Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Harry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Philosopher's Stone
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1674 woorden
  • 9 november 2007
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
55 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Philosopher's Stone
Shadow

Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who make him sleep in a cupboard under the stairs. Then Harry starts receiving mysterious letters and his life is changed for ever. He is whisked away by a beetly-eyed giant of a man and enrolled in Hogwarts School of Witchscraft and Wizardry. The reason: Harry Potte…

Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who make him sleep in a cupboard under the stairs. Then Harry starts receivin…

Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who make him sleep in a cupboard under the stairs. Then Harry starts receiving mysterious letters and his life is changed for ever. He is whisked away by a beetly-eyed giant of a man and enrolled in Hogwarts School of Witchscraft and Wizardry. The reason: Harry Potter is a wizard!

Harry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
A. Zakelijke gegevens

1. Je eigen naam en klas;
2. Titel van het boek; Harry Potter en de steen der wijzen
3. Naam van de auteur; J.K. Rowling
4. Naam van de uitgever; De Harmonie Amsterdam

B. Je eerste persoonlijke reactie

Ik heb het boek gekozen, omdat ik het een tijdje geleden gelezen heb en ik heb er de film al best vaak van gezien. Ik weet nog wel goed wat er allemaal in gebeurd. De eerste indruk van de samenvatting was niet zo veel, want er stond niet veel in de samenvatting wat er allemaal ging gebeuren. Het was allemaal niet zo duidelijk uitgelegd wat er precies zou gaan gebeuren in het verhaal, zodat ze het spannend maken en zorgen dat mensen nieuwsgierig worden en het gaan lezen.

C. Samenvatting van de inhoud

1. Vertel in het kort de inhoud na. (niet meer dan 20 regels)
Het verhaal gaat over een jonge tovenaar, Harry Potter, die vroeger toen hij klein was bij zijn enige oom en tante terecht is gekomen doordat zijn ouders zijn gestorven. Zijn ouders waren vermoord door de, tot noch toe, onverslaanbare en machtigste tovenaar. Alleen Perkamentus (het hoofd van de toverschool Zweinstein) kon de tovenaar genaamd Voldemort verslaan. Harry Potter was het op 1 jarige leeftijd ook gelukt om hem te verslaan en heeft daardoor al de krachten die Voldemort had door een litteken op zijn hoofd achter te laten, ook gekregen. Harry is dus later een hele goede tovenaar en krijgt vrienden op de school Zweinstein. Dat zijn Ron en Hermelien. Harry was de eerste student op deze school die in het eerste jaar al mee mocht spelen met het officiële zwerkbal-team van de school. Zwerkbal is een sport waarmee je met verschillende ballen moet gooien en op een bezem vliegt. Ook daar is hij heel goed in. In verloop van het jaar ontdekken Harry, Ron en Hermelien een geheime deur waar een enorme driekoppige hond op een luik ligt. Op en dag lukt het ze om door het luik heen te komen en vinden ze de Steen Der Wijzen. En Harry ontmoet opnieuw Voldemort die de Steen Der Wijzen van Harry af wil pakken. Maar dat lukt hem gelukkig niet. Daarna wordt de steen vernietigd.


2. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
De belangrijkste gebeurtenissen zijn als Harry hoort dat hij naar Zweinstein (de hogeschool voor hekserij en hocus-pocus) mag, want daar beginnen al zijn avonturen. En een belangrijke gebeurtenis is als hij zijn eerste zwerkbal-wedstrijd mag spelen. Dat is één van zijn eerste nieuwe ervaringen op zijn nieuwe school. En de andere belangrijke gebeurtenis is als hij tegenover Voldemort staat die hem de steen af probeert te pakken en als Voldemort het was gelukt die steen te pakken te krijgen, was Voldemort weer opnieuw de machtigste tovenaar. En dat mocht niet gebeuren.

3. Beschrijf de hoofdpersoon, hoe ziet die eruit, wat is het karakter, wat is zijn/haar probleem?
Harry is de hoofdpersoon. Hij heeft zwart haar en een rond brilletje op. Hij heeft (sinds hij op Zweinstein zit) een zwarte tovenaarsjas aan. Die is tot aan ongeveer zijn knieën lang, met een logo van Zweinstein er op, die geel met rood gekleurd is. Hij heeft een normale lengte en een mager postuur. Hij is heel dapper en durft veel uit te proberen en hij heeft veel lef. Op het begin van het verhaal weet hij dus niet dat hij een tovenaar is. Als dat veranderd en hij er achter komt weet hij ook niet wat hij meemaakt. Hij komt er ook achter hoe zijn ouders echt zijn overleden, want zijn oom en tante hebben daar altijd over gelogen. Dat veranderd heel veel en hij wil heel graag wraak nemen op Voldemort. En hij wil ook dat de Steen Der Wijzen uit de handen blijft van Voldemort, zodat hij niet de machtigste man op aarde wordt.

4. Hoe probeert de hoofdpersoon het probleem op te lossen? Lukt dit ook?
Hij wil dus graag wraak nemen op Voldemort, omdat hij zijn ouders allebei heeft vermoord. Aan het einde van het verhaal als ze door het luik bij de driekoppige hond zijn gegaan, komen ze bij een spiegel en daarin zie je alles wat je graag zou willen zijn of hebben. Harry staat dan voor die spiegel en voelt in zijn zak. Daar zit de Steen Der Wijzen in. In het echt voelt hij dan ook in zijn zak, opeens voelt hij dat de steen ook echt in zijn zak zit en haalt hem er uit. Nu Harry die steen aangeraakt heeft, heeft hij magische krachten zodat niemand hem wat kan doen, want die steen is erg machtig. Bij hem in die kamer stond ook professor Krinkel, een leraar van Zweinstein. Hij heeft altijd een tulband om. Even later hoort Harry een stem als Harry en Krinkel allebei niet praten. Krinkel haalt zijn tulband weg en daar ziet Harry een tweede gezicht achter op zijn hoofd. Het is Voldemort! Krinkel probeert de steen af te pakken en springt bovenop Harry. Harry grijpt met zijn handen naar Krinkels gezicht, die daardoor helemaal in brand gaat staan! Zo machtig is die steen. Langzaam verdwijnt Krinkel dan, en de geest van Voldemort vliegt weg. Vlak daarna wordt de steen vernietigd.

5. Welke ontwikkeling maakt de hoofdpersoon door?
De eerste tien jaar van Harry’s leven weet hij niet van zichzelf dat hij een tovenaar is. Totdat het zijn tiende verjaardag is en hij een brief krijgt van Zweinstein dat hij naar die school toe mag gaan. Zijn oom en tante wisten wel dat hij een tovenaar was, maar hadden hem dat nooit verteld. Toen hij een beetje leerde toveren, wat hij heel snel leerde, kwam hij er achter dat hij niet zomaar een tovenaar was. Hij was een hele goede tovenaar.
Vroeger hadden zijn oom en tante hem altijd verteld dat zijn ouders om waren gekomen bij een auto-ongeluk. Toen hij hoorde dat het verhaal heel anders was, was hij natuurlijk boos op hun, maar ook verdrietig. Het was een hele schok om te horen dat zijn ouders zo waren gestorven.


6. Noem de belangrijkste bijpersonen:
De belangrijkste bijpersonen zijn Ron, Hermelien, Voldemort en professor Krinkel.

7. Beschrijf de relatie tussen de hoofdpersoon en de bijpersonen:
De relatie tussen de hoofdpersoon en de bijpersonen is dat Ron en Hermelien de beste vrienden zijn van Harry, Krinkel is degene die Voldemort met hem meedraagt en doet wat hij opdraagt om Harry toch te pakken te krijgen. Voldemort is de ergste rivaal van Harry.

8. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
Op het begin van het verhaal speelt het zich af in het huis van de oom en tante van Harry. En daarna speelt het zich af in het kasteel van Zweinstein (de school).

9. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?
Er staat niet duidelijk in het verhaal wanneer de gebeurtenissen zich afspelen. Er staat geen tijd bij en geen datum dus dat kun je er niet uithalen. Het is in ieder geval allemaal gebeurd in één jaar, want eerst als Harry naar die school gaat is er een begin van het schooljaar, en als Harry weer naar het huis van zijn oom en tante gaat dan is het, het einde van het schooljaar.

10. Hoe is het verhaal opgebouwd? (chronologisch, flashbacks, tijdsprongen)
Het verhaal is voor het grootste deel chronologisch opgebouwd. Soms zitten er ook flashbacks in. Bijvoorbeeld als ze praten over vroeger en dan vertellen ze helemaal in het verhaal hoe het vroeger ging toen die ouders van Harry vermoord werden.


D. Je eigen mening;

Het boek is best moeilijk te lezen, omdat er soms best moeilijke woorden in voor komen. Op het begin is het niet zo duidelijk waar het allemaal over gaat, maar dat is om het spannend te maken. In de loop van het verhaal wordt het steeds duidelijker waar het over gaat en waar het verhaal naar toe lijdt. Op het begin ging het alleen over een jongetje (Harry) en even later toen gebeurde er al meer en toen kwam hij op Zweinstein terecht en daar leerde hij nieuwe vrienden kennen. Het werd steeds spannender ook met gebeurtenissen. Bijvoorbeeld dat ze ineens in een kamer terecht komen waar een driekoppige hond staat en hun aanvalt. En dat Harry, Voldemort van dichtbij ziet.

Blz. 251, Punt 4;

Het probleem van de hoofdpersoon is dat hij de Steen Der Wijzen te pakken moet zien te krijgen voordat Voldemort die te pakken krijgt. Als Voldemort die steen te pakken krijgt dan gaat hij de hele wereld overheersen en dat mag niet gebeuren. Hij komt er pas in het midden van het verhaal achter dat hij die steen te pakken moet krijgen, dus dat is op het begin nog niet van toepassing. Later in het verhaal lost hij het om doordat hij die steen dus via die spiegel te pakken krijgt, en die uit de handen van Voldemort houdt. Daarna duwt Harry zijn handen in het gezicht van Voldemort en Krinkel en dan gaat de geest van Voldemort weg, maar Voldemort is nog niet voor altijd verdwenen.

Verwerkings opdracht:

Maak een abc-tekst bij het verhaal.
A: Angst voelde Harry toen hij het achterhoofd zag van Krinkel.
B: Boos was Voldemort toen Harry wegkwam.
C: Centaur het wezen wat Harry had gered in het verboden bos.
D: Draco Malfidus een van de bijpersonen.
E: Engels in het Engels heet het boek The Philosopher’s Stone.
F: Fantasie dat zat veel in het verhaal.
G: Griffoendor de afdeling van Harry.
H: Hermelien de beste vriend van Harry.
I: Incendio een spreuk die Harry leert op school
J: Joanne K. Rowling de naam van de schrijfster
K: Krinkel degene die Voldemort uit zijn achterhoofd had groeien

L: Lezen dat doe je een boek .
M: Moorden dat deed Voldemort.
N: Noorse bultrug dat was de babydraak van Hagrid.
O: Ontzettend mooi was het boek.
P: Perkamentus de directeur van de school
Q: /
R: Ron de beste vriend van Harry.
S: Steen der wijzen de steen waar het hele verhaal over gaat.
T: Toverkunsten daar doen ze aan in Zweinstein.
U: /
V: Voldemort de rivaal van Harry.
W: /
X: /
Y: /
Z: Zwerkbal de sport van de tovenaars

REACTIES

B.

B.

er staat op harry's 10de verjaardag dat moet 11de zijn

14 jaar geleden

A.

A.

Het is 11de verjaardag

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling"