Of mice and men door John Steinbeck

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Of mice and men
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3092 woorden
  • 3 maart 2015
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
60 keer beoordeeld

Boekcover Of mice and men
Shadow

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk te zijn van grillige omstandigheden en onbetrouwbare bazen. Die hoop wordt de bodem ingeslagen als ze op een ranch in Californië werk vinden en daar in een onontwarbare keten van gebeur…

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk …

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk te zijn van grillige omstandigheden en onbetrouwbare bazen. Die hoop wordt de bodem ingeslagen als ze op een ranch in Californië werk vinden en daar in een onontwarbare keten van gebeurtenissen terechtkomen waarin misverstand, wreedheid, jaloezie en moord de boventoon voeren. De verwording leidt er zelfs toe dat George zijn kameraad doodt.
Wat begon als een bescheiden visioen eindigt als een verschrikkelijke nachtmerrie. Zoals in veel van zijn boeken geeft John Steinbeck hier een stem aan eenzame kansarme mensen uit de Amerikaanse samenleving. Zulke romans werden en worden in het land the brave and the free niet overal verwelkomd. Tot op vandaag wordt van muizen en mensen geboycot op scholen en in bibliotheken.

Of mice and men door John Steinbeck
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

De vrienden Lennie en George gaan op een trip naar Californië. Ze hebben als doel om te werken op een boerderij zodat ze geld kunnen verdienen. Ze hebben samen al meerdere baantjes gehad, maar dankzij het kinderachtige gedrag van Lennie hebben ze deze baantjes nooit lang vol kunnen houden omdat ze al snel eruit gegooid werden.

Nadat ze drie dagen lang bij een rivier verbleven hebben, besluiten ze op zoek te gaan naar boerderijen. Ze hopen dat ze daar al gelijk aan de slag kunnen.

Uiteindelijk komen ze op een boerderij in Soledad terecht. Hier leren ze Candy kennen. Candy is een oude man die al jaren op de boerderij werkt en Lennie en George kan vertellen hoe het eraan toe gaat. Daarnaast leren ze zowel de baas als de zoon van de baas, Curley, kennen. Al snel botst het tussen Curley en Lennie omdat Curley er niet tegen kan dat Lennie groter is dan hijzelf. 

George heeft al lang door dat Lennie zich gedraagt als een jong kind. Hij weet dat Lennie er niks aan kan doen, waardoor hij het laat gaan. Hij weet ook dat Lennie af en toe onverwachts gedrag kan vertonen. Daarom zegt hij tegen Lennie dat hij zich moet verstoppen bij de rivier als hij iets gedaan heeft wat hij niet had moeten doen. Hier kan Lennie zich dan verstoppen om te voorkomen dat mensen gigantisch boos op hem worden.

Even later ontmoeten de jongens de twee mannen met wie ze samen moeten werken: Slim en Carlson. Al snel kunnen George en Slim het zo goed met elkaar vinden, dat ze al grote toekomstplannen maken. George en Slim besluiten dat ze in de toekomst samen een boerderij willen onderhouden, waar ze zoveel mogelijk konijnen fokken.

's Avonds komt Curley binnen. Hij is nog steeds erg kwaad en heeft besloten dit op Lennie af te reageren. Curley slaat Lennie helemaal in elkaar. Doordat Lennie het gedrag van een kind heeft, durft hij niks terug te doen bij Curley. Als George Lennie vervolgens vertelt dat hij gewoon van zich af moet bijten, slaat Lennie de hand van Curley helemaal kapot.

Ineens lijkt er iets om te slaan in het hoofd van Lennie. Als hij even later in een schuur vol puppy's is, knuffelt hij een puppy zo hard dat de puppy dood gaat. Hij gaat zo hardhandig met dieren om dat hij ervoor zorgt dat ze stikken.

Vervolgens raakt Lennie aan de praat met de vrouw van Curley. Ze merkt dat Lennie wat van streek is en zegt tegen hem dat hij door haar haar mag strijken. Hij begint het met strijken door haar haar, maar even later wordt hij zo hardhandig dat de vrouw van Curley haar nek breekt. Vervolgens overlijdt ze ten gevolge aan haar nekbreuk.

Omdat Lennie zich beseft wat hij gedaan heeft, gaat hij naar de rivier. Dit is de plek waar hij van George naartoe moest gaan als in de problemen zat.

George beseft zich al snel wat er aan de hand is. Hij weet waar Lennie zich verstopt, dus besluit gewapend naar deze plek te gaan.
Als George Lennie gevonden heeft praten ze samen nog even over de toekomstplannen. Als Lennie vervolgens weg wil lopen, schiet George hem door zijn hoofd heen. Lennie valt neer en is meteen dood.

George vertelt aan de andere mannen dat het een ongeluk is. Niemand komt er ooit achter wat er precies gebeurd is. Doordat hij Lennie doodgeschoten heeft, heeft hij Lennie van een naar leven weerhouden. George beseft zich dat hij een vriend kwijt is, maar dat dit de beste oplossing voor iedereen was.

 

 

Recensie

Hoezo, verboden? Het boek werd op vele Amerikaanse scholen geboycot wegens de al te rauwe uitbeelding van het leven van mensen die er niet in slagen iets van hun leven te maken.

Het is maar een klein boekje, nog geen 125 bladzijden, het bestaat voornamelijk uit dialoog, je hebt het uit voor je er erg in hebt - maar dan heb je wel twee uur lang gekeken in de ijzingwekkende diepte van de menselijke ziel. De schrijver van Van Muizen en mensen, de Amerikaan John Steinbeck, is vooral bekend geworden om enkele grote romans, vooral The Grapes of Wrath en East of Eden, niet in de laatste plaats omdat die boeken groots zijn verfilmd. In de film naar de laatstgenoemde roman maakte James Dean zijn debuut; regisseur Elia Kazan stuurde Dean naar Steinbeck, die moest beoordelen of Dean geschikt was voor de rol van Cal - Steinbeck vond hem een verwaande kwal, maar wel 'helemaal Cal'.

Steinbeck kreeg in 1962 de Nobelprijs voor literatuur, wat niet uitsloot dat hij op veel Amerikaanse scholen geboycot werd (en soms nog steeds wordt) omdat zijn uitbeelding van het leven van wat in het Nederlands de laatste jaren met een raar eufemisme 'kansarmen' is gaan heten, wat al te rauw op het dak van de onschuldige Amerikaanse scholier zou kunnen vallen - en behalve de illusieloze uitbeelding van het leven van mensen die er niet in slaagden iets van hun leven te maken was er dan ook altijd nog hun rauwe taal, die door zedenmeesters beschouwd werd als iets dat jonge mensen vlak voor de bloei van hun leven nog in het verderf kon storten.

Maar zijn werk kreeg desondanks grote maatschappelijke invloed. Een roman als The Grapes of Wrath maakte een discussie los over het lot van arme rondtrekkende arbeiders en leidde tot een hervorming van de landbouwpolitiek. Daar was Steinbeck als schrijver overigens niet op uit geweest.

Hij werd geboren in Salinas, Californië. De meeste van zijn boeken spelen zich af in de omgeving van zijn geboorteplaats, de streek Monterey Bay. Ze gaan over gewone mensen, over hun eenzaamheid, hun hunkering, hun angsten en hun kracht. In zijn beste werk slaagt Steinbeck erin een eenvoudig decor te scheppen waarin schijnbaar eenvoudige levens dramatisch ontsporen - en in de ziel van de personen en in hun contacten met anderen doen zich afgronden voor die van hen, en van ons lezers, eenzame sloebers maken. Van muizen en mensen is een van de beste boeken van Steinbeck. Hij schreef het in de jaren dertig van de vorige eeuw en hij brak er als schrijver mee door. Oorspronkelijk heette het Something that Happened, en dat is een veel betere titel. (De Amerikaanse auteur Joseph Heller, schrijver van het beroemde Catch 22, schreef veertig jaar later een roman die Something Happened heet, en het kan niet anders of dat is een verwijzing naar Steinbeck.)

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Want Steinbeck mocht dan begaan zijn met het lot van wie het in het leven niet redde, als schrijver wilde hij in de eerste plaats uitbeelden, niet oordelen. Hij noemde die benadering zelf 'is thinking'. Zo zijn de dingen, zo is het leven - en of we er wat aan kunnen of willen veranderen, is punt twee.

De persoon om wie in Van muizen en mensen alles draait is Lennie, een jongen die we vroeger, in het niet-eufemistische tijdperk, 'achterlijk' zouden hebben genoemd. Hij trekt samen met George, de vriend die als een vader voor hem zorgt, door Californië op zoek naar werk. Ze hebben geen nagel om hun kont te krabben, hun leven is een uitzichtloze treurnis, en waar ze ook komen worden ze als uitschot behandeld. Het verhaal speelt zich in enkele dagen af op een boerderij waar ze voor even werk gevonden hebben.

Lennie is een goeie lobbes, veel te veel uit zijn kluiten gewassen en dus een kolos van een vent, en navenant begiftigd met een lichamelijke kracht die uiteindelijk zijn ondergang zal worden. Hij houdt van dieren, aan hen kan hij belangeloos zijn liefde geven en bij hen hoeft hij niet te piekeren wat ze bedoelen - alleen is hij zo sterk en tegelijk zo onhandig dat hij tegen zijn wil de door hem beminde konijntjes en honden doodaait.

Omgekeerd evenredig aan zijn lichamelijke kracht is zijn geest: hij vergeet de dingen die hem worden verteld, hij begrijpt de mensen meestal niet en vertelt op de verkeerde momenten de verkeerde dingen. Een mens van goede wil, dat zeker, maar vooral een zielenpoot.

Loopt zoiets niet uit op een hoop sentimentaliteit? Dat gevaar dreigt en Steinbeck ontkomt er in sommige van zijn boeken ook niet aan - maar in Van muizen en mensen heeft hij het weten te vermijden. De beschrijving van de personen is altijd kort en sober, en veel van wat er gebeurt wordt duidelijk via de dialogen, waaruit het grootste deel van het boek bestaat. Daarmee wordt het vooral een impliciet en suggestief boek.

Er broeit van alles en nog wat. De personen zijn allemaal door het leven geslagen, en ze proberen iets van het leven te maken door diertjes te aaien, door zich te wreken op anderen, door te flirten, door te vluchten in dromen. Lennie en George gaan zich te buiten aan visioenen over een eigen huisje, een tuintje, wat duiven, konijntjes, een alfalfaveldje - en alleen George weet meestal wel dat het een illusie is en dat hij in het leven niet veel verder zal komen dan een bezoek aan een hoertje op zaterdagavond: "Lui als wij hebben geen familie. Ze maken een paar centen en dan maken ze het weer op. Ze hebben niemand op de wereld die een donder om hen geeft."

De broeierige en gespannen sfeer op de boerderij, waar allerhande conflicten niet worden uitgevochten of uitgesproken, komt tot een uitbarsting als Lennie door het zijdezachte haar van de vrouw van de boerenzoon streelt en daarbij met zijn kolossale hand per ongeluk haar nek breekt. In de daaropvolgende jacht op hem is George degene die Lennie doodt - niet uit woede, niet uit frustratie, niet uit berekening, maar in elk geval uit vriendschap. Is thinking. Zo gaan de dingen, zo zijn wij mensen. We kunnen god weet wat allemaal willen veranderen, maar we zijn zoals we zijn. Daar kun je heel treurig van worden, maar het verandert niets aan de zaak. Zo is het leven.

 

Bron: http://thuis.nbdbiblion.nl/IndexJs?73488

Eindoordeel

De titelverklaring

Het boek in het Nederlands heet ‘Van muizen en mensen’. Het boek heet zo, omdat Lennie bevriend is met muizen én met mensen. Lennie heeft meerdere muizen gehad, maar omdat hij zo hardhandig is, vermoord hij de muizen elke keer.

Het onderwerp

Het onderwerp in het boek ‘Of Mice and Men’ is vriendschap. George en Lennie hebben een heel bijzondere vriendschap; Lennie is nogal kinderlijk en George is daarin tegen volwassen en slim.

Het onderwerp was wel interessant. George gaat verbazingwekkend goed met Lennie om, ondanks dat hij net een kind is.

Het onderwerp is niet echt herkenbaar in mijn eigen beleveniswereld en dus ben ik er niet echt over na gaan denken.

Het onderwerp had voldoende diepgang. Er werd duidelijk verteld dat George en Lennie al heel lang vrienden waren, vanaf toen ze 4 jaar waren.

Ik ken veel meer boeken die over vriendschap gaan, teveel om op t noemen. Ze gaan dan niet precies over 2 jongens waarvan er één zeer begaafd is en de ander totaal niet.

De gebeurtenissen

De gebeurtenissen waren het belangrijkst in het boek. Er werden amper gevoelens en gedachten beschreven, aangezien het boek geschreven is uit 3e persoon. Natuurlijk zijn alle gebeurtenissen belangrijk in het boek, anders snap je het verhaal niet.

De gebeurtenissen waren meestal saai. Er gebeurde niet echt iets spannends en het boek bestond groot en deels alleen uit conversaties tussen George en Lennie.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op een boerderij in Soledad. Soledad is een stad in Californië. Op de boerderij in Soledad proberen de vrienden Lennie en George geld te verdienen, om uiteindelijk een eigen leven op te kunnen bouwen. De boerderij in Soledad is dus een belangrijke ruimte voor het verhaal.
De eerste drie dagen van het verhaal spelen zich echter nog niet op de boerderij af. Lennie en George verblijven dan nog op een plek langs de Salanis rivier.

De personen

De hoofdpersonen zijn George, Lennie, Candy, Curley, Slim, Crook en Carlson. De 2 personen waar het boek het meeste over gaat zijn George en Lennie.

George is de beste vriend van Lennie. Hij is erg slim en heeft maar één doel in zijn leven: zoveel mogelijk geld verdienen. Samen met Lennie trekt hij rond de hele wereld, om snel aan geld te komen. George is een soort vader-figuur voor Lennie.

Lennie is de beste vriend van George. Hij heeft het gedrag van een jong kind, waardoor hij veel mensen irriteert en met bijna niemand om kan gaan, behalve George. Dit komt vooral, omdat hij niet bepaald intelligent is.

De personen kwamen wel levensecht over, maar niet dat ik me precies in kon leven. Dit komt vooral, omdat de gevoelens niet beschreven werden.

Ik herken geen mensen in mijn eigen levensomgeving met deze gebeurtenissen en ik ben ook niet beïnvloed door de hoofdpersonen.

De eigenschap van George die ik erg waardeer, is het geduld dat hij heeft met Lennie. Er is aardig wat geduld voor nodig om een jongens zoals hem bevriend te hebben. De eigenschap van George die ik niet waardeer, is dat hij steeds de dieren van Lennie afpakt. Ik snap dat hij niet wil dat Lennie elk dier vermoord die hij aanraakt, maar hij is zo gehecht aan zijn muizen dat het gewoon zielig is om die van hem af te pakken.

De opbouw

De opbouw van het boek was chronologisch. Hierdoor was het boek vlot te lezen en ik had hem in minder dan 3 uurtjes lezen uit.

Het perspectief lag bij een 3e persoon, alsof je het verhaal van bovenaf bekeek. Het probleem hierbij was dat je niet de gevoelens kreeg die je op sommige momenten.

De verteller maakt geen gebruik van flashbacks of flashforwards.

In het begin was het boek wel moeilijk te begrijpen. Na het eerste hoofdstuk heb ik eerst een samenvatting op internet opgezocht en die gelezen, omdat ik het verhaal niet snapte. Daarna snapte ik het verhaal wel.

Het einde was nogal hard. George en Lennie zijn in het bos, George zet een pistool tegen Lennie zijn hoofd aan en schiet hem dood. Dan komen Curley, Slim en Carlson en nemen hem mee om een drankje te drinken in het café en dat is het einde. Niks meer over Lennie, die laten ze daar gewoon liggen. Dus ik vind dit nogal een raar einde.

De thematiek en motieven

Wat zijn de motieven in het boek (dus elementen die regelmatig in het boek terugkeren)? Zijn ze eenvoudig te vinden?

Waar staan die motieven voor? Zijn ze symbolisch? Is er een bepaalde logische samenhang?

Als je de motieven gevonden hebt, kun je het thema van het boek formuleren. Geef aan wat het thema is. Wat vind je van dat thema? Spreekt het je aan? Wordt het thema duidelijk uitgewerkt?

De motieven zijn dood door schuld en de relatie tussen mensen en dieren

Dood door schuld, omdat in het verhaal 2 mensen omkomen door een persoon. Als eerst overlijdt de vrouw van Curley. Lennie heeft haar vermoord door middel van een nekbreuk, net als hij bij meerdere dieren heeft gedaan. Als tweede gaat Lennie dood en die is vermoord door George, met een pistool.

Mens en dier, omdat Lennie gek op dieren is en altijd een muis opzak heeft, die hij waarschijnlijk vermoord heeft door zijn hardhandige ‘aaien’.

Deze motieven zijn aardig makkelijk te vinden, aangezien ze duidelijk nar voren komen en goed beschreven worden.

Het thema van het boek is vriendschap.

Lennie en George zijn goede vrienden en reizen samen rond om aan werk te komen. De verschillen zijn groot tussen hen. George is erg intelligent en werkt hard, terwijl Lennie het gedrag van een klein kind heeft. Toch passen ze erg goed bij elkaar. Lennie laat George lachen, terwijl George een vaderrol over Lennie heeft. Ondanks dat de vrienden door het onvoorspelbare gedrag van Lennie vaak in de problemen komen, blijven de twee altijd goed bevriend en kunnen ze elkaar dingen vergeven. De vriendschap tussen Lennie en George laat zien dat ze overal samen doorheen kunnen komen.
Aan het einde van het verhaal doet Lennie echter iets wat George niet kan accepteren: Lennie heeft ervoor gezorgd dat de vrouw van Curley overlijdt. Omdat George weet dat Lennie in de problemen komt, besluit hij uit liefde Lennie dood te schieten. Hij wil namelijk niet dat Lennie de rest van zijn leven in de problemen zit. Uit liefde schiet hij Lennie dood, zodat Lennie al het drama na de dood van Curley’s vrouw niet hoeft mee te maken.

Het taalgebruik

De schrijver heeft een realistische schrijfstijl, waardoor het verhaal op een realistische manier over wordt gebracht op de lezer. De realistische schrijfstijl wordt in stand gehouden door een enorm gebruik van details. Deze details zijn zo gebruikt, dat ze niet storend zijn. Wel lees je het boek er moeilijker door. Gebeurtenissen kunnen hierdoor namelijk erg uitgebreid en lang zijn.

Het boek is geschreven in een soort dialect-engels. Woorden zoals and zijn geschreven als an’. Ook is just een veel gebruikt woord; deze wordt geschreven als jus’, waardoor ik eerst drie keer een zin moest lezen, omdat ik dacht dat er jus stond. Ain’t wordt ook veel gebruikt, net als gonna. De werkwoorden die eindigen op –ing, zoals laughing, worden geschreven als laugin’. Ook s’pose wordt veel gebruikt; dit is eigenlijk suppose.

Een voorbeeld uit het boek waar dit taalgebruik wordt gebruikt:

“‘Well, Curley’s pretty handy,’ the swamper said skeptially. ‘Never did seem right to me. S’pose Curley jumps a big guy an’ licks him. Ever’body says what a game guy Curley is. And s’pose he does the same thing and gets licked. Then ever’body says the big guy oughtta pick someone his own size, and maybe they gang up on the big guy. Never did seem right to me. Seems like Curley ain’t givin’ nobody a chance.”

De uitsmijter

Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen. Het is dun en makkelijk te lezen. Ook is het boek verfilmd en er wordt gezegd dat deze sprekend op het boek lijkt, dus dan kun je de film ook kijken. Dit heb ik niet gedaan, want daar had ik geen tijd voor. Ook zijn er toneelstukken van en die zijn wel op youtube te vinden, als je het verhaal echt niet snapt en je het graag uitgelegd wil hebben

Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen. Het is dun en makkelijk te lezen. Ook is het boek verfilmd en er wordt gezegd dat deze sprekend op het boek lijkt, dus dan kun je de film ook kijken. Dit heb ik niet gedaan, want daar had ik geen tijd voor. Ook zijn er toneelstukken van en die zijn wel op youtube te vinden, als je het verhaal echt niet snapt en je het graag uitgelegd wil hebben

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Of mice and men door John Steinbeck"