzichtrijker etc. Dit alles laat de samenwerking tussen de twee niet al te soepel lopen.

Femke vindt Jiska op haar moeder ‘Jet’ lijken, maar dat verminderd naarmate haar moeder als comapatiënt steeds meer achteruit gaat.

De stagiaire wordt dagelijks door haar vader ‘Lieven’ naar haar stageplek gebracht. Het ligt precies in het dorp waar haar moeder vroeger is opgegroeid. Wanneer de vader op een zekere dag de ouderlijke boerderij van zijn vrouw Jet te koop aangeboden ziet wilt hij het maar dolgraag kopen. De boerderij is zoveel waard dat hij het niet eens zou kunnen betalen, maar gelukkig is er een meevaller. De eigenares van de woning ‘mevrouw Salomons’ heeft namelijk een huurder inwonen die daar graag als huurder zou willen blijven wonen wanneer het huis is overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Die huurder is natuurlijk Jiska! Zodoende kan Lieven de boerderij kopen en blijft Jiska er voor een mooi bedragje wonen.

Nadat Femke en Jiska onder één dak leven leren ze elkaar steeds beter kennen. Alleen zo komt er ook op een gegeven moment het verhaal van Femke over haar moeder naar boven, die in coma ligt omdat ze op 20 augustus een auto-ongeluk veroorzaakt heeft. Vanaf dat moment ontdekt Jiska dus dat de de moeder van Femke ‘Jet’ dé vrouwelijke tegenligger ‘Buurmans’ is. Nu Jiska meer weet denkt ze steeds vaker terug aan Wiebe en het moment waarop hij verongelukte. Ze geeft zichzelf nog steeds de schuld van het ongeluk.

Het lukt Jiska het ongeluk zo diep mogelijk weg te stoppen. Zo gaat ze hardlopen en vouwt ze allerlei figuren van papier. Alleen bidden doet ze alleen nog steeds voor anderen, zoals voor Jet.

Wanneer Lieven en Femke nog maar net in de boerderij zijn ingetrokken overlijdt Jet aan een longontsteking. Het zo weggestopte verleden van Jiska wordt weer een dagelijkse gedachte. Vooral bij de begrafenis van Jet is ze bereid om voor het eerst, maar dan ook alleen, naar het graf van Wiebe te gaan.

Na de begrafenis krijgt Lieven er het zwaarst mee, Jiska helpt hem bij de verwerking. Ze vertelt hem dat ze hetzelfde heeft moeten meemaken, daarbij houdt Jiska dat het om hetzelfde ongeluk gaat achter. De hulp van Jiska helpt Lieven niet veel, het gaat steeds slechter met hem: hij slaapt slecht en kan hierdoor zijn gedachten niet meer bij zijn werk houden. Zijn baas stuurt hem dan ook voor de zaak een aantal weken naar Zwitserland.

Op school organiseren Femke en een collega van Jiska ‘Erik’ een musical. Erik schrijft de teksten en Femke maakt daar de liedjes bij. Centraal in de musical staat een rugzak waarin je je zorgen stopt maar waar je zo nu en dan eens wat uit moet halen. Het blijkt een goed verwerkingsfase voor Femke te zijn want ze voelt zich steeds lekkerder in haar vel zitten. Ook springt tijdens de samenwerking met Erik de vonk over en worden de twee verliefd op elkaar.

Op 20 augustus, de dag van het ongeluk, bezoeken Jiska en Femke het graf van Jet en Wiebe. Wanneer Femke de overlijdensdatum van Wiebe ziet, die dus overeen komt met de dag van het ongeluk, is het niet anders aan Jiska om alles maar te vertellen. Jiska vertelt aan Femke dat zij (Jiska) zichzelf de schuld geeft voor het ongeluk, Femke blijft daarentegen volhouden dat het niet haar fout is geweest maar die van haar moeder omdat die gewoon roekeloos in rijden was. Ook aan Lieven wordt het verhaal duidelijk gemaakt en zowel hij als Femke hebben begrip voor de situatie van Jiska.


Ten slotte wordt de musical ‘De rugzak’ van Femke en Erik in school opgevoerd. Jiska is hierbij aanwezig. De musical heeft grote invloed op haar, ze gaat er door inzien dat ze inderdaad een te zware rugzak draagt en het punt bereikt heeft waarop ze over haar problemen moet gaan praten door te bidden met God.

Doel van de auteur:
In het verhaal gaat het dus om Jiska die haar zorgen constant maar wegstopt en zich voordoet als een zorgeloze vrouw. Uiteindelijk wordt ze via een gebeurtenis weer geconfronteerd met haar verleden dus ook haar zorgen. Op dat moment merkt ze dat ze haar zorgen onder ogen moet komen waardoor ze die zorgen kan verwerken daardoor los kan laten. De hulp daarbij vindt ze bij God.

Anders gezegd draait het verhaal om een denkbeeldige rugzak, zoals de musical Jiska ook al duidelijk maakte. Een eigen rugzak die van onder tot boven vol met zorgen zit. Door zelf de rugzak dicht te doen zie je de zorgen niet meer maar daarentegen voel je wel zijn zwaarte op de schouders en de rug drukken. Pas wanneer de rugzak geopend wordt en je bereid bent erin te kijken krijg je de zorgen onder ogen te zien, tijd om die zware zak te gaan legen (bij God).

Joke Verweerd wil de lezer duidelijk maken dat wanneer je je zorgen wegstopt deze niet los gelaten zijn. Het klinkt logisch maar veel mensen zien het verschil vaak niet tussen wegstoppen en loslaten. Het wegstoppen is het ontwijken van in dit geval je zorgen, het loslaten is het onder ogen komen van je zorgen en deze te ontkrachten door te ordeneren waardoor je ze automatisch al loslaat. Joke wil daarbij overdragen dat er altijd iemand is die je daarbij wil en kan helpen, God!

Biografie van de auteur:
Joke Verweerd - Speksnijder werd geboren in 1954, in een orthodox gereformeerd gezin te Krimpen aan den IJssel. Ze was de middelste van vijf en een kind van uitersten. Ze leefde zich altijd al in met andermans emoties. En elke emotie werd vanzelf een verhaal in haar hoofd. Toen zij op de lagere school ontdekte dat letters samen een woord, woorden samen een zin, zinnen het hele verhaal vormen, was zij verrukt van de mogelijkheden die deze ontdekking bood. Ze ging schrijven, eerst alles opschrijven wat ze beleefde maar aangezien dat niet zo wereldschokkend was, bedacht ze, dat ze ook kon opschrijven wat ze zou kunnen beleven...

Op de middelbare school kwam Joke in aanraking met literatuur. Vooral door poëzie wist zij dat het schrijven van gedichten voor haar altijd belangrijk zou zijn, ook al had niemand anders er belangstelling voor. Na de middelbare schoolopleiding werkte ze een aantal jaren in een kantoorboekhandel in Rotterdam. Ze werd zich bewust van het innerlijke verlangen om op een andere manier met mensen te kunnen werken en solliciteerde naar een baan bij de gemeentelijke sociale dienst te Krimpen aan den IJssel. Ze werd aangenomen en begon de studie Middelbare Sociale Arbeid. Door deze studie kreeg ze een bredere kijk op de samenleving en op haar eigen omgeving.

Joke trouwde in 1975, en dus werd haar naam: Joke Verweerd - Speksnijder.

In 1976 kreeg ze een zoon en in 1979 een dochter. Joke Verweerd woont momenteel in Deventer. Sinds 1997 is ze voorzitter van de protestants-christelijke auteursvereniging ‘schrijvenderwijs’.

Bibliografie:
Poëzie:
1983: Immanuël, God onder ons*
1985: Ingelijfd*
1985: Wij stonden van verre*
1986: Het begin van de gersteoogst*
1987: Vijftig dagen tijd - meditatieve momenten* samenwerking met Mies Westera
1989: Horizon*
1989: Achtergebleven - een handvol troost voor mensen die alleen achterbleven
(4e druk 2000)
1990: Samengaan - voor mensen die elkaar gevonden hebben (2e druk 2000)
1992: Uitgesproken - voor mensen die zich uitspreken voor God (4e druk 2001)
1993: Houvast - voor als de situatie uitzichtloos lijkt (2e druk 2000)
1995: Halverwege - voor mensen tussen jong en oud (2e druk 2000)

2003: Voorbijgegaan
2004: Uitgesproken

Verhalen:
1986: Handen samen, ogen dicht - gebeden voor kinderen*
1989: Joost en Maartje - spiegelverhalen voor kinderen bij de bijbel (2e druk 1999)
1991: Licht aan de lucht - kerstverhalen en gedichten*
1994: Dichterbij het wonder - Christuslegenden opnieuw verteld*
1998: De IJsbreker - korte verhalen (3e druk 2001)
1992: Klappermelk en kinderkoffie (actieboek CLK 1992)*
2002: Wapenbroeders (actieboek CLK 2002)
2003: Binnenstebuiten, verhalen
2003: Opluisteren; verhalen, gedichten en gebeden voor christelijke feesten
2005: Spiegeling, verhalen
2005: Luisterboek Spiegeling
2007: Opnieuw Beginnen

Romans:
1995: De wintertuin (7e druk 2005)
1997: De rugzak (7e druk 2005)
1999: Permissie (5e druk 2005)
2001: Paradiso (2e druk 2001)

2004: Snoeitijd (2e druk 2005)
2006: Op de huid

Van De wintertuin schreef Joke zelf een scenario. Tijdens het schrijven daarvan merkte ze hoe lastig het is een psychologische roman (waarin denken en voelen de belangrijkste elementen zijn van het verhaal), te vatten in handelingen en gedrag. De film, die de titel 'Tien jaar later' draagt, werd bekroond met een internationale prijs in de categorie psychologisch drama. De film werd uitgezonden door de Evangelische Omroep.

Eigen mening:
Het boek is van zichzelf een oppervlakkig boek, maar het zet je wel aan het denken waarna het pas diepgang krijgt. Zo kwamen er dus een aantal vragen in mij op, want waarom kunnen zorgen het plezierig leven onderdrukken? Wat zijn eigenlijk zorgen en wanneer heb je ze losgelaten? De antwoorden op deze vragen zijn door ieder normaal mens te bedenken. ‘’Zorgen zijn gebeurtenissen in het verleden, heden of de toekomst waar je je van binnen druk om maakt. Je gaat door het wegstoppen van die zorgen minder positieve kanten zien: hetzelfde als wanneer je je steeds meer aan iemand ergert, je gaat daardoor steeds minder positieve dingen van die persoon zien. Uiteindelijk zie je door de zorgen de positieve dingen nauwelijks meer in. Op dat moment heb je teveel weggedrukt en is het tijd om zelf in actie te komen, anders doet je lichaam dit met een negatieve nasleep zoals een depressie. Je moet je zorgen gaan ordeneren door het ontstaan ervan te gaan vinden. Hierdoor kun je deze zorgen gaan vergelijken met positieve dingen in je leven. Je zult zien dat je je veelte veel bezig heb gehouden met een beperkte negatiefheid terwijl er zoveel positieve dingen zijn. Vanaf dat moment gaan de positieve kanten de zorgen overtreffen en stap je als het ware over die zorgen heen waardoor je ze achter je los kan laten.’’

Negatief aan het boek vind ik dat er te veel toevalligheden inzitten waardoor het een beetje onrealistisch wordt. Een aantal opvallende voorbeelden hiervan zijn:
1. De dochter van de vrouwelijke tegenligger Buurmans ‘Femke’ komt ‘toevallig’ bij Jiska op stage.
2. Jiska woont ‘toevallig’ in de ouderlijke boerderij van de vrouwelijke tegenligger Buurmans.
3. Lieven, de man van Jet Buurmans en de vader van Femke, wilt het de te koop aangeboden boerderij kopen waarin vroeger zijn vrouw Jet heeft gewoond. Later komen Lieven en Femke erachter dat ‘toevallig’ Jiska er als huurder woont. Vervolgens trekken Lieven en Femke in de boerderij en mag Jiska er als huurder blijven.
4. Femke en Erik organiseren een musical waarvan het onderwerp ‘toevallig’ overeen komt met het probleem waarmee Jiska te kampen heeft.


Kortom, het is een goed boek dat je aan het denken zet. Ondanks dat het verhaal zo nu en dan onrealistisch is zorgt Joke’s schrijfstijl, duidelijk uitdrukken van situaties en gevoelens, voor een goede meebeleving van de hoofdpersoon.

Link naar het Christendom:
Om de link naar het christendom te kunnen vaststellen zal ik even terugkomen op dat wat ik al eerder heb kunnen samenvatten uit ‘Doel van de auteur’. ‘’Joke Verweerd wil de lezer duidelijk maken dat wanneer je je zorgen wegstopt deze niet los gelaten zijn. Het klinkt logisch maar veel mensen zien het verschil vaak niet tussen wegstoppen en loslaten. Het wegstoppen is het ontwijken van in dit geval je zorgen, het loslaten is het onder ogen komen van je zorgen en deze te ontkrachten door te ordeneren waardoor je ze automatisch al loslaat. Joke wil daarbij overdragen dat er altijd iemand is die je daarbij wil en kan helpen, God!’’

In de Bijbel is het volgende geschreven over onbezorgd zijn dankzij God:
• Philippenzen 4: 6-7:
"Weest onbezorgd, maar laat wat gij te vragen hebt steeds door gebed en smeking met dankzegging aan God bekend zijn. En de vrede dien God geeft, een vrede die allen verstand te boven gaat, zal uw harten en zinnen bewaren in Christus Jezus."
• 1 Petrus 5: 7:
"werpt al uw kommer op Hem; want Hij zorgt voor u."
• Lucas 21: 34-36:
"Geeft acht op uzelf; laat uw harten niet bezwaard worden in brasserij, dronkenschap en wereldse zorgen; opdat die dag u niet plotseling als een strik overvalle; want hij zal komen over allen die op de gehele aarde wonen. Waakt dus te allen tijd, biddend dat gij in staat moogt zijn te ontkomen aan dit alles dat ophanden is en te treden voor den Mensenzoon."

Er wordt hier dus kort gezegd gesproken over je zorgen neerleggen bij God. Het vasthouden van zorgen maakt je alleen maar ongelukkig en dat is in het Christendom precies niet wat God wilt. Daarom beschrijft Gods woord dat door te bidden je zorgen bij Hem woorden neergelegd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De rugzak door Joke Verweerd"