Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

De Engelenmaker door Stefan Brijs

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover De Engelenmaker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 880 woorden
  • 3 juni 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
428
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Uil (2006 Winnaar) , Libris Literatuur Prijs (2006 Genomineerd)

Boekcover De Engelenmaker
Shadow

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende af…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en A…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen. De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.

De Engelenmaker door Stefan Brijs
Shadow

Engelenmaker van Stefan Brijs is in drie delen verdeeld. Deel 1 gaat over Victor Hoppe, een man die in het dorpje Wolfheim, dat vlak bij het drielandenpunt ligt, komt wonen. Hij gaat in het huis van zijn overleden ouders wonen en neemt daar de huisartsenpraktijk van zijn vader over. Victor heeft drie kleine zoontjes Michaël, Rafaël en Gabriël. Alle drie zijn zoontjes hebben net als Victor een hazenlip. Charlotte Maenhout, een vrouw uit het dorp, wordt huishoudster/oppas/kinderjuf voor de drie kleine kinderen. De drie kinderen hebben alleen een afwijking waardoor ze heel snel verouderen, 1 levensjaar voor hun is als 10 tot 15 jaar. Aan het eind van deel 1 valt Charlotte Maenhout van de trap en is op slag dood.

Deel 2 gaat over de geschiedenis van Victor Hoppe. Het is kleine soort hoofdstukjes opgedeeld en het wordt gewisseld tussen Victor al klein kind en Victor als jongvolwassene.  Victor wordt met een hazenlip geboren, net als zijn vader. Hierdoor wil de moeder hem niet en stoppen zijn vader en moeder hem in een gesticht dat aan een klooster is aangesloten. Victor wordt debiel verklaart omdat hij niet praat en eigenlijk alleen maar voor zich uit staart. Als er een nieuwe non komt, genaamd Marthe, weet die het beste in Victor naar boven te halen en zij leert Victor ook een beetje lezen. Niemand gelooft Marthe en ze loopt weg uit het klooster. Na een tijdje komt Marthe terug en is ze zwanger. Als het hoofd van het klooster dat ontdekt roept ze de vader van Victor om haar te onderzoeken. Marthe wordt onderzocht en voordat de vader van Victor weg gaat zegt Marthe nog dat Victor niet debiel is, maar dat het een kwestie is van vertouwen.

Victor wordt uit het gesticht gehaald, maar omdat zijn vader en hij niet zo’n goede band kunnen vormen, wordt hij naar een school in een klooster gestuurd. Nadat hij die heeft afgemaakt, en twee klassen heeft overgeslagen, gaat hij naar de middelbare school. Als hij die afgemaakt heeft gaat hij naar de middelbare school. Niemand weet eigenlijk iets van Victor, omdat hij heel gesloten is. Ook staat er meerdere keren in het boek dat als hij nu zou leven, dat hij dan het syndroom van asperger zou hebben, hierdoor ziet hij alleen maar goed en kwaad en niets daartussen. Omdat Victor zo slim was op de basisschool las hij veel uit de bijbel. In zijn mening is God slecht en Jezus goed en niets daartussen. Als hij dan ook cum laude is geslaagd op de universiteit en een kaartje krijgt met ‘Je hebt God het nakijken gegeven.’ gaat hij de strijd met God geeft en God neemt aan.

In het tweede deel krijgt Victor het voor elkaar om muizen te klonen. Daarna gaat hij proberen om zichzelf te klonen. Hij vind een moeder die wanhopig is en een kind wil en hij gebruikt haar om zijn wetenschappelijk methode op uit te testen. Uiteindelijk weet hij zichzelf dus te klonen. De moeder daarentegen dacht dat hij zou zorgen dat het een kind zou worden die helemaal op haar zou lijken en toen ze hoorden dat het drie jongentjes werden wilde ze de kinderen niet meer. Zo kwam Victor aan zijn drie zonen.

In deel drie komt Rex Cremer, een collega van Victor toen hij nog op de universiteit van Aken werkte waar hij de muizen heeft gekloond, naar Wolfheim om de gekloonde   kinderen te zien. Als hij ze ziet schrikt hij heel erg en heeft hij het gevoel dat hij dat heeft veroorzaakt met zijn kaartje. Als dan een paar dagen de vrouw belt, van wie de kinderen zijn, en zij vraagt waar Victor Hoppe woont wil hij het niet gelijk zeggen. Als hij het dan toch gezegd heeft gaat de vrouw op zoen naar Victor. Als ze hem gevonden heeft is Michaël al dood en de andere twee zijn aan hun lot overgelaten door Victor. De vrouw zorgt voor de kinderen tot zij ook doodgaan terwijl Victor weer met een kloonexperiment begint. Als ook Gabriël overleden is en de vrouw er achter komt over het experiment wordt ze zo boos dat ze Victor in zijn zij steekt met een scalpel.

Later is een er een tocht voor de bewoners van het dorp langs een weg met beelden van het kruisigingverhaal van Jezus. Als ze bij het laatste beeld aankomen, hangt Jezus daar niet maar Victor Hoppe. Hij voelde veel gelijkenis tussen hem en Jezus en de wond in zijn zij en doordat de beelden en niet hingen voor renovatie, vatte hij die dingen op als tekenen dat het zo moest zijn. Rex Cremer was in de ochtend nog bij Victor langs geweest en zag de deuren openstaan. Toen kwam hij in een kamer met 3 potten met 3 kinderen op sterk water. Op die potten stond V1, V2, en V3 met de V voor Victor. Het waren de drie kinderen. Ook lag het lichaam van de vrouw op de grond. Rex vond dat hij Victor veel eerder, op de universiteit al, tegen moeten houden en steekt het huis in brand om bewijs te vernietigen. Als hij veel te snel naar huis rijdt komt hij om in een botsing met een bus.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Engelenmaker door Stefan Brijs"