Un aller simple door Didier van Cauwelaert

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Un aller simple
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2776 woorden
  • 22 november 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
130
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Un aller simple
Shadow
Un aller simple door Didier van Cauwelaert
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

I Het werk

1. Wat is de titel?

  ‘Un aller simple’

2. Wie is de schrijver?

  Didier van Cauwelaert    

3. Wanneer is het boek in de eerste druk verschenen?

  In 1994

4. Tot welk literair genre kun je het boek rekenen en waarom?

  Dit boek is een roman. Ik denk dat de genres van het boek zelf avontuur en drama zijn.

II De inhoud

5. Waar speelt het verhaal zich af?

  Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in Frankrijk en gedeeltelijk in Marokko.

Aziz zelf woonde altijd in Parijs. Later moet hij naar Marokko. Hij moet daar naar Irghiz. Dit is een heel klein dorpje in het Atlasgebergte in Marokko. Deze plaats bereiken ze uiteindelijk niet. Het  verhaal speelt zich dus voornamelijk af op de weg naar Irghiz. Later speelt het verhaal zich nog voor een deel af in Parijs. In dit stuk wordt duidelijk dat de vrouw van Jean-Pierre vreemdgaat en wordt Parijs voor Aziz een soort van lelijk. Het laatste deel van het verhaal speelt zich af in Lorraine waar de ouders van Jean-Pierre wonen en waar Aziz gaat wonen. Daar probeert hij het boek van Jean-Pierre af te schrijven zodat hij het kan publiceren.

6. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in het heden.  Doordat het verhaal zich in het heden afspeelt zou het gewoon plaats kunnen vinden in mijn omgeving. Er zijn geen exacte tijdsaanduidingen te vinden.

7. Hoe lang is de vertelde tijd?

De speeltijd van het verhaal wordt niet heel goed duidelijk. Het is in ieder geval wel minder dan een maand. Er worden ook geen data vermeld in het verhaal. In het tweede deel staan soms wel dagen van de week aangegeven.

8. Beschrijf de hoofdpersoon én nog twee andere belangrijke personen.

Aziz Kemal: Aziz is de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij is 20 jaar en onderdeel van een zigeunergezin. Toen hij klein was heeft hij een auto-ongeluk gehad met zijn ouders en deze zijn daarbij omgekomen. De zigeuners vonden de jonge Aziz in een Ami 6 en hebben hem daarom Aziz genoemd. Aziz heeft een grote fantasie en kan mensen goed overtuigen. Dit blijkt wanneer hij de spannendste verhalen die nooit gebeurd zijn aan Jean-Pierre verteld.

Jean-Pierre Schneider:  Deze man is een begeleider die immigranten mee helpt terug te keren naar hun land van herkomst. Hij moet Aziz helpen terug te komen naar zijn ‘geboortedorp’ Irghiz. Jean-Pierre zelf zit compleet in de put. Hij heeft grote relatieproblemen met zijn vrouw Clémentine. Ook heeft hij het gevoel dat hij zijn ouders in de steek heeft gelaten. Jean-Pierre is een onzekere man. Hij houdt er echter wel de grote droom op na om een boek te schrijven. In het verhaal lijkt het of hij in een soort van midlifecrisis zit. Ook is hij heel goed gelovig want hij gelooft de verhalen van Aziz blindelings.

Valerie d’Armeray: Wanneer Jean-Pierre en Aziz in de buurt komen van het Atlasgebergte ontmoeten ze Valerie. Zij is hier gids en heeft net ruzie gehad met een groep toeristen. Aziz neemt een drankje met haar en verteld over zijn leven en dat hij haar wel leuk bij Jean-Pierre vindt passen. Volgens Aziz is Valerie de perfecte vrouw voor Jean-Pierre. Ze is jong, vrolijk en ziet er leuk uit. Hij overtuigd Valerie en zo wordt de reis van Jean-Pierre en Aziz vervolgd met Valerie.


Verhoudingen tussen de personen:

Jean-Pierre is begeleider van Aziz. Maar soms lijkt het meer andersom omdat hij zo depressief is. Aziz wil hier een oplossing voor zoeken. Valerie lijkt hier perfect voor. Eerst denkt Valerie dat Aziz haar mee in bed probeert te krijgen maar wanneer ze samen iets drinken vertelt Aziz de waarheid over zijn afkomst aan Valerie. Ook vertelt hij over Jean-Pierre en dat hij een leuke vrouw nodig heeft. Zij wil graag helpen dus speelt mee met alles wat Aziz verzint.

9. Uit welk Mileu zijn de belangrijkste personages afkomstig?

Dit wil je ook lezen:

Aziz: Waar Aziz oorspronkelijk vandaan komt is niet bekend. Hij heeft zolang hij zich kan herinneren onderdeel uitgemaakt van een zigeunergezin. Dit heeft grote invloed gehad op hem. Hij vond school en leren heel leuk maar omdat het bij de zigeuners gewoonte is om op je 11e te stoppen met school is Aziz op zijn 11e gestopt. Toen zijn hem de fijne kneepjes van het stelen geleerd. Nooit is hij betrapt, maar wanneer hij echt iets koopt en er alleen geen aankoopbewijs van heeft wordt hij opgepakt en verdacht van stelen.

Jean-Pierre: Jean-Pierre is opgegroeid in Lorraine. Later woonde hij met zijn vrouw Clémentine, waarmee hij in scheiding ligt, in Parijs. Hij is netjes opgevoed maar heeft nu wel zijn problemen. Dit blijkt bijvoorbeeld wanneer hij met Aziz in het vliegtuig zit en al zijn problemen in de vrije loop laat.

Valerie: over Valerie is het niet bekend waar ze vandaan komt. Hier wordt niets over vermeld in het boek.

10. Maak een eigen samenvatting.

Aziz is 20 en woont bij een zigeunerfamilie. Hier is hij onderdeel van geworden toen hij als kind door hen gevonden is in een Ami 6 (vandaar zijn naam) die verongelukt was. Zijn ouders zijn bij dit ongeluk beiden omgekomen. Om problemen te voorkomen geven ze hem een vals Marokkaans paspoort. Tot zijn elfde gaat hij naar school, daarna stopt hij, zoals gebruikelijk bij zigeuners met school. Dit vind hij heel jammer want hij vindt het leuk op school en leert graag. De fijne kneepjes van het stelen worden aan hem geleerd en hij wordt heel goed in het stelen van autoradio’s. Aziz heeft een geheime relatie met Lila een zigeunermeisje waarmee hij al heel lang bevriend is. Het enige probleem is dat zij moet gaan trouwen met Rajko. Wanneer hij 10 dagen voor het huwelijk wordt neergeschoten ziet Aziz zijn kans. Hij wil graag trouwen met Lila. Wanneer hij een trouwring heeft gekocht wordt hij door de politie opgepakt. Ze verdenken hem ervan dat hij de ring gestolen heeft. Hij heeft hier geen afschriftje van dus hij moet naar de gevangenis. Aziz moet terug naar zijn land van herkomst, Marokko, omdat dit in zijn valse paspoort staat. Hij wordt nog één keer bezocht door Lila en haar broer en dan moet hij gaan. Hier eindigt hun relatie.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Jean-Pierre werkt als begeleider van immigranten die terug moeten naar hun land van herkomst. Bij de politie hebben Jean-Pierre en Aziz een gesprek waarin Aziz zegt dat hij geboren is in het dorpje Irghiz in het Atlasgebergte. Dit is natuurlijk onzin omdat Aziz niet weet waar hij vandaan komt, hij heeft dus gewoon maar iets aangewezen. Maar Aziz moet naar Marokko en Jean-Pierre moet hem op deze tocht gaan begeleiden en zorgen dat Aziz daar onderdak en werk vindt. Wanneer ze samen in het vliegtuig naar Marokko zitten in Aziz heel nerveus. Na een tijdje begint Jean-Pierre te vertellen over zijn problemen met zijn vrouw Clémentine. Ze liggen in scheiding. Jean-Pierre en Aziz laten elkaar foto’s zien van Lila en Clémentine en verscheuren ze daarna. Jean-Pierre bewaart de stukjes van de foto, integendeel tot Aziz. Later in het vliegtuig vraagt Jean-Pierre aan Aziz hoe het was in Marokko vroeger. Omdat Aziz eigenlijk niets te vertellen heeft verzint hij hele verhalen. Jean-Pierre gelooft ze allemaal.

In Marokko aangekomen voelt Aziz zich een slechte immigrant; hij spreekt de taal niet en is slecht gekleed voor een Marokkaan. In de buurt van het hotel ziet Aziz een vrouw ruziën met een groep toeristen. Hij gaat naar hij toe en nodigt haar uit om iets te drinken. De vrouw, Valerie, denkt dat hij dit doet met de intentie haar in bed te krijgen. De bedoeling van Aziz is echter om haar te koppelen aan Jean-Pierre. Valerie is fris, jong en ziet er leuk uit. Aziz vertelt aan Valerie dat hij over alles heeft gelogen tegen Jean-Pierre. Samen besluiten ze om hier geen verandering in te brengen. Valerie speelt het spel mee. Ze nemen Valerie als gids mee voor in het Atlasgebergte. Aziz wil dat de eerste ontmoeting tussen Jean-Pierre en Valerie speciaal is en het lijkt hem daarom een goed idee af te spreken op het strand. Op het strand blijkt dat Jean-Pierre inderdaad een zwak heeft voor Valerie. De reis wordt vervolgd.

Jean-Pierre moet van de overheid verslag uitbrengen van zijn reis. Hij is dus vaak druk aan het schrijven. Dit komt goed uit want hij heeft de stiekeme droom om schrijver te worden. Dankzij Valerie denkt hij steeds minder aan Clémentine. Ze gaan samen naar bed. Valerie doet dit alleen om Aziz te helpen. Nadat dit gebeurd is denkt Jean-Pierre terug aan zijn eerste liefde: Agnes. Zij wilde nooit met hem naar bed. Hij denkt ook weer steeds meer aan Agnes. Op een dag drinkt Jean-Pierre vergiftigd drinkwater. Hij wordt ziek en haalt Agnes en Valerie door elkaar. Ook praat hij ineens veel over zijn ouders. Jean-Pierre gaat dood door het vergiftigde drinkwater. Hierdoor heeft Aziz een nieuwe missie. Hij wil het lichaam van Jean-Pierre terug brengen naar zijn vrouw Clémentine. Aziz koopt een auto en neemt het lijk mee naar Frankrijk. Wanneer hij bij Clémentine in Parijs aankomt ziet hij dat zij een nieuwe vriend heeft en besluit dat zij het lichaam van Jean-Pierre niet verdient. Hij vertrekt naar de ouder van Jean-Pierre in Lorraine. Hier blijkt dat de ouders van Jean-Pierre hem bijna vergeten zijn en dat hun zoon hen weinig intereseert. De auto met het lijk erin wordt gestolen en Aziz besluit om bij de ouders van Jean-Pierre te blijven. Hier probeert hij het boek van Jean-Pierre af te schrijven. Het laatste wat Aziz nog wil doen voor Jean-Pierre is naar bed gaan met Agnes. Hij denkt erover aan haar de waarheid te vertellen over Jean-Pierre.

11. Op welke manier verandert het leven van de hoofdpersoon tussen het begin en het eind van het boek?

In het begin van het verhaal is Aziz nog een redelijk onvolwassen jongen die vaak steelt. Aan het einde van het boek heeft hij een duidelijk doel in zijn leven gecreëerd. Ook woont hij in een heel andere omgeving met andere mensen. Hij heeft veel geleerd van Jean-Pierre en Valerie.

III De structuur

12. In welk perspectief is dit boek geschreven?

Dit verhaal wordt geschreven vanuit het ik-perspectief. Aziz, de hoofdpersoon, vertelt dus het verhaal. Dit blijkt al meteen in de eerste zin waar staat:’J’ai commencé dans la vie comme enfant trouvé par erreur.’

Doordat het verhaal vanuit dit perspectief geschreven is wordt het makkelijker je in te leven in de hoofdpersoon. Later komen er soms stukken van het boek van Jean-Pierre langs. Hier wisselt het verhaal dus kort van perspectief.

13. Heeft het verhaal een open of gesloten einde?

Het heeft een redelijk open einde, al is het al wel duidelijk waar Aziz blijft wonen. Het verhaal sluit af met een alinea waarin staat dat Aziz Agnes een keer wil uitnodigen om het verhaal van Jean-Pierre af te kunnen maken en als eerbetoon aan Jean-Pierre wil hij met haar naar bed dan. Wanneer en wat er daarna gaat gebeuren wordt niet meer verteld in het boek.

14. Hoe zit het verhaal in elkaar?

Het verhaal bestaat uit 8 hoofdstukken. Deze hebben geen titel maar zijn goed te herkennen omdat ze volgen na een blanco pagina. Ook wisselt het verhaal van het perspectief van Aziz naar het perspectief van Jean-Pierre en weer terug. Wanneer het perspectief wisselt begint er natuurlijk een nieuw hoofdstuk, maar niet iedere keer dat er een nieuw hoofdstuk is wordt er van perspectief gewisseld.

15. Vertel over de tijdsstructuur van het verhaal.

Het verhaal is op chronologische volgorde verteld. Soms zijn er flashbacks als Aziz terugdenkt aan Lila.

IV De interpretatie

16. Welke drijfveren tot handelen van de personages zijn er te vinden?

Aziz voelt zich niet helemaal thuis bij de zigeunerfamilie, daar doet hij toch gewoon wat van hem verwacht wordt omdat hij van ze houdt en blij zijn dat ze hem altijd hebben opgevangen. Hij kan er zelf niets aan doen dat hij naar Marokko moet want in deze situatie heeft hij niets fout gedaan. In het vliegtuig vertelt het onzin verhalen aan Jean-Pierre, dit doet hij omdat hij in paniek raakt wanneer Jean-Pierre vraagt hoe het vroeger was in Marokko. Tegen Valerie vertelt hij wel de waarheid omdat hij graag wil dat zij Jean-Pierre uit de put helpt. Hierdoor zijn de verhoudingen in het verhaal niet helemaal gelijk. Ook wil Valerie Aziz zo graag helpen dat zij naar bed gaat met Jean-Pierre terwijl zij niet eens gevoelens voor haar heeft.

Aziz voelt zich niet helemaal thuis bij de zigeunerfamilie, daar doet hij toch gewoon wat van hem verwacht wordt omdat hij van ze houdt en blij zijn dat ze hem altijd hebben opgevangen. Hij kan er zelf niets aan doen dat hij naar Marokko moet want in deze situatie heeft hij niets fout gedaan. In het vliegtuig vertelt het onzin verhalen aan Jean-Pierre, dit doet hij omdat hij in paniek raakt wanneer Jean-Pierre vraagt hoe het vroeger was in Marokko. Tegen Valerie vertelt hij wel de waarheid omdat hij graag wil dat zij Jean-Pierre uit de put helpt. Hierdoor zijn de verhoudingen in het verhaal niet helemaal gelijk. Ook wil Valerie Aziz zo graag helpen dat zij naar bed gaat met Jean-Pierre terwijl zij niet eens gevoelens voor haar heeft.

17. Wat is het thema?       

  Het thema van dit boek is liefde en relaties tussen mensen.

18. Verklaar de titel

  Het boek heet ‘Un aller simple’, vertaald is dat ‘een enkele reis’.

Het boek heet zo vanwege de zin tegen het leven van Jean-Pierre. Hij gaat naar Marokko, maar keert nooit levend terug. ‘Een enkele reis’ dus. Ook staat in het boek vermeld dat Jean-Pierre zijn eigen boek graag zo zou willen noemen als het uitkomt.

19. Zit er een symbolische functie in het werk en komen bepaalde motieven steeds terug?

In het boek is weinig symbolisch terug te vinden. Wat misschien wel symbolisch is is de keuzes van de namen. De vrouw van Jean-Pierre heette namelijk Clémentine. Aziz vindt dit een lelijke naam en Clémentine wordt ook als slecht afgebeeld. Valerie daarentegen klinkt leuk en zij wordt als fris en jong gepresenteerd.

20. maak een kopie van het mooiste gedeelte van het verhaal en geef aan waarom je dit gekozen hebt.

Ik vind vooral het laatste stukje heel interessant. Aziz komt hier ineens met het gekke idee om Agnes, de eerste liefde van Jean-Pierre op gaan zoeken om het boek van Jean-Pierre af te maken. Dit is de allerlaatste alinea uit het verhaal. Of dit dus later gaat gebeuren of niet wordt niet duidelijk. Dat heeft wel iets mysterieus. Ook laat Aziz hier zien dat hij respect heeft gekregen voor Jean-Pierre. Het is een mooi slot voor dit boek.

V De schrijver

21. Wanneer en waar leeft de schrijver?

Didier van Cauweleart is geboren op 29 juli 1960 en is geboren in Nice. Hij heeft een Belgische achtergrond.

22. Schrijft hij of zij onder een pseudoniem?

  Nee, hij schrijft niet onder een pseudoniem.

23. Noem twee andere titels van deze schrijver.

  Vingt ans et des poussières en Poisson d’amour.

VI Le lecteur

24. Comment trouvez-vous cette histoire ?

À mon avis ‘Un aller simple’ est une belle histoire. Le situation était un peu pitoyable parce que Aziz et Jean-Pierre avaient des problèmes. Heureusement Valerie a aidé les hommes. C’était dommage que Jean-Pierre était trop dépressif. Il ne peut pas se gagner. Quelques choses ont été un peu irréaliste. Mais c’était pas un problème parce que c’est un roman. J’avais difficulté avec lire ce livre. Il y avait beaucoup des mots que je ne comprendrais pas, mais finalement j’ai réussit à finir ce livre.

25. La lecture de cette histoire vous a sans doute rendu conscient de certaines idées. Décrivez-les !

Après j’ai lu ce livre, je m’ai réalisé que c’est très important de maintenir toujours la connexion avec tes parents. Les parents de Jean-Pierre étaient presqu’oublier leur fils.

26. Décrivez les relations avec d’autres œuvres d’art, que vous avez remarquées en lisant.

27. Conseillereriez-vous le livre à quelqu’un d’autre ?

Oui ! Je trouve que l’histoire est amusant à lire et c’est un bon livre pour la liste. Le seule chose négatif est que, à mon avis l’emploi des langues est un peu difficile parfois.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Un aller simple door Didier van Cauwelaert"