Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Angels & Demons door Dan Brown

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Angels & Demons
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1180 woorden
  • 15 mei 2005
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
124 keer beoordeeld

Boekcover Angels & Demons
Shadow
Angels & Demons door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thriller
Dan Brown
Angels & Demons
Jaar van eerste uitgave: 2000, by Pocket Books
569 pagina’s

Robert Langdon is een professor in Symbologie aan de universiteit van Harvard. Hij wordt op een dag gebeld door Maximilan Kohler, directeur van het Zwitserse CERN, met de mededeling dat hij direct moet komen. Met een supersoon vliegtuig wordt hij naar het CERN complex gebracht in minder dan 1 uurtje. Hij krijgt een lijk te zien van een wetenschapper, Leonardo Vitra, die met een baanbrekend project bezig was, namelijk Antimaterie. Dat de man vermoord is, is niet zo verschrikkelijk bijzonder, er staat echter een ‘ambigram’ op zijn borst gebrand, met het woord ‘Illuminati’. Robert vreest dat dit door de bekende middeleeuwse sekte is gedaan. Als Vittoria Vitra, de geadopteerde dochter van Leonardo, in het lab gaat kijken blijkt dat een zeer gevaarlijke instabiele hoeveelheid antimaterie weg. Dit wordt al snel gevonden door de Zwitserse Garde, in Vaticaanstad. Ze vinden het alleen niet, ze zien een klokje voor een draadloze beveiligingscamera aftikken. Ze hebben nog 12 uur als Robert en Vittoria op bezoek komen. Als de boel ontploft, is heel Vaticaanstad weggevaagd. In eerste instantie gelooft de leider van de Zwitserse garde niet dat de stad in gevaar is, het is namelijk op de dag dat de conclaaf wordt gehouden. Alle kardinalen zijn in de Sixtijnse Kapel. Om de paniek nog wat groter te maken blijkt al snel dat 4 kardinalen, de zgn. prefereti verdwenen zijn.
Dan belt iemand op. Hij beweert dat hij een handlanger is van de Illuminati, een assassijn. Hij heeft de 4 kardinalen gegijzeld. Het is intussen 7 uur, en de assassijn heeft de BBC ingelicht over de kwestie. Hij zegt, dat hij elk uur een kardinaal gaat vermoorden, te beginnend om 8 uur, op de oude illuminati manier, namelijk met behulp van de 4 elementen, en wel in 4 kerken in Rome, in volgorde van het oude verlichte pad, een route die nieuwe Illuminata moesten afleggen in de Renaissance om bij het kantoor te komen. Robert weet veel af van de Illuminati en weet dat de eerste Illuminatius Gallileo Gallilei was. Hij denkt dat in het boek Diagramma van Gallileo wel wat te vinden is over deze route. Hij gaat met Vittoria de bibliotheek van het Vaticaan in. Hij vindt hier de originele 12 bladzijde waaruit Diagramma bestond. Op bladzijde 6 vindt hij een aanwijzing over waar het pad moet beginnen. Daar zal ook de eerste kardinaal worden vermoord. Hij gaat met 12 Zwitserse gardisten naar het Pantheon, maar hij komt er snel achter dat hij zich in de eerste kerk heeft vergist. Het is namelijk een andere kerk, de kerk van Santa Maria del Popolo, aan de andere kant van Rome. Als ze daar aankomen zijn ze te laat. Een kardinaal ligt half begraven in een put in de kerk, gestikt in een hand vol aarde, het eerste Element, met wederom een ambigram op zijn borst gebrand, ditmaal met de tekst earth.

In de kerk staat een beeld van Bernini, ook een Illuminatius, dat de weg wijst naar de volgende kerk. Er zijn echter 160 kerken in Rome, dus Robert heeft een kaart nodig. Op de kaart stippelt hij de lijn uit die het beeld aanwijst. Het blijkt dat de volgende moord op het St. Pietersplein gaat plaatsvinden. Op dit tijdstip staat het St. Pietersplein vol met mensen in verband met de Conclaaf. Toch lukt het wederom de assassijn om een kardinaal te vermoorden, recht onder de neus van Robert en Vittoria. De assassijn heeft de longen van de kardinaal doorboord, en als Vittoria hem wil beademen spuit het bloed uit zijn zij. De kardinaal sterft door lucht, bovendien zien ze een teken op zijn borst, wederom een ambigram, air.
In de ‘luchtkerk’ stond weer een beeld van Bernini die de volgende plek aanwijst. Ditmaal is het moeilijker, omdat er minstens 12 kerken worden aangewezen door de stippellijn. Robert ziet echter het verband dat overal een werk van Bernini moet staan. Omdat hij niet alle beelden van Bernini kent, en weet waar ze staan in Rome, gaat hij nog een keer de Vaticaanse bibliotheek in. Hij vindt in een boek wat hij zoekt. De volgende kerk is de kerk van St. Agnes, wederom aan de andere kant van Rome. Als hij daar aankomt is hij net op tijd, de assassijn is nog bezig met het voltooien van zijn moord. De kardinaal hangt in het gewelf van de kerk, met een enorm vuur onder hem, dat steeds hoger wordt. Robert is te druk bezig met de assassijn, en met Vittoria, om de kardinaal te redden. De assassijn vermoordt in zijn weg de leider van de Zwitserse garde, en neemt Vittoria mee naar zijn schuilplaats. Robert komt onder een sarcofaag terecht. Als de brandweer hem vind, is de kardinaal dood. Dit keer staat Fire op zijn borst gebrand.
De volgende kerk vind Robert al snel, het element Water wordt gerepresenteerd door een fontein, voor de kerk van Santa Maria della Vittoria. Robert wacht in zijn eentje voor deze fontein tot de assassijn opdaagt. Als deze dan arriveert vechten ze, maar de assassijn is sterker en duwt Robert onder water. De kardinaal is inmiddels verdronken. Robert kan ademhalen door een bellenmaker in de fontein. De assassijn laat hem voor dood achter. Als Robert naar de kardinaal kijkt, heeft deze Water op zijn borst gebrand. Robert heeft nu het hele ‘verlichte pad’ afgelopen, en weet nu waar het hoofdkwartier, de assassijn en Vittoria zijn. Namelijk in de Castel Sant’ Angelo, de engelenburcht. Hij kan Vittoria redden en de assassijn doden.
In Vaticaanstad zijn de Zwitserse gardisten nog steeds niet geslaagd in het vinden van de antimaterie. 20 minuten voordat de ontploffing zich zal voltrekken wordt duidelijk dat niet de Illuminati, maar de Camerlengo, de tijdelijke leider van het Vaticaan als de Paus doodgaat. Hij heeft zichzelf een ambigram op zijn borst gebrand, en geeft Maximilian Kohler de schuld, die op bezoek was om hem met het complot te confronteren. De Zwitserse garde schiet hem dood. Dan doet de Camerlengo alsof hij de stem van God hoort en loopt naar de antimaterie toe. Hij neemt het mee naar buiten in een helikopter, maar Robert springt op het laatste moment bij hem binnen om hem te helpen. Op een aantal kilometer hoogte springt de Camerlengo met een parachute uit de helikopter, terwijl Robert geen parachute heeft. Robert overleeft het toch op een wonderlijke manier, omdat hij in de Tiber land. Het antimaterie ontploft. Als de Camerlengo weer op het Sint Pietersplein terechtkomt, is de massa die zich daar heeft verzameld uitzinnig. Ze denken dat de Camerlengo Goddelijk is. Dan vertelt een kardinaal hem, dat hij zijn eigen vader heeft vermoord, namelijk de vorige paus. Bovendien heeft hij 4 kardinalen vermoord. Deze zondes, ook al met de intentie goede dingen te bereiken, namelijk meer geloof van de mens in God en de kerk door middel van een wonder (dat hij het overleeft), kan hij niet verdragen. Hij overgiet zichzelf met een soort olie, en steekt zichzelf aan op het heilige balkon van de paus. Op het eind wordt de oudste kardinaal die bij het gezelschap van kardinalen zit gekozen tot paus, en Robert en Vittoria trouwen.

REACTIES

J.

J.

Ze trouwen helemaal niet. Angels & Demons is het eerste deel van de Langdon trilogie. Er staat alleen dat ze met elkaar naar bed gaan, maar ze trouwen niet. Dit staat ook nog eens vermeld in de Davinci Code, het tweede deel van de Langdon trilogie

13 jaar geleden

E.

E.

Ze trouwen inderdaad niet. Hoewel Robert dromen heeft over het beklimmen van een gebouw met Vittoria voorop, waarin zij zegt dat ze een jonger iemand had moeten trouwen, wordt er verder helemaal niets verteld over een trouwerij. wel hebben ze seks op het eind

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Angels & Demons door Dan Brown"