Afblijven door Carry Slee

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Afblijven
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
1998
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1999 Winnaar) , Jonge Jury (2000 Winnaar)

Boekcover Afblijven
Shadow
Afblijven door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2003
  • 159 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Eerste zin

Jordi rijdt zuchtend met zijn fiets over het terrein van het kantorencomplex.

Samenvatting

Melissa houdt van hiphop, het is haar droom om danseres te worden. Als ze mag meedoen in een videoclip, is iedereen razend enthousiast. Alleen haar ouders weten van niets, die denken dat ze op klassiek ballet zit. Tijdens het dansen ontmoet ze Jim, hij geeft haar drugs, zodat ze haar onzekerheid kan verbergen. Dit gaat van kwaad tot erger. Ze slikt steeds vaker XTC en ze liegt tegen haar ouders en vrienden. Jordi is de enige die weet waar ze mee bezig is en hij probeert haar te helpen. Melissa komt haar beloftes niet na en Jordi vertelt Fleur en Toine waar ze mee bezig is. Samen gaan ze naar de discotheek waar Melissa op dat moment is. Melissa wordt opgepakt vanwege een lading pillen in haar tas en haar ouders komen er dan ook achter. Ze belooft te stoppen, maar toch gaat ze door. Als ze op school gaat stelen om Jim terug te kunnen betalen, wordt ze geschorst en krijgt ze huisarrest. Melissa kan geen contact meer opnemen met Jordi of iemand anders. Pas als haar oma wordt geopereerd, kan ze het huis uit. Toevallig is dan de opname van clip, Jordi gaat mee. Maar omdat ze geen drugs gebruikt, gaat het niet goed. Bovendien bedreigt Jim haar. Als Jordi Melissa weer thuis brengt, zijn haar ouders weer thuis. Ze krijgt weer op haar kop, maar als ze naar het ziekenhuis gaan, weet ze weg te lopen. Jim onderschept haar. Haar vrienden zoeken naar haar, maar ze kunnen haar niet vinden. Dan komt Jordi erachter dat er een houseparty is, hij verwacht dat Melissa daar heen gaat. Als hij er ook heen gaat, is het foute boel. Melissa wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, de pillen zijn vergiftigd. Als Melissa zogenaamd niets weet te vertellen aan de politie als ze uit haar coma is ontwaakt, wordt Jordi boos. Hij wil niets meer met haar te maken hebben, hij is het zat. Dan komt Melissa tot de ontdekking dat ze verliefd is op haar beste vriend. Bovendien wordt Jim opgepakt, dus Melissa heeft niets meer te vrezen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Melissa

Een meisje van 14 jaar en haar grootste passie is dansen. Ze mag meedoen in een videoclip en haar grootste droom lijkt uit te komen. Alleen haar ouders weten niet dat ze meedoet, ze liegt tegen hen omdat haar vader haar veel verbiedt. Ze is bang voor hem. Als Melissa meedoet aan de clip, raakt ze onder de invloed van Jim, een drugsdealer. Foute boel dus. Ze laat haar vrienden in de steek. Als Melissa er zelf achter komt dat Jim een foute jongen is, is het al te laat.

Jordi

Jordi is Melissa’s beste vriend, maar hij is al tijden verliefd op haar. Hij wil haar het liefst beschermen, maar weet niet zo goed hoe hij het moet doen. Hij heeft twee baantjes en doordat hij Melissa probeert te helpen, krijgt hij problemen met zijn ouders. Toch zet hij door en uiteindelijk weet hij haar weer op het rechte pad te krijgen.

Jim

Hij is al wat ouder. Jim danst samen met Melissa in de clip en hij is een drugsdealer. Melissa is volledig onder invloed van hem.

Quotes

"Afblijven! – Jordi"
"Doe niet zo belachelijk. Het is niet eens verslavend. – Melissa"
"Zeg eens eerlijk, ben jij verliefd op die Jim? – Jordi"

Thematiek

Drugs(gebruik)

Melissa is erg onzeker over haar danstalent. Wanneer ze in een clip mag dansen wordt het haar een beetje teveel. Een jongen die ze daar leert kennen helpt haar door drugs aan te bieden waar ze veel energie van krijgt en ook echt kan genieten van het dansen. Maar het is erg slecht voor haar, ze raakt eraan verslaafd en ze kan eigenlijk niet meer functioneren zonder de drugs.

Motieven

Verliefdheid

Door de verliefdheid op Jim doet Melissa dingen die ze normaal nooit zou durven doen. Liefde maakt blind, zegt men, dat wordt hier pijnlijk duidelijk. De verliefdheid van Jordi op Melissa heeft wel goede gevolgen: hij helpt en steunt haar.

Onmacht

Melissa voelt zich machteloos. Ze wil zo graag hiphopdanseres worden, maar wordt door de strikte opvoeding van haar ouders belemmerd. Daarnaast belemmert ze ook zichzelf door haar onzekerheid. Ook Jim, \\\\\'het slechte vriendje\\\\\', zorgt voor onmacht: fysiek en mentaal heeft hij de controle over haar, hij voert haar drugs en bepaalt wat ze doet. Zo verliest Melissa de controle over haar eigen leven.

Vriendschap

Door de vrienden van Melissa raakt ze uiteindelijk van de drugs af. Zij geven haar de steun en zekerheid die ze nodig had. Daardoor hoeft ze die niet meer te zoeken in de drugs.

Puberteit

Melissa is duidelijk een puber en heeft standaard puberproblemen, ook al zijn ze ontzettend uitvergroot in Afblijven. Zo is ze onzeker over zichzelf, probeert ze nieuwe dingen uit die niet altijd goed voor haar zijn en maakt ze zich los van haar ouders.

Trivia

Er zijn meerdere boeken over Afblijven verschenen: de originele, de filmeditie en nog drie boeken over Toine, Debby en Fleur.

Titelverklaring

Afblijven staat voor het feit dat Melissa moet afblijven van de drugs die ze slikt. Maar je kunt ook meerdere verklaringen in het boek zoeken: Jim moet van Melissa afblijven en Debby moet van Toine afblijven.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het hij/zij-perspectief. Het grootste gedeelte gaat over Jordi, maar Melissa komt ook vaak aan het woord. Het verhaal is in chronologische volgorde verteld.

Decor

Het verhaal is in 1998 geschreven en je merkt dat ook in het boek. Mobiele telefoons spelen geen belangrijke rol en het internet ook niet. Wel is het een heel actueel verhaal door de personages. Verlangen naar beroemd worden met iets dat je goed kan is iets van alle tijden. De totale tijd die in het verhaal verstrijkt, zullen twee of drie maanden zijn. Afblijven speelt zich vooral af bij Melissa thuis, in de dansstudio, op school en in het Kooltuintje.

Stijl

Afblijven is gemakkelijk geschreven. Er staan geen moeilijke woorden in, je leest er vrij gemakkelijk doorheen. Het boek is dan ook bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 13 jaar. Vanuit Jordi’s en Melissa’s perspectief wordt wel uitgelegd wat ze doen, denken en voelen, maar het is niet tot in de fijnste details gedaan. Carry draait niet om het thema heen, ze vertelt waar het verhaal over gaat en verder niet.

Slotzin

En daar, met hun rug naar de televisiezaak waar Melissa’s clip wordt gedraaid, kust hij haar lang en innig.

Beoordeling

Persoonlijk was ik toen ik iets jonger was erg fan van Carry Slee. Ik las al haar boeken. Nog steeds eigenlijk wel. Ze heeft een fijne schrijfstijl, ook dit boek leest fijn weg. Nu ik wat ouder ben, heb ik de boeken zo uit. Persoonlijk heb ik niets met het thema drugs, maar ik vind het wel goed dat zo de nadelen van drugs worden benoemd in een verhaal. Kinderen worden zich zo bewust van het feit dat het slecht voor je kan zijn.

Recensies

"Je zou er bijna zelf een spuit van in je armen zetten." http://www.derecensent.nl..._entrypage
"Het boek, dat onder andere winnaar was van de Jonge Jury 2000, roept ongetwijfeld emoties bij de lezer op. Hoe kan Melissa dat toch doen?! Veertien jaar en al aan de pilletjes waar je je zogenaamd beter van moet voelen? Onzin! Om de vraag te beantwoorden of Melissa voorgoed al haar vrienden zal laten zitten, is het zeker de moeite waard dit boek te lezen." http://bibliotheekema.wor...afblijven/
"Stijl of onderwerpkeuze zijn met het oog op de doelgroep en de besproken onderwerpen waarschijnlijk interessant voor de jeugd. Het valt alleen maar toe te juichen dat Slee hierin geen taboes lijkt te willen schuwen en rechtstreeks met haar jeugdige publiek wil communiceren. Misschien opent dit deuren om een gesprek aan te gaan of om voorlichting te geven." http://www.librarything.c...pic/137047

Overhoor jezelf

Van wie is de clip waar Melissa in mag spelen?
Wat voor werk doet Jordi op zaterdagmiddag?
Melissa gaat met Jim naar een club, terwijl ze Jordi beloofd heeft dit niet te doen. Hoe heet deze club?
Het thema van het verhaal zijn drugs, welke drugs gebruikt Melissa? Kies er 2.
Meerdere antwoorden mogelijk
Stelling: Melissa is verliefd op Jim.
Wie zijn Melissa’s echte vrienden? Kies er vier.
Meerdere antwoorden mogelijk
Waarom gebruikt Melissa drugs?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.793 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

H.

H.

Bij die test kloppen de "vier echte vrienden" niet want Debby is helemaal geen beste vriendin, Fleur daarentegen wel.

8 jaar geleden

Annemieke

Annemieke

Dankjewel voor je reactie, je hebt gelijk! Het is inmiddels aangepast.

8 jaar geleden

L.

L.

Was het niet zo dat Melissa flauwviel van het grote aantal pillen dat ze had geslikt en de kleine hoeveelheid drinken dat ze had gedronken?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"

Ook geschreven door Anouk