Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 2541 woorden
  • 17 april 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
11 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Motivatie
Ik heb het boek al een keer gelezen, en ik vond het een erg mooi en spannend boek, dat ik het wel nog een keer wilde lezen. Daarvoor had ik ook al jeugdboeken van Simone van der Vlught gelezen, onder andere Schuld en Vlinders. Ik vroeg me af of de volwassen boeken van Simone van der Vlught ook zo mooi waren. Ook had ik al boeken van andere schrijvers/schrijfsters in dit genre gelezen, die boeken bevielen me goed. 

Eerste reactie
Mijn eerste reactie was verbaasd en geschrokken. De hoofdpersoon herinnert zich op het einde alles van de moord op haar oude klasgenootje Isabel. Ze weet nu zeker wie de dader is en de dader is heel iemand anders dan je in het boek de hele tijd denkt. Het is heel opvallend dat de hoofdpersoon al die tijd niet wist wie de dader was en dat ze het pas op het laatste herinnert. Maar waarschijnlijk is dat zo omdat ze zelf zo geschrokken was van wie de dader was, dat ze het verdrongen heeft en het als het ware uit haar geheugen gewist heeft. Op het einde komt dat allemaal weer naar boven. Dat verwacht je als lezer echt niet, dus het boek is helemaal niet voorspelbaar en ik vind dat erg knap van de schrijfster. Ook had ik het niet verwacht omdat ze al naar de politie was geweest, en definitief een dader had aangewezen.  Ik had niet gedacht dat de dader dan toch nog iemand anders was.

Zakelijke gegevens

Auteur: Simone van der Vlugt

Titel: De reünie

Uitgever: Wolters-Noordhoff

(met een licentie van uitgeverij Anthos te Amsterdam)

Plaats: Groningen/Houten

Jaartal eerste druk: 2004

Aantal bladzijden: 336

Bijzonderheden: De editie die wij hadden is een Grote Lijster.

Samenvatting:
Een intrigerende psychologische thriller over een jonge vrouw op zoek naar haar verleden en identiteit.

Sabine staat op het punt weer aan het werk te gaan na een jaar thuis te hebben gezeten met een burn-out. Ze is 24 jaar oud en werkt als secretaresse bij een hoofdkantoor van een bank in Amsterdam. Ze ziet er tegenop om weer te beginnen en is nog steeds niet achter de precieze oorzaak van haar depressie.

De aankondiging van een reünie van haar oude middelbare school zet haar leven plotseling weer op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit Sabine haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar eenmaal op de middelbare school komt er een einde aan die vriendschap.

Toch voelt Sabine zich enorm schuldig. Ze heeft Isabel alleen naar huis laten fietsen op de dag dat ze verdween, misschien zou er niets gebeurd zijn als Sabine destijds met Isabel was meegefietst…

Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd naar boven. Sabine heeft het vermoeden dat ze zelf meer moet weten over wat er destijds gebeurde, maar dat ze het heel ver weg heeft gestopt. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichterbij het ware verhaal van Isabels’ verdwijning

Analyse
Titelverklaring:
Wij denken dat het boek ‘De reünie’ heet omdat Sabine de krant leest en haar oog op een kleine advertentie valt over een reünie van haar school. Heel het leven van Sabine verandert. Ineens komen er namelijk allerlei herinneringen terug en bedenkt ze dat er iets is gebeurd maar ze weet niet precies wat. Je leeft in het boek ook helemaal naar de reünie toe. De titel is dus best goed gekozen. Maar als de titel was geweest: de reünie van de dode, had het ons nog meer aangesproken en we denken meer mensen. Dan titel maakt je dan iets nieuwsgieriger.

Thematie

Motieven:
- Verdringen: Sabine verdringt de moord van Isabel en na tien jaar komt alles beetje bij beetje weer terug.
- Het verleden kun je niet achter je laten: Sabine Kroeze heeft dit geprobeerd, maar het verleden haalt haar in en geeft haar telkens flashbacks.
- Pesten: Sabine Kroeze is in het verleden gepest en heeft hier nog altijd littekens van. Dit blijft ook terugkomen in het boek. 
- Liefde: Sabine vindt haar middelbare schoolliefde weer terug na tien jaar.
- Wraak: Sabine neemt twee keer in het boek wraak.

Thema
Het thema van het boek is moord.

Motto
Ik citeer het motto:
‘Voor mijn ouders,

die me zo’n gelukkige

zorgeloze jeugd hebben gegeven.’

Spanning/open plekken

In het verhaal zitten erg veel open plekken, onbeantwoorde vragen en onduidelijkheden. Bijvoorbeeld over de conciërge, meneer Groesbeek. Uit Sabines gedachten en gesprekken maak je op dat hij waarschijnlijk met zijn groene busje in de buurt van de plek waar Isabel vermoord werd was, en dat hij er waarschijnlijk wel iets mee te maken heeft. Maar wat en hoe, dat wordt niet meer verteld.

Daarnaast is er wel degelijk spanning in het verhaal. Vooral aan het einde van het boek. Dan hebben Olaf van Oirschot (jeugdvriend van Robin, de broer van Sabine) en Sabine een ‘gevecht’ waarin Sabine Olaf van de moord beschuldigt. Olaf ontkent dat en blijft dat doen. Hij probeert haar duidelijk te maken dat hij ook echt de moordenaar niet is, maar dat zíj het is. En in die laatste ontmoeting tussen hen, krijgt Sabine dat uiteindelijk door. Dat stukje is best spannend, door de beschrijving van hun gevoelens. Een citaat (blz. 320):

‘Dus heb je mij Isabel zien vermoorden? Nou, zeg eens?’

‘Nee. Jij was het niet,’ zeg ik nauwelijks verstaanbaar.

‘Er was nog iemand, nietwaar?’ Olafs stem maakt een sissend geluid, als een slang die ieder moment kan toeschieten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘Ja,’ zeg ik met een snik.

Hij richt zich iets op en kijkt me lange tijd aan.

‘Dus je weet wie het wel gedaan heeft?’

‘Ja.’

Hij glimlacht en maakt zich van me los. […] ‘Het blijft een wonder, de werking van het geheugen,’ zegt Olaf. ‘Ik dacht wel dat ik je een handje kon helpen.’

Personages

Hoofdpersoon

-         Sabine kroeze

Sabine Kroeze is een alleen staande vrouw van 24 jaar die net terug keert naar haar werk na een zware depressie. Ze heeft veel problemen met zichzelf. Ze heeft namelijk het gevoel dat ze iets mist. Verder gaat het op haar werk ook niet zo lekker. Ze kan het namelijk niet goed vinden met één van haar andere collega’s die de baas over haar speelt, en haar alle vervelende klusjes laat doen.

Ze komt op een gegeven moment in aanraking met Olaf. Olaf werkt in het zelfde gebouw maar dan op de ICT-afdeling. In het begin is Olaf heel leuk en aardig tegen haar en worden ze verliefd maar wordt Olaf soms wat agressief. Sabine heeft in het verleden geen leuke schooltijd gehad en daar heeft ze nog steeds last van. Daarom zet een brief die ze krijgt over een reünie haar leven weer een beetje op zijn kop.

Bijpersonen

-         Olaf

Olaf is ongeveer even oud als Sabine. Hij is een lange blonde man die in het zelfde gebouw als Sabine werkt, op de ICT-afdeling. Sabine en hij krijgen tijdelijk samen een relatie maar dat stopt zodra Sabine Olaf verdenkt van moord.

Olaf kan soms agressie aanvallen krijgen maar is verder een heel lieve jongen die met je mee denkt.

-         Jeanine

Jeanine is één van de beste en ook de enige vriendin van Sabine. Vroeger werkte Sabine en zij samen bij een bank maar omdat Jeanine het er niet naar haar zin had nam ze een andere baan. Jeanine steunt Sabine overal in. Zij vindt ook dat Sabine er achter moet komen wat er vroeger allemaal gebeurd is.

-         Renée

Renée is een collega van Sabine. Sabine en zij kunnen niet goed met elkaar over weg. Renée geeft haar de vervelende klusjes en Sabine doet weer andere dingen terug. Renée doet alsof ze een hogere functie heeft maar dat is eigenlijk niet zo, dat doet ze alleen om Sabine te kleineren. Renée wordt dus in het boek gezien als een arrogant vervelend mens.

Tijd

Helemaal aan het begin van het boek is er een kleine bladzijde cursieve tekst, die apart staat van wat daarna volgt. Een proloog. In dit geval is die proloog een flashback. Er wordt namelijk een gedeelte van een gebeurtenis beschreven uit het verleden. Die gebeurtenis is de moord op Isabel, een jeugdvriendin van Sabine. Het gedeelte in de proloog vertelt over Isabel, die op weg is naar haar afspraak in de Donkere Duinen.

Na de proloog volgt het ‘gewone’ verhaal. Dit wordt voornamelijk in chronologische volgorde verteld, hoewel er soms stukken zijn waar Sabine weer graaft in haar verleden en waarin je dus een gebeurtenis van vroeger te lezen krijgt (een flashback). Veel van die flashbacks worden beschreven uit het oogpunt van hoe ze vroeger was, maar zonder naam. Gewoon als ‘het meisje’. Een citaat uit het boek waarin dit duidelijk wordt (blz. 182):

‘Alsof ik buiten mijn lichaam treed, kijk ik naar mezelf; gemeden en geïsoleerd. […] Ik heb het meisje van toen opgezocht en gevonden. In de straten van Den Helder en op het schoolplein. En nu zie ik haar zitten in de kleedruimte van de gymzaal.’

De schrijver maakt af en toe gebruik van tijdsprongen en het verschilt per hoofdstuk wat de verteltijd is. In sommige hoofdstukken (bijvoorbeeld hoofdstuk 28, van blz. 212-218) wordt maar één enkele dag beschreven, in andere hoofdstukken (bijvoorbeeld hoofdstuk 29, van blz. 219-224) gaat er een hele week voorbij. 

Perspectief

In de proloog is het verhaal geschreven vanuit de derde persoon.

- ‘Ze staat er helemaal alleen. Er passeren geen auto’s en bussen. Ze kijkt van links naar rechts, ongeduldig om de zinloosheid van het wachten.’ (blz. 5)

In de rest van het verhaal, inclusief de epiloog, is er geschreven vanuit de ik-vorm.

- ‘Ik ben nu drieëntwintig en heb nog nooit een relatie gehad, op mijn romance met Bart na. Tijdens mijn studie zag ik genoeg leuke jongens rondlopen, en ze zagen mij ook, maar op de een of andere manier wilde het maar niet lukken om een avondje over te laten gaan in een relatie.’ (blz. 85)

- ‘Alweer? Ik héb al gegeven!’

Ik trek mijn wenkbrauwen op.

Hij kijkt naar mijn lege handen en zegt: ‘O. Ik dacht dat u kwam collecteren voor het Astmafonds.’

‘Nee hoor,’ zeg ik met mijn vriendelijkste glimlach.’ (blz. 150)

- ‘ Ik keek besluiteloos om me heen, had geen flauw idee wat ze bedoelde. Ik stond daar maar, met mijn armen langs mijn lichaam.’(blz. 333)

Ruimte

Het boek speelt zich op veel verschillende plekken voor. Allemaal in de buurt van Den Helder. Het verhaal speelt zich af in: Sabines kamer, de donkere duinen, haar oude school, op haar werk, plekken waar Isabel vermoord zou kunnen zijn. Al deze plaatsen worden heel goed beschreven, met veel details. De ruimte die tussen het begin en het einde van het boek zit is ongeveer een jaar

Stijl

Over het algemeen schrijft Simone van der Vlugt in ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands), maar soms staan er in sms’jes en gesprekken scheldwoorden of buitenlandse taal. Voorbeelden hiervan:

-         ‘Shop till you drop, zeggen de Engelsen.’ (blz. 70)

-          ‘That’s it.’(blz. 82)

-          ‘That’s it.’(blz. 82)

Simone gebruikt ook voornamelijk korte zinnen, zonder al te veel bijvoeglijke naamwoorden en uitgebreide beschrijvingen. Dat is aan de ene kant prettig, omdat het makkelijk leest. Aan de andere kant is het jammer, omdat je daardoor minder details te weten komt en je je soms ook minder goed kunt verplaatsen in Sabine.

Hier twee citaten:

-         ‘Dat zal wel.’ (blz. 309)

-         ‘Ik knik.’ (blz. 308)

-         ‘Ik heb er geen zin in.’(blz. 158)

Ook gebruikt Simone meerdere keren personificaties. Zoals:

-          ‘De zee heeft de kleur van lood en neemt dreigend en schuimend steeds meer strand om bezit.’  (blz. 7)

-         ‘De knipselmap over verdwijningszaken. Kan die naar boven komen?’ (blz. 156)

-         ‘Uiteindelijke laten onze monden elkaar los.’ (blz. 259)

In het boek wordt ook een litotes gebruikt. Bijvoorbeeld in deze zinnen:

-         ‘Volgens mij zijn die strandtenten ook nog wel open.’(blz. 258)

-          ‘Voor een wandeling ligt die net te ver, maar met de auto zijn we er zo.’(blz 258)

Simone gebruikt ook vergelijkingen als stijl:

-         ‘Zonder koffie is hij zo prikkelbaar als een ouwe hond.’(blz. 97).

Genre

Het genre van het boek is een literaire thriller. Dat wil zeggen dat er spanning in het verhaal zit en het verhaal in een nette stijl is beschreven. 

Eindoordeel

Ik vind De Reünie een heel mooi en vooral verrassend boek. De meeste boeken die over misdaad gaan zijn erg voorspelbaar, maar dit boek was alles behalve voorspelbaar. Op het einde wist ik pas wie de echte dader is en dat is ook echt iemand van wie ik het niet verwacht had. Tijdens het boek ging ik heel erg nadenken over wie de dader zou kunnen zijn en wat er nou gebeurd is met Isabel, maar ik kwam er eigenlijk geen enkele keer uit. Toen ik het boek uit had, was ik heel verbaasd: Hoe kon deze persoon het nou gedaan hebben?

Ook vroeg ik me af waarom Isabel Sabine zo pestte, terwijl Sabine haar altijd hielp als ze een epileptische aanval kreeg. Het boek heeft nog een hele tijd door mijn hoofd gespookt nadat ik het uit had. Want ik bleef maar vragen hebben, het einde is heel open, er kon nog van alles gebeuren.

Ik vind dat Simone van der Vlugt heel goed schrijft, omdat alles wat in het boek gebeurde, uiteindelijk toch te maken had met de verdwijning van Isabel, er gebeurde niet ‘zomaar’ iets zonder dat het ergens mee te maken had.

Ik raad dit boek aan mensen aan die van spannende, onvoorspelbare boeken houden. Ook is dit boek niet erg moeilijk geschreven, het is makkelijk te lezen en dat vind ik wel prettig. Want de meeste boeken die voor volwassenen zijn geschreven kan ik niet volgen en begrijp ik gewoon niet, maar dit boek wel.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"