Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Amel door Zohra Zarouali

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Amel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1022 woorden
  • 7 november 2004
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
45 keer beoordeeld

Boekcover Amel
Shadow
Amel door Zohra Zarouali
Shadow
Inleiding: Het boek Amel heb ik gekozen omdat het me een interessant boek leek. Zakelijke gegevens: De titel van het boek is Amel en het is geschreven door Zohra Zarouali. Guusje Kaayk is de illustrator en het is uitgegeven in 1997 door Van Holkema & Warendorf. Korte uitleg waarom ik het boek heb gekozen: Ik heb het boek gekozen omdat het onderwerp me aanspreekt, namelijk de strijd tussen de verschillen in Marokko en Nederland. Zelf wilde ik ook nog meer te weten komen over de gewoontes van de Marokkaanse cultuur. Mijn ouders zijn ook op vakantie geweest in Marokko en hebben me foto’s laten zien en van alles over dit land en hun gewoontes verteld. Korte samenvatting van de inhoud: Het verhaal gaat over een Marokkaans meisje, Amel, die opgroeit in een Marokkaans gezin in Nederland. Haar ouders vinden haar ‘vernederlandst’ waardoor de situatie thuis niet prettig is. Dan wordt Amel verliefd op een Nederlandse jongen, Johnny, de ex-vriend van haar beste vriendin Esmeralda. Ze houden erg van elkaar, maar ze vertellen het aan niemand want Amel mag als moslims meisje alleen met moslimse jongens trouwen. Als zij en haar zus Tima terug komen van een bezoek aan hun tante Aicha uit Rotterdam, krijgt Amel te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt. De komende dagen leeft Amel in een tweestrijd. Aan de ene kant ligt haar hart bij Johnny, maar aan de andere kant wil ze haar ouders niet teleurstellen. Ze besluit ‘ja’ te zeggen tegen haar aanstaande man Yassine. Dan gaat ze weer naar haar tante Aicha om in Rotterdam om een verlovingsjurk te kopen. Of ze ooit helemaal gelukkig kan zijn vraagt ze zich af. Mede omdat haar tante vertelt hoe ongelukkig ze is. Zij vertelt haar dat ze zal proberen het huwelijk niet door te laten gaan. Dan bekent tantes Achia’s zoon, Amels neef Faisel ineens dat hij altijd van haar gehouden heeft. Amel weet niet wat ze hiermee aanmoet, ze houdt van Faisel als een broer, maar niet als geliefde. Toch besluit ze te trouwen met Faisel omdat ze weet dat hij haar gelukkiger kan maken dan Yassine. Ook weet ze dat ze nooit met Johnny zal trouwen en hem moet vergeten.
Wat is het genre?: Het boek is geen fictie, het is een geen verzonnen verhaal dat veel lijkt op de werkelijkheid. Het boek is wel realistisch omdat het echt gebeurd is. Zelf vind ik dat er weinig spanning in zit maar er komen wel veel nieuwsgierige momenten in voor. Een voorbeeld van een nieuwsgierig moment is waarom de ouders van Amel haar steeds slaan. De hoofdpersonen van het verhaal en de kenmerken ervan: De hoofdpersoon van het verhaal is Amel, zij heeft een donkerbruine huid met zwart gekruld haar. Ze is lief, spontaan, onzeker en emotioneel. Maar ze weet ook wat ze wil in het leven. Ze besteedt niet veel aandacht aan haar uiterlijk, maar is toch redelijk knap. Ze rookt en drinkt niet en probeert zich aan het geloof te houden. Ze doet havo in het volwassenenonderwijs en wil stewardess worden. Tijd Het boek speelt zich af in de tijd van nu. De tijd van het verhaal is ongeveer een jaar. In het laatste stuk van het boek zit een kleine versnelling, in de ene zin heeft ze het er nog over dat ze met Faisel gaat trouwen, de zin die daarop volgt, in het volgende hoofdstuk, is ze al getrouwd. Dan heeft ze het over de tweede dag, de dag van de Henna. Ruimte. De gebeurtenissen spelen zich voornamelijk af in het dorpje waar Amel woont. Het ligt in de buurt van Arnhem en Nijmegen omdat ze daar soms gaat winkelen. Verdere plaatsen zijn Amels en Johnny’s huis, tante Aicha’s huis in Rotterdam, het station en gewoon op straat. Taalgebruik. Het verhaal is niet lastig om te lezen, dat komt omdat er weinig moeilijke woorden worden gebruikt en de zinnen niet overdreven lang zijn. Er staan ook verschillende Marokkaanse woorden in dit boek, bijvoorbeeld ‘Salem’, wat ‘Hallo’ betekent. Informatie over de auteur. Zohra Zarouali werd in 1984 in Noord-Marokko geboren. Op haar 8ste levensjaar kwam ze met haar moeder en zusje naar Nederland. Sinds die tijd woont ze in Nijmegen. Daar ging ze ook naar de lagere school en later naar de mavo. Na de mavo volgde ze twee jaar een opleiding tot Sociaal Medewerkster. Op school schreef al verhaaltjes en gedichten en dat doet ze nu nog steeds graag. Zohra schrijft vooral multiculturele verhalen. Deze verhalen gaan over de problemen die kunnen ontstaan als verschillende culturen in het zelfde land bij elkaar leven. Discriminatie en racisme komen er geregeld in voor. Deze boeken laten zien hoe belangrijk verdraagzaamheid en wederzijds respect is. Andere boeken van Zohra Zarouali zijn: Amel en Faisel, Sanae en Een doel voor ogen.
Wat is het belangrijkste probleem? Het belangrijkste probleem is: dat Amel voor een moeilijke keuze staat en het toch nog goed weet op te lossen voor haar gevoel. Ze probeert haar hart zoveel mogelijk te volgen, ook al zullen er erg moeilijke tijden voorkomen in haar leven. Betekenis van titel. De titel is Amel. Het is dan meteen duidelijk waar het over gaat. Het gaat over het leven van Amel, wat ze meemaakt enzo. De keuze van de titel is niet moeilijk. Het hele boek gaat het over een meisje genaamd Amel. Je leeft met haar mee. Het boek gaat 100% over haar. Dus vandaar de titel Amel. Het thema van het boek: Het thema van het boek gaat er vooral om dat de schrijfster naar voren heeft willen brengen hoe moeilijk het voor een Marokkaans meisje is om in Nederland te wonen. Een ander thema is vooral het uithuwelijken en liefde, daar gaat het hele boek over. Mijn eigen mening. Mijn eigen mening over dit boek is dat ik best veel geleerd heb over de verschillen tussen de Marokkaanse en Nederlandse cultuur. Het boek was redelijk makkelijk en het onderwerp sprak me heel erg aan. Recensie. Graag zou ik u iets over een recensie van dit boek willen vertellen maar helaas kon ik nergens iets daarover vinden. Niet in de bibliotheek en ook niet op internet.

REACTIES

Y.

Y.

WAUWW dit boek moet ik gaan lezen

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amel door Zohra Zarouali"