Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2575 woorden
  • 12 december 2010
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
39 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

HA3C. 2008-2009 HAVO

1 Boekbeschrijving

A
Titel: Afblijven
Auteur: Carry Slee

B Jaar: 2005
Plaats van uitgave: Amsterdam

C Aantal bladzijden: 159

D Ondertitel: Niet van toepassing

E Opdracht: Voor Marianne van Gink, die niet alleen leerlingen weet te stimuleren tot lezen, maar ook schrijvers tot schijven.

F Hoe is het boek ingedeeld? In grotere delen? In hoofdstukken of niet? Hoe zijn de hoofdstukken aangegeven?Het is ingedeeld in hoofdstukken, aardig groot, ongeveer 7 blz. per hoofdstuk. De hoofdstukken zijn genummerd van 1 tot 22.

G Beschrijf de voorkant van het boek. Wat zegt de illustratie over de inhoud van het boek?
Er staat een donker meisje, met een muts en een rode trui op de voorkant. Dit moet Melissa voorstellen. Het zegt niet echt veel over de inhoud van het boek, want er staat alleen een meisje op de voorkant. (dit zou kunnen betekenen dat de hoofdpersoon een meisje is.)


2 Samenvatting

Vat het boek zo uitgebreid samen dat je je ook na enige tijd de inhoud nog weet te herinneren.
Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/3154

Melissa is een meisje, die de hoofdpersoon is in het boek. Melissa houdt heel erg van dansen, en er is auditie voor een clip. Melissa deed mee met de auditie, en kwam door. Ze was heel erg blij, en haar vrienden waren ook heel blij voor haar. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa, ze is onzeker. Dat merkt een van de dansers Jim. Hij geeft haar drugs, om de onzekerheid weg te werken. Melissa gaat steeds vaker pillen slikken en ze word verslaafd. Ze komt haar afspraken niet na, en liegt alles. Haar vriendje Jordi, is de enige die het weet, en hij zit er heel erg mee.

Ze komt haar beloftes niet na en liegt steeds vaker. Jordi is de enige die dit weet en hij zit er heel erg mee. Als ze aan Jordi vertelt dat ze naar de disco Florida gaat schrikt hij, want daar gebruiken ze XTC.

Melissa beloofd Jordi er niet naar toe te gaan.

Maar later merkt Jordi dat ze toch is gegaan, hij verteld het aan zijn vrienden, en ook de ouders van Melissa komen er achter dat ze drugs gebruikt. Melissa zegt te stoppen maar gaan toch er mee door. (met het gebruik van XTC.) Maar ze gaat er toch mee door.

Wanneer de clip word opgenomen, gaat Jordi met Melissa mee, ze mag geen drugs gebruiken, en daarom gaat het fout tijdens de clip. Melissa word de clip uitgegooid. Jim neem haar mee naar zijn huis om haar iets tegen haar verdriet te geven. Melissa komt niet meer thuis.

De vrienden van Melissa (Jordi,Fleur,Kevin en Toine) gaan Melissa zoeken, maar ze kunnen haar niet vinden.

Dan hoort Jordi dat er een houseparty is, waar Melissa misschien wel kan zijn. Hij gaat met Fleur naar de party. Ze zien dat er een meisje word gedragen. Het is Melissa. Ze is out gegaan. Melissa was bijna dood gegaan. Maar het kwam toch weer goed, Melissa mocht uit het ziekenhuis. Jim werd opgebakt. En Melissa kikt af. Jordy en Melissa blijken stapel verlifd op elkaar te zijn. (en ze leefde nog lang en gelukkig)


3 Verhaalfiguren
Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/4739

A Noem de belangrijkste verhaalfiguren en beschrijf hun uiterlijk, gedrag en karakter.
Belangrijkste verhaalfiguren:

- Melissa: Melissa is een knap Nederlands meisje en heeft lang bruin haar, ze is aardig, maar ze is makkelijk over te halen, ze is altijd kalm, ze is goed in wiskunde, ze is niet zo zeker van zichzelf en vaak nerveus.

- Jordi: Hij heeft bruin haar, en Nederlandse jongen, en hij is niet zo groot. Hij heeft een goed karakter hij is aardig, hij maakt zich snel zorgen, hij is een doorzetter, en helpt z’n vrienden goed als ze in de problemen zitten.

B Welke figuur is zeker een uitbouwkarakter en welke figuren zijn gegeven karakters? Licht je antwoord toe.
Melissa is echt een uitbouwkarakter, omdat de hoofdpersoon heel uitgebreid en diepgaand beschreven word. Je leert haar ook echt kennen in het verhaal, en ze maakt ook een hele ontwikkeling door in het verhaal. Namelijk ze word gechanteerd om drugs te gebruiken, en doet het ook hierdoor voelt ze zich niet meer onzeker, en gaat het dansen veel beter. Maar later komt ze erachter dat het helemaal niet goed voor haar is. Haar karakter veranderd. Ze gaat afkicken.

Het karakter van Jordi, is ook een uitbouwkarakter. Je komt veel over het karakter van deze jongen te weten. Hij word uitgebreid en diepgaand beschreven. Het karakter veranderd ook, hij word namelijk verliefd op het laatst.

Het karakter van: Jordy,Fleur,Kevin,Toine, de ouders zijn allemaal een gegevenkarakter. Over deze personen kom je niet veel te weten over hun karakter. En hun karakter blijft hetzelfde in het verhaal. Het veranderd namelijk niet.


Ruimte

A Op welke plaats(en) speelt het verhaal zich af?
- Op school: Hier zijn alle vrienden van Melissa en Melissa zelf ook, altijd bij elkaar. Het is er erg gezellig meestal.

- Het kooltuintje: Hier gaan de vrienden elke vrijdag heen om de week af te sluiten. Het is daar altijd erg gezellig omdat het dan weekend is en dan is iedereen blij.

- Bij Melissa thuis: Hier zijn Jordi&Melissa ook regelmatig, omdat Melissa hier woont. Jordi komt wel eens langs bij Melissa in het boek.

- Bij de studio waar de videoclip word opgenomen: Hier is Melissa vaak voor de audities en voor de opname van de echte videoclip, wanneer ze door is gekomen.

- Bij Jim thuis: Hier is Melissa vaak. Ze is in bedwang van deze jongen. Hij chanteert haar.

- In de disco: Hier is Melissa wanneer ze met Jim mee gaat naar een disco waar XTC word gebruikt.

- In het ziekenhuis: Hier ligt Melissa omdat ze te veel XTC heeft gebruikt. Hier zijn Melissa’s vrienden en de ouders van Melissa vaak, om te kijken hoe het met Melissa gaat.

- Bij het huis van Jordi: Hier is Jordi vaak. Want hij woont er natuurlijk.

- Bij het basketbalveld: Hier zijn de vrienden van Melissa vaak.

B Geef een voorbeeld van belangenruimte en vermeld hierbij een citaat uit het boek. Beschrijf vervolgens nauwkeurig hoe de ruimtebeschrijving de sfeer in het verhaal en/of de stemming van de hoofdpersoon benadrukt.
Een belangenruimte in het boek is het Kooltuintje. Citaat uit het boek: Zal hij nog even naar het Kooltuintje gaan? Zijn vrienden zitten er vast nog. Elke vrijdag drinken ze daar iets om de week af te sluiten. Het is er gezellig en knus. Er staat een grote ronde tafel met 5 stoelen eromheen. De ruimtebeschrijving benadrukt een gezellige sfeer, de hoofdpersonen zijn ook vaak erg blij als ze daar zijn, omdat het dan vrijdag is en dan hebben ze weekend. Dan hoeven ze tenminste niet daar school. Er staat ook dat het er gezellig is, en als het gezellig is, zijn de hoofdpersonen ook gezellig.


5 Vertelwijze

Op welke wijze wordt het verhaal verteld? Kies uit de commentaarvorm, de ik-vorm en de twee hij-vormen (de alwetende hij-vorm en de verborgen ik-vorm). Licht je keuze toe.
In dit boek is er sprake van een commentaarvorm.
Ik merk dat het boek zeg maar verteld word aan mij, hoe het gaat. De commentaarvorm speelt geen rol zelf in het verhaal.


6 Tijd
Bron: http://dwp.wpkeesboeke.nl/moodle/file.php/536/TOELICHTING_BOEKVERSLAG_HAVO_4_EN_5.doc

A In welke tijd(en) speelt het verhaal zich af?
Ik merk dat het verhaal, uit deze tijd komt. Namelijk het gebruik van computer, tv ,videoclips en het drugsgebruik. Dat bestond allemaal nog niet een tijdje terug. Daaraan kun je dus zien dat het van deze tijd is.

B Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld? Licht je antwoord toe.
Het verhaal is volgends de normale tijdsvolgorde verteld, het is niet dat achterste voren is verteld. Er komen bijvoorbeeld geen dingen in voor die in het verleden gebeurt waren, of juist in de toekomst gaan gebeuren.

C Komen er flash-backs in het verhaal voor? Zo ja, geef een voorbeeld en leg uit wat de functie van deze flash-back is.
Er komen geen flashbacks voor in het verhaal.


7 Motieven

Wat zijn de belangrijkste motieven? Geef bij elk motief een korte uitleg.
1. Drugs/XTC
Het hele boek gaat eigenlijk over drugs. Het gaat erover dat Melissa drugs gebruikt, doordat ze slechte vrienden heeft. Ze raakt er aan verslaafd, zonder drugs kan ze niet dansen, ze moet er vanaf komen. Daar gaat het boek eigenlijk helemaal over.

2. Dansen
Melissa kan heel goed dansen. Ze heeft zich op voor een auditie voor een videoclip van Brainpower. Hier gaat het grotendeels over en je leest vaak in het boek over het dansen in de videoclip.

3. Videoclip
In het boek word een videoclip opgenomen voor Brainpower. Hier doet Melissa aan mee, want ze is door de audities gekomen. Maar het gaat helemaal fout met de opnames van de videoclip. Dat komt door de drugs.

4. Vrienden
Melissa haar vriend Jordi, wilt Melissa helpen met het afkicken. In het boek komen de vrienden vaak voor, omdat ze Melissa willen helpen.


8 Titel en motto

A Verklaar de titel van het boek.
De titel is: Afblijven.
Het titel slaat op drugs, waar Melissa van af moet blijven. Ze mag het niet gebruiken. Maar toch dringt het niet zo snel door haar toe. En gaan ze toch met Jim mee. AFBLIJVEN VAN DE DRUGS.

B Heeft het boek een motto? Zo ja, wat is het motto en wat is het verband met de inhoud van het boek?
Het boek heeft geen motto.


9.Thema
Bron: http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D2650%26site%3D

Thema
Het thema van het boek is drugs en vriendschap, drugs omdat Melissa aan de drugs zit, en vriendschap omdat de vrienden elkaar helpen, wanneer Melissa de foute kant op gaat.


10 Stijl

A Hoe is de zinsbouw? Licht je antwoord toe met enkele voorbeelden.
Het zijn niet al te lange zinnen. Het zijn overzichtelijke zinnen.

Bijvoorbeeld: Met het geld in zijn hand loopt Jordi Melissa’s kamer binnen. Maar Melissa zit niet achter haar bureau, ze ligt op bed te slapen.

De schrijfster kon bijvoorbeeld ook deze zin ervan maken: Met het geld in zijn handen loopt Jordi Melissa’s kamer binnen, maar Melissa zit niet achter haar bureau, ze ligt al te slapen.

Maar als de schrijfster deze zin er van maakte, werd hij veel te lang. Dus dat vind ik wel overzichtelijk. En dat heb je met meer zinnen zoals: Vroeger liep zijn moeder altijd met glazen melk achter hem aan. Dat kon hij nog begrijpen, maar thee?

Deze 2 zinnen kunnen ook in 1 zin: Vroeger liep zijn moeder altijd met glazen melk achter hem aan, dat kon hij begrijpen, maar thee?

Doordat de schrijfster hier 2 zinnen van maakt. Word het veel overzichtelijker, en is het veel te fijn om te lezen.

B Hoe is de woordkeuze van de schrijver? Verrassend volgens jou? Origineel? Humoristisch? Licht je antwoord toe met enkele voorbeelden.
Ik merk niet echt veel van de woordkeuze van de schrijfster. Het is volgends mij gewoon hele gewone keuze. Er komen niet woorden in voor die heel raar zijn, humoristisch, of verrassend. Gewone woorden. Bijvoorbeeld: Met een glimlach op zijn gezicht trekt Jordi de brede houten deur achter zich dicht.

De schrijfster kon ook schrijven: Met een smile op zijn gezicht trekt Jordi de brede deur achter zicht dicht. Zo koos hij meer voor de humoristische kant. Maar dat is hier in dit boek geen geval.

Wel merk ik dat hij veel omschrijft met bijvoeglijke naamwoorden, zoals net bij die voorbeeld zin, de brede deur.

Hier nog een voorbeeld van een omschrijving met een bijvoeglijke naamwoord:

Met Melissa achterop racet Jordi de lange straat uit.

Nog een voorbeeld: ‘Ik word schijtziek van dat ongeïnteresseerde gedoe van de klas.‘


11 Eigen mening

A In hoeverre heeft het boek jou leesplezier gegeven? Denk bijvoorbeeld aan spanning, humor, avonturen of boeiende dialogen.
Nou ik vond het een heel erg avontuurlijk en boeiend boek om te lezen. Er gebeurde erg veel spannende dingen. Ik heb veel plezier gehad in het lezen van dit boek. Ik vind het wel een van de leukste boeken die ik heb gelezen. (en dat meen ik hoor) Het heeft me veel leesplezier gegeven. Want je wilt graag weten wat er gebeurt met Melissa of het nog goed komt met het drugs, of ze de videoclip haalt, of het Jordi lukt Melissa te stoppen enz. Dan beleef ik wel leesplezier als ik dat lees.

B In hoeverre heeft het boek voor jou informatieve waarde? Ben je iets te weten gekomen wat je nog niet wist?
Ja, bijvoorbeeld dat Melissa XTC nam, en wat er met haar gebeurde. Zo weet je wel weer meer over XTC, wat er met je gebeurt, en dat je er echt dood van kunt gaan. Of hoe Melissa gechanteerd werd door Jim. Ik heb wel geleerd, dat je niet zomaar iemand moet vertrouwen. Want dat kan fout gaan. Melissa vertrouwde Jim en geloofde alles wat hij had gezegd. Hierdoor is ze verslaafd geraakt aan drugs. Zo weet ik meteen dat ik niet alles moet aannemen wat iemand zegt. En ook niet dat ik alles moet aannemen wat ik krijg van iemand.

C In hoeverre heeft het boek voor jou literaire waarde? Ben je door de tekst geraakt? Heeft de tekst je op nieuwe ideeën gebracht? Vind je de aanpak van het onderwerp door de schrijver verrassend?
Voor mij heeft het wel een literaire waarde, want het boek gaat wel echt ergens over. Je leert er echt van. Ik denk als je dit boek aan meisjes van 12 tot 18 jaar (ongeveer ) laat lezen, dat zij er echt wel wat een hebben, en van leren.

Ik ben niet echt door de tekst geraakt, want ik leefde wel heel erg mee met Melissa. Maar ik vond toch wel dat het haar eigen schuld was. Het raakte me niet echt dat zij zo verslaafd werd. Het raakte me wel heel erg, toen Jordi Melissa zag liggen op de brancard, en hoorde dat ze bijna dood ging. Hetzelfde, toen de ouders van Melissa dit hoorde. Dat raakte me wel. De tekst heeft me degelijk op goede ideeën gebracht, zoals je eigenlijk al hierboven las, dat ik niet zomaar iemand kan geloven, vertrouwen, en dat ik niet zomaar met iemand mee ga. Vooral niet met iemand die ik niet ken. Nee, ik vind de aanpak niet echt verrassend. Want je kon eigenlijk wel verwachten dat het goed zou komen met Melissa. Je kon verwachten dat ze in het ziekenhuis zou komen. En ik kon ook verwachten dat Melissa het meisje was die op de brancard lag. Dus het was niet echt verrassend.

D Zou je iets aan het verhaal willen veranderen? Zo ja, wat en waarom?
Ja, misschien is het een beetje hard, maar ik vind altijd wel Original als een boek juist niet goed afloopt. Dus ik zou veranderen, dat Melissa in het ziekenhuis beland, maar het net niet overleefd.

Het klinkt hard, de meeste mensen willen ook altijd dat een boek goed afloopt, maar ik zou het zo gedaan hebben.

E Hoe is - alles overziend – jouw eindoordeel over het boek?
Ik vind het een heel goed boek, heb er veel van geleerd, duidelijk, goeie zinnen, goeie omschrijving, spannend, en mooi. Vooral voor meisjes in de puberteit is het een heel geschikt boek. Je leert er echt veel van. Mijn eindoordeel is dus dat. En als ik een cijfer er voor moet geven zou dat een 9,1 worden.

REACTIES

M.

M.

vette samenvatting ;p

13 jaar geleden

R.

R.

ik heb hier echt niks aan gehad en kreeg een 1

12 jaar geleden

E.

E.

melissa zegt niet dat ze naar de florida gaat ze. Ze liegt dat ze naar de florida gaat terwijl ze naar de bioscoop zouden gaan

12 jaar geleden

D.

D.

Zeer goed!

12 jaar geleden

J.

J.

nou ff serieus,
veel te kort,je gaat bijna op elk onderwerp er niet volledig er in .Er is duidelijk informatie gebrek,ik heb andere boekverslagen gelezen die in mijn ogen mij veel meer informatie geven er zijn ook onderwerpen die er in horen te staan maar die er niet er in heb zien staan .Dan tot slot wil ik nog even zeggen dat als ik naar jouw boekverslag kijk en naar jouw beoordelingen kijk dat dit een duidelijk voorbeeld is van ''vriendjespolitiek'' .

Met vriendelijke groet Jean-Rafael






kei harde porno mensen !!!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"