Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kip die over de soep vloog door Frans Pointl

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover De kip die over de soep vloog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1571 woorden
  • 4 januari 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
12 keer beoordeeld

Boekcover De kip die over de soep vloog
Shadow
De kip die over de soep vloog door Frans Pointl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag ‘De kip die over de soep vloog’

  1. Ik heb dit boek gekozen op advies van mevrouw van der Veer omdat ik geen leuke boeken in de mediatheek te vinden wist. Zij zei dat dit een heel leuk boek is.
  2. In één van de verhalen stelt David zich voor hoe zijn joodse moeder leefde, toen hij nog niet geboren was. Hij stelt zich voor dat ze erg gelukkig en rijk was. In 1933 trouwt de moeder van David, het blijkt geen goed huwelijk te zijn en er volgt een scheiding. David wordt op 1 augustus 1933 geboren; Hij blijkt geen kind van zijn vader te zijn, zijn moeder vertelt hem dat ze een relatie heeft gehad met een andere man. Na de scheiding gaat David eerst naar een pleeggezin en later naar een kindertehuis. Tijdens de oorlog leeft de moeder van David in een ghetto in Amsterdam. Ze is een van de weinigen van haar familie de de oorlog heeft overleefd, het enige familielid dat ze overhoudt is haar broer Simon. Na de oorlog is de moeder van David erg in de war en praat veel over zelfmoord. Als één van haar vriendinnen zelfmoord pleegt wil ze dit ook doen (ze noemt dit 'uitstappen') maar ze wil wachten tot David volwassen is. David gaat na de oorlog naar de ULO en slaagt met de beste cijfers. Als zijn moeder overlijdt aan leukemie, zij is dus niet 'uitgestapt', is hij de enige op de begrafenis. Hij blijft alleen over, hij heeft wel verschillende relaties o.a. met Lia en Hanna, maar die lopen op niets uit. Ook op zijn werk gaat het niet goed, hij heeft verschillende baantjes maar hij voldoet telkens niet aan de eisen van de werkgever, daarom wordt hij steeds weer snel ontslagen. In 1988 ligt David in het ziekenhuis omdat hij een gezwel heeft, in een droom hoort hij van zijn ouders dat het goed zal komen, omdat het gezwel goedaardig is.

 (Bron: www.scholieren.com)

  1. Ik vond het boek niet een geweldig boek maar ook niet een dramatisch slecht boek zoals bij Hersenschimmen. Het is gewoon een levensverhaal wat je leest. Wel in soms willekeurige volgorde wat af een toe verwarring opwekt. Verder is het een  boek dat prima te doen is.
  2.  
  1. Ik heb eigenlijk geen duidelijke gevoelens bij dit boek gehad. Af en toe had ik medelijden met de ontzettend vervelende jeugd die David heeft gehad, maar verder had ik geen duidelijke emoties bij dit boek.
  2. ‘Smalend lacht moeder: ‘Ik denk dat de kip er alleen maar overheen is gevlogen.’’  (Blz: 53) Ik heb deze zin gekozen omdat deze zin de titel verklaart.
  3. ‘Uitstappen’ (Blz: het komt vaak voor maar onder andere op bladzijde 53) omdat Davids moeder continue over uitstappen spreekt, het is en soort leidmotief in het boek.
  1.  
  1. Maarten is een joods jongetje uit een arm gezin zonder vader. Hij voelt zich nergens thuis en wordt naar mijn idee veel gepest. Hij kan soms onverwachts uit de hoek komen maar is meestal terug getrokken en stil. David is wel een hele slimme jongen met de hoogste cijfers van de klas waar hij overigens wel hard voor werkt.

 

 

  1. Personages (§1)

Moeder:
Ze was gedurende de oorlog een getalenteerde pianiste. Na de oorlog speelt ze echter niet meer. Ze is bijna haar gehele familie kwijtgeraakt in de oorlog. Ze is hier erg van in de war, ze heeft het er de hele tijd over om zelfmoord te plegen als de hoofdpersoon volwassen is: Zij noemt dit uitstappen.

Oom Simon:
Vroeger was hij een goeie dokter, na de oorlog is hij veranderd in een zuiplap. Hij komt hierdoor in een psychiatrische inrichting.

Estella:
Joodse vriendin van de moeder van David, die getrouwd is met een rijke man.

Hanna:
Lagere school vriendinnetje van David.
Mevrouw Becker:Grote vrouw met een Duits accent waar David een kamer huurt.

Carla:
Meisje met een hazenlip waar David een relatie mee begint. De relatie is niet goed en het is snel weer voorbij.

Lia:
Een hospita waar David een kamer huurt. Ze probeert David de hele tijd het bed in te krijgen.

 

Perspectief (§2)

Alle verhalen zijn in het enkelvoudige ik-perspectief geschreven. Alle gedachten en belevenissen zijn van David. Er is nooit sprake van dat de gedachtes van andere personen beschreven worden.

 

Structuur (§3)

Het boek is volgens mij in de vorm ab ovo geschreven maar wel met een zo hoog aantal flash backs dat je heel grondig moet lezen om dit te ontdekken. Er komen dus heel veel flash backs in het boek voor maar geen flash forwards. Ook is de vertelde tijd van het boek vele malen groter dan de verteltijd. De vertelde tijd is zo ongeveer het hele leven van David en de verteltijd is zo ongeveer een dag stevig doorlezen.

 

Ruimte (§4)

Het verhaal speelt zich op veel verschillende plekken af omdat het verhaal over ongeveer 50 jaar gaat, alle situaties zijn donker en somber. Een voorbeeld van zo'n sombere ruimte is de zolderruimte die de hoofdpersoon een tijdje bewoont, hij vindt het er niet erg prettig. Er wordt vrij treurig naar het leven gekeken.

 

Spanning (§5)

Het boek is niet spannend, er is duidelijk geen sprake van de opbouw naar een climax toe. Je weet in het boek niet meer dan dat de hoofdpersoon op dat moment weet. Er zijn geen vooruitwijzingen. De chronologie van het verhaal is veranderd. Het verhaal begint in 1987, waarna er een lange flash-back is van 1940 tot 1951. In het laatste verhaal is de chronologie weer anders, het begint in de oorlog, gaat dan terug naar 1933 en eindigt dan in 1988.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het boek is niet spannend, er is duidelijk geen sprake van de opbouw naar een climax toe. Je weet in het boek niet meer dan dat de hoofdpersoon op dat moment weet. Er zijn geen vooruitwijzingen. De chronologie van het verhaal is veranderd. Het verhaal begint in 1987, waarna er een lange flash-back is van 1940 tot 1951. In het laatste verhaal is de chronologie weer anders, het begint in de oorlog, gaat dan terug naar 1933 en eindigt dan in 1988.

 

 

Stijl (§6)

Het taalgebruik is heel duidelijk en nooit moeilijk te begrijpen. Er wordt weinig aandacht besteed aan dialoog en veel aan de gedachten en gevoelens van de personen. Dit maakt het lezen van het boek naar mijn mening erg prettig. Hij gebruikt geen lange zinnen en ook geen moeilijk zinsconstructies. Wat beeldspraak betreft dit gebruikt Pointler wel regelmatig zo is de titel al beeldspraak.

 

Motief en thema (§7)

Het thema van het boek is dat je na een slechte jeugd je leven niet goed meer op kan bouwen. De hoofdpersoon heeft ook een slechte jeugd gehad, hij heeft nooit zijn vader gekend en zijn moeder was vaak depressief. Zij heeft veel slechte herinneringen aan de oorlog en heeft nagenoeg haar hele familie eraan verloren. Ze zegt telkens tegen de hoofdpersoon dat als hij volwassen is ze dan zelfmoord zal plegen (zij noemt het 'uitstappen'). Het leven van de hoofdpersoon wordt hierdoor erg beïnvloed, hij krijgt bijvoorbeeld nooit een goeie baan en voelt zich nergens op zijn plek. Alle verhalen gaan over gebeurtenissen die tot eenzaamheid en/of een mislukking leiden. Het is dan ook een somber boek/verhaal.

 

Titelverklaring, ondertitel en motto (§8)

De titel van het boek slaat terug op de keer dat David met zijn moeder naar een eethuisje ging, hij bestelt daar kippensoep. Als ze de soep krijgen vraagt zijn moeder zich af of het wel echte kippensoep is, omdat er geen kip in de soep is te vinden. Ze zegt dan tegen de serveerster 'De kip heeft zeker over de soep gevlogen' (Blz: 53). Je kunt de titel ook anders opvatten, de hoofdpersoon is nooit op zijn plaats. Hij heeft nooit lang een vaste baan en is nooit succesvol, omdat hij zich nergens thuis voelt. Hij vliegt telkens weer over de soep en beland nooit in de soep.

 

De schrijver (§9)

Omdat het boek 'De kip die over de soep vloog' een levensbeschrijving van Frans Pointl is houd ik het bij een klein stukje informatie. Frans Pointl is op 1 augustus 1933 in Amsterdam geboren. Zijn jeugd bracht hij door in Heemstede. Hij haalde zijn ULO diploma. Daarna had hij verschillende baantjes onder andere bij een verzekeringsmaatschappij, maar hij hield het nergens lang uit. Hij schreef zijn eerste boek 'Afscheid van de laatste lente' al in 1959. Hij werkte onder andere nog voor de tijdschriften 'Dindom' en 'Debutant'. In 1989 verscheen het 'De kip die over de soep vloog'; het boek werd in het Duits en het Engels vertaald.

(Bron www.scholieren.com)

  1. Ik vind de uitwerking van het verhaal prima. Ik vond het boek prettig lezen en ben amper over zinnen gestruikeld die ik dan opnieuw moest lezen.
  1. Wordt gemaakt in de les.
  2.  
  1. Wat me het meest opgevallen is, is de waarde van een gulden in die tijd. Je kon zoveel dingen kopen met slechts een paar gulden waar je nu al snel tientallen euro’s aan kwijt bent.
  2. Wat mij bijgebleven is van de verwerkingsopdracht (de recensie schrijven) is hoe je een tekst pakkend moet maken. Als je zelf leest heb je gauw oordelen van dit is saai dit leest niemand. Nu je zelf een recensie moet schrijven merk je pas hoe lastig het is om een tekst verrassend maar vooral ook pakkend te maken is. Ook weet ik nu hoe je precies een alinea indeling maakt.
  3. Ik vond het lezen van het boek gemakkelijk en ik kwam ook vrij snel door het boek heen terwijl het niet een spannend boek is. Dit vind ik dan ook zeer opmerkelijk.
  4. Ik heb voornamelijk van het boek ‘geleerd’ dat ik me behoorlijk mag prijzen met in welke tijd en situatie ik nu leef. Ik had het echt vele malen minder kunnen treffen in het leven.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kip die over de soep vloog door Frans Pointl"