Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Angels & Demons door Dan Brown

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Angels & Demons
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1637 woorden
  • 30 januari 2008
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
53 keer beoordeeld

Boekcover Angels & Demons
Shadow
Angels & Demons door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag: Het Bernini Mysterie

A. Zakelijke gegevens
Auteur: Dan Brown
Titel: Het Bernini Mysterie
Genre: Thriller
Jaar van verschijning: 2000
Aantal bladzijden: 460
Leestijd: ongeveer 18 uur(ik had het boek in een week uit)
Datum van het verslag: 20 januari ‘08

C. Motivatie:
Ik wilde dit boek gebruiken omdat ik dit een fantastisch boek vind. Ik ben zeer geïntegreerd in geheime vennootschappen en geschiedenis. Ik heb echt genoten van dit boek en ik kon niet stoppen met lezen wat ik maar zelden heb met boeken.

D. Verwachtingen vooraf:
ik verwachtte een heel spannend en goed boek. Mijn zus had namelijk verteld dat dit boek nog veel beter was dan de Da Vinci Code die mij ook erg aansprak. Het is in beide categorieën geslaagd! Het boek was heel erg spannend en ik heb veel nieuwe informatie over de geschiedenis en het Vaticaanstad meegekregen. Het boek heeft mij dingen verteld waar ik nog nooit van had gehoord bijvoorbeeld: CERN, antimaterie, de Illuminati enz.


E. Samenvatting
Leonardo Veta, een natuurkundige bij het CERN in Genève, wordt vermoord in zijn lab. Professor Robert Langdon deskundige op het gebied van sektes en satanische genootschappen, wordt uitgenodigd om uit te zoeken wie er achter de aanslag zit. Want op het lijk van de vermoorde was het brandmerk van de Illuminati achtergelaten, de machtigste terreurbeweging uit de geschiedenis. De dader heeft echter niet alleen een moord gepleegd, hij heeft ook de nieuwste uitvinding van Leonardo gestolen: een druppel antimaterie. De Illuminati dreigde de druppel als bom te gebruiken om Vaticaanstad te vernietigen. In het Vaticaan zijn op dat moment alle kerkleiders bijeen om een nieuwe paus te verkiezen. Vier kerkleiders ontbreken echter in de Sixtijnse kapel. Zij zijn ontvoerd door de Illuminati. De ontvoerder laat weten dat hij elk uur een gebrandmerkte kardinaal zal vermoorden. En stipt om 24h gaat de bom af. Langdon onderneemt een race tegen de klok samen met Vittoria, de dochter van de vermoorde wetenschapper. Hij volgt een eeuwenoud spoor door Rome, dat gebruikt werd door de Illuminati om hun vennootschap geheim te houden. Alle vier de kardinalen worden vermoord en Langdon komt steeds net te laat bij het incident. Uiteindelijk wordt ook nog Vittoria door de moordenaar ontvoerd. Langdon zit hem echter op de hielen en weet hem te pakken, maar de moordenaar vecht terug en na wat gestoei valt hij van het balkon. De directeur van CERN, Kohler, gaat naar de Camerlengo(de tijdelijke “invaller” voor de paus die overleden is). Kohler gaat dood en de Camerlengo zegt dat hij door God weet waar de bom is. Hij neemt deze mee in een helikopter en laat hem ver boven Vaticaanstad afgaan. Langdon laat de videobeelden van Kohlers dood zien aan de Zwitserse Garde, daaruit blijkt dat de Illuminati niet bestaat en dat het allemaal de Camerlengo’s plan was om meer mensen te laten geloven. De Camerlengo pleegt daarna zelfmoord. De nieuwe paus wordt gekozen en Robert en Vittoria trouwen.

F. Indeling: het boek heeft 137 korte hoofdstukken.

G. Wijze van vertellen:
Je ziet het verhaal meestal de ogen van de schrijver, maar soms zie je het door de ogen van Langdon, en heel soms door die van de Assasijn. Het hele verhaal door kan je soms van sommige mensen de gedachten lezen, vooral van Langdon.

H. Spanning:
Je vraagt je al vanaf het begin af wie de moordenaar is en wat de Illuminati is. Elke mysterie wil je weten en ik denk dat deze ook allemaal zijn beantwoord. Bijvoorbeeld je komt erachter wat de Illuminati is/was en wie de moordenaar is, maar ook wie er achter het complot zit en veel geschiedenis weetjes maken het interessant en informatief, dit vind ik persoonlijk soms ook wel spannend, ook al kloppen sommige dingen misschien niet.

I. Tijd:
Het verhaal loopt in chronologische volgorde. Maar af en toen beleef je het verhaal vanuit een ander persoon en je weet dan niet of dit later, eerder of op hetzelfde tijdstip is gebeurd. Bijvoorbeeld als je eerst leest over Langdon, en daarna over de Assasijn. Je weet dan niet wanneer de Assasijn dat, wat hij dan doet, deed.

Er worden soms tijdvertragingen gebruikt, bijvoorbeeld toen Langdon zat opgesloten in een grafkist. Hij wilde zich toen verstoppen voor de Assasijn. Er wordt niet gebruikt gemaakt van flashbacks. Er wordt alleen een keer aan het verleden gedacht. Toen Langdon vast zat in de put.Het verhaal duurt ongeveer 30 a 40 uur, bijna twee dagen.

J. Thema en motieven:

het probleem is dat er een bom in het Vaticaan is verstopt en dat er vier kardinalen worden vermoord, en om dat tegen te gaan moet Langdon het pad der verlichting vinden. Het boek gaat er uiteindelijk om de moordenaar te stoppen en te achterhalen waar de bom is. Dit allemaal is gedaan om het geloof te versterken, omdat de Camerlengo wilde mensen laten geloven dat hij met God had gesproken. Het thema is dan ook geloof en wetenschap. De eeuwenoude strijd tussen deze twee is dan ook iets dat steeds terugkeert.

K. Titelverklaring:
Het boek heet zo, omdat de hoofdpersoon, Robert Langdon, door heel Rome op zoek moet naar het pad der verlichting. Dit is een pad die de Illuminati, een organisatie die tegen de kerk was, gemaakt heeft. Het pad loopt via een aantal kunstwerken van Bernini. Het boek heeft geen ondertitel of motto.

L. Ruimte:
Het verhaal speelt zich helemaal in het begin in Amerika af, daarna in Zwitserland, en de rest van het verhaal speelt zich in Rome af; dit is het grootste gedeelte van het verhaal.

M. Personages:
Robert Langdon: Hij is de hoofdpersoon van het verhaal en een symboliekdeskundige en hoogleraar iconologie aan Harvard. Hij krijgt een relatie met Vittoria en voelt liefde, maar hij is ook claustrofobisch en deze angst overwint hij. Verder is het zo dat in het begin van het verhaal hij een beetje sceptisch is, hij gelooft eerst niet dat de Illuminati bestaat, naarmate het verhaal zich ontwikkeld begint hij open te staan voor alles en alles kan ook gebeuren.
Vittoria Vettra: zij helpt Langdon met het zoeken naar de bom en de kardinalen, omdat haar vader door de dader is vermoord. Hierdoor is ze woedend en al vanaf het begin van het verhaal kan je daaruit opmaken dat het wel een pittige tante is die een eigen stem heeft en wilt dat iedereen deze hoort. Ze wordt ook verliefd op Robert Langdon.

Camerlengo Carlo Ventresca: hij was de kamerheer van de paus, tot deze dood ging. Nu is hij zelf tijdelijk paus, totdat het conclaaf een nieuwe paus heeft gekozen. Hij is ook het meesterbrein achter het complot. Hij gelooft zo erg dat hij misschien wel te gelovig is en zo ver gaat dat hij Vaticaanstad wilt opblazen en 4 kardinalen laat vermoorden.

N. Context:
Dan Brown (22 juni 1964) is een Amerikaans schrijver van detective-thrillers. Zijn boeken behoren tot het genre van de Fact fiction, waarbij een fictief verhaal wordt verteld tegen een herkenbaar en realistisch decor.
Brown is in 1964 geboren in Exeter (New Hampshire). Hij groeide op op de campus van de Philips Exeter Academy, één van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Zijn vader was daar leraar wiskunde. Hij studeerde Engelse literatuur en Kunstgeschiedenis aan het Amherst College (Massachusetts), waar hij in 1986 zijn diploma haalde. Daarnaast studeerde hij ook nog in het Spaanse Sevilla. Na zijn studie gaf hij -in de voetsporen van zijn vader- enige tijd Engelse les aan de Philips Exeter Academy, waar hij vroeger zelf ook op zat.

O. Persoonlijke beoordeling:
Ik vind dat het boek erg spannend en vooral ook interessant is door veel technische en hele boeiende weetjes. Ik ben gefascineerd door de kennis die je krijgt van het verhaal. Het verhaal is schokkend als je bedenkt dat er misschien wel een kern van waarheid in de hele gedachte achter de Illuminatie zit. De spanning wordt verhoogt doordat niet alles perfect gaat. Langdon kan bijvoorbeeld niet alle kardinalen redden en dat verwacht je niet. Hierdoor ga je toch twijfelen of het wel allemaal goed gaat aflopen.

Het verhaal is niet een levensechte situatie, want niet iedereen gaat van Amerika naar Zwitserland en dan naar Rome in twee dagen. Het boek is wel erg leerzaam en dat vind ik een van de beste dingen van het verhaal. Ik werd zo meegesleept in de details die langskwamen over oude kunstenaars en geheimen. De personages zijn zelf wel makkelijk herkenbaar in mensen maar niet in mijzelf. Ik zie bijvoorbeeld mijn zus erg in Vittoria. Een individueel met wijsheid maar ook gevoel en hierdoor werd het toch steeds leuker om te lezen.

De sfeer van het boek is niet in Eén woord te beschrijven. Elke sfeer zit er wel in: geheimzinnig door de Illuminatie en het pad der verlichting en je weet niet of het nog echt bestaat. Spanning door de jacht op de moordenaar en het proberen te redden van duizenden mensen en het Vaticaanstad. Het vinden van de pad der verlichting is ook erg spannend. Je zit steeds weer op het puntje van je stoel te lezen wat het volgende spoor is. Soms komt toch wel een beetje somberheid tevoorschijn doordat de kardinalen vermoord worden en Kohler en de vader van Vittoria, Leonardo Vettra.


Het boek was erg goed te lezen voor mij dan. Ik vond dat het niet erg moeilijk was, maar ook niet zo makkelijk dat je denkt dat het een bek uit groep acht is. Het taalgebruik was goed en ik ging makkelijk door het boek heen. De opbouw was perfect doordat elke keer weer een kardinaal vermoord werd, kwam elke keer weer die spanning dat de bom om middernacht zou ontploffen dichterbij. Aan het einde van het verhaal komt alles wee samen en wordt alles duidelijk. Er zijn wel erg veel details en je moet die ook echt leuk of interessant vinden om ze te onthouden en met plezier dit boek te kunnen doorlezen.

REACTIES

G.

G.

in het boek staat nergen dat robert langdon en vittoria trouwen.

13 jaar geleden

A.

A.

klopt, in het boek staat niet dat Landon en Vittoria gaan trouwen. Dat is namelijk een droom van Langdon.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Angels & Demons door Dan Brown"