Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

A thousand splendid suns door Khaled Hosseini

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover A thousand splendid suns
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 654 woorden
  • 29 april 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
9 keer beoordeeld

Boekcover A thousand splendid suns
Shadow

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, ge…

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, geloof en de verlossing die de liefde uiteindelijk biedt.

Mariam en Laila zijn twee zeer verschillende vrouwen, maar in het door oorlog geteisterde Afghanistan komen hun paden toch samen. De ongeschoolde Mariam is vijftien jaar wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul.

Bijna twintig jaar later ontmoeten de twee vrouwen elkaar wanneer de ouders van de beeldschone Laila om het leven komen bij een raketaanval. Laila raakt zwaargewond en wordt door Rasheed uit het puin gehaald. Hij neemt haar mee naar huis uit zelfzuchtige overwegingen: hij wil met haar trouwen in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kon geven. In eerste instantie overheerst de achterdocht en jaloezie tussen de twee vrouwen, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Ondanks de beklemmende situatie zetten Mariam en Laila alles op alles om in deze hel te overleven.

A thousand splendid suns door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Wereldliteratuur
Titel: Duizend Schitterende zonnen
Schrijver: Khaled Hosseini
Taal/Land: Afghanistan
Jaar van de eerste druk: 2007
Gelezen van tot: 22-03 tot 28-04-2009
Een gekopieerde bladzijde:

Waar speelt het verhaal zich af?
 In Afghanistan

Wanneer speelt het zich af?
 Tijdens de oorleg met de Sovjetten en talibanen, dus in 1990 maar het gaat verder tot aan 2000.

Met wat voor problemen worden de hoofdpersonen geconfronteerd?
 Laila’s ouders en broers gaan dood in de oorlog en ze raakt haar vriendje kwijt in de oorlog. Zij moet trouwen met een man die veel ouder dan haar zelf is dat is Rasheed en daarmee krijgt ze vaak ruzie en wordt ook vaak door hem geslagen. Daarna raakt haar man zijn baan kwijt en hebben ze dus geen geld meer, ze hebben dan paar dagen honger. Ze besluiten dan hun dochter Aziza in een tehuis te brengen want daar krijgt ze dan tenminste eten. De vrouwen worden in deze verhaal niet gelijk behandeld en dus wordt Laila ook vaak door talibanen geslagen als ze alleen op straat loopt. Maryam de tweede vrouw van Rasheed moest ook gedwongen met Rasheed trouwen en haar moeder pleegt zelfmoord want zij dacht dat Maryam niet meer bij haar zal terugkomen en dat ze altijd bij haar vader zal blijven, terwijl het helemaal niet zo is. De vriendje van Laila, Tariq is een been verloren. Ze vinden elkaar erg leuk, maar in hun cultuur mogen meiden geen vriendjes hebben, dus daarom maken ze stiekem afspraakjes. De hoofdpersonen komen dus op allerlei gebieden in problemen. De oorzaak hiervan is de oorlog en de streng gelovige talibanen.


Welke cultuurverschillen heb je ontdekt?
Ze hebben een ander geloof dan hierin Nederland, dat is de Islamitische geloof. Hun cultuur is natuurlijk totaal anders dan die van Nederlanders. Vrouwen mogen daar niet werken, ze moet alleen kinderen opvoeden en huishouden doen en mannen werken daar. Meisjes mogen binnen hun cultuur geen vriendje hebben en dat heeft Laila wel wat tot veel roddels uitbreekt bij de vrouwen die in haar wijk wonen.

Twee momenten uit het verhaal:
1: Laila wilt vluchten vanwege haar man, maar ze wordt opgepakt door de politie en uitgeleverd aan haar man. Haar man slaat haar heel erg en sluit haar een paar dagen zonder eten en drinken in een kamer met haar dochtertje erbij. Laila’s dochter Aziza gaat bijna dood van de honger. Op de kopie kun je lezen hoe zij geslagen wordt.
2: Tariq komt erachter waar Laila woont en gaat bij haar aanbellen. Laila doet de deur open en zij staat verstijfd van verbazing dat hij niet is dood gegaan, want een man kwam haar vertellen dat haar jeugdvriendje dood is gegaan door de oorlog maar dit was een leugen. Laila is nog steeds erg verliefd op Tariq en Tariq ook. Tariq verteld haar dat hij haar zal bevrijden van Rasheed, Laila had toen ook aan Tariq verteld dat ze vaak geslagen werd door Rasheed.

Vind je het boekomslag passen bij de inhoud van het boek?
Ja ik vind het wel passen met die meisje die in een burka is, want dat werd ook allemaal in het boek verteld dat alle vrouwen ineens een burka moesten dragen van de talibanen.

Kon je je verplaatsen in een van de hoofdpersonen of juist niet?
Ja vooral in Laila kon ik me verplaatsen, want bij haar ging haar vader ook dood in de oorlog en dit was ook bij mij het geval. En ook toen ze geslagen werd door Rasheed, want ik kende vroeger veel Afghaanse vrouwen die door hun man werden geslagen. Zij vertelden ook altijd dat hun haren uit hun hoofd werden getrokken en zo sloeg Rasheed Laila ook. Die mishandeling van Rasheed herkende ik dus wel.

Heb je het boek met plezier gelezen of niet?
Ja dat zeker wel, want ik herkende veel dingen in het verhaal en sommige dingen heb ik ook zelf meegemaakt. Het was echt een spannend en romantisch boek. Ik zou nog een willen lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A thousand splendid suns door Khaled Hosseini"