Of mice and men door John Steinbeck

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Of mice and men
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2191 woorden
  • 18 april 2014
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
79 keer beoordeeld

Boekcover Of mice and men
Shadow

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk te zijn van grillige omstandigheden en onbetrouwbare bazen. Die hoop wordt de bodem ingeslagen als ze op een ranch in Californië werk vinden en daar in een onontwarbare keten van gebeur…

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk …

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk te zijn van grillige omstandigheden en onbetrouwbare bazen. Die hoop wordt de bodem ingeslagen als ze op een ranch in Californië werk vinden en daar in een onontwarbare keten van gebeurtenissen terechtkomen waarin misverstand, wreedheid, jaloezie en moord de boventoon voeren. De verwording leidt er zelfs toe dat George zijn kameraad doodt.
Wat begon als een bescheiden visioen eindigt als een verschrikkelijke nachtmerrie. Zoals in veel van zijn boeken geeft John Steinbeck hier een stem aan eenzame kansarme mensen uit de Amerikaanse samenleving. Zulke romans werden en worden in het land the brave and the free niet overal verwelkomd. Tot op vandaag wordt van muizen en mensen geboycot op scholen en in bibliotheken.

Of mice and men door John Steinbeck
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Gegevens van het boek

Auteur: John Steinbeck (1902 – 1968)

Oorspronkelijke titel: Of Mice and Men

Voor het eerst gepubliceerd in: 1937

Nederlandse titel: Muizen en mensen

Vertaling: Clara Eggink

Omslagontwerp: Bert Bouman

Uitgever: J.M. Meulenhoff, Amsterdam, 1965, 7e druk, Meulenhoff Pocket 157

Aantal pagina’s: 126

Genre: roman

 

Samenvatting van het boek

In de omgeving van het stadje Soledad - gelegen in het Gabilangebergte in de Amerikaanse staat Californië - overnachten twee mannen in de natuur. Het zijn Lennie Klein en George Milton. Lennie is groot en dom. George is klein en slim. Ze werken als dagloners op boerderijen in de omgeving. Ze komen zojuist uit het stadje Weed en zijn nu op weg naar een boerderij in de buurt om daar gerst te gaan dorsen.

 

George beklaagt zichzelf, dat hij met zo’n domme maat als Lennie opgescheept zit. Lennie brengt hen altijd in de problemen, waardoor ze vaak hun baantje verliezen en weer verder moeten trekken. Zo is Lennie bijvoorbeeld dol op muizen. Hij wil ze altijd graag aaien, maar door zijn grote kracht knijpt hij ze meestal dood. Ook nu heeft Lennie een dode muis op zak die George op een gegeven moment in beslag neemt en boos in de bosjes smijt. In Weed kregen ze het aan de stok met boze inwoners toen Lennie daar aan een jurk van een meisje wilde voelen. Het ging hem alleen maar om het voelen van de stof, maar het meisje dacht, dat Lennie haar wilde verkrachten en ze begon toen te gillen. Lennie en George konden vervolgens maar net ontsnappen.

 

Lennie heeft wel door, dat hij niet altijd even handig opereert en George tot last is. Hij stelt daarom voor, dat hij maar alleen verder zal trekken. In de bergen is vast wel een hol te vinden waar hij kan verblijven. Dat wil George uiteindelijk ook weer niet, zodat ze toch maar bij elkaar blijven.

 

Op de boerderij aangekomen maken ze kennis met Curley, de zoon van de eigenaar, en Slim, de voorman van de dagloners. Curley is een opgewonden standje. Hij is recent getrouwd met een mooi meisje, dat echter nog steeds naar iedere man lonkt. Daarom houdt Curley zijn vrouw nauwgezet in de gaten. George waarschuwt Lennie de vrouw van Curley met rust te laten, omdat hij anders problemen met Curley zal krijgen. Met Slim kunnen Lennie en George veel beter opschieten. Slim is vriendelijk en correct. Zijn hond heeft net gejongd en hij geeft Lennie een pup cadeau, waar deze erg blij mee is. Nu heeft Lennie immers weer iets om te aaien.

 

George en Lennie mijmeren op een avond over het kopen van een eigen boerderijtje. Ze kunnen dan zelf groente en fruit gaan verbouwen en dieren houden, zoals kippen en konijnen. Vooral Lennie ziet dat laatste wel zitten. George kan van een stel oude mensen dat hij kent een boerderijtje kopen. Hij en Lennie hebben echter nog niet genoeg geld gespaard om het te kunnen kopen. Candy, een oude neger die op de boerderij het slaaphuis van de dagloners een beetje netjes houdt, hoort het gesprek tussen George en Lennie en heeft ook interesse om mee te doen met de aankoop van het boerderijtje. Hij heeft inmiddels al wat geld gespaard en kan dus meedoen.

 

Op een gegeven moment komt Curley binnenstormen. Hij vraagt waar zijn vrouw is. De mannen hebben haar echter niet gezien. Lennie, die nog vol zit van zijn droom van het boerderijtje met de konijnen, zit in zichzelf te lachen. Curley denkt echter, dat Lennie hem uitlacht en hij slaat Lennie in zijn gezicht. Lennie aarzelt, maar grijpt uiteindelijk de vuist van Curley vast en knijpt deze tot moes. Curley wordt afgevoerd naar een dokter. De mannen besluiten deze kwestie verder in de doofpot te stoppen.

 

Op zaterdagavond gaan de meeste mannen naar de stad om daar te drinken en achter de vrouwen aan te gaan. Ook George gaat mee. Lennie blijft achter op de boerderij en gaat naar de stal om daar naar zijn hondje te kijken. In de stal treft hij Crooks aan, een neger die op de boerderij de functie van stalknecht vervult. Crooks zit Lennie een beetje te jennen. Lennie vertelt hem van het boerderijtje dat hij en George willen gaan kopen. Crooks gelooft er niet in, omdat hij al zo veel mannen die droom heeft horen vertellen. Maar als Candy ook de stal in komt en het verhaal van Lennie bevestigt, raakt Crooks geïnteresseerd. Hij wil ook graag meedoen met het boerderijtje. Hun gesprek wordt onderbroken door de komst van de vrouw van Curley. Ze voelt zich eenzaam in haar huis en droomt van een carrière aan het toneel of in de film. De mannen voelen zich ongemakkelijk in haar bijzijn, omdat ze weten dat ze de vrouw van Curley is en ze geen moeilijkheden met hem willen. Na een tijdje vertrekt ze weer.

 

Lennie gaat een tijdje later in de stal naar het nest met de jonge hondjes kijken. Als hij met zijn pup speelt en het hondje hem spelenderwijs bijt, knijpt Lennie het dier per ongeluk dood. Lennie is namelijk zo vreselijk sterk, dat hij zijn eigen kracht niet kent. Lennie weet niet goed wat hij nu moet doen. Hij is bang, dat hij niet voor de konijnen mag zorgen op het toekomstige boerderijtje als hij het voorval aan George vertelt. Dan komt Curley’s vrouw de stal weer binnen. Ze wil wat gezelschap hebben en begint tegen Lennie te praten. Lennie vertelt haar van zijn dode pup.

 

Curley’s vrouw vertelt Lennie, dat ze niet van Curley houdt. Ze had beter voor het toneel of de film kunnen kiezen. Ze laat Lennie op een gegeven moment haar krullen aaien. Het haar voelt heel zacht aan en dat vindt Lennie prettig. Hij maakt het haar echter op een gegeven moment in de war, waardoor Curley’s vrouw begint te schreeuwen. Daardoor raakt Lennie op zijn beurt in paniek - hij vreest namelijk de reactie van George als deze dit te weten zou komen - en voor hij het weet heeft hij de nek van Curley’s vrouw gebroken. Ze is dood. Lennie besluit uiteindelijk te vluchten naar de plek aan de rivier waar hij en George eerder overnacht hebben. Daar zal hij zich verstoppen totdat George hem komt ophalen. Dat hebben ze namelijk afgesproken voor het geval Lennie ooit in de problemen zou raken.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

Als Candy later de stal in komt en het lijk van Curley’s vrouw ziet, waarschuwt hij George. George is verbijsterd en neemt het zichzelf kwalijk dat hij Lennie meegenomen heeft naar de boerderij. Hij had kunnen weten, dat Lennie weer in de problemen zou komen. Candy voelt wel aan, dat met de dood van Curley’s vrouw het verhaal van het toekomstige boerderijtje ook van de baan is. Hij waarschuwt de overige mannen die allemaal in de stal komen kijken. Slim kijkt naar de gebroken nek van Curley’s vrouw en begrijpt, dat Lennie inderdaad de meest voor de hand liggende verdachte is. Curley is uiteraard woedend en wil Lennie achtervolgen en hem neerschieten.

 

Slim zegt tegen George, dat het achtervolgen en neerschieten van Lennie in dit geval de enige optie is. George probeert eerst nog een gevangenisstraf voor Lennie te bepleiten, maar hij ziet al gauw in, dat de mannen met minder dan Lennie’s dood geen genoegen zullen nemen. Hij berust daarin.

 

Intussen is Lennie bij de kreek aangekomen. Hij wacht daar op George. Hij maakt zich zorgen over het toekomstige boerderijtje. In zijn geest praat hij met zijn tante Clara - die hem als kleine jongen opgevoed heeft - en een groot konijn. Die wijzen hem op de rotzooi waarin hij terecht is gekomen. Hij had beter naar George moeten luisteren. Dan komt George opeens uit de bosjes gelopen. Op de achtergrond klinkt het lawaai van de overige mannen. George gaat met Lennie aan de rivier zitten en laat hem over de rivier heen kijken. Intussen haalt hij ongezien een revolver uit zijn zak. Hij vertelt Lennie opnieuw hun toekomstdroom en ondertussen schiet hij Lennie op een gegeven moment van achteren door het hoofd. Lennie heeft geen idee wat hem overkomen is en sterft direct. Dan verschijnen de overige mannen. Ze zien dat George Lennie doodgeschoten heeft. Daarmee is de klopjacht ten einde.

 

Beoordeling van het boek

Steinbeck was een beroemde Amerikaanse schrijver. In 1962 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur. Zijn verhalen gaan praktisch altijd over de onderklasse in de Amerikaanse maatschappij. Steinbeck laat daarin de moeilijkheden zien waarvoor deze klasse vaak gesteld wordt. Daarbij gebruikt hij een sobere en directe schrijfstijl. Nou is het gelukkig niet zo, dat Steinbecks boeken moeilijk of zwaar zouden zijn. Helemaal niet, vind ik zelfs. Zijn boeken lezen gemakkelijk en spreken erg aan. Je kunt je als lezer heel goed in de geportretteerde personen herkennen. Hun belevenissen voelen heel direct aan. Ze zouden je als het ware zelf kunnen overkomen. Ook de humor ontbreekt niet. Al met al heb ik het altijd leuk gevonden om de boeken van Steinbeck te lezen. Het is goede en leesbare literatuur.

 

Steinbeck komt zelf uit de in dit boek geschilderde agrarische omgeving in Californië. Hij groeide er op en werkte zelf ook op boerderijen in de omgeving. Daardoor leerde hij dagloners kennen en hun leefwereld. In dit boek maakt Steinbeck gebruik van deze in zijn jeugd opgedane kennis om een realistisch portret van twee dagloners en hun belevenissen te schetsen. Naast het ruwe leven van deze dagloners belicht Steinbeck overigens ook de donkere psychologische kant van de mens in het algemeen en van deze mensen in het bijzonder.

 

Ik lees dit boek nu voor de tweede of derde keer en ik heb me altijd afgevraagd waar de titel eigenlijk vandaan komt. Het blijkt dat Steinbeck deze ontleend heeft aan een gedicht uit 1785 van de Schotse dichter Robert Burns (1759 – 1796). Het gedicht heet “To a mouse” en geeft weer dat het nestje dat een muis ’s-nachts in het veld gebouwd heeft de volgende dag door de ploeg van de boer vernietigd wordt. Zo gaat het vaak met de plannen van muizen en mensen: het loopt anders dan gepland. Dat zie je ook in dit verhaal. Lennie en George hebben ook hun plannen. Ze dromen van een eigen boerderijtje, maar daar komt niets van terecht. Hetzelfde geldt voor Candy en de vrouw van Curley. Candy wil graag meedoen met het boerderijtje van George en Lennie, maar ziet zijn droom uit elkaar spatten door de doodslag van Lennie op Curley’s vrouw. De vrouw van Curley droomde van een carrière aan het toneel en/of in de film, maar die wordt door haar vroegtijdige dood ruw verstoord. Net als in het gedicht van Burns worden al deze “nesten” ruw vernietigd.

 

Wat ik aan het einde van het boek - in zekere zin - eigenlijk wel ontroerend vind, is dat George zelf besluit om Lennie te doden. George beseft maar al te goed, dat de mannen - en in het bijzonder Curley - Lennie zullen neerschieten als een dolle hond. Misschien zullen ze hem vooraf ook nog flink kwellen. George besluit daarom, dat het het beste is als hij zelf de beul zal zijn (zo interpreteer ik zijn gedachten tenminste). Lennie is in zekere zin immers een onnozele hals en daarnaast ook nog George’s trouwe kameraad. Als Lennie de dood al verdient, dan moet die zo “zacht” mogelijk zijn. George heeft een voorsprong op de mannen, omdat hij weet waar hij Lennie kan vinden. Hij zorgt er dan ook voor, dat hij het eerst ter plaatse is. Hij heeft zich daar ook op voorbereid door vooraf de revolver van een andere dagloner op de boerderij te stelen. Later doet hij het voorkomen, dat Lennie deze revolver gestolen heeft.

 

Als George Lennie in de kreek ontmoet, laat hij Lennie vervolgens in de waan, dat er niets aan de hand is. Tijdens zijn praatje met Lennie richt George ongezien zijn revolver op de nek van Lennie. Als hij dan Lennie’s geliefde droomverhaal over het boerderijtje met de dieren aan Lennie vertelt, haalt George op een gegeven moment de trekker over. Als vervolgens de mannen verschijnen, is Lennie al dood. Ze kunnen hem niets meer aandoen. Ja, het is een triest en wreed einde, maar zoals gezegd heeft het ook iets puurs. Ik snap de gedachtegang van George wel en ik begrijp ook hoe hij Lennie op deze manier verder leed heeft willen besparen. Natuurlijk is eigenrichting absoluut niet goed, maar vanuit de verhaallijn gedacht - die immers over kameraadschap en noodlot gaat - past dit fenomeen hier eigenlijk heel goed, vind ik. Het is een ultieme vorm van kameraadschap zou je ook nog kunnen zeggen.

Als George Lennie in de kreek ontmoet, laat hij Lennie vervolgens in de waan, dat er niets aan de hand is. Tijdens zijn praatje met Lennie richt George ongezien zijn revolver op de nek van Lennie. Als hij dan Lennie’s geliefde droomverhaal over het boerderijtje met de dieren aan Lennie vertelt, haalt George op een gegeven moment de trekker over. Als vervolgens de mannen verschijnen, is Lennie al dood. Ze kunnen hem niets meer aandoen. Ja, het is een triest en wreed einde, maar zoals gezegd heeft het ook iets puurs. Ik snap de gedachtegang van George wel en ik begrijp ook hoe hij Lennie op deze manier verder leed heeft willen besparen. Natuurlijk is eigenrichting absoluut niet goed, maar vanuit de verhaallijn gedacht - die immers over kameraadschap en noodlot gaat - past dit fenomeen hier eigenlijk heel goed, vind ik. Het is een ultieme vorm van kameraadschap zou je ook nog kunnen zeggen.

 

De omslagtekening van deze uitgave is van de hand van Bert Bouman (1921 – 1979). Bouman was een Nederlandse illustrator die heel veel boekomslagen ontworpen heeft. Hij was ook typografisch vormgever en doceerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

 

 

REACTIES

S.

S.

super leuk verslag dankjewel

6 jaar geleden

H.

H.

Goed verslag! Veel beter dan die van de boekenredactie van scholieren.com. Dit verslag zou veel beter aangemerkt kunnen worden als ‘zeker weten goed’!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Of mice and men door John Steinbeck"