Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 4007 woorden
  • 8 oktober 2011
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
39 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Auteur, titel, druk
De auteur van het boek “Blauw water” is Simone van der Vlugt. Ik heb de 1e druk van dit boek.

2. Het onderwerp in één zin
Lisa en haar dochter Anouk worden ontvoerd in eigen huis door een ontsnapte tbs’er.

3. De belangrijkste gebeurtenis in het boek
De belangrijkste gebeurtenis in het boek “Blauw water” is het moment dat de alleenstaande vrouw Lisa samen met haar dochtertje in hun afgelegen woning wordt gegijzeld door een ontsnapte en psychisch gestoorde misdadiger. Dit gebeurt al op de eerste bladzijde van het boek. Vanaf hier begint het hele verhaal, dus lijkt me dit ook de belangrijkste gebeurtenis.
Een ander belangrijk moment is wanneer Senta, een journaliste, met haar auto verdwaalt in de mist, hulp wil vragen bij het betreffende huis. Als ze ziet dat de vrouw bedreigd wordt met een mes, rijdt ze weg om hulp te zoeken. Maar ze krijgt dan een ongeluk waardoor ze in coma raakt. Het moment dat Senta een ongeluk krijgt waarbij ze in het water terecht komt en later in coma raakt is een erg belangrijk moment. Vanaf hier verandert namelijk het leven van Senta en haar gezin, maar ook voor Lisa, die denkt dat er hulp wordt gehaald…


4. De hoofdpersonen
De hoofdpersonen in het boek zijn Lisa, Anouk, Mick Kreuger en Senta. Hieronder beschrijf ik ieder personage.

Lisa:
Ze is een sterke alleenstaande vrouw met een kind van vijf, Anouk. Anouk had ze gekregen van haar ex-man Menno, op wie ze nog steeds gek is. Menno was vreemdgegaan en had al twee kinderen bij een andere vrouw waarmee hij nu getrouwds is. Ze vertrouwde erop dat Menno uiteindelijk wel bij haar zou komen. Lisa zorgt nu dus alleen voor Anouk. Omdat Anouk ziek is, is ze een week thuis. Ze woont op het platteland en werkte bij een laboratorium.
Het verhaal wordt onder andere vanaf Lisa’s perspectief geschreven. Haar gevoelens en gedachten worden beschreven. Haar karakter komt dan ook sterk naar voren. Ondanks dat het er niet positief uitziet voor haar en haar dochter, probeert ze zo positief mogelijk ingesteld te zijn. Het is een vrouw die wil overleven en erg sterk is. Ze is een goede moeder en verzorgt haar dochter erg goed. Ze probeert haar pijn niet te laten zien aan haar dochter en haar dochter gerust te stellen, terwijl ze het zelf ook doodeng vindt. Het is zelfs zo’n sterke vrouw dat ze het vertrouwen van de man die hen ontvoerd, probeert te winnen. Lisa probeert een menselijke kant bij de gijzelnemer op te wekken door hem te vertellen over haar jeugd en haar scheiding. Dat zij met deze vorm van intimiteit een onverwachte aantrekkingskracht veroorzaakt bij de man, komt haar duur te staan. Maar zelfs wanneer de man meer wil dan alleen vriendjes zijn, geeft Lisa zich. Het is dus een optimistische, sterke vrouw, maar misschien wel te goedgelovig. Maar Van der Vlugt geeft hierdoor wel op een gevoelige wijze het dilemma weer van een vrouw die moet kiezen tussen haar eigen veiligheid of die van haar kind.

Anouk:
Anouk is de dochter van Lisa. Ze is zes jaar en heeft erge bronchitis waar ze medicijnen voor neemt. Ze blijft een week thuis, omdat ze, behalve haar bronchitis, ook nog ziek is van een griepje.
Het verhaal wordt niet beschreven vanuit het perspectief van Anouk. Toch worden haar gevoelens en karakteristieken duidelijk weergegeven in het boek. Zo is merkbaar dat ze erg bang is voor Kreuger, maar dat ze ‘afkijkt’ naar haar moeder hoe ze zich bij hem moet gedragen. Ook is bijzonder dat ze weet wanneer ze stil moet zijn zonder dat haar moeder hier op wijst. Het is een intelligent, sterk, vrolijk meisje die afhankelijk is van haar moeder.

Mick Kreuger:

Een man met psychische problemen. Hij is een ontsnapte tbs’er die zijn eigen vrouw en kinderen en de nieuwe vriend van zijn vrouw vermoord. Hij is ontsnapt toen hij op verlof was. Voordat hij bij Lisa en Anouk kwam, heeft hij in zijn ontsnappingsperiode een persoon vermoord.
Tijdens de ontvoering bedreigt, mishandelt en verkracht hij Lisa. Via Lisa bedreigt hij ook Anouk, wanneer zij niet doet wat hij wil.
Als Menno na een tijdje langskomt, omdat hij zo weinig van Lisa hoort, vermoordt Kreuger hem voor de ogen van Lisa. Uiteindelijk wordt hij zelf vermoord door Lisa met al haar woede die ze in zich had.

Senta:
Ze is moeder van drie kinderen en is echtgenote van Freek. Ze heeft een geheime affaire met Alexander. Dit begon onschuldig maar is uitgegroeid tot een echte relatie. Senta doet zich sterker voor dan ze eigenlijk is. Ze twijfelt veel maar stelt zich sterk en zakelijk in. Na het ongeluk raakt ze in coma. Tijdens de coma hoort ze wel wat er om haar heen gebeurt. Zo ook wanneer Freek naast haar staat en allerlei lieve dingen tegen haar zegt. Eerst herkent ze hem niet en ook niet wanneer haar kinderen praten. Ze weet maar niet wie die mensen zijn, maar denkt dat dat haar gezin is. Als ze uit coma komt, vindt ze het zo erg dat ze haar kinderen en man niet heeft herkent in haar coma en beseft ze dat ze heel veel van haar man en kinderen houdt.
Uit het laatste fragment in het boek kun je ophalen dat Senta een fysisch en psychisch sterke vrouw is. Dat ze net uit haar coma is gekomen, weerhoudt haar niet van om achter de oorzaak van het ongeluk te komen. Hoe meer ze weet, hoe moeilijker de situatie voor haar wordt. Maar toch zet ze door en weet ze Kreuger neer te slaan en Lisa en Anouk te bevrijden.
Later merkt Senta dat Alexander een boek schrijft over iemand in een coma. Dit blijkt te slaan op haar. Hiermee beëindigt ze de affaire en beseft ze dat ze gelukkig is met Freek.

5. Wat vind jij van het gedrag en of de beslissingen van de hoofdpersoon?
Lisa:
Ze stelt zich goed op tegenover haar dochter, wanneer Kreuger hen ontvoerd. Ze probeert Anouk gerust te stellen en ondanks de situatie zo goed mogelijk voor haar dochter te zorgen, omdat ze ziek is. Lisa probeert in het begin samen met haar dochter te ontsnappen, maar wordt tegengehouden door Kreuger, met veel geweld tot gevolg. Dit had ze beter niet kunnen doen, maar in haar situatie is het niet raar dat ze probeert te ontsnappen. Ze heeft door dat dit niet de manier is. Bovendien is vluchten geen optie omdat ze het leven van haar zesjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Haar volgende tactiek is om het vertrouwen van de man te winnen. Tijdens gesprekken die ze met hem voert vertelt zij hem steeds meer over haar eigen verleden. Ze komt ook meer van Kreuger te weten, zoals dat hij zijn eigen vrouw en dochter heeft vermoord. Dit huivert Lisa, maar ze probeert hier begrip te tonen naar Kreuger. In het begin vindt Kreuger het allemaal verdacht, maar later gelooft hij in de positie van Lisa. Kreuger krijgt dan zelfs waanideeën dat Lisa aan zijn kant staan en verliefd op hem is. Kreuger wil met haar naar bed en zelfs hier geeft Lisa toe. Dit laatste vind ik wat bizar. Alleen om ervoor te zorgen dat hij geen al te gekke dingen uithaalt met Anouk, geeft Lisa zich seksueel toe aan Kreuger. Maar aan de andere kant zou ze worden mishandeld als ze zich niet toegaf aan Kreuger’s wil. Bovendien zou dan het hele idee dat zij aan zijn kant staat misschien wel verloren zijn. Of deze beslissing de juiste is weet ik dan ook niet.

Anouk:

Het gedrag van een zesjarige wordt goed in het boek geschreven. Ze is speels en heeft veel aandacht nodig van haar moeder. Ook haar taalgebruik past goed bij haar leeftijd. Ik vind het dapper van Anouk dat ze ondanks alles wat ze heeft gezien altijd heeft geluisterd naar haar moeder. Bijvoorbeeld dat ze braaf moest zijn tegenover Kreuger. Anouk heeft natuurlijk geen belangrijke beslissingen genomen die het verhaal een bepaalde slinger gaven.

Kreuger:
Dat Mick Kreuger psychisch niet in orde is, is wel duidelijk. Dat hij zijn eigen vrouw en kinderen heeft vermoord en de nieuwe man van zijn vrouw lijkt me al voldoende bewijs. Wanneer Lisa zich open opstelt tegenover Kreuger en Kreuger meer vertelt over zijn leven, is wel duidelijk wat zijn ideeën zijn over het leven en over zijn vroegere gezin. Hij vond het noodzakelijk om zijn kinderen te vermoorden.
Ook het eisende gedrag van Kreuger komt goed naar voren. Als je niet doet wat hij zegt, dan gebruikt hij geweld. Het feit dat alle deuren en ramen gesloten zijn, geeft ook aan dat Kreuger alle macht in eigen handen wil houden. Het gedrag als psychisch gestoorde wordt hier realistisch geschreven.
Als je je in zou moeten leven in het ideebeeld van Kreuger, is feit dat hij gewelddadige beslissingen neemt een noodzaak. Hij ziet geen andere opties dan vermoorden als iemand niet doet wat hij eist. De beslissingen zijn dan ook niet goed te praten, maar zorgen wel voor spannende momenten in het boek.

Senta:
Senta heeft te maken met overspel. Ze is verliefd geraakt op een schrijver die Alexander Rinskens heet en die ze eens geïnterviewd had. Hij was heel attent geweest, terwijl haar huwelijk met Freek de spannende kantjes had verloren. Ze is nog steeds in coma, maar merkt wel dingen op, zoals de zorgzaamheid van man en kinderen en ze neemt zich voor om anders te gaan leven wanneer ze weer bijkomt. Haar gedrag voor en na de coma verandert dus. Voor de coma heeft ze een affaire met Alexander en heeft ze het gevoel dat ze wat mist bij Freek. Ze brengt niet veel tijd door met haar gezin. Na haar coma beseft ze dat ze heel veel van haar gezin houdt en kiest ze voor Freek en niet voor Alexander. Ik vind deze beslissing verstandig, omdat ze getrouwd is met een man met wie ze kinderen heeft en waar ze gelukkig mee is. Waarom zou je dan met een andere man, die misschien ook leuke eigenschappen heeft doorgaan? Bovendien denk ik dat Alexander niet de man voor haar leven zou zijn. Hij is dan wel attent en aantrekkelijk, maar begint wel met boek met Senta als hoofdrol, zonder dat Senta dat zelf weet.
Haar wilskracht om te weten wat er gebeurt voor het ongeluk vind ik ook erg mooi. Ze heeft besloten om erachter te komen en is daar ook vastbesloten en sterk in.

6. Welke personage vind je sympathiek en welke niet? Waarom?
Ik vind deze vraag moeilijk te beantwoorden, omdat de twee verhaallijnen (die van Lisa en die van Senta) erg verschillen. Lisa is sympathiek in een heel andere manier dan Senta in haar situatie. Lisa probeert hartelijk over te komen bij Kreuger, maar hoe sympathiek kan je zijn tegen een psychopaat? Senta is erg netjes en sympathiek tegen de persoon die haar uit het water heeft gehaald. Nadat ze uit coma is gekomen, bezoekt ze de man en is hem heel erg dankbaar. Toch wil ze wel weten wat hij kan vertellen en wat hij gezien heeft toen zij het ongeluk kreeg. De ‘redder’ is hier ook sympathiek en vertelt haar wat hij heeft gezien.
Ook Freek is een sympathieke man. Dit komt helemaal naar voren als Senta in coma ligt. Hij spreekt dan heel lief en bezorgd.

Ik denk dat iedereen wel sympathieke kanten heeft, behalve Mick Kreuger. Hij is totaal niet vriendelijk en innemend. Hij is bot en eist wat er moet gebeuren en geeft niet toe aan andere ideeën. Ook wanneer Senta terugkomt naar het huis om herinneringen naar boven te halen, valt haar op dat het Kreuger (die zich voordoet als Menno) moeite doet om vriendelijk over te komen. Hij spreekt Senta eerst aan met u, maar later gaat hij tutoyeren. En Senta vriendelijk aanwijzen naar een bank klinkt eerder als een eis.

7. Perspectief
Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste lijn wordt door de personale vertelster, Lisa, aan de lezer verteld. We zien de gehele situatie vanuit haar gezichtspunt: van haar gevoelens en gedachten worden we deelgenoot. De tweede lijn wordt verteld door de journaliste Senta; ook dat is een personale vertelster. Beide vertelsters vertellen in de o.t.t wat natuurlijk wel meer spanning met zich meebrengt.
Bovendien grijpen beide verhaallijnen zoals het hoort op den duur in elkaar.

Ik denk dat dit heel goed bij het verhaal past. Door de afwisseling van de twee verhaallijnen, kan de auteur zogenoemde ‘cliffhangers’ gebruiken bij de ene verhaallijn, zodat je eerst een hoofdstuk van het andere moet lezen om vervolgens terug te komen op dat spannende moment. Overigens is het ‘moeten lezen’ van de ene verhaallijn ook weer spannend. Het zorgt ervoor dat je dit boek in één zucht uitleest. Het is behalve een techniek van de schrijfster, ook een heel logische wijze van het perspectief. Het is interessant voor de lezer om twee verschillende verhalen samen te zien komen, waarbij je van beide verhaallijnen een goed idee krijgt van de personage. Dit is het beste te realiseren door het perspectief van twee personen te lezen. Het gebruikte perspectief noem je het hij/zij-perspectief.

8. Opbouw van het boek
Er zijn twee verhaallijnen, die chronologisch worden verteld. De eerste lijn is die van Lisa, de moeder van een 6-jarig meisje Anouk, die op een maandag in september 2007 ineens wordt geconfronteerd met een ontsnapte tbs’er. Zij worden enkele dagen gegijzeld.
De tweede lijn is die van de journaliste Senta, die verdwaald is en aanbelt bij het huis van Lisa. Ze ziet de situatie en rijdt halsoverkop weg. Helaas in het kanaal. Ze wordt gered maar is haar geheugen voor een deel kwijt.

Op vrijdag in dezelfde week vallen beide verhaallijnen samen waarna de ontknoping volgt.

Het verhaal eindigt met een gesloten einde.

9. Vind je de bouw ingewikkeld?
Nee, ik vind de bouw helemaal niet ingewikkeld. Ik vind het juist prettig lezen. Het moedigt me aan om door te lezen, omdat ik wil weten wat er daarna gebeurt, zowel voor de ene als met de andere verhaallijn. Er is ook geen verwarring met chronologie.

10. Chronologisch
Het verhaal is chronologisch verteld. Er komen terugverwijzingen (flashbacks) in het boek voor, zo denkt Lisa een aantal keren terug aan Menno (blz. 81). Deze flashbacks brengen geen verwarring met zich mee in het verhaal, want deze gedachten duren niet lang en maken het verhaal juist interessant. Zo kom je meer te weten over de situatie waarin Lisa bijvoorbeeld leeft en hoe ze vroeger heeft geleefd.


11. Tijdsduur
De beide vertellers zeggen niet veel over data en jaartallen. Maar in de door de media verspreide politieberichten staat dat de tbs’er Mick Kreuger in 2005 veroordeeld werd vanwege de moord op zijn vrouw en kinderen. In een later politiebericht staat dat dit twee jaar geleden is. Het moet dan 2007 zijn. Lisa vertelt dat de eerste dag dat ze de was ophangt op een maandag is en dat er een lekker septemberzonnetje staat. Er wordt bovendien gezegd dat dit wel eens het slechtste najaar van altijd kan worden en dat het net zomer geweest is. Dit bewijst ook nog is dat het september is. De tijdsduur (de vertelde tijd) is van maandag tot en met vrijdag in dezelfde week (dus 5 dagen) in september 2007. Dan volgt de ontknoping.

12. De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt
De plaats waar het verhaal zich afspeelt is in de provincie Gelderland. Er wordt gesproken over een dorpje Appeltern. Dit heb ik opgezocht en bleek een dorp te zijn in Gelderland. Het dorp ligt in het Land van Maas en waal behorend tot de gemeente West Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het blijkt dat er wateren zijn. Dit klopt wel, want Senta is in de buurt van het huis van Lisa te water geraakt. Later wordt Senta in het Radboudziekenhuis te Nijmegen gebracht en ligt ze daar in coma.
Senta woont zelf in Amsterdam, maar is journaliste en was voor een opdracht naar Gelderland gegaan, naar het dorp Appeltern.
De verhaallijn van Lisa speelt zich af in haar huis.

13. De sfeer van de gebeurtenissen
De sfeer van de verhaallijn met de ontvoering is continu onder veel spanning en het is iedere keer onverwacht hoe Kreuger op situaties zal reageren, wanneer hij plotseling agressief is of juist heel stil. Sommige momenten zijn tragischer dan andere.
De sfeer van de verhaallijn van Senta en haar ongeluk is erg heftig. In haar coma is het heel chaotisch. Er komen veel gedachten langs en je kijkt vanuit Senta in de coma. Zo maakt zij de coma mee alsof ze onder het water is waar ze veel kracht moet zetten om niet omlaag te gaan in het water. Want wanneer ze dieper naar beneden gaat is alles nog donkerder en komt ze nog moeilijker boven. Maar als ze het wateroppervlak haalt en boven het water komt, komt ze langzaam maar zeker uit haar coma. Dit heeft een opgeluchte sfeer, maar ook een heel heftige. Ook het moment dat ze weer terugkeert naar het desbetreffende huis waar Lisa en Anouk zijn ontvoerd is heel spannend. Het slot is heel intens en wilde ik het snelst lezen om te weten wat er ging gebeuren.
Dat Senta kiest voor Freek is een heel mooi en liefdevol moment.

Maar in het geheel is het boek heel spannend en realistisch.

14. De relatie tussen verhaal en ruimte
De ruimte waar het zich afspeelt is belangrijk voor het verhaal. Als er in de omgeving van het huis geen water was geweest, dan was Senta niet in een sloot gereden met haar auto en lag zij niet in coma, en zou ze zich niet hebben gerealiseerd hoe belangrijk haar gezin is in plaats van Alexander. Bovendien was ze dan niet haar geheugen kwijt geraakt en had het met Lisa en Anouk heel anders kunnen aflopen. Het hangt dus allemaal met elkaar samen.

15. Open of gesloten einde
Het verhaal heeft een gesloten einde.
In de laatste scène van het verhaal komen de verhaallijnen samen:

Wanneer Senta uit haar coma is gekomen en langzaam herinneringen terugkomen, rijdt ze opnieuw de weg naar een heuvel. Dan herinnert ze zich het huis waar ze voor het ongeluk heeft aangebeld. Ze stopt de auto en belt aan. Mick opent de deur, maar Senta herkent hem niet van nieuwsberichten. Mick merkt dit en doet zich voor als Menno. Senta hoopt dat ‘Menno’ haar kan helpen herinneringen op te halen. Als ze gebruik maakt van het toilet en foto’s ziet op de opgehangen kalender, herkent ze de man die ze net heeft gesproken niet. Ineens krijgt ze door waar ze de man van herkent: de man is de ontsnapte tbs’er op het nieuws! Wanneer Senta de wc-deur opent, probeert ze net te doen alsof ze nog steeds van niets weet en probeert zo subtiel mogelijk weer weg te gaan. Maar de voordeur is nu op slot. Mick krijgt door dat Senta het niet vertrouwt en probeert haar te vermoorden. Senta krijgt het voor elkaar om met een voorwerp dat ze ziet Mick te verrassen. Ondertussen hoorde Lisa, die is opgesloten in de kelder, het gegil van een vrouw. Vervolgens gilt zij ook en probeert de deur die is dichtgetimmerd met al haar kracht te openen. Senta hoorde het gegil van de kelderdeur en probeerde de deur te openen. Dat lukt en als ze opendoet ziet ze de vrouw en het dochtertje van de kalender. Mick komt weer bij, maar Lisa pakt een breekijzer en komt met al de woede die ze heeft op Mick af en slaat hem dood.

Het verhaal heeft dus een ‘goed eind’, waarin Lisa en Anouk er levend vanaf zijn gekomen en Mick Kreuger dood is.
Hierbij kun je zeggen dat het een gesloten eind is, omdat je er geen eigen gedachten van een eind van de ontvoering kan bedenken. Het eind is al besloten. Natuurlijk weet je niet wat er verder in het leven gebeurd en hoe Lisa haar leven weer gaat opbouwen, maar het is duidelijk dat dit een gesloten einde is. Ik vind een gesloten eind wel prettig te lezen, want bij een gesloten eind weet je waar je aan toe bent en bij een open eind kan ik er niet tegen om niet zeker te weten wat er gaat gebeuren. Hoewel ik bij een gesloten eind nog geen genoeg heb van het verhaal en nog meer weer lezen (bij dit boek).

16. Eigenaardigheden in taalgebruik en stijl
Er zijn mij geen eigenaardigheden in taalgebruik en stijl opgevallen.


17. Vond je het boek lastig om te lezen?
Nee, ik vond het boek helemaal niet lastig om te lezen, integendeel! Ik vond het boek heel makkelijk leesbaar en ik las het in een zucht uit. Er was geen sprake van enige verwarring in chronologische volgorde of iets dergelijks.

18. Titelverklaring
Wanneer Senta in haar auto te water raakt, komt ze geheel onder water. Wanneer ze in coma is, denkt ze aan “blauw water” (blz. 53) Ze denkt erbij dat het “blauwe water” hoop biedt. Dat geeft misschien ook een opening naar de titel van de roman. “Blauw water” is dan de hoop die ook Lisa kan koesteren op de goede afloop van de gijzeling. Maar tegelijkertijd is die hoop klein, want hoewel ze het niet weet, is Senta bij het auto-ongeluk in een coma geraakt.

19. Korte evaluatie
Ik vond dit boek zeker de moeite waard; het was erg leuk om te lezen. Ik had al eerder gehoord dat Simone van der Vlugt een erg goede schrijfster was, maar ik dacht dat ze alleen boeken schreef waarin het verhaal zich decennia geleden heeft afgespeeld. Dit boek kan zich in de tijd van nu afspelen. Dit jaar nog is er een tbs’er ontsnapt. Ik lees graag boeken waar ik me goed in kan leven en dit past vaak bij een tijdperk waarin je zelf leeft. Het boek vond ik prettig leesbaar: er zaten geen moeilijke woorden in en ik kon me goed in de personages inleven, wat ook erg belangrijk is bij een boek. De personages spraken me erg aan, omdat je goed kon voelen in wat voor situatie iedere persoon zat. In het speciaal Lisa en Senta, omdat het perspectief vanuit deze twee personages wordt beschreven. Toch weet je voldoende over personages als Anouk en Kreuger. Ik vind dat Van der Vlugt de personages goed heeft neergezet en het verhaal niet te langdradig maakt, maar continu spannend houdt.
Ik raad dit boek iedereen aan die houdt van spannende (psychologische) thrillers.

20. Samenvatting
Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er plotseling een ontsnapte tbs’er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar zesjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen.
Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter in hun huis gegijzeld worden. Lisa zal moeten proberen het vertrouwen van de man te winnen. Tijdens de gesprekken die ze met hem voert vertelt zij hem steeds meer over haar eigen verleden.

Senta is journaliste en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks. Door de paniek en chaos in haar hoofd rijdt ze veel te hard door de bocht en belandt in een sloot.

Wanneer ze denkt bij te komen ziet ze allemaal water. Ze hoort stemmen en komt erachter dat ze in een ziekenhuis ligt, in coma. Door veel kracht te zetten komt ze na een week uit coma en kan ze zich niet herinneren hoe ze in coma is gekomen.
Later krijgt ze herinneringen terug en wil ze precies weten wat er die dag is gebeurd.
Ze rijdt opnieuw de weg naar een heuvel. Dan herinnert ze zich het huis waar ze voor het ongeluk heeft aangebeld. Ze stopt de auto en belt aan. Kreuger opent de deur…
Zal Senta het overleven? En hoe is het ondertussen met Lisa en haar dochtertje?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"