Doe mee aan het jaarlijkse studiekeuze-onderzoek van Markteffect. 
Je kunt meedoen ongeacht of je al weet wat je wil gaan studeren. Er worden 200 cadeaubonnen van 25 euro verloot!

Meedoen

Angels & Demons door Dan Brown

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Angels & Demons
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 982 woorden
  • 11 december 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het Bernini mysterie
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
KCV
Methode
Eerste uitgave
2000
Pagina's
624
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover Angels & Demons
Shadow
Angels & Demons door Dan Brown
Shadow

Motivatie voor de keuze van het boek

Ik heb een paar jaar geleden al de Da Vinci Code gelezen, dit vond ik een heel erg mooi boek met veel interessante historische feiten en legendes. Daarnaast had ik het Verloren Symbool gelezen, ook een thriller van Dan Brown. Deze vond ik ook erg spannend, intrigerend en mooi geschreven. Vanwege het feit dat er in de vorige boeken van Dan Brown vrij veel Romeinse en Griekse geschiedenis voorkwam; heb ik gekozen voor het boek Het Bernini Mysterie. Ik had al gehoord van een aantal mensen die het boek al hadden gelezen dat het zich afspeelt in Rome en veel geschiedenis uit de Oudheid bevat. Omdat ik in die tijd (midden april) ook naar Rome zou gaan; heb ik ervoor gekozen om dit boek te lezen. Later, toen het boek uit was, heb ik ook de film bekeken. Deze vond ik een goede verbeelding van de kern en inhoud van deze informatieve en historische thriller.

Feitelijke gegevens

Dan Brown, mei 2000, Het Bernini Mysterie, Groot Brittannië

Saenvatting van de inhoud

Wanneer Robert Langdon erachter komt dat een eeuwenoud geheim broederschap bekend als de Illuminati, de machtigste ondergrondse organisatie uit de geschiedenis, weer actief is geworden, wordt hij geconfronteerd met een dreiging die de ondergang kan betekenen van de aartsvijand van deze geheime organisatie: de katholieke kerk. Als Langdon ontdekt dat de Illuminati een tijdbom hebben geactiveerd, vliegt hij naar Rome. Daar bundelen hij en Vittoria Vetra, een beeldschone en mysterieuze Italiaanse wetenschapster, hun krachten. Ze beginnen aan een ware jacht vol actie die hen door verzegelde grafkelders, gevaarlijke catacomben en verlaten kathedralen voert, en ze komen zelfs in het hart van de meest geheime kerker op aarde. Langdon en Vetra volgen een vierhonderd jaar oud symbolenspoor uit de oudheid dat voor het Vaticaan de enige hoop op redding is.

De relatie met KCV

Aarde: Habakuk en de engel in de Chigi Kapel van de Santa Maria del Popolo kerk. Dit beeld beeldt Habakuk uit die, gedragen door een engel, voedsel brengt aan Daniël in de leeuwenkuil. Het verhaal van Daniël en Habakuk, Daniël 14: 31-37:

“Zij wierpen hem in de leeuwenkuil, waar hij zes dagen bleef. In de kuil zaten zeven leeuwen, die men dagelijks twee lijken en twee schapen gaf; toen gaf men ze echter niets, opdat ze Daniël zouden verslinden. In Judea leefde toen de profeet Habakuk. Hij had wat moes gekookt en enige broden in een schotel gebrokkeld en was daarmee op weg naar het veld om het aan de maaiers te brengen. Maar een engel van de Heer beval Habakuk: ‘Breng het maal dat je daar hebt naar Babel, naar Daniël in de leeuwenkuil. Habakuk antwoordde: ‘Heer, ik ben nooit in Babel geweest en de kuil is mij onbekend.’ Toen greep de engel hem bij de kruinharen vast en droeg hem met de snelheid van de geest naar Babel, waar hij hem boven de kuil plaatste.”

Lucht: De West Ponente op het Sint-Pietersplein. Dit reliëf, door G.L. Bernini, is op het Sint-Pietersplein te vinden in Vaticaanstad. Het heet de West Ponente, oftewel de Westenwind, het heet ook wel de Respiro di Dio (de adem van God). Het reliëf stelt een simpel gezicht voor met het gezicht van een engel. Bernini heeft een krachtige windvlaag van lucht aangebracht die uit de mond komt en richting het Vaticaan waait.

Vuur: De Extase van Theresia in de kerk van Santa Maria della Vittoria. De Extase van Theresia (1647-1652) is een meesterwerk van de Italiaanse kunstenaar Gian Lorenzo Bernini. Het beeld is te vinden in de kapel van de familie Cornaro in Rome. Aan Theresa is een engel verschenen, die haar hart heeft doorboord met een lans en haar achter liet ‘in vuur en vlam door Gods liefde’.

Water: La Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona. De Vierstromenfontein is een fontein in barokke stijl op het Piazza Navona te Rome, vervaardigd door Gian Lorenzo Bernini in de jaren 1648 tot 1651. De fontein is gemaakt van travertijn, een soort kalkafzetting die op marmer lijkt. Ook de wijk rond het plein heet Piazza Navona. Heel duidelijk aanwezig is de Egyptische obelisk van rood graniet die in het midden van de fontein omhoog rijst, gemaakt door de Romeinse keizer Domitianus. Hij heeft ook in een tempel voor de Grieks-Egyptische god Serapis en in het Circus van Maxentius gestaan. Paus Innocentius X besloot de intussen omgevallen en gebroken obelisk her te gebruiken.. Op deze obelisk zijn veel dieren te zien en hij is 16,54 meter hoog. Het samenbrengen van architectuur en beeldhouwwerk in deze fontein was revolutionair ten opzichte van andere fonteinen in Rome uit die tijd.

Eigen mening

Mijn mening over het boek Het Bernini Mysterie van Dan Brown is dat het een fantastisch boek is. Het heeft bijvoorbeeld:

- spanning (de ontvoering van de prescelti (vier mannen die voldeden aan de onuitgesproken vereisten om paus te kunnen worden), de zoektocht naar de plek waar de moorden gaan plaatsvinden en de opsluiting van Langdon en een Zwitserse Gardist in het archief van het Vaticaan

- liefde (de opbloeiende liefde tussen Robert Langdon en Vittoria Vetra)

- veel achtergrondinformatie (de plaatsen waar de zoektocht plaatsvindt worden uitvoerig beschreven, ze zijn herkenbaar voor iemand die in Rome is geweest)

Ik hou enorm van historische romans/thrillers die iets te maken hebben met een tijdslimiet, de boeken van Dan Brown (waaronder dus het Bernini Mysterie), voldoet volledig aan deze affectie. Ook vind ik een verhaal vaak boeiend als er, naast het spannende gedeelte, liefde of vriendschap in voorkomt. Dit verzacht de kern en zorgt voor een goedlopend verhaal. Ik vind het erg leuk dat er zoveel Romeinse en Griekse geschiedenis in het boek voorkomt, zo lijkt het realistischer en krijgt het verhaal meer inhoud. Absoluut een aanrader om te lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Angels & Demons door Dan Brown"