Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Amel door Zohra Zarouali

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Amel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1481 woorden
  • 5 januari 2002
  • 266 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
266 keer beoordeeld

Boekcover Amel
Shadow
Amel door Zohra Zarouali
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.1 Wat is de titel van het boek? De titel van het boek is: Amel. Een Marokkaans meisje in Nederland. 1.2 Wie is de auteur van het boek? De auteur van het boek is: Zohra Zarouali. 1.3 Wat is het jaar van de eerste druk? Het jaar van de eerste druk is: 1994. 2.1 Samenvatting: Het verhaal gaat over een Marokkaans meisje, Amel, die in Nederland woont. Amel is volgens haar ouders vernederlandst. Haar ouders zijn daar niet erg blij mee en doen er alles aan om er voor te zorgen dat Amel haar eigen cultuur gaat respecteren. De Marokkaanse cultuur. Amel wordt verliefd op een Nederlandse jongen genaamd Johnny. De ouders van Amel weten hier niets van. Amel en Johnny krijgen een relatie met elkaar, maar Amel weet dat het niet echt iets kan worden tussen haar en Johnny, want Amel is volgens haar geloof verplicht om te trouwen met een Marokkaanse man. De ouders van Amel hebben een Marokkaanse man voor haar gevonden om mee te trouwen, maar Amel wil dat helemaal niet. Ze houd van Johnny. Ze wil niet trouwen en zegt haar bruiloft af. Op een dag hoort Amel dat zij een andere aanbidder heeft. Die aanbidder is haar neef Faisel. Het is normaal in de Marokkaanse cultuur, wanneer een neef met zijn nicht trouwt. Uiteindelijk trouwt Amel wel met Faisel en ze verbreekt de relatie met Johnny. Amel weet dat ze gelukkig zal worden met Faisel. Ook al moet ze Johnny vergeten. Ze weet dat ze Johnny niet kan vergeten, maar het zal wel moeten. Ze moet hoe dan ook met een Marokkaanse man trouwen, want anders raakt zij haar familie en haar geloof kwijt. Ze zal altijd van Johnny blijven houden. Dat weet zij en dat weet Johnny ook. 3.1 Wie is de hoofdpersoon? De hoofdpersoon is: Amel.
3.2 Wie zijn de belangrijkste bijpersonen? De belangrijkste bijpersonen zijn: Johnny, de ouders van Amel, Amel’s toekomstige man en tevens neef Faisel. 3.3 Wat is het karakter van Amel? Amel is een jonge vrouw met moderne gedachtes. Amel wil zelf bepalen wat zij gaat doen in haar leven. Dus zij wil ook zelf bepalen met wie zij gaat trouwen. Ze is ver-schrikkelijk verliefd op een Nederlandse jongen, maar wil ook weer niet ontrouw zijn aan haar cultuur. Ze moet dus toch een keuze maken die zij liever niet maakt. Ze besluit toch te doen wat het beste voor haar is. 3.4 Wat is het karakter van Johnny? Johnny is van karakter een erg lieve jongen en heeft erg veel voor Amel over. Hij houdt veel van haar en wil haar voor geen goud kwijt. Hij is daarom ook heel erg van streek, wanneer hij hoort dat Amel besluit om te trouwen met haar neef Faisel. Hij beseft nu dat hij haar voorgoed kwijt is. 3.5 Wat zijn de karakters van de ouders van Amel? De ouders van Amel zijn erg ouderwets. Zij vinden dat Amel niet mag trouwen met iemand die niet van haar “eigen soort” is. Amel heeft maar te luisteren naar wat haar vader haar beveelt, want haar vader is tenslotte de baas in huis. Amel heeft totaal geen vrijheid. De vader van Amel heeft ook erg “losse handjes”! 3.6 Wat is het karakter van Faisel? Faisel is een onwijs lieve jongen. Hij heeft veel voor Amel over en hij is echt verliefd op haar. Faisel is vast besloten om met haar te trouwen en zal daar ook alles voor doen. Hij wil wel dat Amel uit haar zelf beslist of zij met Faisel wil trouwen of niet, want hij wil niet dat ze ongelukkig wordt. 3.7 Met wie zou jij je het best kunnen identificeren? Ik zou met niet echt met iemand uit het boek kunnen identificeren, omdat ik niet heb meegemaakt wat de personen uit het boek hebben meegemaakt. Ik zou me wel kunnen voorstellen hoe Johnny zich gevoeld moet hebben. En ik kan me ook voorstellen hoe moeilijk Amel het had met de keuze die zij moest maken. Waarschijnlijk heeft zij het in haar toekomst veel moeilijker met haar gemaakte keuze dan Johnny.
4.1 Waar speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. In het huis van Amel, in het huis van haar Tante Aicha en haar nichten Saloua en Saida, op straat en in het huis van Johnny. 4.2 Vertel wat meer over wat er bij Amel thuis afspeelt. Bij Amel thuis wordt er voornamelijk veel ruzie gemaakt. De vader van Amel is erg agressief en slaat Amel en haar moeder, wanneer zij niet doen wat er van de geëist wordt. Amel is het liefst weg van huis. 4.3 Vertel wat meer over wat er in het huis van de tante van Amel afspeelt. Wanneer Amel weg wil van huis gaat ze meestal naar haar tante Aicha toe. Bij haar tante is het rustig thuis en heeft ze erg veel lol met haar nichten Saloua en Saida. Ze kan erg goed met haar tante praten. Amel voelt zich meer thuis bij haar tante dan bij haar zelf thuis. 4.4 Vertel wat meer over wat er op straat en bij Johnny thuis afspeelt. Wanneer Amel weg gaat van huis gaat ze ook wel eens naar buiten toe en daar spreekt ze dan af met Johnny. Daarna gaan ze naar Johnny’s huis toe en daar praten ze dan over het leven van Amel en haar cultuur. Ze praten daar erg veel over met elkaar. 5.1 Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Het is niet duidelijk uit het verhaal op te maken wanneer het verhaal zich afspeelt. 5.2 Hoe lang is de periode die wordt verteld? Het is niet duidelijk uit het verhaal op te maken wanneer het verhaal zich afspeelt, dus ik weet ook niet hoelang die periode is.
5.3 Wordt alles chronologisch verteld (in de juiste volgorde)? Ja, alles wordt chronologisch verteld. Soms wordt er midden in het verhaal wat verteld over dingen die al gebeurd zijn. Een soort flash-backs. 6.1 Wat vond je opvallend mooi, lastig, verrassend, leuk, etc. aan dit boek? Geef daarvan ook voorbeelden. Ik vind het deel wanneer Amel besluit om met Faisel te gaan trouwen erg mooi. Faisel wilde al een lange tijd met Amel trouwen en hij hield echt van haar en nog steeds. Hij bleef maar wachten op Amel totdat ze zou besluiten om toch met hem te gaan trouwen. Op een dag besluit Amel, na erg lang nadenken, om toch te trouwen met Faisel. Dat ging ze Faisel vertellen en Faisel kreeg tranen in zijn ogen van geluk. Ik vond het gedeelte in het boek waar Amel er werd mishandeld door haar vader erg spannend. Ik vond het stuk erg goed wanneer Amel tegen haar vaders mening in ging. Amel reageerde gewoon terug terwijl ze wist dat haar vader woedend zou worden en haar zou gaan slaan. 7.1 Wat is het belangrijkste probleem? Het belangrijkste probleem is: dat Amel voor een moeilijke keuze staat en het toch nog goed weet op te lossen voor haar gevoel. Ze probeert haar hart zover mogelijk te volgen, ook al zullen er erg moeilijke tijden voorkomen in haar leven. 7.2 Heeft het boek een goede of een slechte afloop? Of iets daar tussenin? Het is een goede en een slechte afloop. Het is misschien een goede afloop voor Amel en Faisel, want die zijn nu getrouwd en kunnen samen misschien een gelukkig leven opbouwen. Voor Johnny is het een slechte afloop wat de relatie met Amel betreft. Amel heeft de relatie met Johnny voorgoed beëindigd per brief. 7.3 Heeft het boek een open of een gesloten einde? Het boek heeft een gesloten einde, want het boek eindigt met de zinnen: “Johnny is nu verleden tijd. Ik prent mezelf in dat ik moet proberen gelukkig te worden. En het is mijn taak om Faisel gelukkig te maken, want dat heeft hij verdiend.” Het is dus erg duidelijk wat Amel verder wil en gaat doen. 8.1 Probeer uit te leggen wat de titel betekent. De titel zelf geeft al duidelijk aan waar het boek over gaat. Het is niet verder uit te leggen wat de titel betekent, want de titel is uit zichzelf al duidelijk genoeg.
9.1 Wat vond je van het werk? Ik vind boekverslagen op zich erg leuk om te maken, maar om het is erg veel werk om het gewenste resultaat te krijgen. 9.2 Was het ongeveer wat je ervan verwachtte? Bij een boekverslag verwacht ik precies de vragen die me bij dit boekverslag gesteld zijn. Sommige vragen vond ik een beetje te veel van het goede, zoals bijvoorbeeld vraag 5.2 en vraag 8.1. 9.3 Waarom vond je dat? Ik vond die vragen een beetje te veel van het goede, omdat die vragen er niet echt toe doen. 9.4 Wat heeft dit boek voor jouw leesontwikkeling betekend? Mijn leesontwikkeling is er voor mijn gevoel niet erg veel op vooruit gegaan, maar dat gebeurd onbewust toch wel. Verder heb ik veel geleerd door het verhaal. Ik heb nu een klein beeld van de Marokkaanse cultuur.

REACTIES

B.

B.

ik vind zelf dat je het goed hebt gedaan, ik vond het een mooie boek en daarom heb ik hem gekozen. met jou versleg maakte ik het makkelijker

22 jaar geleden

M.

M.

bedankt voor je bruikbare informatie meid.

dag kim


afz mustafa

22 jaar geleden

S.

S.

bedankt he!!

21 jaar geleden

P.

P.

heel goed gedaan

21 jaar geleden

F.

F.

Ik ben het niet met jou eens over dat jij iets over de Marokkaanse cultuur hebt geleerd omdat het boek misschien helemaal niet op een waar gebeurde verhaal is gebasseerd daar bedoel ik mee dat dat helemaal niet klopt hoe dat werkt bij de Marokkaanse cultuur het is totaal anders dus ik vind dat jij er helemaal niets van hebt geleerd!!!!! ik ben het niet met jou eens.

21 jaar geleden

A.

A.

hoi ik ben amal en ik ben 14 jaar ik moet een boekverslag maken over amel en ik zou graag vragen of julli me zouden daar bij helpen ik moet een hele lange samenvatting maar deze die ik heb op internet gevonden is niet genoeg en het is wel echt heel erg goed van jullie dat jullie daar verstand van hebben ik hoop dat ik snel wat van jullie hooor net vriendelijk groeten amal en ik heb ook msn nisrin_130@hotmail.com je kan me altijd toevoege en dan praten we daar wel verder xxxxamalxxxx

20 jaar geleden

S.

S.

weet je wat meer over de schrijfster personelijk ik moet een schriftelijk verslag inleveren al vast bedankt

20 jaar geleden

D.

D.

k vond het een heel mooi boek.
ook hele goeie uitreksels.
k kon m goed voor mijn boekverslag gebruiken.
ga zo door zou k zeggen!!!!
groetjes daisy

20 jaar geleden

S.

S.

h0i,

het is een g0ed verslag en heb er o0k veel angehad. ma je schrijft bij de beoordeling als laatst. " nu weet ik ook hoe de marokaanse cultuur een beetje in elkaar zit". en in dit boek gaar het over dat amel's vader haar slaat. maar dat gaat niet bij elke gezin zo. en dat het en traditie is om met je neef te trouwen is ook niet waar. de 0uders weten dan dat ze bij iemand is die ze kennen daarom willen de meeste ouders dat.

kwou dit alleen even opmerken.. ma vo0r de rest een t0ppie verslag..:d d0ei gr0eten samra

20 jaar geleden

M.

M.

hij klopt nie hellemaal..

20 jaar geleden

J.

J.

heeeeel erg bedankt ik hep er erg veel aan gehad heeel erg bedankt weer:D

19 jaar geleden

F.

F.


:) Volgens haar geloof is het niet een verplichting om met een Marokkaan te trouwen hoor, wel is het een plicht om met een moslim-man te trouwen maar dat kan net zo goed een Nederlander zijn die zich heeft bekeerd tot de Islaam.

Liefs Fouzia.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amel door Zohra Zarouali"