Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boris door Jaap ter Haar

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Boris
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 876 woorden
  • 11 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
7 keer beoordeeld

Boekcover Boris
Shadow
Boris door Jaap ter Haar
Shadow
A. Beschrijving van het boek
Boek: Boris
Auteur: Jaap ter Haar
Jaar eerste druk: 1966
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

samenvatting:
Boris, een Russische jongen van 10 jaar jong verteld zijn verhaal over het einde van Wereldoorlog Twee. Zijn vader is omgekomen toen hij met een vrachtwagen over dun ijs reed op weg naar het rondom bezette Leningrad. Het verhaal begint wanneer Boris een nachtmerrie heeft over de dood van zijn vader. En telkens hij hierover droomt komt er een donker waterdier tevoorschijn, een soort symbool voor zijn angst. In de vrachtwagens die naar Leningrad reden zat voedsel om de bevolking van Leningrad te voorzien van voedsel en andere primaire behoeften.
Wanneer Boris wakker wordt moet hij met z’n voedselkaart soep gaan halen voor moeder. Dit doet hij altijd met Nadja, een goede vriendin van hem, die ook eten wil halen voor haar broer en vader. Hij merkt dat er iets scheelt met haar maar ze wilt er niet over praten. Ze krijgen een portie soep mee, Nadja veel meer dan gewoonlijk omdat ze vals speelt met haar voedselkaart. Nadja geeft een deel van haar soep aan Boris, zij heeft toch genoeg. Maar op terugweg worden ze onder vuur genomen door Duitse brandbommen. Hierdoor zijn ze niet gewond maar Boris is wel z’n soep kwijt geraakt in het sneeuwtapijt van Leningrad. Gelukkig voor Boris heeft Nadja een idee en wordt er meteen duidelijk wat er al heel de dag scheelt met Nadja. Haar broer en vader zijn omgekomen van de honger. Toen haar broer op sterven lag heeft haar broer haar nog een geheim verteld. Hij zei tegen Nadja waar er veel aardappelen onder de grond zitten verstopt. Nu ze hun soep kwijt zijn zijn ze vastberaden om die aardappelen te vinden. Maar de aardappelen liggen begraven op een terrein niemandsland. Boris en Nadja moeten onopgemerkt voorbij Russische stellingen sluipen. Dit lukt maar als ze het einde in zicht hebben worden ze betrapt door Duitse soldaten. Ze vrezen voor hun leven maar in plaats daarvan helpen de Duitsers hun. De Duitse soldaten dragen hun terug naar de Russische stellingen waar ze worden tegengehouden door Russische soldaten. Boris en Nadja komen veilig terug in Leningrad en de Duitse soldaten mogen zich terug gaan verstoppen in het niemandsland. Gelukkig hebben Boris en Nadja eten gekregen van de Duitse soldaten om te kunnen overleven tot ze weer thuis waren. Door deze toch heeft hij de angst met het waterdier overwonnen.

De moeder van Boris was erg ongerust geweest omdat hij lang was weggebleven. Zijn moeder wilt niet dat Boris omkomt van de honger dus wilt ze hem naar veilige oorden sturen bij zijn tante, maar hij accepteert dat niet. Wanneer hij ’s morgens bij Nadja aanbelt om met haar naar de voedselbank te stappen doet er niemand open. Hij wordt erg ongerust en roept hulp in van de buren. Ze ontdekken dat Nadja samen met de rest van het gezin zijn omgekomen. Boris vindt haar dagboek en neemt het mee naar zijn thuis waar hij er met z’n moeder in leest en zo terug te denken aan die mooie tijden.
Boris krijgt bezoek van zijn oom, oom Wanja, die hem zou evacueren maar Boris weigert nog steeds. Paar dagen later krijgt hij een brief met uitnodiging voor een theaterstuk te gaan bekijken. Zijn moeder hoopt dat Boris daar te eten zal krijgen maar Boris denkt dat het een valstrik is om hem te kunnen evacueren. Toch gaat hij naar het theater. Hij krijgt er lekker te eten en verstopt een kotelet in zijn binnenzak voor zijn moeder. Eenmaal thuis warmt hij de kotelet op voor zijn moeder, ze is dolgelukkig.
Het verhaal sluit zich af met het bevrijden van Leningrad. Russische soldaten zijn door de linies gebroken van de Duitsers en kunnen zo het treinspoor terug gebruiken om alle families van Leningrad opnieuw van voedsel te voorzien.

Hoofdgedachte:
Een jongen die Boris heet leeft in Rusland tijdens de oorlog met de Duitsers, hij heeft geen vader en zijn moeder is ernstig ziek. Hij heeft een goede vriendin die Nadja heet.
Hoofdpersonage beschrijving:
Boris is zo’n 11/12 jaar oud, ziet er ziek en uitgehongerd uit, heeft altijd een muts op en een lange warme jas aan.
Hij is heel meelevend met zijn moeder en ook met Nadja, ze kunnen goed met hem praten.
Verklaring titel: Boris is het hoofdpersonage, zo heet ook de titel.

B. Beoordeling
Ik lees niet graag tenzij het interessante boeken zijn die ik kan lezen. Voor mij was dit een interessant boek. Er werd spanning opgebouwd tot op het einde. Dit boek wou ik zeker uitlezen en heb dat ook gedaan in een recordtempo. Ik ben verbaast over mezelf. Ik raad dit boek dan ook aan aan mensen die houden van avontuur in een verhaal.
Het boek wist me met momenten te verdroeven, ik kon me gemakkelijk inleven.

Ik vind het jammer dat we niet weten wat er met de moeder van Boris en oom Wanja is gebeurt.

Het hoofdthema wordt voldoende uitgewerkt. Ze hebben steeds honger en deze honger is ook de oorzaak van alle ellende. Maar de grote boosdoener is natuurlijk de oorlog.
Citaat uit het boek:
Het feit dat Boris niet weg wil van zijn moeder. Zijn moeder wilt hem wegsturen met oom Wanja naar veilige oorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boris door Jaap ter Haar"