The Reluctant Fundamentalist door Mohsin Hamid

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover The Reluctant Fundamentalist
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 13858 woorden
  • 8 maart 2018
  • 113 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
113 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
Booker prize (2007 Genomineerd)

Boekcover The Reluctant Fundamentalist
Shadow
The Reluctant Fundamentalist door Mohsin Hamid
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

The reluctant fundamentalist

H1

In de oude Anarkali in Lahore, Pakistan, benadert een Pakistaanse man, Changez, een gespierde, goedgeklede man, de vreemdeling, zonder zichzelf voor te stellen of zijn naam te geven. Changez merkt op dat de vreemdeling op een of andere manier een missie lijkt te hebben en voegt eraan toe dat hij kan zien dat de vreemdeling duidelijk Amerikaans is, gebaseerd op zijn kenmerkende houding, in tegenstelling tot de kleding, huidskleur of atletische bouw van de vreemdeling. Changez verklaart dat hij de vreemdeling zijn hulp zal verlenen omdat hij een inwoner is van Lahore en Engels spreekt. Hoewel de opmerkingen van Changez de vreemdeling ongemakkelijk lijken te maken, merkt Changez op dat Changez hem blijft ondervragen.

Changez vraagt waarom de vreemdeling naar Old Anarkali is gekomen en stelt een antwoord voor: hij is gekomen voor een kopje thee. Changez begeleidt de vreemdeling vervolgens naar een lokaal café dat, volgens Changez, de beste thee maakt, hoewel het er bijna net zo uitziet als alle andere cafés eromheen. De vreemdeling weigert zijn jas te verwijderen en gaat met zijn rug tegen de muur zitten, ook al is het een warme dag en zijn positie maakt dat hij minder snel de wind voelt. Changez merkt op dat het gedrag van de vreemdeling ongebruikelijk is voor een Amerikaan - het is eerder te formeel - en legt uit dat hij weet wat wel en niet typisch is omdat hij in de Verenigde Staten heeft gewoond, waar hij de universiteit van Princeton heeft bezocht. Wanneer de vreemdeling hem vraagt wat hij van Princeton vond, antwoordt hij dat het beantwoorden van de vraag vereist dat hij de vreemdeling een verhaal vertelt.

Terwijl Changez in het begin verblind is door de felle studenten en ouderwetse architectuur van Princeton, realiseert hij zich snel dat zijn universiteit minder indrukwekkend is dan het lijkt. Er zijn duizend Amerikanen in zijn klasse, maar slechts één andere Pakistaanse student, ondanks het feit dat de bevolking van de Verenigde Staten twee keer zo groot is als Pakistan. Omdat hun kansen om te worden aanvaard voor Princeton aanzienlijk lager zijn, verklaart Changez, zijn de niet-Amerikaanse studenten vaak meer getalenteerd dan de Amerikanen. Changez is een briljante student en een getalenteerde voetballer, hoewel een knieblessure in zijn tweede jaar ertoe moet leiden dat hij stopt met het team. Hij studeert af in Princeton met perfecte cijfers en uitstekende baanvooruitzichten, waarvan hij zich goed bewust is.

Het grote succes van de universiteit van Princeton, aldus Changez, is dat het 's werelds meest briljante geesten naar de Verenigde Staten trekt, hen beurzen, studentenvisa en goede opleidingen biedt, en ze vervolgens aanmoedigt om hun vindingrijkheid te gebruiken voor Amerikaanse en Amerikaanse bedrijven. Voor Changez, die financiën studeert, is het bedrijf waar hij lid van wil worden Underwood Samson & Company, een klein maar prestigieus taxatiebedrijf dat de winstgevendheid van bedrijven over de hele wereld schat, en waarvan analisten van oudsher veel succes boeken. Samen met enkele andere Princeton-senioren wordt Changez geselecteerd voor een sollicitatiegesprek met het bedrijf.

Terwijl Changez en de vreemdeling in het café zitten, komt er een ober aan tafel die Changez opmerkt en de vreemdeling intimideert, die onder zijn jasje kruipt. Changez vertelt de vreemdeling dat hij zijn portemonnee kan wegzetten tot het einde van de maaltijd. Changez dringt ook erop aan dat de vreemdeling de ober beleefd zou vinden als hij Urdu kon begrijpen. Ze bestellen allebei thee en Changez hervat zijn verhaal.

Changez is nerveus voor zijn sollicitatiegesprek met Underwood Samson. Zijn interviewer, Jim, is goed gebouwd - niet anders dan de Stranger, Changez merkt op - en zegt Changez om hem te overtuigen hem een baan aan te bieden (dit is de eerste keer dat Changez zijn eigen naam aan de vreemdeling noemt). Changez geeft een overzicht van zijn academische prestaties, zijn vaardigheden als voetbalspeler en zijn snelle herstel van zijn knieblessure, die weinig indruk maken op Jim. Met Jim's motivering geeft hij toe dat hij uit Pakistan komt en studeert hij in Princeton voor financiële hulp. Jim is niet geïnteresseerd in de culturele achtergrond van Changez, maar hij krijgt extra als hij hoort dat Changez in de VS een studiebeurs heeft en merkt op dat hij het geld echt nodig heeft. Hij wijst erop dat de meeste mensen veronderstellen dat hij uit een rijke familie komt, omdat hij er gepolijst en verfijnd uitziet en hem vraagt of zijn vrienden weten dat hij daar op beurzen is.

Wanneer Changez, geïrriteerd door de persoonlijke vragen, Jim vraagt waar hij naar toe gaat, glimlacht Jim en zegt hij ook dat hij Princeton op beurs heeft bezocht en is afgestudeerd aan de top van zijn klas. Hij leidt af van de woede van Changez dat zijn vrienden niet weten wat zijn financiële behoeften zijn, en voegt eraan toe dat hij moest werken om zich een weg door de universiteit te banen en opzettelijk een baan zo ver van Princeton koos dat zijn vrienden hem nooit zouden zien werken. Hij zegt dat hij de temperament van Changez leuk vindt, en denkt dat hij ambitieus is. Changez is onder de indruk van de observatievaardigheden van Jim en is gevleid dat Jim hem leuk vindt.

Changez neemt een moment de tijd om zijn financiële situatie aan de vreemdeling preciezer uit te leggen. Zijn familie was ooit rijk en machtig, maar haar rijkdom is al generaties lang aan het krimpen. Zijn familieleden, zowel mannen als vrouwen, werken voor de kost, hoewel ze doorgaan met het aannemen van bedienden, wonen in het duurste deel van Lahore, lid zijn van verschillende eliteclubs en deelnemen aan de feesten en huwelijken van de Pakistaanse elite. Zijn familie voelt dezelfde minachting voor de lessen 'nieuw geld' die de negentiende-eeuwse Europese aristocraten voelden voor de middenklasse. Over het algemeen merkt hij op dat de achteruitgang van de economische kracht van zijn familie slechts een extreme versie is van de achteruitgang in de hogere en middenklasse over de hele wereld. Rond zijn vrienden uit Princeton neemt Changez een air van rijkdom en verfijning aan, maar net als Jim werkt hij stiekem om zichzelf en zijn gezin te onderhouden, en plekken te kiezen waar zijn klasgenoten hem waarschijnlijk niet tegenkomen. Changez concludeert op mysterieuze wijze dat Jim gelijk had om te zeggen dat hij ambitie had, maar alleen op 'sommige manieren'.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

In het café brengt de ober thee, en Changez zegt dat de vreemdeling weer verdacht lijkt, weigert suiker aan zijn thee toe te voegen of drinkt totdat Changez van kopje verandert.

Changez gaat verder met het vertellen van de vreemdeling over zijn sollicitatiegesprek. Jim geeft hem een moeilijk op te lossen probleem: hij moet een hypothetisch bedrijf waarderen waarvan de enige dienst een teleportatiemachine is die mensen van New York naar Londen vervoert. Changez is verrast, maar gebruikt zijn atletische ervaring om zichzelf te kalmeren en gaat aan het werk om het probleem op te lossen. Zijn uiteindelijke waardering van het bedrijf is veel te hoog; zijn fout, Jim vertelt hem, is aan te nemen dat veel klanten geïnteresseerd zouden zijn in een product dat ze in een ander deel van de wereld weer samenbrengt. Jim voegt eraan toe dat Underwood Samson uitblinkt in het doorzien van 'hyped-up'-producten zoals die hij heeft beschreven aan Changez

Ondanks zijn fout slaagt Changez er in om een jobaanbieding van Jim te krijgen, aangezien zijn aanpak om het probleem op te lossen correct was, en Underwood Samson kan hem trainen om bedrijven nauwkeuriger te beoordelen. Terwijl Changez de hand van Jim schudt, voelt hij dat Underwood Samson zijn leven zal veranderen en al zijn financiële problemen zal elimineren, net als voor Jim. Naderhand, dolblij met zijn succes, roept hij: "Goddank!" Midden op de Princeton-campus.

Dit wil je ook lezen:

H2

Changez wijst op een groep jonge vrouwen die westerse kleding dragen. Hij zegt dat ze aantrekkelijk zijn en suggereert dat ze misschien studenten zijn in het nabijgelegen National College of the Arts. Hij contrasteert ze met de vrouwen die naast hen zitten, die traditionele Pakistaanse kleding dragen. Hij merkt op dat een van de jonge vrouwen het oog van de vreemdeling heeft gevangen en hem vraagt of hij een geliefde, mannelijk of vrouwelijk, heeft terug in Amerika. Wanneer de vreemdeling zijn schouders ophaalt, zegt Changez dat hij hem zal vertellen over zijn geliefde in Amerika, een klasgenoot uit Princeton met de naam Erica.

Changez ontmoet Erica de zomer nadat ze zijn afgestudeerd aan Princeton. De universiteitsvoetbalvriend van Changez, Chuck, nodigt hem uit op vakantie naar Griekenland. Chuck en zijn vrienden, waaronder Erica, komen uit rijke families en zijn lid van Princeton's meest exclusieve 'eetclub', een soort sociale club in Princeton. Terwijl ze zich gemakkelijk kunnen veroorloven om naar Griekenland te reizen, betaalt Changez zijn reis door zelf maaltijden te bereiden en zijn ondertekeningsbonus van Underwood Samson te verzilveren. De groep beschouwt Changez als een interessante en exotische vriend.

Wanneer Changez in Griekenland aankomt, voelt hij zich zo aangetrokken tot Erica's 'vorstelijke' uiterlijk dat hij aanbiedt om haar rugzak te dragen. Erica draagt een t-shirt met Mao's hoofd erop, en Changez leert uiteindelijk, oefent tae kwon do. Wanneer hij haar ontmoet, is hij onzeker of ze zijn manieren aantrekkelijk of ouderwets vindt.

De Princeton-groep gaat naar de Griekse kuststad Piraeus, waar Changez ziet dat andere mannen flirten met Erica. Eén man probeert indruk op haar te maken door Amerikaanse popmuziek op de gitaar te spelen, maar hij brengt zichzelf in verlegenheid, en Erica lacht naar Changez over hem.

Een lid van de Princeton-groep, Mike, probeert Erica te bereiken terwijl ze eten in een restaurant in Santorini. Hij gaat naast haar zitten en slaat zijn arm om haar stoel; Erica vraagt hem niet om het te verwijderen, maar ze onderhoudt het grootste deel van de maaltijd oogcontact met Changez, tot zijn grote vreugde. Na het eten brengen Mike en Erica de tijd alleen door, en Changez vindt het moeilijk om in slaap te vallen. De volgende ochtend komt ze alleen ontbijten, niet met Mike. Changez is opgelucht en samen eten ze samen ontbijt en delen ze eten.

Erica vertelt Changez dat ze graag alleen wil zijn in Griekenland, schrijft, maar dat ze niet goed is in het omgaan met eenzaamheid. Changez vertelt haar over opgroeien met een groot gezin op het landgoed van zijn grootvader, en Erica antwoordt dat hij kalm en vredig lijkt. Changez probeert het gesprek voort te zetten, maar hij wordt al snel onderbroken door de andere leden van de groep. Toch voelt hij dat hij een sterke band heeft opgebouwd tussen hemzelf en Erica, en wacht hij op een andere keer om één-op-één met haar te praten.

Terwijl hij wacht op een andere keer om alleen te zijn met Erica, geniet Changez van zijn vakantie naar Griekenland, vooral omdat hij nog nooit de oceaan of Europa heeft gezien. Zijn grootste ergernis over de vakantie, zegt hij tegen de vreemdeling, doet zich voor als hij zijn Princeton-vrienden te snel geld uitgeeft, of ruzie maakt met de Grieken wiens restaurants en hotels ze betuttelen. Omdat hij is opgevoed om zorgvuldig geld uit te geven en zijn ouders te respecteren, voelt Changez zich vaak ongemakkelijk in Griekenland. Hij vraagt zich af hoe het kan dat zulke jonge, onbeleefde mensen als zijn Princeton-vrienden tot de machtigste ter wereld behoren. Toch vertelt hij de vreemdeling dat hij zijn irritatie bij zijn klasgenoten verkeerd kan herinneren of overdrijven, vanwege zijn latere ervaringen met de Verenigde Staten.

Changez beseft geleidelijk hoe moeilijk het is om Erica alleen te vangen - ze is altijd omringd door andere mensen. Hoewel dit komt omdat ze aantrekkelijk en charismatisch is, merkt Changez ook op dat ze ver weg lijkt, alsof ze stiekem diep in gedachten is

Terug in Lahore merkt Changez op dat de vreemdeling geen aandacht aan zijn verhaal heeft besteed; hij is te afgeleid door de aanblik van de jonge vrouwen. Een bebaarde man nadert de vrouwen, maar hij gaat snel verder. Changez legt uit dat in Lahore vrouwen die zich door mannen lastiggevallen voelen het recht hebben andere mensen in de menigte om hulp te vragen, en die onzedelijke mannen die naar vrouwen staren - zoals de vreemdeling doet, merken Changez - worden vaak in elkaar geslagen. Dan gaat Changez verder met zijn verhaal..

Changez en zijn klasgenoten komen aan het einde van hun reis op het eiland Rhodos, waar oude vestingwerken tegen de dreiging van het Oosten naast moderne militaire troepen staan die een soortgelijk doel dienen. Op een dag zonnebaadt Erica topless terwijl Changez in de buurt is. Ze ziet hem naar haar kijken en hij bloost. Ze vraagt hem om met haar mee te zwemmen, wat hij doet. In het water vertelt Erica aan Changez dat ze het leuk vindt dat hij respectvol en beleefd anderen behandelt. Als reactie, vraagt hij Erica, heel beleefd, om zich bij hem te voegen voor een drankje. Erica is het daar mee eens en maakt zachtjes grapjes over zijn beleefdheid.

Op de busrit naar Rhodos merkt Changez dat Erica heel dicht bij hem zit. In Lahore vertelt Changez aan de vreemdeling dat vrouwen in Pakistan, waar vrouwen meer kleding dragen, mannen meer aangetrokken voelen tot vrouwen wanneer ze hun lichaam zien. Hoewel hij in die tijd Erica ontmoette, had hij al vier jaar in Amerika gewoond, waar vrouwen minder kleding droegen, maar zijn Pakistaanse opvoeding maakte hem vooral aangetrokken tot vrouwenlichamen.

Changez probeert een gesprek te voeren door Erica te vragen naar het herenoverhemd dat ze draagt, zichtbaar gedragen. Ze antwoordt dat het toebehoorde aan haar vriend, Chris, die enige tijd in het ziekenhuis verbleef en vorig jaar stierf. Changez zegt dat Chris een uitstekende smaak had in overhemden, en Erica is het daarmee eens - hij was knap en geïnteresseerd in verzorging en aankleding zelf. Ze voegt eraan toe dat Chris het uiterlijk had om deel uit te maken van de 'Oude Wereld

Wanneer hun bus op zijn bestemming arriveert, drinken Erica en Changez samen een biertje en vraagt ze hem over Pakistan. Changez vertelt haar over de natuurlijke schoonheid van het land en herinnert zich dat hij alcohol zou moeten kopen via een christelijke smokkelaar, omdat het illegaal is voor moslims. Erica drinkt in zijn verhalen en lijkt ervan te genieten. Ze zegt dat hij het huis moet missen; Changez haalt alleen maar zijn schouders op, want hij geniet nu van zijn tijd met Erica.

Erica toont Changez de lederen notebook waarin ze schrijft en vraagt hem om haar Urdu-schrift te laten zien. Hij schrijft haar naam in Urdu, en daaronder de zijne.

Erica vertelt Changez meer over Chris. Zowel hij als Erica waren slechts kinderen en beste vrienden vanaf een jonge leeftijd. Hun interesses vullen elkaar perfect aan: ze hielden allebei van stripboeken, maar Chris hield van tekenen, terwijl Erica graag schreef. Ze kusten voor de eerste keer toen ze zes waren, en opnieuw toen ze vijftien waren. Rond de tijd dat ze allebei werden geaccepteerd voor Princeton, werd Chris gediagnosticeerd met longkanker. Tijdens de universiteit bezocht Erica Chris in het ziekenhuis, tot zijn dood in haar junior jaar. Ze besluit met te zeggen dat ze "thuis" mist en haar huis is Chris.

Later voegen Erica en Changez zich bij het diner voor de rest van hun groep, Erica zit in de buurt van Changez. Chuck maakt grappige indrukken van zijn klasgenoten, waaronder Changez. Changez denkt dat de indruk die Chuck van hem maakt te overdreven is, maar hij vindt de andere indrukken perfect. Als Chuck iedereen vraagt wat ze op een dag willen worden, maakt Changez grapjes dat hij een islamitische dictator met nucleaire wapens wil zijn. Alleen Erica lacht, en Changez moet uitleggen dat hij een grap maakte. Erica vertelt de groep dat ze een romanschrijver wil zijn. Changez voelt zich alsof ze rechtstreeks tegen hem spreekt, ook al zijn ze in een grote groep.

Changez en Erica zijn niet fysiek intiem in Griekenland, maar Erica geeft Changez haar nummer, omdat ze allebei verhuizen naar New York nadat ze zijn afgestudeerd. Changez keert terug naar de Verenigde Staten, trekt zich diep aangetrokken tot Erica en verheugt zich erover om zijn carrière bij Underwood Samson te beginnen.

Changez merkt dat de mobiele telefoon van de Stranger overgaat. Hij moedigt de vreemdeling aan om het te beantwoorden en verzekert hem dat hij het gesprek niet zal afluisteren. The Stranger stuurt in plaats daarvan een sms-bericht. In afwachting van de Stranger om zijn telefoon weg te zetten, richt Changez zich op de vrouwen van het National College of the Arts.

H3

Changez vertelt de vreemdeling dat hij zich ongemakkelijk voelt en vergelijkt de manier waarop hij in het café rondkijkt naar het gedrag van een dier dat niet zeker weet of het roofdier of prooi is. Hij moedigt de vreemdeling aan om te ontspannen en Old Anarkali te observeren in de middag. De poorten aan beide uiteinden van de markt worden vergrendeld, merkt hij op, wat betekent dat er geen voertuigen het gebied kunnen betreden of verlaten. Hoewel het in de nieuwere delen van Lahore beter is om in een voertuig te zijn dan te voet, hier, waar de straten meestal vol verkeer zijn, is het veel handiger om te lopen. The Stranger lijkt Old Anarkali te vergelijken met Manhattan, en Changez grijpt de kans om hem te blijven vertellen over zijn vroege dagen in New York.

Changez vindt New York City in het begin bijna als thuis, omdat de taxichauffeurs Urdu spreken, het is gemakkelijk om Pakistaans eten bij zijn appartement in de East Village te vinden en de Zuid-Aziatische homo-en lesbische vereniging marcheert soms door zijn buurt. Wanneer hij door de straat loopt of de metro neemt, lijkt hij niet misplaatst; inderdaad, toeristen vragen hem vaak om een routebeschrijving. Over het algemeen voelt hij zich een New Yorker, geen Amerikaan. De vreemdeling wijst erop dat de stem van Changez stijgt; Changez legt uit dat hij vaak sentimenteel is over Manhattan, hoewel hij daar maar acht maanden heeft gewoond.

Op zijn eerste dag in Underwood Samson wordt Changez overweldigd door het uitzicht vanuit de lobby, hoog in een wolkenkrabber. Amerika is echt de technologisch meest geavanceerde beschaving op aarde, denkt hij. Soms is hij beschaamd en bedroefd over de ongelijkheid tussen zijn vaderland en de Verenigde Staten. Duizenden jaren geleden had Pakistan verfijnde steden, terwijl de westerse wereld barbaars was; in de 21e eeuw zijn de tafels omgedraaid en is het westen krachtig, terwijl de steden in Pakistan vies en ongepland zijn. Ondanks zijn incidentele schande over zijn land, voelt Changez Pakistan niet op zijn eerste dag bij Underwood Samson - hij voelt zich trots om deel uit te maken van zo'n prestigieus bedrijf.

Sherman, een van de vice-presidenten van Underwood Samson, legt aan Changez en de vijf andere nieuwe medewerkers uit dat Underwood Samson een meritocratie is. De stagiairs zijn gerekruteerd uit uitstekende scholen en gekozen vanwege hun enorme potentieel. Bij Underwood Samson worden ze om de zes maanden gerangschikt en worden laaggeschoolde werknemers ontslagen. Changez merkt dat de andere trainees heel rechtop zitten, behalve ene Wainwright, die slankt en grappen maakt. Changez en Wainwright binden al snel hun liefde voor ook.

De komende maanden volgen Changez, Wainwright en de andere trainees ingewikkelde lessen om hen een jaar lang kennis over zaken te geven: computerprogramma's, persoonlijke vaardigheden, onderhandelingstactieken. De instructeurs zijn uitstekend en de cursisten worden voortdurend getest op hun nieuwe kennis. Terug in Lahore lijkt Changez dat de vreemdeling onder de indruk is van het trainingsprogramma. Hij merkt op dat Underwood Samson een voorbeeld is van het professionalisme dat Amerika succesvol heeft gemaakt op veel verschillende gebieden: stagiairs worden aangemoedigd creatief te zijn, maar ook efficiënt.

Changez geniet van de opwinding van zijn financiële training. Hij voelt zich ook bijzonder krachtig wanneer het bedrijf hem een onkostenrekening geeft - in feite een belofte van Underwood Samson dat het bedrijf alles zal betalen wat Changez koopt, zolang het op de een of andere manier betrekking heeft op zaken. Opeens heeft Changez toegang tot meer geld dan ooit in Pakistan of Princeton. Hij merkt ook op dat zijn collega's op veel manieren divers en toch hetzelfde zijn. Twee van de zes nieuwe trainees zijn vrouwen, en twee, Changez en Wainwright, zijn niet-blank. Toch zijn alle zes afgestudeerden van Amerikaanse topuniversiteiten, lang en fysiek fit. De enige andere stagiair die met deze arrangementen zelfs maar enigszins ongemakkelijk lijkt, is Wainwright, die zich, meestal schertsend, zorgen maakt over "de duistere kant". Toch zijn hij, Changez en de andere stagiaires blij om voor Underwood Samson te werken. en toast hun nieuwe carrière met dure champagne.

Later die avond delen Changez en Wainwright, nadat ze dronken zijn geworden met de andere trainees op de Dollar van Underwood Samson, een taxi terug naar hun huizen. Ze praten over cricket: Wainwright geeft toe dat hij het spel niet zo leuk vindt, en Changez zegt dat het Pakistaanse team niet zo goed is als vroeger. Changez leert ook dat Wainwright's vader uit Barbados komt.

Wainwright en Changez hebben honger, dus gaan ze naar de deli in Punjab, waar Changez die ochtend een gratis maaltijd ontving. Terwijl hij Urdu spreekt, begroet Changez de man die hem zijn eten heeft gegeven en vraagt of hij ooit naar huis gaat - niet genoeg, antwoordt de man. Changez dringt erop aan deze keer zijn eten te betalen, eraan toevoegend dat hij een onkostenrekening heeft, maar de man verontschuldigt zich en zegt dat hij American Express niet accepteert. Zoals de andere klanten geamuseerd bekijken, biedt Wainwright aan beide maaltijden in contanten te betalen, wat indruk maakt op Changez, omdat het in Pakistan een teken is van echte vriendschap om iemand anders eten te kopen. Hij voelt dat hij een gelijkgestemde geest heeft gevonden bij Underwood Samson.

In Lahore vraagt Changez de vreemdeling waarom hij terugdeinst voor de bedelaar die hem om geld smeekt en vraagt zich hardop af wat voor een ongeluk de bedelaar zo vreselijk had kunnen misvormen. De vreemdeling geeft de bedelaar niets, en Changez zegt dat hij gelijk heeft om te weigeren - het is beter om liefdadigheidsinstellingen te geven, omdat ze de bronnen van armoede aanpakken. Changez geeft hoe dan ook het bedelgeld, en de bedelaar reageert volgens Changez, beiden met zijn gebeden.

In de volgende trainingsweken begint Changez zijn nieuwe collega's te dimensioneren. Wainwright is relaxt, grappig, populair en een duidelijke kanshebber voor de eerste plaats in de belangrijke ranglijsten. Changez werkt met zijn training in competitieve sporten hard om te slagen en krijgt slechts een paar uur slaap per nacht. Hij is blij dat zijn formaliteit indruk maakt op zijn supervisors, in plaats van ze te vervreemden, zoals soms bij Princeton. Hij vertelt de vreemdeling dat zijn accent, dat Engels klinkt, hem misschien een voordeel heeft opgeleverd bij Underwood Samson, omdat Amerikaans, net als Pakistan, een Engelse kolonie is, wat betekent dat Engelse accenten nog steeds de macht symboliseren. Hij denkt ook dat zijn Pakistaanse opvoeding hem heeft getraind om zijn bazen met respect en hoffelijkheid te behandelen. In beide gevallen concludeert hij dat vreemd zijn een voordeel is bij Underwood Samson.

Changez merkt signalen dat hij het goed doet bij Underwood Samson. Wanneer het tijd is voor het jaarlijkse zomerfeest van het bedrijf, rijden Changez en Wainwright in een limousine met Jim, die het feest organiseert in zijn huis in de Hamptons, terwijl de meeste andere trainees rijden met Sherman, Jim's junior op het werk. Tijdens de rit is iedereen spraakzaam, behalve Jim en Changez. Jim vertelt Changez dat ze beiden waakzame mensen zijn, een eigenschap die voortkomt uit het feit dat ze niet op hun plaats zijn.

Het feest van Jim is extreem luxueus. Terwijl Wainwright van zichzelf geniet, stapt Changez naar buiten en ziet hoe de golven op het strand neerstorten. Hij denkt hoe vreemd het is dat hij nog maar een paar maanden geleden de zee nooit had gezien, terwijl het nu een onderdeel is van de jaarlijkse routine van werken voor Underwood Samson.

Terwijl Changez naar de golven kijkt, komt Jim hem tegemoet en herinnert zich zijn eerste Underwood Samson-feest in de Hamptons. Jim vertelt Changez dat hij zich niet op zijn plaats voelde, maar graag de luxe wilde zien die hij had gezien. Changez zegt dat hij weet wat Jim bedoelt, en Jim klopt hem op de rug en leidt hem naar binnen voor eten. Later op de avond denkt Changez echter aan Erica en wenst ze dat ze met hem op het feest was. Hij denkt dat zelfs zij onder de indruk zou zijn van het huis van Jim.

Wanneer de opleiding van de analist eindigt, leert Changez van Jim dat hij de eerste in zijn klas is en dat zijn instructeurs zijn drive en energie bewonderen. Jim adviseert Changez om deze kwaliteiten te koesteren en nodigt hem uit deel uit te maken van een nieuw project waaraan hij werkt, waarbij een muziekbedrijf op de Filippijnen betrokken is. Changez, blij met zijn prestaties, ontmoet Wainwright, die blij is dat hij als tweede geëindigd is in zijn klas en alreeds had aangenomen dat Changez de eerste zou zijn.

Terwijl hij in die tijd dolblij was, vertelt Changez de vreemdeling, zijn wereld zou snel veranderen. Hij moedigt de vreemdeling aan op te merken hoe snel de straten zijn veranderd in een markt en merkt op dat, als ze niet zo lang in het café hadden gezeten, ze zouden denken dat Old Anarkali er altijd zo uitzag. Omdat ze de 'recente geschiedenis' van het gebied kennen, kunnen ze beter begrijpen hoe het er nu uitziet.

H4

De vreemdeling heeft het litteken op de arm van Changez opgemerkt, zegt Changez. Het litteken, dat donkerder maar ook gladder is dan zijn huid, lijkt op een touw dat verbrandt. Changez zegt dat de vreemdeling zich moet afvragen welk soort trainingskamp hem dit merkteken had kunnen geven, maar hij verzekert de vreemdeling dat het litteken daadwerkelijk afkomstig is van een ongeluk in de kindertijd. Tijdens de frequente black-outs van Pakistan, zou de familie van Changez haar huis verlichten met kaarsen; eenmaal, greep Changez een kaars en smolt gesmolten was op zijn arm.

Terwijl de zon ondergaat, schakelen de handelaren die hun producten verkopen op de buitenmarkt, kleurrijke elektrische lampen aan, waardoor Changez zich 's nachts de kleuren van het Empire State Building herinnert. Terwijl hij voor Underwood Samson werkt, verkent hij de stad 's nachts met Erica als zijn gids.

Changez's eerste ontmoeting in New York met Erica vindt plaats in haar appartement aan de chique Upper East Side. Changez is niet zeker wat hij aan heeft en kiest voor witte Pakistaanse gewaden en een spijkerbroek, redenerend dat buitenlanders niet strikt gecontroleerd worden voor het overtreden van de regels van de etiquette in Amerika. Zelfs in Pakistaanse kleding voelt hij zich comfortabel in de metro van Erica's huis - de enige aandacht die hij krijgt is oogcontact van een flirterige homoseksuele man.

Erica verwelkomt Changez in het appartement van haar familie, gelegen op de bovenste verdieping van het gebouw. Changez merkt dat ze er fit en mooi uitziet. Ze complimenteert Changez met zijn kleren, hoewel ze alleen een casual T-shirt draagt, en laat hem haar enorme kamer zien, waarin hij vermoedt dat ze haar hele leven heeft geleefd. Changez voelt zich thuis op deze nieuwe plek, deels omdat hij de afgelopen vier jaar zo vaak van locatie moest veranderen en het zien van een huis op lange termijn troost. Hij merkt ook op dat het huis van Erica de sociaal-economische gelijke is van het land waarin hij opgroeide.

Erica toont Changez een envelop met daarin een manuscript dat ze morgen naar een agent wil sturen. Ze geeft toe dat het al klaar is sinds ze naar Griekenland zijn afgereisd, en vergelijkt zichzelf met een oester: ze heeft de pijnlijke zandkorrel in zich opgelost door er een parel van te maken, maar nu is ze terughoudend om het te laten gaan. Changez is gevleid dat Erica hem dergelijke persoonlijke informatie vertelt, maar merkt ook op dat Erica op de een of andere manier "gebroken" lijkt te zijn en vraagt zich af wat de zandkorrel is waarnaar ze verwijst. Maar hij wringt niet, erkent dat Erica hem deze informatie zal vertellen als ze er klaar voor is.

Changez ziet een schets hangen aan de muur in Erica's kamer; Erica legt uit dat Chris, geïnspireerd door de stripboeken van Kuifje, het tekent toen hij klein was. Changez wordt herinnerd aan Pakistaanse miniatuurschilderijen.

Erica toont Changez de rest van haar appartement, inclusief een terras met een prachtig uitzicht op de stad, en laat hem kennismaken met haar ouders. Wat Changez betreft, vertelt de moeder van Erica haar "Erg leuk". Changez kan meteen zien dat haar vader een belangrijke zakenman is. Hij vraagt Changez of hij drinkt en herinnert zich dat een Pakistaanse man die ooit voor hem werkte nooit dronk; Changez verzekert hem dat hij dat wel doet.

Terug in Lahore legt Changez aan de vreemdeling uit dat de houding ten opzichte van alcohol in Pakistan ongeveer gelijk is aan de houding tegenover marihuana in de Verenigde Staten: het is illegaal, maar nog steeds populair en beschikbaar. In de Pakistaanse cultuur is dronkenschap een belangrijke sociale staat. Het kan een zonde zijn om alcohol te drinken, maar nogmaals, Changez neemt het waar, zo is de begeerte van de vrouw van je buurman. De vreemdeling lacht.

Grotendeels verloopt de maaltijd van Changez bij de familie van Erica goed. Een ongemakkelijk moment komt wanneer Erica's vader Changez over Pakistan vraagt, en zegt dat de elite hun eigen huis heeft verkracht en dat Pakistan een probleem heeft met fundamentalisme. Hoewel geïrriteerd door de neerbuigende en typisch Amerikaanse toon van Erica's vader, dwingt Changez zichzelf om beleefd te reageren, hem te verzekeren dat zijn familie daar woont en dat de situatie niet zo slecht is als het lijkt.

Na het diner reizen Erica en Changez naar Chelsea om een feestje bij te wonen in een kunstgalerie. Hoewel hun taxichauffeur Pakistani is en Changez normaal tegen hem zou praten, doet hij dat niet. Erica vertelt Changez dat ze hoopt dat hij niet boos is over haar vader. Changez ontkent helemaal gek te zijn, maar Erica lacht, en zegt dat hij een slechte leugenaar is, en gevoelig voor zijn vaderland. Changez geeft toe dat hij geïrriteerd is en verontschuldigt zich bij Erica, maar Erica vertelt hem dat ze het leuk vindt dat hij om iets geeft

Op de galerij ervaart Changez de trendy, minimalistische stijlen van New York City. Als hij zich mengt met kunstenaars in 'buitensporige' kleding, voelt hij zich opgelucht dat hij Pakistaanse gewaden draagt. Erica wordt omringd door vrienden en Changez wordt herinnerd aan haar magnetische persoonlijkheid. Aan het eind van de nacht kust ze Changez op de wang en bedankt hem. Changez is verbaasd, zowel omdat hij denkt dat hij haar moet bedanken, en omdat hij het gevoel heeft dat hij een intieme avond bij haar heeft doorgebracht, ook al hebben ze nauwelijks gesproken.

Changez begeleidt Erica naar feesten, restaurants en galeries, maar altijd met andere vrienden. Hij merkt dat ze het meest attent lijkt wanneer ze omringd wordt door anderen, en vergelijkt haar met een kind dat alleen kan slapen met de lichten aan. Hoewel ze niet vaak met elkaar praten, denkt Changez dat hij een persoonlijke relatie met Erica aan het ontwikkelen is. Aan het einde van elke nacht kust ze hem op de wang. Elke keer denkt Changez dat ze de kus een fractie van een seconde langer vasthoudt.

Het weekend voordat Changez vertrekt naar de Filippijnen om Underwood Samson te helpen met de muziekbusiness, nodigt Erica hem uit voor een picknick; hij is blij dat hij alleen is. Erica vertelt hem dat zij en Chris altijd op een picknick gingen zitten, maar nadat hij stierf, stopte ze met picknicken, communiceren of eten en moest ze naar het ziekenhuis. Haar ouders spoorden haar aan om Chris te vergeten en medicijnen te nemen, en sinds de zomer het grootste deel van haar ziekenhuistijd opnam, kon ze in de herfst terugkeren naar Princeton en haar laatste jaar afmaken. Changez heeft medelijden met Erica en voelt zich alsof ze een deel van zijn familie is. Verbaasd dat iemand zo fysiek sterk en gezond zo diep ongelukkig kan zijn, slaat hij zijn arm om haar heen, een gebaar waaraan hij vaak denkt tijdens zijn komende weken op de Filippijnen.

Terwijl Changez de vreemdeling over Erica vertelt, gaan de lichten plotseling uit in het café. De vreemdeling springt overeind, maar Changez staat erop dat hij zichzelf kalmeert; black-outs zijn gebruikelijk in Pakistan. Changez zegt dat hij de vreemdeling duidelijk in zijn jasje kan zien grijpen en hem vertelt dat je niet bang hoeft te zijn voor zakkenrollers die zijn portemonnee stelen. Wanneer de vreemdeling blijft staan, staat Changez ook.

De lichten keren terug zo plotseling als ze verdwenen. Changez scheldt de vreemdeling omdat hij zo snel opsprong, alsof hij een muis was die door een havik zou worden opgegeten. Hij biedt de vreemdeling een Jack Daniels om zijn zenuwen te kalmeren, maar dan, na te hebben opgemerkt dat de vreemdeling glimlacht, onthult hij dat in feite de enige Amerikaanse drankjes in het café frisdranken zijn. Changez dagvaardt de ober.

H5

Vleermuizen beginnen zich op het plein te verzamelen; de vreemdeling zegt dat ze "griezelig" zijn, een woord dat Changez heerlijk vindt, en zeer Amerikaans, hoewel hij het niet eens is met het gebruik ervan om de vleermuizen te beschrijven. Als kind wees Changez's vader op grote vleermuisachtige wezens die vliegende vossen werden genoemd; Changez associeert ze met het platteland en een manier van leven die niet in grote steden kan bestaan. Maar toch, geeft hij toe, vleermuizen hebben overleefd in de stad van Lahore door sluw en roofzuchtig - net als de vreemdeling en hijzelf, merkt hij op. Daarentegen overleven kleinere gevleugelde wezens zoals vlinders en vuurvliegjes, of grotere gevleugelde wezens zoals vliegende vossen, niet in grote steden omdat ze in ramen of grote gebouwen vliegen.

Changez vliegt eersteklas naar Manila in de Filippijnen. Hij voelt zich zelfvoldaan, een gevoel dat snel zal verdwijnen, vertelt hij de vreemdeling. Changez vraagt de vreemdeling of hij eerder naar het oosten is gereisd; de Vreemdeling schijnt te erkennen dat hij het heeft, en Changez merkt op dat de Vreemdeling uitzonderlijk goed bereisd is. Hij vertelt de vreemdeling dat hij nieuwsgierig is om meer te weten te komen over de aard van zijn bedrijf, maar aangezien de vreemdeling zo graag de rest van Changez's verhaal wil horen, zal Changez hem daar later over vragen.

Changez verwacht dat Manila net zo vervallen is als Lahore, maar in plaats daarvan een stad vindt met zowel sloppenwijken als wolkenkrabbers. Hij voelt zich verslagen en vreemd jaloers op de Filippijnen, omdat het een niet-westers land is dat Pakistan toch economisch en technologisch overtreft. Daarom kiest hij in Manilla op een andere manier: in plaats van zijn Pakistaanse roots te spelen, handelt hij als 'Amerikaans'. Filippijnse zakenlui lijken de Amerikanen bijna onmiddellijk te respecteren, en Changez wil ook gerespecteerd worden. Hij wordt minder beleefd en indringender, zelfs als hij zakenlieden behandelt, en begint te zeggen dat hij uit New York komt, en niet uit Pakistan. De vreemdeling lijkt Changez te vragen of zijn veranderde gedrag hem schuldig heeft gemaakt; Changez geeft toe dat dat zo was, maar hij beschaamde zichzelf. In de tussentijd bleef hij indrukwekkende recensies verzamelen van zijn collega's.

De muziekbusiness Underwood Samson is naar Manilla gekomen om te evalueren en wordt gerund door een beroemde, kleurrijke muzikant die, ondanks zijn hippiestijl, beweert enorm succesvol te zijn geworden. Changez en zijn collega's gingen aan de slag met het meten van de winstgevendheid van het bedrijf. Changez bezoekt de fabrieken en winkels van het muziekbedrijf en voelt zich enorm machtig: door te beslissen hoeveel het bedrijf waard is, beslist hij wie er zal worden ontslagen en wie zal blijven.

Op een dag ziet Changez in een limousine een chauffeur van een jeepney (een soort openbare bus) hem boos van buiten de auto aanstaren. Changez is niet zeker waarom de man zo woedend lijkt: het kan persoonlijk zijn; het kan zijn omdat hij jaloers is op het pak en de limousine van Changez; het kan zijn dat hij Amerikanen haat. Nadat de staringpartij afgelopen is, kijkt Changez naar zijn blonde Underwood Samson-collega's en wordt verrast door hun vreemdheid; hij voelt zich plotseling dichter bij de bestuurder dan bij zijn collega's. Changez is zo bezig met dit voorval dat hij het moeilijk vindt om die nacht te slapen. Niettemin is hij zo druk met werk dat hij in de dagen erna niet 's nachts opblijft als hij er verder over nadenkt.

Changez ontvangt tijdens zijn verblijf in Manila veel e-mails van Erica. De berichten, waarvan Changez schatten zijn en waar ze naar uitkijken, zijn meestal kort en bondig - in een van deze berichten noemt Erica de schoonheid van getijdepoelen die in de loop van de tijd bevroren lijken te zijn. Hoewel het misschien vreemd lijkt om zo veel plezier te beleven aan zo'n eenvoudige notitie, geeft Changez toe dat de vreemdeling zijn opvoeding in Lahore, waarin hij vaak werd verboden zijn vriendinnen lang te zien, hem heeft getraind om te genieten van de ontkenning van contact.

Aan het einde van Changez's tijd in Manila komt Jim binnen om zijn werk te evalueren. Jim vertelt Changez dat zijn werk uitstekend is, maar hij werkt te hard. Wanneer Changez erop staat dat hij voldoende rust krijgt, zegt Jim openhartig tegen Changez dat hij zijn vastberadenheid bewondert, en herinnert zich dat Underwood Samson hem aanmoedigde om meer rust te krijgen toen hij begon. Jim voegt eraan toe dat hij, net als Changez, nooit heeft toegegeven dat hij het gevoel had dat hij niet thuishoorde in de wereld van de hoge financiën. Changez, onzeker hoe hij moet antwoorden zonder Jim of zichzelf in verlegenheid te brengen, vraagt Jim waarom hij het gevoel had dat hij niet thuishoorde. Jim antwoordt dat hij 'vuilarm' is opgegroeid en dat zijn vader aan gangreen is overleden. Televisie gaf hem een idee van hoe het was om welvarend te zijn, maar hij blijft de attributen van rijkdom behandelen met scepsis en minachting.

Changez probeert contact te maken met Jim's gevoel van buitenstaandheid. Hoewel hij niet opgroeide in armoede, voelde hij een verlangen naar de welvaart die zijn familie had in vorige generaties. Andere leden van Changez's familie voelden eenzelfde gevoel van verlangen: nostalgie. Bij vele gelegenheden leidde de nostalgie van zijn familie tot schuld, alcoholisme en zelfmoord. Dus hij voelt een connectie met Jim: ze waren zich allebei bewust van het lot van hun familie, hoewel de situatie van Jim's familie mager was, terwijl Changez nog steeds aan het afnemen was. Jim legt zijn arm om Changez's stoel en Changez geniet van het gevoel met hem te zitten, beide omdat hij denkt dat Jim hem leuk vindt, en omdat hij geniet van de aandacht die Jim krijgt van het personeel van het hotel waar hij verblijft.

Changez aarzelt om de vreemdeling verder te vertellen over zijn ervaringen; hij zegt dat hij bang is dat wat hij vervolgens zegt de vreemdeling beledigt. The Stranger lijkt Changez te vragen door te gaan. Voordat hij het doet, vraagt Changez de vreemdeling of hij nog een frisdrank wil, en als hij lijkt te weigeren, geeft hij de ober een seintje, zogenaamd om Changez een fles te brengen. De ober komt heel snel aan.

Op zijn laatste avond op de Filippijnen, schakelt Changez de televisie in en ziet wat hij denkt dat eerst een film is, maar feitelijk is het de ineenstorting van de Twin Towers - het is 11 september 2001. Changez's eerste reactie is lachen. De vreemdeling lijkt verontwaardigd over deze informatie, merkt Changez op: zijn vuist is gebald. Changez benadrukt dat hij geen sociopaat is: hij is sympathiek tegenover de zieken en gewonden en doneert aan de armen. Zelfs hij erkent dat zijn reactie op 9/11 ongewoon was en zegt dat hij het nog steeds zelf probeert te begrijpen. Changez legt uit dat hij dacht aan de symboliek van de aanval, in plaats van aan de slachtoffers. Hij is blij dat iemand erin is geslaagd de Verenigde Staten aan te vallen. Changez merkt nu op dat de vreemdeling er meer ontevreden uitziet dan ooit. Hij vraagt ​​de vreemdeling of hij eerlijk kan zeggen dat hij nooit gelukkig is geweest toen hij naar tv-beelden keek van buitenlandse landen die door Amerikaanse troepen werden gebombardeerd. De vreemdeling antwoordt dat Amerika in oorlog is. Changez geeft toe dat de vreemdeling een punt heeft - Changez was niet in oorlog met Amerikaan toen hij voor Underwood Samson werkte. Integendeel, hij genoot van het beste dat Amerika te bieden had.

Wanneer Changez andere leden van Underwood Samson ontmoet, doet hij aanvankelijk alsof hij geschokt en boos is over de aanvallen. Maar al snel begint hij aan Erica te denken, en hij hoeft niet langer de emotie voor de gek te houden. Hij is bang dat Erica in de buurt van Ground Zero is geweest en vindt het moeilijk om dagenlang te slapen.

Het Underwood Samson-team kan niet terug vliegen naar de Verenigde Staten omdat zoveel vluchten zijn geannuleerd. Wanneer Changez uiteindelijk naar het vliegveld gaat om terug te vliegen naar New York, brengen gewapende luchthavenwachters hem naar een veilige kamer en dwingen hem zich naar zijn ondergoed te strijken, een vernederende ervaring. Changez is de laatste persoon aan boord van de vlucht en als hij aan boord gaat, zien andere passagiers er bezorgd uit. Changez voelt zich schuldig en hoewel hij kalm probeert te handelen, weet hij dat hij zich ongemakkelijk voelt. Jim vraagt hem vaak of hij in orde is.

Wanneer de vlucht van Changez in de Verenigde Staten aankomt, wordt hij opnieuw gescheiden van de andere passagiers. Een officier vraagt hem om het doel van zijn reis naar de Verenigde Staten. Wanneer Changez antwoordt dat hij in Amerika woont en probeert de officier te charmeren, staat ze erop het doel van zijn reis te weten. Changez wordt vervolgens naar een andere kamer gestuurd en moet wachten op inspectie naast een man met de handboeien om. Wanneer de bewakers klaar zijn met het ondervragen van hem, vindt Changez dat het Underwood Samson-team niet op hem heeft gewacht; hij reist alleen terug naar Manhattan.

Changez merkt op dat de vreemdeling kromt, misschien vanwege de vleermuizen. Changez verzekert de vreemdeling dat de vleermuizen hen geen kwaad zullen doen; de vreemdeling antwoordt dat hij het weet. Changez noemt de tone curt van de vreemdeling en merkt op dat de vreemdeling zich niet laat verrassen door wat Changez hem tot nu toe heeft verteld. Changez vraagt zich hardop af waarom dit het geval is, omdat ze nog nooit eerder hebben ontmoet: het kan zijn omdat de vreemdeling Changez heeft beoordeeld op basis van zijn uiterlijk; het kan ook zijn dat hij een goede luisteraar is en voorspelt de richting waarin het verhaal van Changez zal volgen. In beide gevallen concludeert Changez dat het tijd is voor de vreemdeling om uit te leggen voor wie hij werkt en waarom hij in Pakistan is.

H6

Changez merkt op dat de vreemdeling aarzelt om uit te leggen wie hij is, en merkt op dat de vreemdeling bijna zeker geen toerist is, maar zegt hem dat hij zijn identiteit niet hoeft te onthullen als hij dat niet wil. De vreemdeling lijkt het onderwerp vervolgens te veranderen in de tabel naast die van hen.

Changez observeert de vreemdheid van een romantische maaltijd tijdens het eten van dode dieren, en vraagt zich af of mensen intuïtief een verband zien tussen liefde en dood. Hij herinnert zich dat hij zestien was en reed om bloemen te kopen voor de dood van zijn grootmoeder; de auto ging kapot en hij moest lopen.

Na 9/11 merkt Changez een piek op in het Amerikaanse patriottisme. Hoewel New York in het verleden zijn eigen unieke cultuur had, ervaart hij het nu als vervangen door een nationale Amerikaanse cultuur. Het nieuwe patriottisme, aldus Changez, heeft een dreigende ondertoon, alsof Amerika na 9/11 graag wil wraak nemen.

Changez ontmoet Erica kort nadat hij terugkeert uit de Filipijnen. Ze lijkt ouder, merkt hij op, maar nog steeds mooi. Erica vertelt hem dat ze zich depressief voelt en kan niet stoppen met aan Chris te denken. Haar moeder suggereert dat zij en Changez naar de Hamptons gaan, maar Erica staat erop dat ze niet alleen wil zijn.

Changez vertelt Erica dat zijn tante gek werd en nooit meer trouwde nadat haar man stierf, hoewel ze elkaar slechts een paar keer ontmoetten (het was een gearrangeerd huwelijk). Erica lacht en zegt dat het goed is om Changez terug te hebben. Ze voegt eraan toe dat ze het leuk vindt als Changez over zijn huis praat.

Changez is gevleid dat Erica hem over Chris vertelt, maar is bang dat ze nooit voorbij Chris zal komen. Hij verzuimt Erica te vertellen dat zijn tante ooit mooi en levendig was, maar uiteindelijk oud en onstabiel werd en vreest dat Erica op dezelfde manier zal eindigen. Hij merkt op dat Erica angstig lijkt, omdat 9/11 oude, pijnlijke herinneringen heeft teruggebracht en vraagt zich af of hetzelfde ook voor hem geldt.

Changez neemt Erica mee naar zijn appartement, dat veel kleiner is dan het hare, en ze valt in slaap. Hij is moe, maar vindt het moeilijk om te slapen. Als hij wakker wordt, is Erica weg en heeft hem op zijn voorhoofd gekust voordat ze vertrok.

Erica blijft Changez uitnodigen voor feesten en fondsenwervers, waar hij van mening is dat zijn evenwicht, opleiding en werk bij Underwood Samson indruk maken op anderen. Changez observeert de vreemdeling dat hij de elitecursussen in New York binnenging op hetzelfde moment dat zijn familie de elite verliet in Pakistan.

Changez voelt zich aangetrokken tot Erica, maar voelt zich beschermend om haar heen. Hij merkt dat ze in het openbaar eenzaam en introvert lijkt en voelt een verlangen om haar zich comfortabel te laten voelen. Het was misschien zijn beschermendheid of zijn ontzag voor haar schoonheid die hem ervan weerhield haar te kussen, vertelt hij de vreemdeling.

Erica heeft een agent gevonden voor haar manuscript. De agent, die ze via een familievriend heeft verkregen. Ondanks het feit dat de agent terughoudend is om te proberen het manuscript te publiceren omdat het kort is, is Erica blij met deze stap om schrijver te worden. Om het te vieren gaan Erica en Changez naar zijn flat. Ze voelen allebei dat hun tijd op de flat belangrijk en spannend zal zijn, en Changez is nerveus.

In Changez's appartement drinken Changez en Erica champagne, en Erica vraagt Changez of hij een blauwe plek wil zien die ze heeft opgelopen tijdens het oefenen met tae kwon do. Changez is aanvankelijk terughoudend om haar te zien verwijderen van haar kleding, maar hij is het daar uiteindelijk mee eens. Erica verwijdert haar shirt en Changez merkt op dat ze er bleker maar ook gezonder uitziet dan in Griekenland. Hij aanraakt en kust haar lichaam, terwijl Erica op geen enkele manier reageert. Ze beginnen seks te hebben, maar Erica lijkt ongemakkelijk, en daarom stopt Changez.

Erica vertelt Changez dat hij de enige man is met wie ze is geweest behalve Chris. Sinds Chris's dood vindt ze het bijna onmogelijk om seks te hebben. Changez, teleurgesteld dat Erica zijn gevoelens niet zal beantwoorden, maar ook gevleid dat ze zo eerlijk tegen hem is, vraagt Erica naar haar relatie met Chris, en ze legt uit dat ze zo dicht bij hem was dat ze bij zijn dood het gevoel had had een deel van zichzelf verloren. Erica lijkt te ontspannen terwijl ze met Changez praat.

Erica vraagt Changez naar zijn ervaringen met vrouwen en hij geeft toe dat hij nooit seks heeft gehad voordat hij naar de Verenigde Staten kwam. Hij zegt dat hij graag relaties onderhoudt met vrouwen, maar dat ze onbeduidend zijn vergeleken met de relatie van Erica met Chris. Erica en Changez praten tot het ochtend is, en Erica vertelt Changez dat hij goed is in het kalmeren van haar. Ze vallen in slaap, maar met alleen hun rug aanraken.

Changez merkt op dat de vreemdeling hem vreemd aankeek. Hij vraagt of de vreemdeling zijn verhaal te intiem of expliciet vindt om met anderen te delen, maar merkt op dat de vreemdeling zijn hoofd schudt als reactie. Changez benadrukt dat de nacht belangrijk is en dat hij meestal niet zo open is.

H7

Terwijl hij in New York woonde, vertelde Changez de vreemdeling, hij merkte snelle veranderingen in Amerika, maar merkte niet dat zijn eigen carrière en zijn relaties met anderen bijna zouden eindigen.

In de nasleep van 9/11 lijkt Amerika hem agressief vaderlandslievend en nationalistisch te zijn. Changez hoort geruchten over gewelddadige aanvallen op moslims en Pakistaanse mannen in de stad, maar is ervan overtuigd dat de geruchten slechts overdrijvingen zijn. Hij vertelt zijn familie en Wainwright dat hij zich geen zorgen maakt, omdat Pakistan trouw heeft beloofd aan de Verenigde Staten. Hij merkt privé op dat zelfs als moslims worden aangevallen, hij rijk en machtig is en geen echt gevaar loopt.

Underwood Samson, Jim, nog steeds erg onder de indruk van Changez, kent hem een nieuw project toe bij een kabelbedrijf in New Jersey. Het bedrijf is de laatste jaren aan het afnemen, wat betekent dat Changez en zijn collega's de onpopulaire taak hebben om hun personeel te verkleinen. Changez merkt op dat het bedrijf het werk van Underwood Samson lijkt te saboteren op kleine manieren, zoals het niet plaatsen van notebooks of het doorprikken van banden.

Jim adviseert Changez zich niet ongerust te maken. Hij herinnert zich hoe hij leefde in de jaren 70, toen de economie slecht was en de groei van de dienstensector zag. Hij voegt eraan toe, terwijl hij met zijn horloge speelt, dat zijn vader met zijn handen werkte, wat betekent dat Jim de achteruitgang van de productie uit de eerste hand zag. Hij vertelt Changez dat ze allebei afkomstig zijn uit plaatsen die in verval zijn en dat mensen om succesvol te zijn, verandering moeten accepteren in plaats van zich ertegen te verzetten. Changez is het eens met veel van wat Jim hem vertelt, maar vindt het onmogelijk om te accepteren dat Pakistan een land is dat voortdurend in verval raakt. Toch heeft hij er vertrouwen in dat zijn beroep waardevol is en verbeeldt hij zich dat de sabotagedaden die hij in New Jersey heeft meegemaakt, van korte duur zijn.

Verandering dat veel van de mensen die worden ontslagen bij het bedrijf in New Jersey van middelbare leeftijd en ouder zijn, en zich niet kunnen veroorloven om te worden ontslagen. Wanneer hij dit naar Wainwright wijst, maakt Wainwright een grap dat Changez voor "the man" werkt, maar erkent dan het probleem. Wainwright vertelt hem dat Underwood Samson dezelfde zakelijke beslissingen zou nemen ongeacht of Changez daar werkte of niet, en moedigt hem aan om zich te concentreren op de basisprincipes, de slogan Underwood Samson leert zijn werknemers tijdens de training. Changez voelt zich incidenteel schuldig bij het afvuren van mensen, maar voor het grootste deel is hij te geconcentreerd op de details van zijn baan om na te denken over de mensen die hij aan het vuren is.

Kort nadat Erica en Changez voor de eerste keer seks proberen te hebben, beginnen de Verenigde Staten Afghanistan te bombarderen. Changez ziet beelden van Amerikaanse soldaten, die het nieuwsnetwerk beschrijft als een gedurfde aanval op een terroristische basis. Changez is boos en boos, omdat Afghanistan bevriend is met Pakistan en het buren is. Hij drinkt zwaar en als hij de volgende dag naar zijn werk gaat, merkt hij dat hij zich niet kan concentreren.

In Lahore suggereert Changez dat hij en de vreemdeling het diner bestellen. De vreemdeling zegt dat hij liever zou wachten tot hij terugkeert naar zijn hotel, maar de vreemdeling houdt vol, eraan toevoegend dat Pakistan zich specialiseert in grote, vleesetende maaltijden die symbool staan voor de agressie, macht en bereidheid van het land om iets te doen om te bereiken wat het wil. Changez vertelt de vreemdeling dat Pakistan het zesde meest bevolkte land ter wereld is en dat terwijl de Verenigde Staten nog klein en zwak was, Pakistan enorme gebouwen bouwde. Dit is heel anders, erkent Changez dan de verhalen van arme, gevaarlijke terroristen die Amerikanen op het nieuws zien. Hij merkt op dat hij zijn stem verheft en de vreemdeling ongemakkelijk maakt, en verontschuldigt zich.

Changez ziet Erica enkele dagen na de bomaanslagen in Afghanistan en merkt dat ze er bleek en nerveus uitziet en dat hij haar amper herkent. Ze vertelt hem dat ze zich sinds Chris 'dood niet zo ziek heeft gevoeld, dat ze medicijnen gebruikt die haar niet beter doen voelen, en dat ze constant donkere gedachten over Chris, Changez en haar boek denkt. Changez merkt dat Erica nog steeds wat van haar oude energie heeft, maar het is alleen af en toe zichtbaar. Erica vertelt Changez dat ze het niet goed vindt dat Changez haar zo vaak ziet. Changez is boos en in de war.

Changez en Erica gaan terug naar zijn appartement. Hij probeert haar te kussen, maar ze beantwoordt niet. Ze vertelt hem dat ze Chris mist, en om redenen die hij niet helemaal begrijpt, zegt hij tegen haar dat hij doet alsof hij Chris is. Ze hebben seks en Changez vertelt de vreemdeling dat hij zichzelf niet voelde. De seks is heel intiem, maar Erica sluit de hele tijd haar ogen, alsof ze Chris voorstelt. Terwijl hij seks heeft, voelt Changez zich alsof hij een wond binnendringt en soms denkt hij dat ze bloedt.

Nadat Erica en Changez de liefde bedrijven, vertelt ze hem dat hij een aardig persoon is. Changez voelt zich tevreden, maar schaamt zich ook. Erica valt zonder medicijnen in slaap. In de komende weken vertelt Changez de vreemdeling dat Erica schade zal oplopen en voelt hij zich er soms verantwoordelijk voor. Hij merkt op dat de uitdrukking van de vreemdeling onleesbaar is, maar dat hij waarschijnlijk walgt. Hij verontschuldigt zich voor het feit dat hij hem zulke dingen heeft verteld, maar verzekert hem dat hun eten heerlijk zal zijn.

H8

Changez merkt dat de vreemdeling zich ongemakkelijk voelt rond de ober. Hij erkent dat de ober intimiderend lijkt, maar zegt dat dit alleen maar komt omdat hij uit de bergen komt, waar het leven moeilijk is, en omdat zijn stam is aangevallen door Amerikaanse soldaten in Afghanistan. De vreemdeling vraagt of de ober aan het bidden is en Changez antwoordt dat hij het menu daadwerkelijk aan het lezen is. Changez bestelt voedsel voor zichzelf en de vreemdeling.

Erica verlaat het appartement van Changez voordat hij wakker wordt; hij ziet haar een paar dagen niet, maar uiteindelijk komen ze overeen haar te ontmoeten in haar appartement. Changez komt aan en spreekt met de moeder van Erica, die hem vertelt dat Erica stabiliteit nodig heeft, en een vriend, geen vriend. Changez is gealarmeerd door de wanhopige toon van Erica's moeder en wanneer hij Erica ziet, is hij bedroefd om te horen dat ze zich niet kan concentreren vanwege haar medicatie.

Changez vraagt Erica over haar roman, en ze begint te huilen: ze kan de energie niet vinden om eraan te werken, of zelfs de telefoontjes van haar agent terugsturen. Ze voegt eraan toe dat ze het moeilijk vindt om haar gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Changez probeert haar te troosten, maar Erica reageert niet en wanneer Changez vertrekt, voelt hij dat hij slechts een gesprek tussen Erica en Chris heeft onderbroken. Hij ziet Erica al maanden niet meer.

Changez kan niet afleiden wat de oorzaak van Erica's ziekte is, maar denkt dat ze lijdt onder een krachtige nostalgie naar haar relatie met Chris. Hij voelt zich onvoldoende omdat hij niet in staat is om Erica meer van hem te laten houden dan van Chris, als ze inderdaad van hem houdt. Hij realiseert zich ook dat Amerika, net als Erica, geobsedeerd raakt door zijn eigen verleden. Hij vraagt zich af of het verleden van Amerika ooit echt is geweest en of er ergens een plaats voor hem is.

De mobiele telefoon van de Stranger piept en Changez zegt dat hij precies om het uur is gebeld. Terwijl de vreemdeling een tekst stuurt, wijst Changez op de kippen die op de grill roosteren.

Geïrriteerd met de nostalgie van Erica en Amerika, verandert Changez in Underwood Samson, dat nooit nostalgisch is, omdat het naar de toekomst kijkt. Omdat hij wanhopig op zoek is naar zekerheid in een onzekere tijd, concentreert hij zich op de grondbeginselen, en, vertelt hij de vreemdeling, voert zijn werk zo goed als hij ooit heeft gedaan.

Op een dag, op straat, ruziën twee vreemdelingen Changez en noemen hem een "verdomde Arabier." Changez is woedend en wil beide bestrijden, maar ze lopen weg. De vreemdeling vraagt Changez hoe de mannen eruit zagen, en Changez antwoordt dat hij het zich niet kan herinneren. Soms vergeet hij de details van zijn eigen verhaal, zegt hij tegen de vreemdeling, net als de Verenigde Staten - niettemin is zijn verhaal min of meer waar.

Op een avond suggereert Jim dat Changez naar zijn appartement komt. Changez ziet het grote aantal foto's van mannelijke naakten op de muren en ontdekt dat Jim geen vrouw of kinderen heeft. Jim vraagt Changez waar hij aan denkt en of het iets met Pakistan te maken heeft. Changez ontkent dit, omdat hij Jim niet wil laten denken dat hij niet loyaal is aan Underwood Samson. Jim vertelt hem dat hij weet hoe het is om een buitenstaander te zijn en dat ze altijd kunnen praten.

Op een avond suggereert Jim dat Changez naar zijn appartement komt. Changez ziet het grote aantal foto's van mannelijke naakten op de muren en ontdekt dat Jim geen vrouw of kinderen heeft. Jim vraagt Changez waar hij aan denkt en of het iets met Pakistan te maken heeft. Changez ontkent dit, omdat hij Jim niet wil laten denken dat hij niet loyaal is aan Underwood Samson. Jim vertelt hem dat hij weet hoe het is om een buitenstaander te zijn en dat ze altijd kunnen praten.

Het geluk van Changez over zijn bonus is beperkt wanneer hij ontdekt dat Pakistan binnenkort binnenkort in oorlog zal komen met India. In december vliegt hij, ondanks waarschuwingen van zijn moeder en vader, naar Pakistan om hen te bezoeken, terwijl zijn Underwood Sampson-peers Kerstmis vieren in Amerika. In het vliegtuig vertelt een moslimman Changez dat het Gods wil is, of de wereld nu wel of niet nucleaire vernietiging zal meemaken.

Het eten van The Stranger en Changez komt aan, en Changez waarschuwt de Stranger om de yoghurt niet te proberen omdat het ongekookt is. Hij wijst de vrees van de vreemdeling af en eet wat van de gerechten van de vreemdeling om hem gerust te stellen.

H9

De vreemdeling vraagt om een vork, maar Changez suggereert dat hij zijn handen gebruikt, omdat hij en Changez uren samen hebben doorgebracht en zich prettig voelen bij elkaar. De vreemdeling voldoet en eet zijn voedsel met zijn handen.

Op zijn terugreis naar Pakistan keert Changez terug naar Lahore en denkt in eerste instantie dat de stad er vervallen uitziet. Dan realiseert hij zich dat hij degene is die veranderd is, niet Lahore: hij is een stereotiepe rechthebbende Amerikaan geworden. Hij wandelt door het huis waarin hij opgroeide en merkt het mooie ontwerp en de rijke geschiedenis op, en schaamt zich omdat hij denkt dat Lahore vervuild is. Hij beseft hoe gemakkelijk hij wordt beïnvloed door andere mensen.

Changez is gelukkig om zich te herenigen met zijn broer, zijn moeder en zijn vader. Changez noemt Erica niet op een van hen. Zijn broer vertelt hem dat hij vrienden heeft die hun huizen versterken, en zijn ouders lijken bang voor de mogelijkheid van een oorlog met India, hoewel ze weigeren erover te praten. Toch gaat Changez's familie er tijdens een banket mee akkoord dat India een recente aanval op haar parlement zal gebruiken als een excuus om Pakistan aan te vallen, en dat Amerika India zal helpen, ondanks de hulp van Pakistan aan Amerika. De familieleden van Changez bereiden zich allemaal voor op wat zij denken dat het komende geweld zal zijn.

Changez voelt zich machteloos om zijn familie en zijn land te beschermen, en schaamt zich ervoor om zo snel naar Amerika terug te keren. Hij vraagt om langer te blijven, maar zijn ouders staan erop dat hij terugkeert en suggereren dat hij de baard scheert die hij in Pakistan heeft laten groeien. Op de vlucht terug naar de Verenigde Staten ziet hij hoeveel andere jonge mannen hun huis verlaten zoals hij is, en hoe vreemd het voor hen is om een natie in oorlog te verlaten in plaats van te blijven om het te verdedigen.

Changez vraagt de vreemdeling of hij bekend is met het leger; de vreemdeling lijkt het ermee eens te zijn, en Changez roept uit dat de vreemdeling in het leger is geweest, zoals hij vermoedde.

Terug naar Underwood Samson merkt Changez dat zijn collega's niet op zijn gemak zijn, omdat hij zijn baard niet heeft geschoren en zich wil onderscheiden van zijn collega's. Wainwright waarschuwt hem dat hij zijn culturele verschil buiten het kantoor moet houden, en dat Underwood Samson alleen pretendeert vriendelijk te zijn. Niettemin weigert Changez zich te scheren, en verwondert zich erover dat Amerika zo zelfvoldaan kan lijken als het in oorlog is met een ander land.

Changez e-mailt Erica, vertelt haar over zijn woede en schuldgevoelens en laat haar weten dat hij haar mist. Erica antwoordt dat ze in een instelling zit en dat hij haar moet bezoeken. In Erica's kliniek ontmoet Changez een verpleegster, die hem vertelt dat Erica hem heeft beschreven als met lange wimpers. Ze waarschuwt Changez dat Erica verliefd is op een overleden persoon en dat Changez de moeilijkste persoon is om te zien.

Changez ontmoet Erica, die er afstandelijk en 'vroom' uitziet, alsof ze aan het vasten is. Erica zegt dat ze aan hem heeft gedacht, en Changez vraagt haar ironisch of ze heeft nagedacht over seks met een exotische buitenlander. Hij smeekt haar om terug te komen naar New York, maar ze antwoordt door hem over Chris te vertellen. Changez bestrijdt de verleiding om Erica te vertellen dat Chris dood is en ze zeggen vaarwel.

Changez wordt steeds minder impopulair op het werk. Jim roept hem naar zijn kantoor en verzekert hem dat hij niet om de baard geeft en begrijpt Changez's redenen om het te laten groeien. Hij vraagt Changez of hij naar Chili wil komen voor een uitdagend project waarbij een uitgever van boeken betrokken is. Changez is het daar zonder enthousiasme mee eens. Wanneer Jim hem om enthousiasme vraagt, probeert Changez oprecht te klinken, maar Jim kijkt verbaasd.

Changez merkt op dat de vreemdeling gestopt is met eten. Hij suggereert dat ze wat woestijn bestellen om de tragische informatie te vergezellen die in Changez's verhaal voor de deur staat.

H10

Changez wijst erop dat de vreemdeling een bobbel onder zijn pak heeft, op dezelfde plek waar undercoveragenten hun geweren verbergen. De vreemdeling past zijn positie aan en Changez verzekert hem dat hij er zeker van is dat de Vreemdeling daar een reisportefeuille draagt.

Vliegen naar de stad Valparaiso, Chili, Changez kan niet stoppen met na te denken over Erica, maar hij is niet in staat om te bepalen waarom ze niet kan krijgen over haar liefde voor Chris. In Chili ontmoet hij Juan-Batista, de voorzitter van uitgeverij Underwood Samson. Changez houdt van Juan-Batista en vergelijkt hem met een grootvader. Juan-Batista, die technisch gezien zijn uitgeverij niet bezit en niet van Underwood Samson houdt, vraagt Jim en Changez wat zij van boeken weten. Jim antwoordt dat hij al twintig jaar mediabedrijven waardeert; Changez zegt dat de oom van zijn vader een dichter was en dat hij van boeken houdt. Juan-Batista verwerpt het antwoord van Jim, maar neemt Changez op.

Jim keert terug naar Amerika en verlaat Changez om in Chili te werken met een andere vice-president van Underwood Samson. Maar terwijl Changez voor Underwood Samson zou moeten werken, kijkt hij in plaats daarvan naar nieuws over Pakistan. Hij vertelt de vreemdeling dat Amerika, hoewel het India had kunnen vertellen om Pakistan, een Amerikaanse bondgenoot, niet aan te vallen, een beleid van neutraliteit nastreefde dat India toestond Pakistan te verwoesten. Changez wordt ook afgeleid door de stad Valparaiso, die hem aan Lahore doet denken.

Changez begint achter te raken op zijn werk. Zijn supervisor vertelt hem boos om zijn werk te verbeteren, en Changez antwoordt dat hij dat zal doen. Niettemin vindt Changez het onmogelijk om zich te concentreren op werk als er zoveel emotionele en politieke afleidingen zijn.

Op een dag, wanneer hij Juan-Batista ontmoet, vraagt Juan-Batista Changez over de oom van zijn vader, de dichter. Hij merkt dat Changez niet lijkt op zijn collega's, en, als Changez hem vertelt dat hij van de stad Valparaiso houdt, suggereert Changez het huis van Pablo Neruda, de beroemde dichter.

De ober brengt een kom dessert, die de vreemdeling te zoet vindt. Changez merkt op dat de Vreemdeling ver gereisd heeft om een smaak te krijgen voor minder zoet voedsel.

Changez bezoekt het huis van Pablo Neruda, wat hem opnieuw doet denken aan Lahore. Terwijl hij rondloopt, denkt hij aan Erica en beseft dat hij haar misschien niet heeft liefgehad omdat hij een 'kern' mist, omdat hij zijn aandacht heeft verdeeld tussen Pakistan en New York. Hij realiseert zich dat hij bereid was om zich als Chris voor te doen, omdat hij pretendeert in Amerika veel verschillende dingen te zijn. Hij mailt haar deze gedachten, maar krijgt geen antwoord.

Changez noemt zijn ouders, die hem vertellen dat hun huis uit elkaar valt, en dat India Pakistan aanvalt, mogelijk met hulp van Amerika. Changez's vader weigert om geld van Changez te accepteren, maar Changez stuurt zijn broer zijn spaargeld.

Changez blijft op het werk achter. Aan de vreemdeling vraagt Changez zich hardop af waarom zijn supervisor hem niet heeft vervangen en concludeert dat het moet zijn omdat hij het niet wilde.

Juan-Batista nodigt Changez uit om te lunchen. Tijdens de lunch vertelt hij Changez dat hij hem herinnert aan een janissary, de naam die is gegeven aan christenen die tijdens de kruistochten door het Ottomaanse Rijk waren ontvoerd en waren opgeleid om met andere christenen te vechten. Hij merkt op dat janitsaren de meest loyale krijgers waren: omdat ze vochten om hun eigen beschaving te vernietigen, hadden ze niets anders over dan hun aangenomen cultuur. Changez realiseert zich dat Juan-Batista gelijk heeft: hij is een hedendaagse janissary, gedwongen om te strijden tegen zijn eigen beschaving.

Changez zegt dat de vreemdeling sceptisch lijkt; hij verzekert de vreemdeling dat Juan-Batista echt was, en hun lunch ook. Hij wijst erop dat het onredelijk is om Changez's eerlijkheid zo laat in zijn verhaal ter discussie te stellen.

Nadat hij zich heeft gerealiseerd dat hij tegen zijn eigen land vecht, vertelt Changez zijn leidinggevende dat hij weigert te werken. Jim noemt Changez en biedt hem een pauze, zolang hij zijn werk maar afmaakt. Changez voelt zich schuldig omdat hij Jim heeft verraden, en nerveus dat hij zijn baan en zijn visum zal verliezen en dus Erica misschien nooit meer zal zien. Niettemin verlaat hij Chili en vliegt terug naar New York.

De ober brengt groene thee naar Changez en de vreemdeling. Changez merkt op dat het ongebruikelijk is dat een ober zo nauwlettend in de gaten houdt om een dergelijke grondige service te bieden, maar merkt op dat het, nogmaals, laat is en ze zijn nu alleen in het café.

H11

In Lahore merkt Changez op dat de markt bijna leeg is. Hij vertelt de vreemdeling dat er een onheilspellende stemming in de lucht lijkt te zijn, misschien omdat ze alleen zijn.

Op zijn terugvlucht naar New York denkt Changez dat hij altijd een hekel heeft gehad aan het Amerikaanse buitenlandse beleid. Amerika gebruikt zijn enorme macht om de niet-westerse landen te manipuleren, en, beseft Changez, financiën is een van de belangrijkste wapens.

Changez besluit om zijn financiële training te gebruiken om de Amerikaanse samenleving te bestuderen. Wanneer zijn vliegtuig landt, merkt hij dat de luchthaven lijkt op een militair kamp, met gewapende bewakers overal. Hij wordt op de luchthaven gedetineerd omdat hij een "verdacht ras" is, en wanneer hij terugkeert naar zijn appartement, bedankt hij Juan-Batista geestelijk omdat hij hem heeft geholpen Amerika te zien voor wat het werkelijk is.

De volgende ochtend vraagt Changez zich af hoe hij zichzelf zal ondersteunen zonder een baan of een werkvisum. Hij is nerveus als hij tegenover Jim staat en vraagt zich af wat zijn zelfopgelegde loyaliteit aan Erica is. Wanneer hij voor de laatste keer naar Underwood Samson gaat, voelt hij zich verward maar vastberaden.

Bewakers begeleiden Changez door de kantoren van Underwood Samson en negeren het prachtige uitzicht op New York. Hij heeft een korte, gespannen ontmoeting met zijn begeleiders, die uitleggen dat hij is ontslagen. Daarna spreekt hij met Jim, die er moe uitziet. Jim legt uit dat hij geen schuld voelt over het afvuren van Changez, maar dat hij hem toch leuk vindt. Hij voegt eraan toe dat hij kan vertellen dat Changez moeilijke tijden doormaakt, en als hij iemand nodig heeft om mee te praten, zal Jim hem een biertje kopen. Terwijl Changez uit het gebouw wordt gemarcheerd, kijken zijn oude collega's hem ongemakkelijk aan. Wainwright schudt zijn hand en zegt vaarwel.

Terwijl Changez het gebouw verlaat, veegt hij zijn ogen af. Hij voelt zich alsof zijn wereld is geëindigd en loopt naar huis, zich bewust van zijn verschijning aan New Yorkers. Hij drinkt en belt zijn broer om uit te leggen dat hij is ontslagen, geen werkvisum meer heeft en naar huis moet. De broer van Changez moedigt hem aan om in Amerika te blijven, maar wanneer Changez zegt dat hij geen keus heeft, verzekert hij hem dat hun familie voor hem zal zorgen. Changez denkt na over hoe hij voor hen had willen zorgen.

Changez merkt dat het glas van de vreemdeling al een tijdje leeg is. Hij signaleert de rekening en opnieuw komt de ober onmiddellijk. The Stranger lijkt te bieden om de helft te betalen, en Changez houdt vol dat in Pakistan mensen betalen voor alles of niets van een maaltijd.

Changez is niet zeker of hij Erica nog een keer zal zien voordat hij naar Pakistan vertrekt. Hij probeert haar een e-mail te sturen, maar de inbox van Erica is vol. Hij gaat naar haar kliniek, waar hij ontdekt dat Erica op mysterieuze wijze is verdwenen kort nadat hij haar voor het laatst zag. Een verpleegster vertelt Changez dat Erica tegen het einde van haar verblijf alleen wilde zijn. Op een dag vonden de verpleegsters haar kleding op hoge rotsen boven de rivier de Hudson. De verpleegster zegt dat Erica's overblijfselen niet zijn gevonden, maar dat ze afscheid heeft genomen van iedereen. Changez kan zich niet voorstellen dat Erica zichzelf heeft vermoord.

Changez rijdt naar Erica's moeder, die geen make-up draagt. Ze vertelt hem stil dat ze niets van Erica heeft gehoord. Ze voegt eraan toe dat Erica Changez heeft gevonden die met zijn baard aan het stomen is en hem een kopie van Erica's manuscript geeft.

Changez besteedt de komende week aan het wachten op een oproep of een bericht van Erica en bezoekt plaatsen opnieuw die ze hebben bezocht. Sommige van deze plaatsen kan hij niet vinden en andere lijken te zijn veranderd. Na een week wachten, leest hij het manuscript van Erica, en is verrast dat het niet autobiografisch of tragisch is, maar eerder een optimistisch verhaal over een meisje dat probeert te overleven op een eiland. Changez beseft dat Erica ervoor heeft gekozen geen deel van zijn leven uit te maken, omdat het haar te overtuigend is. Hij besluit om zo snel mogelijk terug te keren naar Pakistan.

Changez brengt zijn laatste dagen in New York boos en emotioneel door. Hij merkt overal racisme en Amerikaans imperialisme op. Het geloof van Amerika in zijn eigen superioriteit, vertelt hij de vreemdeling, doet pijn aan de rest van de wereld, inclusief Pakistan, en doet pijn aan Amerika zelf.

Changez neemt de beslissing om Amerika zo goed mogelijk te stoppen en vertrekt naar Pakistan. Hij denkt aan zijn tijd met Erica en aan de klif waar ze zelfmoord heeft gepleegd. Hij laat zijn jas op de grond op de luchthaven achter als een "offer" aan Erica, waarvan hij denkt dat die erg koud moet zijn, waar ze ook is. Terwijl hij wegvliegt, ziet hij dat zijn jasje is aangezien voor een veiligheidsdreiging.

De vreemdeling lijkt Changez te vragen wat hij heeft gedaan om Amerika te stoppen. Changez verzekert hem dat hij deze vraag zal beantwoorden, maar biedt aan om de vreemdeling terug te begeleiden naar zijn hotel, de Pearl Continental. Hij verzekert de vreemdeling dat Lahore weinig kleine criminaliteit heeft en voegt eraan toe dat ze allebei krachtig gebouwd zijn, wat betekent dat ze veilig zijn tijdens hun wandeling door de straten

H12

Changez merkt op dat de vreemdeling heeft gemerkt dat de ober vlak achter hen loopt terwijl ze zich naar het hotel van de vreemdeling begeven. Changez dringt er bij de vreemdeling op aan zich te concentreren op de architectuur van Lahore. Hij wijst op de familiebedrijven als ze lopen, maar hij geeft toe dat de vreemdeling gelijk heeft dat de wapenwinkel geen eigendom van een familie is. Changez bekritiseert de recente gebouwen en vergelijkt de wandeling die hij en de vreemdeling maken met Ichabod Crane's in The Legend of Sleepy Hollow. Hij merkt op dat de vreemdeling deze vergelijking niet leuk vindt en nerveus lijkt, dus hij verandert het onderwerp.

Changez arriveert in Pakistan en merkt dat hij niet meer kan denken aan Erica. Hij stelt zich voor hoe het zou zijn als ze in Pakistan zou komen wonen terwijl hij les gaf. Hij merkt ook dat hij objecten ziet op de manier waarop Erica ze ziet, waarbij hij de schoonheid opsomt in kleine, onbeduidende dingen. Changez betaalt om het Princeton-alumnimagazine te ontvangen voor het geval ze nieuws over het manuscript van Erica publiceren en Erica-brieven stuurt die altijd ongeopend worden geretourneerd. Hij realiseert zich dat Erica hem diep heeft veranderd en wijst erop dat de vreemdeling naar hem kijkt alsof hij gestoord is.

De broer van Changez trouwt kort nadat Changez in Pakistan aankomt, wat zijn ouders ertoe aanzet zich af te vragen wat zijn romantische vooruitzichten zijn. Zijn moeder vraagt hem of hij homo is, maar hoewel hij zegt dat hij het niet is, vertelt hij haar niet over Erica. Hij verzekert de vreemdeling dat hij niet echt verwacht dat Erica weer tot leven zal komen, maar ook dat hij geen behoefte voelt om met een ander te trouwen.

Changez merkt op dat de vreemdeling angstig lijkt en verzekert hem dat het luide geluid dat ze net hebben gehoord geen geweerschot is, maar slechts een motor die begint. De vreemdeling lijkt erop te wijzen dat er mensen zijn die hen volgen; Changez erkent dat er mensen achter hem staan en ontkent dat hij ze signaleert; hij voegt eraan toe dat de mensen die hen volgen misschien net zo bang zijn als de vreemdeling. The Stranger stuurt een sms en Changez wijst erop dat hij zijn verhaal snel moet afronden, omdat ze in de buurt van het hotel zijn.

De spanningen tussen India en Pakistan nemen toe en internationale bedrijven beginnen Pakistan te verlaten. De oorlog in Irak staat op het punt te beginnen. Changez merkt op dat de rode draad door beide conflicten de Amerikaanse oorlog tegen terroristen is. Terroristen zijn volgens hem slechts niet-Amerikaanse bondgenoten.

Changez krijgt een baan als docent aan een universiteit. Zijn opleiding bij Princeton en Underwood Samson maakt hem een uitstekende, populaire leraar. Hij begint protesten tegen de Verenigde Staten te leiden, en zijn demonstraties zorgen ervoor dat hij in de gevangenis wordt gegooid en in elkaar geslagen. Zijn arrestatie maakt hem nog populairder bij studenten met een politieke geest. Hij besteedt veel tijd aan het begeleiden van deze studenten.

Changez geeft toe dat niet al zijn studenten perfect zijn, maar verzekert de vreemdeling dat hij gewelddadig gedrag van welke aard ook niet goedkeurt of aanmoedigt. Hij herinnert zich een student van hem die onlangs was gearresteerd wegens een complot om een Amerikaanse functionaris te vermoorden die betrokken was bij het sturen van hulp aan de armen van Pakistan. Changez merkt op dat de vreemdeling hem niet lijkt te geloven, maar hij beweert dat hij de waarheid spreekt.

Changez beseft dat hij zich misschien tot de politiek gewend heeft omdat hij de aandacht op zichzelf wilde vestigen in een irrationele poging om Erica's aandacht te winnen. Zijn vrienden en collega's waarschuwen hem dat Amerika iemand kan sturen om hem te intimideren of pijn te doen, en hij mijmert de vreemdeling dat hij verwachtte dat iemand hem zou komen halen.

Changez merkt op dat de vreemdeling niet naar zijn verhaal lijkt te luisteren. In plaats daarvan kijkt hij over zijn schouder naar de groep mensen, inclusief de ober, die hen volgt. Changez geeft toe dat de ober er grimmig uitziet, maar verzekert de vreemdeling dat niemand hem schade berokkent. Hij voegt eraan toe dat de vreemdeling niet mag aannemen dat alle Pakistaanse mensen terroristen zijn, net zoals hij, Changez, niet moet aannemen dat alle Amerikanen spionnen zijn. Changez zegt dat hij en de vreemdeling vaarwel moeten zeggen, en wijst erop dat de ober schreeuwt om hem te vertellen de vreemdeling vast te houden. Hij merkt dat de Vreemdeling opnieuw zijn hand in zijn jasje heeft begraven. Hij merkt op dat hij en de vreemdeling intiem zijn, en hoopt dat de vreemdeling alleen naar zijn visitekaartjes grijpt.

Karakter omschrijving Changez:

Changez, de protagonist van de roman, is een Pakistaanse man die naar de universiteit ging in Princeton, en die het verhaal vertelt van zijn tijd in de Verenigde Staten aan de vreemdeling. Voor het grootste deel van de roman houdt hij van de Verenigde Staten en werkt hij er hard aan om geaccepteerd te worden door zijn Amerikaanse vrienden en collega's tijdens zijn werk bij een financieel bedrijf in New York. Maar na 9/11 verandert zijn perspectief en hij wordt geconfronteerd met toenemende racisme en discriminatie, en omdat zijn relatie met de mooie Amerikaanse Erica wordt gedwarsboomd door Erica's obsessie met haar overleden ex-vriend Chris, raakt hij uiteindelijk gedesillusioneerd met zijn geadopteerde land en ziet het als een gevaar voor de rest van de wereld. Changez verlaat vervolgens Amerika en keert terug naar Pakistan, waar hij anti-VS-docent wordt. Doorheen de vertelling van Changez spreekt hij soms de Vreemdeling rechtstreeks aan, en deze interacties zijn nooit helemaal duidelijk; De toon van Changez zweeft tussen bezorgdheid, beleefdheid en zorg, en een soort overdreven bezorgdheid (die men ook nauwkeurig zou kunnen beschrijven beschrijft zijn gevoelens voor de VS op dit punt van zijn leven). Uiteindelijk eindigt de roman echter zonder te onthullen of Changez te vertrouwen is, zowel als een verteller als een vriend van de vreemdeling, of Changez zijn anti-Amerikaanse opvattingen heeft bereikt terwijl hij nog steeds in een mate houdt van Amerika, of dat hij is een terrorist geworden. Er is een gevoel in het einde van de klifhanger, dat lijkt op het puntje van een mes tussen het cementeren van een vriendschap tussen Changez en de vreemdeling of het afdalen in geweld, dat Changez op dat moment zijn eigen weg kiest.

The stranger

De naamloze persoon aan wie Changez zijn tijd in Amerika vertelt, de vreemdeling spreekt nooit in het boek. In feite zijn de enige indrukken van de lezer van hem afkomstig uit de opmerkingen van Changez. Hierdoor is het onduidelijk gebleven hoeveel Changez de vreemdeling kan vertrouwen - het lijkt mogelijk dat de vreemdeling slechts een toerist is, en net zo goed mogelijk dat hij een soort overheidsagent is. In feite is er een gevoel dat de vreemdeling zelfs een Amerikaanse spion is die speciaal is gestuurd om Changez te onderzoeken, te houden of zelfs te vermoorden. Toch eindigt de roman op een cliffhanger, niet onthullend wie of wat de vreemdeling is, en op die manier de onzekerheid en spanning vangen in elke uitwisseling tussen deze culturen in de wereld van na de 9/11.

Erica

Erica is een mooie en populaire afgestudeerde van Princeton, met wie Changez verliefd wordt. Ze heeft sterke gevoelens voor Changez, hoewel ze Changez soms meer als een exotische buitenlander beschouwt dan een echte vriend en geliefde. Als schrijver is ze nostalgisch naar Chris, een jeugdvriend en -vriend die een jaar eerder stierf toen zij en Changez elkaar ontmoetten. Na 9/11 valt ze in depressie en geestesziekte, gefocust op een obsessieve nostalgie naar Chris die elke mogelijkheid van een relatie met Changez dwarsboomt. Tegen het einde van de roman heeft ze misschien zelfmoord gepleegd, hoewel Changez in zijn leven in Pakistan nog steeds liefdevol aan haar denkt en zich - hoewel zonder enige echte hoop - voordoet dat ze op een dag naar hem toe zal komen. Dat de naam "Erica" vervat zit in het woord "Amerika" is geen toeval, en de relatie van Changez met Erica kan worden gezien als analoog aan zijn relatie met Amerika.

Erica is een mooie en populaire afgestudeerde van Princeton, met wie Changez verliefd wordt. Ze heeft sterke gevoelens voor Changez, hoewel ze Changez soms meer als een exotische buitenlander beschouwt dan een echte vriend en geliefde. Als schrijver is ze nostalgisch naar Chris, een jeugdvriend en -vriend die een jaar eerder stierf toen zij en Changez elkaar ontmoetten. Na 9/11 valt ze in depressie en geestesziekte, gefocust op een obsessieve nostalgie naar Chris die elke mogelijkheid van een relatie met Changez dwarsboomt. Tegen het einde van de roman heeft ze misschien zelfmoord gepleegd, hoewel Changez in zijn leven in Pakistan nog steeds liefdevol aan haar denkt en zich - hoewel zonder enige echte hoop - voordoet dat ze op een dag naar hem toe zal komen. Dat de naam "Erica" vervat zit in het woord "Amerika" is geen toeval, en de relatie van Changez met Erica kan worden gezien als analoog aan zijn relatie met Amerika.

Jim

Jim is een executive vice-president bij Underwood Samson, en Changez's mentor voor het grootste deel van zijn tijd bij het bedrijf. Omdat hij zich opwerkte van een verarmd gezin, identificeerde Jim zich in de financiële situatie van Changez en communiceert dit regelmatig met Changez. Net als Erica kunnen Jim's gevoelens voor Changez worden beperkt door zijn minimale kennis van de cultuur en persoonlijkheid van Changez. De roman suggereert ook dat Jim misschien romantisch in Changez geïnteresseerd is, hoewel de seksualiteit van Jim nooit wordt onthuld.

Wainwright

Changez's vriend bij Underwood Samson en de enige andere niet-blanke stagiair, Wainwright is laid-back en populair bij zijn collega's. Hij en Changez worden al snel vrienden, maar omdat hij meer vertrouwd is met Amerika en de Amerikaanse cultuur na 9/11, groeien hij en Changez uit elkaar. Niettemin is Wainwright de enige van Changez's collega's die zijn hand schudt wanneer Changez wordt ontslagen.

Juan-batista

De president van een Chileense uitgeverij die Underwood Sampson waardeert. Changez werkt aan het project en wordt vriendelijk met Juan-Batista. Het is de bevraging van Juan-Batista die Changez ertoe brengt zichzelf te zien als een "janissary" - een persoon die is gekidnapt en gemaakt om te strijden tegen zijn eigen cultuur. Deze openbaring zorgt ervoor dat Changez stopt met werken bij Underwood Sampson.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Reluctant Fundamentalist door Mohsin Hamid"