Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kip die over de soep vloog door Frans Pointl

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover De kip die over de soep vloog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1007 woorden
  • 2 januari 2004
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5
21 keer beoordeeld

Boekcover De kip die over de soep vloog
Shadow
De kip die over de soep vloog door Frans Pointl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens Het boek heet ‘De kip die over de soep vloog’, Het is geschreven door Frans Pointl. Uitgegeven door ‘Wolters-Noordhoff’ in 1994 in de serie ‘De Grote Lijsters’, deze pocket heeft 159 blz. Het is voor het eerst uitgegeven in 1989 door uitgeverij ‘Nijgh & van Ditmar’. Korte uitleg waarom het boek gekozen is Ik heb het boek gekozen omdat het boek bij ons in de boekenkast stond. Titelverklaring De titel is “De kip die over de soep vloog”. In het boek komt één keer het zinnetje “Ik denk dat die kip er alleen maar overheen is gevlogen”. De moeder van Frans zegt dit als ze heeft nagevraagd aan een dienster of de soep die ze eten in een restaurant echt uit kip is getrokken. Dit is volgens mij de enige verklaring voor de titel.
Eerste persoonlijke reactie In de eerste 2 en het laatste hoofdstuk vond ik het boek moeilijk te begrijpen omdat de schrijver van de ene periode naar de andere springt, niet in chronologische volgorde. Maar de andere hoofdstukken stonden wel in chronologische volgorde, die waren ook makkelijker te begrijpen. Verder vond ik het boek niet echt spannend of interessant. Korte samenvatting van het boek Het verhaal gaat over David (Frans Pointl). Zijn ouders zijn al voor de oorlog gescheiden. Tijdens de 2e wereld oorlog worden hij en z’n moeder gescheiden. Na de oorlog komen ze erachter dat niemand van hun familie de tweede oorlog heeft overleefd behalve één oom. De meeste van hen moesten net als zij naar een concentratiekamp en zijn daar, of ergens anders, gestorven. Zijn moeder is daardoor heel anders gaan leven. Ze is heel stil en praat nooit over iets. Ze speelt vaak piano, waarmee ze altijd haar frustraties uit. Ze kan urenlang in fotoalbums turen. Zijn moeder wil ‘uitstappen’ maar ze zegt dat ze dat pas wil doen als David de ULO heeft afgesloten. Dat zegt ze ook tegen hem. Hij maakt zonder al te veel problemen zijn school af en krijgt daarna via het uitzendbureau een baan. Dat baantje gaat niet zo goed en hij wordt ontslagen. Er volgen daarna nog veel baantjes maar ze gaan meestal niet zo goed, in 1958, wanneer hij 21 is, sterft zijn moeder. Hij kan, mede door de relatie die hij met zijn moeder had, niet zo goed opschieten met vrouwen. Hij heeft nooit een vriendin en wanneer hij er voor het eerst een heeft is die relatie snel afgelopen. Bespreking van de volgende verhaalaspecten Thema: Frans Pointl beschrijft zijn leven na de 2e wereld oorlog. Fictie en werkelijkheid: Het boek is erg werkelijk geschreven, omdat het een soort autobiografie is van Frans Pointl, hij beschrijft zijn leven. Spanning en open plekken: Het boek bevatte weinig spanning, weinig open plekken. Personages: De hoofdpersoon (tevens de ikpersoon) is David (Frans Pointl). Verder spelen zijn moeder en de hospita’s waar hij heeft gewoond een grote rol. Opbouw: De eerste 2 hoofdstukken en het laatste hoofdstuk bestaan uit flashbacks en flashforwards. De andere hoofdstukken verlopen in chronologische volgorde. Tijd: De gebeurtenissen spelen zich af van een paar weken voor de geboorte van Frans. Het einde is niet geheel duidelijk. Vertelsituatie: De ikpersoon is David (Frans Pointl). Je ziet alles vanuit zijn perspectief. Ruimte: Het verhaal speelt zich op veel verschillende plaatsen af. Onder andere in het huis van Frans en zijn moeder, en in de kamers die Frans later huurde. Grote delen van het boek spelen zich af in Amsterdam en Den Haag en omstreken. Grondige beschrijving van mijn leeservaring
Onderwerp
Het onderwerp spreekt me niet aan, ik had al een paar keer eerder over de 2e wereld oorlog en zijn gevolgen gelezen. Verder heb ik er nog niet over nagedacht. Het boek heeft me geen nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. Door het lezen van het boek heb ik niet echt wat geleerd, en over het onderwerp ben ik niet anders gaan denken. Gebeurtenissen Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om geboeid te blijven. Het verband tussen de gebeurtenissen is niet moeilijk te verklaren. De gebeurtenissen zijn niet te gedetailleerd, werkelijk, maar saai. De gebeurtenissen hebben me niet aan het denken gezet. Personages De hoofdpersoon is geen held, en al helemaal geen personen op wie ik zou willen lijken. De eigenschappen van de personages zijn heel gewoon. Het personage van Frans ging voor me leven, omdat het verhaal vanuit zijn perspectief wordt gezien. Van hem kwam ik het meeste te weten. De personages reageren heel voorspelbaar omdat het verhaal realistisch geschreven is. Ik kon hun gedrag goed begrijpen.
Opbouw De gebeurtenissen hangen goed met elkaar samen. Het verhaal is niet spannend, soms wel boeiend. De bouw van het verhaal is soms ingewikkeld, want 3 hoofdstukken bestonden uit flashbacks en flashforwards. De rest van de hoofdstukken verliep in chronologische volgorde. Het boek is daardoor interessanter om te lezen omdat je niet hoeft na te denken over de volgorde. De bouw van het verhaal past goed bij het onderwerp omdat het in chronologische volgorde loopt. Het boek bestaat ui herinneringen. Aan het eind blijft er veel onduidelijk, het boek heeft een open einde. Taalgebruik Ik vind dat de schrijver over het algemeen geen moeilijke woorden heeft gebruikt. Het verhaal was makkelijk te volgen omdat je niet zo hoefde na te denken over de woorden. Informatie over de auteur Frans Pointl werd in 1933 in Amsterdam geboren, maar bracht de eerste kinderjaren door in Heemstede. Zijn familie was joods, en zijn moeder was pianolerares. Tijdens de 2e wereld oorlog werden hij en zijn moeder gescheiden en zij bleven als enige over van hun familie, waardoor zijn moeder nog jarenlang trauma’s had. Toen Frans de ULO had afgesloten kwam hij terecht in allemaal kleine baantjes, waar hij het nooit lang uithield. Zijn moeder stierf in 1958, en Frans ging werken als uitzendkracht en verhuisde van de ene naar de andere huurkamer. In 1959 publiceerde hij zijn eerste gedichtenbundel ‘afscheid van de laatste lente’, maar zonder enig succes. Een aantal tijdschriften publiceerden verhalen van hem en in 1989 werd zijn eerste verhalenbundel, ‘de kip die over de soep vloog’, gepubliceerd.Hierna verschijnen nog enkele verhalen- en gedichtenbundels.

REACTIES

L.

L.

heel slecht, voor vwo verwagt ik wel hoger, geen personages staan erin, geen eigen mening over het boek

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kip die over de soep vloog door Frans Pointl"