The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1257 woorden
  • 15 augustus 2007
  • 424 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 424 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De vliegeraar
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
336
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Onderwerpen
Verfilmd als

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Titel - The kite runner
Schrijver - Kahled Hoseini
Plaats en tijd van uitgave - New York 2003
Aantal bladzijdes - 340
Leestijd - 2 maanden
Titelverklaring - Het boek heet The Kite runner, omdat er in Afghanistan vliegerwedstrijden worden gehouden. Elke vlieger die doorgesneden wordt, kan worden gevangen door een zogenaamde Kite runner. Die moet de vlieger dan achterna rennen, en het is de bedoeling om hem dan als troffee te vangen. De beste vriend van de hoofdpersoon in dit boek was een hele goede Kite runner, daarom heet het boek zo.

Samenvatting

Het verhaal begint in Afghanistan, bij een groot huis, waarin een 12-jarig jongetje, en zijn vader woonden. Amir en Baba, 2 Pashtuns (Een hogere ‘kaste’ in het Afghaanse volk). Op het erf leefden hun 2 slaven/dienaren, 2 Hazara’s, Ali, en ‘zijn’ zoontje Hassan, die ook 12 jaar was.

Hassan en Amir waren de beste vrienden, onafscheidelijk, tot grote ergernis van veel mensen in het dorp. Die vonden dat de Pashtuns en Hazara’s gescheiden moesten blijven, en niet zo met elkaar om mochten gaan.
Baba, de vader van Amir, had weinig aandacht voor hem, en dat terwijl Amir dat juist zo graag wilde. Als ze eens wat samen gingen doen, wilde Baba altijd Hassan meenemen, maar Amir wilde ook wel eens alleen met zijn vader zijn, daarom verzon hij allemaal dingen om de aandacht van zijn vader te krijgen, waardoor zijn vader trots op hem zou worden.
Daarom wilde hij meedoen aan een vliegerwedstrijd, wat vaker voorkomt in Afghanistan. Dan komen de kinderen van ver weg allemaal naar 1 plek samen met hun vliegers. Ze proberen elkaar de vliegers van hun lijnen af te snijden, en de laatste die overblijft wint. Maar niet alleen de vliegeraars hadden wat te doen, er waren ook nog de zogenaamde ‘vliegerrenners’, die achter de afgesneden vliegers aanrenden, om ze te halen als trofee.
Uiteindelijk won Amir de vliegerwedstrijd, en Hassan, die behalve een lieve vriend, ook een goede vliegerrenner was, rende achter de laatste vlieger aan, en ving hem. Amir wilde achter hem aanrennen, maar halverwege een donkere steeg stopte hij, omdat hij daar Assef en zijn vrienden zag. Assef was een jongen van hun leeftijd, die heel erg tegen de vriendschap tussen Hassan en Amir was. Hij droeg altijd een boksring, en was heel agressief. In een hoekje waar Assef tegenoverstond, zag hij Hassan staan, met de vlieger. Assef wilde dat Hassan de vlieger gaf, maar toen hij dat niet deed, begon Assef Hassan te slaan, schoppen, en even later verkrachtte Assef Hassan.
Amir had bij dat alles alleen maar kunnen staan kijken om een hoekje, en had niets gedaan.

Dat was een groot keerpunt in het verhaal. Met de vriendschap tussen Amir en Hassan ging het steeds slechter, tot Amir een gemene truc uithaalde om Hassan en Ali weg te jagen van hun terrein.
Een aantal jaar later begon de oorlog in Afghanistan, en vluchtten Baba en Amir naar Amerika. Het was een lange reis, en toen ze aangekomen waren, kon Baba zijn plek niet echt vinden, en werd hij erg ongelukkig
Amir vond echter wel geluk in Amerika, want hij ontmoette er een leuke vrouw, Soraya. Het duurde niet lang voordat ze gingen trouwen, en de bruiloftsceremonie werd zelfs verkort, vanwege de ziekte van Baba. Baba had namelijk kanker gekregen, en had niet lang meer te leven na de bruiloft van Amir en Soraya. Hij overleed dan ook snel.

De relatie tussen Amir en Soraya was goed, maar er was een groot probleem: Soraya kon geen kinderen krijgen, wat ze ook probeerden.
In 2001 kreeg Amir een telefoontje van Rahim Kahn, een oude vriend van Baba uit Afghanistan. Hij is erg ziek, en Amir wil naar hem toe, terug naar het Midden-Oosten, waar hij geboren was.
Daar hoorde hij van Rahim Kahn dat Hassan en zijn vrouw een zoontje hadden gekregen, Sohrab, maar dat ze zelf allebei neergeschoten waren. Nadat Amir dat gehoord had, ging hij naar het weeshuis waar Sohrab zou moeten zitten. Daar kreeg hij te horen, dat Sohrab met een Talib mee was gegaan, naar een gebouw ergens anders.
Daar aangekomen, herkende hij de Talib die Sohrab meegenomen had, het was Assef, de jongen die Hassan vroeger geslagen en verkracht had. Assef wilde, dat Amir eerst met hem zou vechten, als een soort revanche voor vroeger. Degene die het gevecht won, zou Sohrab mogen meenemen. Op het moment dat Amir eigenlijk verslagen zou worden, hielp Sohrab hem, door met een katapult te schieten, iets waar Hassan, zijn vader ook zo goed in was.
Sohrab zou dus uit Pakistan mee naar Amerika komen. Maar dat bleek toch niet zo makkelijk als het eerst leek, want Amir mocht Sohrab niet adopteren, aangezien er geen overlijdensakte van zijn ouders was. Omdat Sohrab weer terug zou moeten naar het weeshuis, wilde hij zelfmoord plegen. Toen Amir hem wilde vertellen dat hij uiteindelijk tóch mee kon naar Amerika, vond hij Sohrab, bijna dood in de badkamer.
Gelukkig kwam, na een tijdje, alles weer goed, en konden Amir en Sohrab terug naar Soraya in Amerika, waar ze, na een wat lastig begin, uiteindelijk toch wel een gezinnetje vormden.

Plaats en Ruimte

Hoofdstuk 2 begint in Afghanistan, in 1963, bij de geboorte van Amir. De plaats is redelijk van belang, omdat er in het verhaal ook dingen voorkomen die met de Afghaanse cultuur te maken hebben, en de verschillende klassestanden (Pashtuns en Hazara’s).

Tijdsduur

Het verhaal duurt 38 jaar (de vertelde tijd). Het verhaal begint in 1963, bij de geboorte van Amir, en eindigt in 2001, als ze in Amerika wonen en een (bijna) gelukkig gezin hebben. De verteltijd is kleiner dan de vertelde tijd. Er worden heel wat jaren overgeslagen, je maakt voortdurend sprongen in de tijd.

Tijdsvolgorde

Het verhaal is wel in chronologische volgorde verteld, afgezien van het eerste hoofdstuk. Dat is een proloog, waarin de volwassen Amir een paar opmerkingen maakt over zijn kindertijd. Na het eerste hoofdstuk gaat het verhaal helemaal terug naar 1963, en dan gaat het verder in chronologische volgorde.

Perspectief

Het hele boek is in ik-perspectief geschreven. Na een paar bladzijdes kom je erachter dat de verteller Amir heet. Het perspectief wisselt door het hele boek niet, Amir blijft de verteller.

Personages

De hoofdpersoon in het verhaal is Amir, hij is een karakter, want heeft verschillende stemmingen en gedachtes. Andere belangrijke personen in het boek zijn Hassan, Baba, Soraya en Sohrab, welke ook alle vier karakters zijn, omdat ze net als echte mensen veranderen van stemmingen en gedachtes.

Motieven en thema

Het boek is geschreven om te vertellen hoe erg het was in Afghanistan. De schrijver komt zelf ook uit Afghanistan, en het boek is voor een deel biografisch geschreven, er komen dingen voor in het boek wat in zijn eigen leven, en ik denk dat de schrijver wilde laten zien hoe erg de oorlogstijd was in het Midden-Oosten.

Citaten

”For you a thousand times over”, wat Farid tegen het eind van het boek tegen Amir zegt, vind ik 1 van de mooiste citaten in het boek. Omdat Hassan dat vroeger altijd zei tegen Amir, en je er zo weer aan herinnerd wordt hoe goed hun vriendschap vroeger was.

Verwerkingsopdracht

3 nieuwe titels voor het boek:
*Back to Afghanistan, omdat Amir uiteindelijk teruggaat naar Afghanistan om daar zijn schuldgevoelens kwijt te raken, om oude herinneringen weer terug te halen, en uiteindelijk om Sohrab te redden.
*Thousand times over, van het zinnetje wat Hassan en later Farid door het hele boek zeggen.
*Fight that Kite, omdat Hassan en Amir samen meedoen aan die vliegerwedstrijd, waarbij de vliegers eigenlijk vechten met elkaar om de eerste plaats.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

heey, goed verslag!

13 jaar geleden

E.

E.

2 maanden??ik had het in 5 dagen uit.

11 jaar geleden

J.

J.

ik had m in 10 uur uit, :P

11 jaar geleden

M.

M.

goeie verslag,
ik heb het boek zelf ook gelezen
en de film heb ik ook gezien;)

11 jaar geleden

B.

B.

dit samenvatting is zere goeie

10 jaar geleden

D.

D.

Er ontbreken een paar belangrijke dingen in dit boekverslag. Er wordt namelijk niet genoemd dat de vader van amir Baba, eigenlijk ook de vader van hassan is omdat de man die hassan als zijn vader zag, ali, geen kinderen kon krijgen. Dit is het keerpunt van het boek en is dus essentieel om in de samenvatting te hebben staan. Voor de rest een goed boekverslag!

10 jaar geleden

H.

H.

WoW: 10 uur?
Ik had hem in 6 uur uit...

10 jaar geleden

H.

H.

wel een beetje sneu een wedstrijd om een boek uit te lezen

10 jaar geleden

Y.

Y.

6 uur? wooow , ik had hem al in 3 uur uit.

8 jaar geleden

5.

5.

ik heb het ook gelezen, na 6 maanden heb ik het uit, applaus voor mezelf

8 jaar geleden

M.

M.

3 uur? wooow, ik had hem al uit na een half uur

3 jaar geleden

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"