Samenvatting 

Deel I: De Tributen
Het is de dag van de boete, de dag dat de twee tributen (uitverkorenen) voor de Hongerspelen (een strijd op leven en dood van 12 jongens en 12 meisjes in een tv-arena) uit district 12 worden uitgekozen. De zestienjarige Katniss gaat vroeg van huis om met haar vriend Gale illegaal te jagen en voedsel te verhandelen op de As, de zwarte markt. Ze hebben zich allebei vaker dan één keer opgegeven om voedselbonnen te krijgen voor hun familie. Katniss’ zusje Prim doet dit jaar voor het eerst mee. Niemand verwacht het, maar Prim wordt uitgeloot als vrouwelijke tribuut. Katniss offert zich op voor haar zusje en neemt haar plaats in. Haar tegenstander is Peeta Mallark, een bakkerszoon die Katniss ooit brood gaf tegen de hongersnood.
Na het afscheid van familie en vrienden, waarbij Katniss een broche van een spotgaai (een zangvogel en het anti-Capitoolsymbool) krijgt van de burgemeestersdochter en koekjes van Peeta’s vader, gaan Katniss en Peeta met de luxetrein naar het Capitool. Ze maken kennis met hun mentor Haymitch, die de Spelen jaren geleden won maar nu echter alleen maar drinkt en hen pas wil helpen wanneer ze zich waardig hebben bewezen. Ook ontmoeten ze de leidster van district 12, de pompeuze Effie Prul. Katniss en Peeta dragen tijdens de openingsoptocht in de stad indrukwekkende vlammende kostuums en worden meteen geliefd. Katniss en Peeta moeten in het openbaar doen alsof ze beste vrienden zijn en Peeta gedraagt zich wisselvallig, terwijl Katniss het maar moeilijk heeft met de hele situatie.
Wanneer Katniss bij de kennismaking met de Spelmakers uit irritatie een pijl in een gerecht schiet, levert dat haar een hoge score op en tijdens een live-interview twee dagen voor de Spelen beginnen, biecht Peeta op tv op dat hij verliefd op haar is.

Deel II: De Spelen
Na het live-interview ontdekt Katniss dat Peeta’s liefdesverklaring nep was, bedoeld om het publiek in te pakken. Ze komen bekend te staan als de ‘gedoemde geliefden’ en dat zal hen veel sponsorgiften opleveren. Het is de nacht vóór de Spelen beginnen en Peeta biecht aan haar op dat hij bang is om zichzelf te verliezen. De volgende dag worden de tributen losgelaten in de arena, een groot natuurgebied met bos en vallei. Haymitch wilde niet dat ze naar de Hoorn des Overvloeds gaan, een hoorn met grote aantallen bruikbare spullen. Katniss wil een boog en pijlen pakken, maar Peeta leidt haar af en ze vlucht met alleen een rugzak en een mes. Elf tributen sterven al bij de Hoorn des Overvloeds en Katniss trekt zich terug in het bos. ’s Avonds, wanneer ze in een boom slaapt, hoort ze een groep Beroepstributen – samenwerkende tributen die al voorkennis en –training hebben – een meisje aanvallen. Peeta is bij hen en hij gaat terug om het meisje te doden wanneer ze niet dood blijkt. Katniss is geschokt dat hij zich bij hen heeft aangesloten, vooral als blijkt dat Peeta de Beroeps naar haar moet leiden.
Er verstrijken dagen en Katniss droogt bijna uit. Ze raakt ernstig gewond door een gemanipuleerde brand van het Capitool en wordt gevonden door de Beroepstributen. Ze zit in een boom terwijl zij onder haar op de grond slapen en Rue, de twaalfjarige tribuut uit district 11 voor wie Katniss veel sympathie voelt, wijst haar op een gevaarlijk wespennest. Katniss snijdt het door en doodt daarmee een aantal Beroeps, van wie er één een luxe pijl-en-booguitrusting bezat die Katniss steelt. Ook zij wordt gestoken door de bijen en kan dankzij een redding van Peeta nog net ontsnappen aan een aanvallende Beroeps. Peeta raakt daarbij gewond.
Katniss gaat samenwerken met Rue en ze besluiten de voedselvoorraad van de Beroepstributen te vernietigen. Katniss gaat alleen op pad en ontdekt dat de voorraad gebouwd is op landmijnen. Ze laat deze ontploffen en loopt daarbij gehoorschade op. De Beroeps doden een jongen die hen geholpen heeft en gaan het bos in om Rue te zoeken, die hen heeft afgeleid zodat ze weggingen. Katniss volgt hen en is er nog net getuige van hoe een Beroeps Rue met een speer doorboort. Katniss doodt de jongen en nadat Rue in haar armen is gestorven, bedekt Katniss haar met bloemen om haar mooier te maken.
Die nacht wordt aangekondigd dat de spelregels zijn gewijzigd: wanneer de beide tributen van één district als enigen overblijven, winnen zij samen de Spelen.

Deel III: De winnaar
Katniss gaat na de aankondiging op zoek naar Peeta om met hem samen te werken. Ze vindt hem, zwaargewond, en verzorgt hem. Maar hij gaat steeds harder achteruit en ze weet dat alleen medicijnen hem kunnen redden. Door in te spelen op hun romantische relatie, waarvan Katniss niet meer weet of het echt is of niet, krijgt ze sponsorgiften voor Peeta. Er wordt door de Spelmakers een ‘feestmaal’ georganiseerd met voor iedere tribuut datgene wat zij het hardste nodig hebben. Alleen Peeta, Katniss, Clove en Cato (district 2), Vossensnuit (district 5) en Thresh (district 11) zijn nog over. Peeta wil niet dat Katniss naar het feestmaal gaat, maar ze drogeert hem met slaapsiroop, een sponsorgift.
Tijdens het feestmaal ontsnapt Vossensnuit, wordt Katniss bijna gedood door Clove en wordt Clove vermoord door Thresh, die Katniss laat gaan omwille van wat ze voor Rue deed. Katniss behandelt Peeta met de medicijnen en hij gaat meteen vooruit. Hun band wordt hechter en na een stormachtige dag ontdekken ze dat Thresh ook dood is.
De volgende dag gaan ze op jacht en Vossensnuit sterft doordat Peeta een aantal giftige bessen laat slingeren. Dat betekent dat naast Peeta en Katniss, nu alleen Cato nog over is – hun grootste concurrent. De Spelmakers laten alle waterstroompjes uitdrogen en sturen Peeta en Katniss daarmee naar de Hoorn des Overvloeds. Wanneer ze daar aankomen, zien ze Cato vluchten voor gemuteerde beesten. Katniss en Peeta klimmen op de Hoorn des Overvloeds, maar Peeta raakt gewond door Cato, die een beschermend pak aan heeft wat hem onkwetsbaar maakt. Katniss ontdekt dat de beesten mutaties zijn van alle tributen die al zijn gesneuveld.
Peeta raakt gewond door Cato, maar Katniss slaagt erin Cato neer te schieten en hij valt ten prooi aan de beesten en sterft uiteindelijk. Katniss en Peeta verwachten als winnaars uit de arena gehaald te worden, maar dan wordt omgeroepen dat de eerdere regelwijziging ingetrokken is en er nu alsnog maar één tribuut kan winnen.
Zowel Katniss als Peeta wil de ander niet vermoorden en ze doen alsof ze zelfmoord willen plegen met giftige bessen om het Capitool voor schut te zetten. Dat werkt: ze worden uit de arena gehaald en apart van elkaar verzorgd en ondergebracht. Katniss ontdekt pas dat Peeta nog leeft bij de overwinningsuitzending op tv en ze gedragen zich opnieuw als een smoorverliefd stel. Iedereen is dol op hen, maar wanneer ze teruggaan naar district 12 ontdekt Peeta dat Katniss’ gevoelens voor hem misschien niet echt waren – en zijzelf weet niet of dat waar is.

 

Onderwerp

Het onderwerp van het boek is oorlog.

De oorlog op het continenten heeft er voor gezorgd dat de hongerspelen zijn bedacht door het Capitool om de vrede te behouden, zeggen ze. Eigenlijk is dit een systeem om de rest van de districten te onderdrukken en daarmee zelf beter te worden. Hiermee wordt gerefereerd dat het Capitool de oorlog heeft geïnitieerd om er op den duur zelf beter van te worden.

 

 

Gebeurtenissen

 

Een belangrijke gebeurtenis is de namen trekken. Dit evenement maakt de rest van de roman, want nu is het Katniss die zal een eerbetoon aan The Hunger Games in plaats van haar jongere zusje Primrose. Als Primrose was degene die een eerbetoon zou zijn, zou het boek compleet anders zijn. Daarnaast Peeta is de andere gekozen is. Omdat ze haar leven te danken heeft aan hem is er een onmiddellijke conflict want ze is te dankbaar om hem te doden .

Ik vind dit zelf een mooie gebeurtenis want hierin kan je zien hoeveel familie voor elkaar overheeft.

 

Een andere belangrijke gebeurtenis is de overwinning. Tijdens het spel het spel maker Seneca Crane beslist dat niet alleen een eerbetoon kan winnen. Er kunnen twee winnaars, als ze uit dezelfde wijk komen. Dit werd allemaal opgezet door Haymitch, hun mentor. Op het moment dat ze hebben Cato, de laatste overlevende gedood, de regels veranderen. Plotseling slechts een eerbetoon kan winnen. Katniss is zo boos dat ze besluit om samen met Peeta de rode giftige bessen slikken om zichzelf te doden, en op dat moment Seneca schreeuwt: ‘Stop! De winnaars zijn Peeta en Katniss.’ Katniss weet niet dat met deze actie, ze een opstand tegen het Capitool begint.

Deze gebeurtenis vind ik leuk om te lezen omdat je hier in leest hoe Katniss de moeilijke beslissing maakt en dat Peeta veel vertrouwen heeft in Katniss

De setting van het boek is in District 12 en de arena. Het is echt belangrijk voor het boek, want er is een duidelijke scheiding tussen de rijke wijken en de armen.

 

 

 

 

De personen

De belangrijkste hoofdpersoon is Katniss Everdeen. Katniss is een zestien jaar oud meisje dat woont in District 12 in Panem. Ze heeft een zusje, Primrose Everdeen. Katniss is een sterk en intelligent meisje, dat haar familie voorziet van voedsel. Haar vader stierf in een mijnongeval daardoor werd zij degene om te zorgen voor het voedsel. District 12 is een zeer slecht deel van Panem. Mensen sterven er vanwege honger. Haar beste vriend is Gale. Ze jagen samen in de bossen rond district 12. Gale heeft een zeer grote familie. Zijn vader stierf op hetzelfde mijnongeval als Katniss vader. Katniss zusje Primrose wordt met de trekking er uit getrokken. Katniss  biedt zich vrijwillig aan, en haar tegenstander wordt Peeta Mellark. In The Hunger Games houdt ze slim te spelen spelletjes en trekken trucs zodat ze overleeft. Ze werkt samen met het kleine meisje uit district 11, Rue. Rue lijkt veel Prim, en worden ze onafscheidelijk. Uiteindelijk sterft Rue, Katniss maakt dan een mooi bloemen bed voor Rue. Wat ik leuk vind aan Katniss is hoe dapper ze is, hoe getalenteerd en hoe slim. Ze maakt veel gebruik van haar overlevingsvaardigheden dit is leuk om te lezen.

 
De opbouw

 
Het boek is opgedeeld in drie delen: het eerste deel gaat over Katniss zelf, haar kennismaking met Peeta en hun training en voorbereiding op de Hongerspelen. Het tweede deel gaat voornamelijk over wat er tijdens de Hongerspelen gebeurt en in het derde deel wordt de afloop van de Spelen en de gebeurtenissen kort daarna behandeld. Het hele verhaal wordt verteld vanuit Katniss’ perspectief, in de ik-vorm.

 
Het boek is niet op een chronologische volgorde geschreven. Je krijgt vaak moment te lezen dat Katniss terug denkt aan vroeger, aan herinneringen. Ik denk zelf dat de schrijver dit heeft gedaan omdat dit goed duidelijk maakt wat er precies gebeurt is met Katniss waarom ze is zoals ze nu is. Daarnaast is het boek wel vlot te lezen omdat er verder geen moeilijke zinsopbouw inzit of extreem moeilijke woorden.

 

Motieven

vriendschap

De vriendschap tussen Gale en Katniss is erg belangrijk in dit boek. Ze zorgen voor elkaar en wanneer Katniss op de schermen met Peeta zoent wordt het ineens duidelijk dat Gale meer in Katniss zag dan wat ze eerst dacht. Echter lijkt het alsof Katniss niet dezelfde gevoelens voor Gale heeft.
Tijdens de Hongerspelen raakt Katniss bevriend met Rue en maakt ze een verbond met Peeta. Om deze reden wordt het mogelijk om te winnen voor Peeta en Katniss omdat zij elkaar allemaal helpen en ook in staat zijn om zich voor elkaar op te offeren.

 

Liefde

In het boek krijg je donaties van het publiek als je een spannende, maar tragische liefdesrelatie ontwikkelt tijdens de Hongerspelen. De coach van Peeta en Katniss spoort hun ook aan om er zo een te ontwikkelen om een grotere overlevingskans te hebben. Peeta doet hier erg enthousiast in mee en kondigt op TV aan dat hij altijd al verliefd op Katniss was, Katniss vindt het echter ongemakkelijk en slaat het af. Tijdens de hongerspelen maken Peeta en Katniss en verbond en geeft Katniss toe aan het plan van Haymitch om de mogelijkheid te hebben om Peeta te redden. Uiteindelijk blijkt het dat Peeta echt altijd al verliefd was op Katniss en wordt Katniss langzamerhand echt verliefd op Peeta.
Gale is een toeschouwer van de hongerspelen en wordt jaloers op Peeta omdat hij ook altijd al verliefd was op Katniss. Katniss reageerde echter ook nooit op zijn signalen.

 

Natuur

Het lukt Katniss om te winnen omdat zij door de jaren heen heeft geleerd hoe ze moet jagen en overleven in de natuur omdat zij voor haar dorp joeg op dieren zodat zij niet volledig afhankelijk waren van het Capitool en daarmee niet omkwamen van de honger in haar district. De andere kandidaten waren echter meer getraind om puur alleen voor de Hongerspelen te overleven, en missen hiermee een belangrijk onderdeel.

Het lukt Katniss om te winnen omdat zij door de jaren heen heeft geleerd hoe ze moet jagen en overleven in de natuur omdat zij voor haar dorp joeg op dieren zodat zij niet volledig afhankelijk waren van het Capitool en daarmee niet omkwamen van de honger in haar district. De andere kandidaten waren echter meer getraind om puur alleen voor de Hongerspelen te overleven, en missen hiermee een belangrijk onderdeel.

 

Armoede

Katniss heeft zichzelf samen met Gale aangeleerd om te jagen zodat ze hun familie kunnen voeden. Door de oorlog (die gewonnen is door het Capitool), heeft het Capitool alle toevoer van goederen naar de andere districten in eigen handen genomen en levert erg weinig naar de andere districten waardoor zij erg arm zijn. Hierdoor heeft ieder district een eigen systeem bedacht om onder het systeem uit te komen en toch in staat te zijn om zijn mensen te voeden.
Ook is het winnen van de hongerspelen erg belangrijk omdat de winnaar een oneindig toevoer van goed eten krijg wanneer hij wint.

 

Taalgebruik

 

Ik vond dat de schrijver een gemakkelijk te lezen boek heeft geschreven. Er is geen gebruik gemaakt van moeilijke zinsopbouw of moeilijke woorden. De belevenissen werden zo verteld dat het net leek alsof je erin zit en de dialogen zijn realistisch geschreven.

 

Aanrader

Ik zou het boek aan iedereen aanraden. Het is een makkelijk te lezen boek met een leuk en interessant verhaal. Je kan goed meeleven met wat er gebeurt. Het is echt een aanrader.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.