Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3163 woorden
  • 16 december 2013
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
14 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Waarom heb ik dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen, omdat mevrouw Kemps het in de klas had voorgelezen en ik meteen wel het gevoel had dat dit een leuk boek zou zijn. Het boek past ook wel bij mij, omdat ik van spanning hou in boeken. Het had een leuk onderwerp, een tbs’er die was ontsnapt tijdens zijn proefverlof en een vrouw en haar kind gijzelde in haar eigen huis. Het boek sprak mij het meeste aan van alle andere boeken. Ik denk wel  dat als het boek niet was voorgelezen in de klas, ik het boek misschien niet had gekozen. Ik ben wel blij dat ik het wel heb gedaan.

Hoofdgedachte

De hoofdgedachte van dit boek is hoe het in het hoofd van een tbs’er omgaat en hoe anderen daarop reageren. 

Thema

Het thema van dit boek is spanning en de ontsnapping van de tbs’er. In het boek weet je niet wat er gaat gebeuren, omdat het toch wel een ontsnapte tbs’er is die tot moord in staat is. Ook had hij heel zijn gezin omgebracht en twee onschuldige slachtoffers vermoord. Je weet dus dat deze man, als hij dat wilde, best Lisa en Anouk had kunnen vermoorden. Daardoor bleef het heel spannend. Vooral op het einde was het heel spannend, omdat Menno en Senta allebei in het huis waren met Kreuger. Hij vermoordde Menno, maar Senta niet. Lisa en Anouk zaten in de kelder en je wist niet of ze er ooit nog uit zouden komen. Je gaat je heel erg inleven in het boek en ik denk dat het boek het daarom zo spannend maakt.

Verhaallijnen

Dit boek heeft twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn is van Lisa. Ze hangt haar was buiten op en dan komt Kreuger haar huis binnen. Zij en haar dochtertje worden gegijzeld in hun eigen huis. Eenmaal binnen is de man wat aardiger voor Lisa. Anouk, haar 5-jarige dochtertje, is erg ziek. Ze heeft astmatische bronchitis en Lisa mag van Kreuger haar medicijnen van boven halen. Als ze op de televisie zien dat de man die in hun huis is, een ontsnapte tbs’er is die mensen heeft vermoord, slaat de angst toe. Ze begrijpt dat ze zich rustig moet houden en met alles moet instemmen om Anouk en haar in leven te houden. Dan gaat ineens de bel.

De tweede verhaallijn is van Senta. Senta is de weg kwijtgeraakt en komt uiteindelijk bij een afgelegen huisje aan. Ze stopt en besluit om de weg te vragen. Ze belt aan, maar er doet niemand open. Senta loopt langs achter naar het huis. Dan ziet ze een vrouw die wordt bedreigd door een man. Ze rent terug en wil 112 bellen. Op de terugweg rijdt ze veel te hard en rijdt de sloot in. Senta wordt gered door een toevallige voorbijganger en belandt in een coma. Als ze uit haar coma is, kan ze zich niet veel meer herinneren. Pas later kan ze zich weer sommige dingen herinneren. Dat ze bijvoorbeeld drie kinderen heeft en journaliste is.

Beide verhaallijnen wisselen af. Het ene moment lees je over de gijzeling in het huis van Lisa en het andere moment lees je over Senta en haar leven. Je weet wel precies wat je aan het lezen bent, omdat het wordt aangegeven per hoofdstuk. Uiteindelijk lopen de verhaallijnen samen en bevrijdt Senta, Lisa en Anouk uit de kelder, waar ze zichzelf hadden opgesloten. Senta werd bijna vermoord door Kreuger, maar kon zich nog net bevrijden door een life hammer in haar zak. Ze opende de kelder en liet Lisa en Anouk eruit. Senta belde de politie en die kwam er meteen aan. Samen gingen ze op de bank zitten en hoorden in de verte de sirenes van de politie al aankomen. De verhaallijnen in dit boek waren niet erg ingewikkeld.

Begin en einde

Het boek begint met dat Lisa de was ophangt en Kreuger ineens opduikt. Hij zegt wat Lisa en haar dochtertje moeten doen. Hij gijzelt hen in hun eigen huis. Dan ziet Lisa op de tv over een ontsnapte tbs’er Mick Kreuger. Ze kijkt naar hem en ziet dat het dezelfde persoon is. Vanaf dat moment beseft ze dat ze zich rustig moet houden en moet doen wat hij zegt. Daarmee begint de verschrikkelijke week voor Lisa en Anouk.

Het boek eindigt met dat Senta het huis nog een keer wil opzoeken, nadat ze uit haar coma is gekomen. Wanneer ze bij het huis aankomt, loopt ze naar binnen en vraagt vriendelijk of de man, wie zegt dat hij Menno heet, of hij het zich nog kan herinneren of Senta hier die dag de weg heeft gevraagd. Hij doet net of hij zijn vrouw belt, maar die neemt niet op. Wanneer Senta naar de wc gaat, komt ze erachter dat de man de ontsnapte tbs’er is die ze op het nieuws heeft gezien. Ze gooit zeepjes in de wc zodat het lijkt of ze echt naar de wc is geweest. Dan probeert ze te ontsnappen via de voordeur, maar die zit op slot. Ze neemt vriendelijk afscheid en wil via de achterdeur ontsnappen, maar ook die zat op slot. Kreuger probeert Senta te vermoorden, maar Senta steekt hem met een life hammer die in haar zak zat. Hij laat haar los en ze krijgt de kans om haar vingers tussen de draad te zetten waarmee ze werd gewurgd. Ze steekt hem nog een keer in zijn gezicht en dan hij beweegt niet meer. Ze herinnert zich ineens nog vaag een vrouw. Ze roept en er komt antwoord terug. Ze bevrijdt Lisa en Anouk uit de kelder en belt de politie. Ze gaan zitten op de bank en horen op de achtergrond al de sirenes van de politie. Daarmee eindigt het boek.

Passages

De belangrijkste passages in dit boek zijn bijvoorbeeld, wanneer Lisa een verhaal tegen Mick verteld dat zij Menno ook heeft proberen te vermoorden en weet hoe hij zich heeft gevoeld. Dit alles liegt zij natuurlijk om vrienden met hem te worden en te zorgen dat Mick haar gaat vertrouwen. Dit kun je lezen op bladzijdes 100 en 101. Ik heb deze passage gekozen, omdat het een keerpunt was voor hem. Hij begon haar meer te vertrouwen, omdat hij dacht dat ze hetzelfde waren. Het gaat over Lisa en Mick. Zij vertelt hem dat ze heeft geprobeerd om haar ex te vermoorden door over hem heen te rijden. Ze liegt om zijn vertrouwen te winnen en het lukt. Mick gelooft haar en gaat wat meer om met Lisa en Anouk als mensen. Als Mick vraagt of ze het nog een keer zou proberen zegt ze ja. Hiermee heeft ze zijn interesse te pakken. Dit is een verhaal in het verhaal, iets wat niet met het oorspronkelijke verhaal te maken heeft, maar toch verteld wordt.

Een ander belangrijk passage is dat Lisa en Mick met elkaar in gesprek zijn over hun kinderen. Tijdens dit gesprek heeft Lisa nog niet door dat Mick zijn kinderen zelf heeft vermoord. Zij denkt alleen maar dat zijn kinderen zijn afgepakt door zijn vrouw. Ze probeert hem te begrijpen en heeft medelijden met hem. Lisa gaat in op zijn verhaal en verzint er een heel deel bij over Menno. Dat hij precies hetzelfde heeft gedaan. Dit kun je lezen op bladzijdes 66, 67, 68 en 69. Ze bespreekt haar leven en hoe het is gegaan. Ik heb deze passage gekozen, omdat het verhaal niet in gaat op de verhaallijn van het boek, maar een verhaal vertelt over Lisa en Mick zelf.

Opbouw

In dit boek zijn er dus twee verhaallijnen. Het boek wordt niet-chronologisch geschreven, omdat er flashbacks inzitten. Er zitten flashbacks in wanneer Lisa terugdenkt aan haar relatie met Menno. Je komt meteen in het verhaal als je de eerste paar zinnen leest van het boek. Je weet nog niet precies wat er gebeurd is en hoe het precies gaat, maar daar kom je al vrij snel achter. Eigenlijk vanaf het moment dat Lisa tv gaat kijken, weet je meteen wat er aan de hand is. Je komt geleidelijk ook veel meer te weten over de situatie en de hoofdpersonen. Mij valt dus op dat je meteen in het verhaal zit als je het boek begint te lezen.

Perspectief

Het perspectief in dit boek ligt bij de hij/zij perspectief. Je komt wel de gedachtes en de gevoelens van Lisa en Senta te weten, maar ze vertellen het verhaal niet zelf. Het verhaal wordt voor je verteld. Dat leest ook een stuk makkelijker.

Hoofdpersonen

Lisa: Lisa is een alleenstaande moeder van een dochtertje van vijf, Anouk. Ze was getrouwd met Menno, maar ze zijn uit elkaar gegaan. Haar uiterlijk wordt in het boek niet beschreven. Lisa heeft dus een kindje van vijf jaar en is al gescheiden. Waarschijnlijk zal Lisa dus ergens tussen de 30 en 40 jaar zijn. Ze woont in een groot huis bij de dijk. Het huis is erg afgelegen. Ze woont samen met haar dochtertje. Haar karakter is erg behulp- en zorgzaam tegenover Anouk, ook is ze erg angstig dat Anouk iets overkomt.

Anouk: Anouk is de dochter van Lisa en is vijf jaar oud. Ze woont samen met haar moeder in een groot huis. Anouk heeft ernstige bronchitis. Anouk is nog een klein meisje en heeft in het begin nog niet zo goed door wat er allemaal aan de hand is. Pas later merkt ze dan de man toch ongewenst is. Anouk is erg ziek en angstig.

Mick: Mick is een ontsnapte tbs’er met een psychisch probleem. Hij heeft in totaal al zes mensen vermoord. Aan het einde van het verhaal zijn dat er zeven. Mick ziet er erg onverzorgd uit. Hij heeft gemillimeterd haar en stoppels van ongeveer twee dagen. Later in het verhaal gaat hij de kleren van Lisa’s ex-man dragen. Mick is erg agressief en ongeduldig. Hij trekt nu in bij Lisa en Anouk in huis. Hij is veroordeeld in 2005 voor twee jaar, dus nu zal het 2007 zijn. Zijn leeftijd is niet duidelijk, maar zal waarschijnlijk tussen de 30 en 40 jaar zijn.

Senta: Senta is ook een moeder van drie kinderen en heeft een relatie met Freek. Naast Freek heeft ze er nog een relatie op nagehouden met Alexander, een schrijver. Aan het einde van het verhaal maakt ze het uit met Alexander, omdat hij alleen maar geïnteresseerd was in haar verhaal en hoe het nu met haar gaat. Senta lijkt een sterke vrouw en kan wel voor zichzelf opkomen. Senta woont samen met haar drie kinderen en haar man. Over haar uiterlijk wordt niets gezegd. Ook haar leeftijd wordt niet genoemd, maar waarschijnlijk is ook Senta tussen de 30 en 40 jaar.

Belangrijkste bijfiguren

De belangrijkste bijfiguren zijn denk ik toch wel Menno, Alexander en Rob Wenteling.

Menno: Menno is een belangrijk bijfiguur, omdat hij de ex-man van Lisa was en de vader van Anouk. Lisa sprak veel over hem met Mick Kreuger. Dat had ze aan de ene kant beter niet kunnen doen, omdat toen Menno bij hun thuis kwam om Anouk op te halen, werd hij vermoord door Mick.

Alexander: Alexander is een belangrijk bijfiguur, omdat hij een affaire had met Senta. Als Senta er alleen achter komt dat hij alleen maar geïnteresseerd was in haar verhaal en niet in haar gevoelens, maakt ze het uit met hem.

Rob Wenteling: Rob Wenteling is een belangrijk bijfiguur, omdat hij de redder was van Senta. Hij liep toevallig voorbij toen Senta met een volle vaart in de sloot reed. Hij is de sloot ingedoken, heeft Senta naar boven gehaald en gereanimeerd toen ze op de kant lag. Hij heeft de ambulance gebeld en die kwam meteen.

Eigen mening

Ik vond het een erg leuk boek, omdat het erg spannend was en ik hou erg van spanning. De inhoud was erg goed geschreven. De taalgebruik was niet te moeilijk, dus je kon het erg goed volgen. Het was misschien iets te makkelijk geschreven. Het was in een niet- chronologische volgorde geschreven en dat maakte het al iets moeilijker. Ze had het misschien wel iets moeilijker kunnen maken door er meer flashbacks in te stoppen of moeilijker taalgebruik kunnen gebruiken.

Samenvatting

Het boek wordt verteld in twee verhaallijnen, de ene gaat over Lisa & haar dochter Anouk, die gevangen zitten in hun eigen huis, omdat een ontsnapte TBS’er in hun huis zit.
De tweede verhaallijn gaat over Senta een journaliste, die verdwaald is. Ze gaat ergens aanbellen, maar er wordt niet opengedaan, maar dan ziet ze door het raam, dat een vrouw binnen wordt bedreigd met een mes. Terwijl ze vlucht om hulp te zoeken gebeurt er iets vreselijks...

In de eerste verhaallijn hangt Lisa in haar achtertuin de was op, als ze plots tegenover een vreemde en angstaanjagende man staat. Hij ziet er verwilderd uit, wil eten en drinken en slaat haar ook meteen al, waardoor ze een bloedende wond heeft. In haar huis zit ook de 5-jarige Anouk (de dochter van Lisa) die ziek thuis is van school. Ze heeft astmatische bronchitis. Anouk is vrij bang van de vreemde kerel. De man is overigens wel wat aardiger tegen Anouk dam tegenover Lisa.
Dan wordt duidelijk via een politiebericht dat het een ontsnapte tbs’er is die op de vlucht is & al iemand gedood heeft. Lisa begrijpt dat ze zich rustig moet houden, dat kan de man misschien gunstig stemmen. Maar het ziet er niet naar uit dat de man van plan is spoedig op te stappen. Hij voelt zich in het afgelegen huis vrij veilig, maar dan gaat opeens de bel.

Dan gaat het over in de tweede verhaallijn, de journaliste Senta is verdwaald. Het is vrij mistig en ze besluit bij een huis aan te bellen. Het is het huis van Lisa. Er wordt niet open gedaan en wanneer Senta om het huis heen loopt, ziet ze dat een man een vrouw bedreigt. Ze maakt dat ze wegkomt en wil 112 gaan bellen. Maar ze rijdt veel te hard en raakt met haar auto in het kanaal en ze heeft niks om het raam mee kapot te slaan. Het lijkt erop alsof ze zo aan haar einde komt, maar uiteindelijk is er iemand die haar helpt. Het blijkt later iemand te zijn die zijn hond heeft uitgelaten. Senta wordt naar een ziekenhuis gebracht, ze is in een coma, maar neemt toch wel enkele dingen waar. Ze heeft alleen helemaal geen besef van wat er is gebeurd. Daarna herinnert ze zich wel weer bepaalde dingen uit haar leven. Ze heeft drie kinderen en een man Freek. Ze was op weg naar een interview met een schrijver.

De beide verhaallijnen wisselen elkaar af: Lisa vertelt aan Mick (de TBS’er) dat ze gescheiden is, omdat haar man zo erg jaloers was. Mick reageert nogal ruw, want “alle vrouwen zijn hoeren.”vindt hij en daarom heeft hij zijn eigen vrouw vermoord. Lisa vertelt hem nog meer over haar leven: ze heeft een vriend Menno gehad maar ze had ontdekt dat hij een dubbelleven leidde: hij was getrouwd en had twee kinderen bij een vrouw. Hij had haar al die tijd aan het lijntje gehouden.

Ook Senta heeft te maken met overspel. Ze is verliefd geraakt op een schrijver die Alexander heet en die ze eens geïnterviewd had. Hij was heel attent geweest, terwijl haar huwelijk met Freek de spannende kantjes had verloren.

Mick laat Lisa en haar dochter in de kelder slapen, waarin ze worden opgesloten. Anouk is toch wat bang in het duister. Lisa heeft een radio in de kelder en hoort op het nieuws dat Mick vier mensen heeft vermoord: een vrouw en twee kinderen & de vriend van de vrouw.

De volgende dag is de krant gebracht en Mick leest een bericht over een vrouw die met haar auto in het kanaal is gereden.

Mick wordt na een paar dagen handtastelijk bij Lisa. Ze wil het eigenlijk niet. Zeker niet waar Anouk bij is. Daarom gaan ze naar boven naar de slaapkamer en daar wordt ze tegen haar zin door Mick verkracht. Ze laat het allemaal over haar heen komen, omdat ze denkt dat het hem mild zal stemmen, maar ze walgt uiteraard van hem.
Lisa denkt op woensdagavond te kunnen ontsnappen. Ze ligt in bed met Mick maar wanneer ze lijkt te ontsnappen, moet ze spugen en wordt hij ook wakker. Haar plan is dus mislukt en de volgende dag sluit ze zich met Anouk op in de kelder. Ze draait van binnen de deur op slot en Mick kan niet bij hen komen, maar Anouk is erg bang en er is geen eten en drinken in de kelder. Ze denkt na over haar relatie met Menno. Hij had een dubbelleven geleid en twee kinderen bij zijn vrouw. Hij was nooit van plan geweest om bij haar weg te gaan en daarna was Lisa zwanger geraakt van Anouk. Anouk zegt dat ze met Menno naar de dierentuin zou gaan en dat hij misschien wel binnenkort zou komen.

Al eerder had Lisa gehoord dat Menno een bericht had ingesproken op het antwoordapparaat. Hij zegt daarin van plan te zijn om van zijn vrouw af te gaan en wil toch een tweede kans bij Lisa krijgen. Ze besluit de kelderdeur te openen en is er getuige van dat Mick, Menno genadeloos afmaakt. Daarna vlucht ze weer de kelder in en Mick timmert de kelder dicht met hout.

Senta heeft van Freek het adres gekregen van haar redder. 
In een winkel van Halford’s koopt ze eerst een life hamer, want ze wil niet nog een keer meemaken dat ze in een afgesloten auto zit. Ze zoekt haar redder op een vrijdag op. Hij neemt haar mee naar de plek waar ze te water is geraakt. Hij vertelt ook wat hij gezien heeft en hoe hij haar gered heeft. Daarna belt ze haar 2e vriend op (Alexander), maar die is eigenlijk alleen geïnteresseerd in haar lotgevallen en minder in haarzelf. Ter plekke besluit Senta een einde aan hun overspelige relatie te maken.
Senta is daarna in de omgeving gaan rijden of ze het huis van de vrouw van die bewuste maandag kan herkennen. Dat lukt en ze gaat op het huis af. Ze belt aan en een man doet open en vertelt dat hij Menno heet. Maar op het toilet dat ze daarna bezoekt, ziet ze een foto van Lisa en Menno en ze beseft dan ineens dat ze tegenover de ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar life hammer in zijn oog en Mick raakt behoorlijk van slag en gewond. Dan hoort Senta stemmen uit de kelder en ze bevrijdt Lisa en Anouk. Lisa heeft een breekijzer en wanneer Mick nog niet dood blijkt te zijn en hen weer aanvalt, slaat ze hem net zo lang op zijn hoofd totdat hij wel dood is. In de verte horen ze de sirenes van de politieauto’s aankomen.

REACTIES

J.

J.

goed

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"