Drei Männer im Schnee door Erich Kästner

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
Boekcover Drei Männer im Schnee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2403 woorden
  • 24 september 2003
  • 134 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
134 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Erich Kästner
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1934
Pagina's
146
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Drei Männer im Schnee
Shadow
Drei Männer im Schnee door Erich Kästner
Shadow

Titel: Drie Männer im Schnee
Auteur: Erich Kästner
Uitgeverij: Educaboek
Jaar van gelezen uitgave: 1984
Jaar van eerste uitgave: 1934
Aantal bladzijden: 146

A Verwachtingen en eerste reactie

Ik heb het boek ‘Drie Männer im Schnee’ gekozen, omdat mijn moeder het ook al eens had gelezen en ze vond het een heel leuk boek. Daardoor had ik wel hoge verwachtingen van het boek. Toen ik aan het boek begon wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik moest verwachten; er staat namelijk geen korte inhoud op de achterkant van het boek (en mijn moeder kon het zich niet meer precies herinneren). Het bleek een grappig boek te zijn. Er kwamen veel leuke situaties in voor. Ik vond het boek niet zo moeilijk om te lezen. Mijn verwachtingen kwamen dus overeen met mijn eerste reactie.

B Korte samenvatting en analyse

Meneer Eduard Tobler leeft als miljonair, samen met zijn 20-jarige dochter Hilde en zijn personeel, in een luxueuze villa in Berlijn. Hij bezit banken, warenhuizen en fabrieken. Hij is alleen niet tevreden met het leven dat hij leidt. Hij wil zich een keer voor een eenvoudige, arme man onder de mensen begeven en ervaren, hoe zij in werkelijkheid zijn. Daarom doet hij mee aan een prijsvraag, onder de naam Schulze, uitgeschreven door zijn eigen fabriek. Hij wint de tweede prijs: een 10-daagse wintervakantie in een groot hotel in Bruckbeuren in de Beierse Alpen. Samen met zijn dienaar Johann Kesselhuth, die zich als een welgesteld man uitgeeft, reist hij erheen.

Tobler schaft voor zijn rol oude kleren aan en spreekt met Kesselhuth af, gescheiden in Bruckbeuren aan te komen. Ze zullen ook doen alsof ze elkaar niet kennen. Dochter Hilde maakt zich intussen grote zorgen. Ze belt het hotel op en wijst de directie op de eigenaardige ideeën van haar vader.
De eerste prijs heeft een zekere Fritz Hagedorn gewonnen. Ook hij reist af naar Bruckbeuren voor een 14-daagse wintervakantie in hetzelfde hotel, waar men opgewonden op de geheimzinnige miljonair wacht. Hij zal vorstelijk behandeld worden, want de naam van het hotel staat op het spel.
Kesselhuth en Hagedorn komen als eerste aan, Schulze is iets later. Daardoor vindt een misverstand plaats met grote gevolgen: Hagedorn wordt voor de miljonair aangezien! Schulze wordt zeer onvriendelijk ontvangen en krijgt een klein, koud kamertje. Zo hoopt de directie snel van hem af te komen.
Hagedorn wordt onmiddellijk omgeven door rijke vrouwen, die op zijn geld uit zijn. Hij houdt niet van deze flirts. Hij nodigt Schulze op zijn kamer uit, en dan gaat bij Schulze een lampje branden: deze kamer was voor hem bedoeld! De directie heeft bijvoorbeeld drie Siamese katten op Hagedorn’s kamer gezet. Dit zijn Schulze’s lievelingsdieren. Ook krijgt Hagedorn noedels met rundvlees te eten, wat het lievelingseten is van Schulze.
Johann Kesselhuth, die zich als eigenaar van een scheepvaartbedrijf voordoet, biedt Hagedorn aan om voor hem bij Tobler, die hij al sinds lange tijd kent, voor een baan te bemiddelen. Zo komen de drie mannen dichter bij elkaar. De gasten verontwaardigen zich over Hagedorn’s omgang met Schulze. Hij kiest uitgerekend de enige ‘arme drommel’ van het hotel uit om met om te gaan! De directie laat Schulze onaangename karweitjes doen en probeert zo van hem af te komen. Johann is ondertussen erg wanhopig onder de hele situatie. Hij ruimt stiekem de kamer van Schulze op en vraagt Hilde in een brief om raad.
Maar voorlopig verandert er niets. Johann krijgt als voorname gast iedere dag skiles, Hagedorn wordt vorstelijk behandeld en Schulze werkt alleen maar. Toch amuseert hij zich kostelijk met de eenvoudige mensen en vraagt om meer werk, wat de portier en de directeur langzamerhand tot wanhoop drijft.
Dan komt op een dag Hilde plotseling aan, begeleid door tante Julchen (Toblers huisvrouw). Hilde en Hagedorn worden op elkaar verliefd. Hij maakt haar duidelijk dat hij geen miljonair, maar een werkloze academicus is. Hij weet echter niet, dat zij Schulze’s dochter is.
Schulze is woedend op zijn dochter. Hagedorn mag er niet achterkomen hoe alles in werkelijkheid zit. Een eventueel huwelijk wil hij echter niet in de weg staan. Dat bewijst zijn brief aan Hagedorn, waarin hij hem een baan bij ‘Toblerconcern’ aanbiedt. Nadat Hagedorn deze brief ontvangen heeft, is hij van alle toekomstzorgen verlost. Hij is zo dankbaar, dat hij voor Kesselhuth, Schulze, Hilde en tante Julchen cadeautjes koopt.
Dan gebeurt in het hotel een ramp: Schulze weigert om bij de skihal te controleren, en een rijke dame beklaagt zich over hem. De hoteldirectie biedt hem zelfs 200 DM, als hij het hotel onmiddellijk verlaat. Schulze is ontzet, zijn droom is verstoord. Niet alleen hij, maar ook Hilde, tante Julchen en Kesselhuth vertrekken. Schulze speelt met de gedachte om het hotel te kopen, en de directeur en de portier te ontslaan. Hij en zijn dochter laten allebei een brief achter voor Hagedorn. Wanneer Hagedorn merkt dat het hele gezelschap afgereisd is, besluit hij om ook te vertrekken. Net als Hilde al eerder had gedaan, brengt ook hij de hoteldirectie van de verwisseling op de hoogte.
In Berlijn zoekt Hagedorn tevergeefs naar Schulze en Hilde. Dan krijgt hij een uitnodiging voor het avondeten bij heer Tobler. Daar wordt de zaak opgehelderd. Hagedorn herkent in Tobler zijn vriend Schulze, zijn toekomstige chef en schoonvader. En ook voor zijn carrière is gezorgd: hij wordt de directeur van de reclamecentrale bij ‘Toblerconcern’ en later Tobler’s opvolger. Tobler’s wraak op de hoteldirectie in Bruckbeuren draait op niets uit. Hij kan het hotel niet kopen, want hij bezit het al!
Samenvatting uit uittrekselpocket Duits, door R.A. Beekes & F.V. Klip

Motief:
Een belangrijk aspect waarop het hele verhaal eigenlijk gebaseerd is, is het verschil tussen arm en rijk. Schulze, een rijk man, wilde er namelijk achter komen hoe mensen hem zouden behandelen als hij zich voor zou doen als een arm man. In tegenstelling tot Hagedorn, die als rijke wordt aangezien maar eigenlijk weinig geld heeft, wordt hij dan ook veel slechter behandeld.

Personages:
- Multimiljonair Eduard Tobler, ofwel Schulze. Hij is de eigenaar van onder andere ‘Toblerconcern’. Hij doet mee aan een prijsvraag onder de naam Schulze. Hij wint de tweede prijs, een 10-daags verblijf in een luxueus hotel. Hij wil erachter komen of mensen zich anders tegen je gedragen als je weinig geld hebt, daarom doet hij zich voor als een arme man. Hij sluit vriendschap met Frits Hagedorn.
- Frits Hagedorn. Een arme, werkloze academicus. Ook hij heeft meegedaan aan de prijsvraag en won de eerste prijs. Door een misverstand wordt hij aangezien voor de miljonair Tobler. Daarom wordt hij door de hoteldirectie vorstelijk behandeld. In het hotel ontmoet hij Schulze en sluit vriendschap met hem. Als hij later Schulze’s dochter Hilde ontmoet, wordt hij op haar verliefd en wil zelfs met haar trouwen. Maar pas als hij een baan heeft. Hij weet echter niet dat het hier om Schulze’s dochter gaat.
- Johann Kesselhuth. Hij is de dienaar van Tobler en reist mee naar het hotel. Het is hem opgedragen om net te doen alsof hij Schulze niet kent. Als hij met Hagedorn aan de praat raakt, stelt deze hem voor aan Schulze (terwijl zij elkaar dus eigenlijk al kennen). Op deze manier is hij toch steeds in de buurt van Schulze.
- Hildegard Tobler, ofwel Hilde. Zij is de dochter van Schulze. Na Johann’s wanhopige brief reist zij samen met ‘tante Julchen’ (de huisvrouw) af naar het hotel om haar vader een beetje in de gaten te houden. Ze maakt kennis met Hagedorn en wordt verliefd op hem.
- Frau Kunkel. Zij is de huisvrouw van de familie Tobler en vergezelt Hilde op de reis naar het hotel. Daar doet ze zich voor als de tante van Hilde, tante Julchen.
- Herr Kühne, de directeur van het hotel. Samen met de portier probeert hij van Schulze af te komen, omdat hij vindt dat zo’n arme sloeber niet thuishoort in zijn hotel. Ze bedenken allerlei dingen om van hem af te komen en ondertussen proberen ze ervoor te zorgen dat Hagedorn, de zogenaamde miljonair, het goed naar zijn zin heeft.
- Onkel Polter, de portier van het hotel.
Van de personen worden bijna geen uiterlijke beschrijvingen gedaan, behalve dat Johann Kesselhuth grijs haar heeft
Perspectief:
In dit verhaal is sprake van een gecombineerd perspectief en alwetende verteller. Soms richt de verteller zich tot de lezer, en soms lijkt het erop dat de verteller afwezig is en dat het verhaal ‘zichzelf’ vertelt. De verteller kent het verhaal, de gebeurtenissen en de personen, maar neemt nooit deel aan de gebeurtenissen waarover hij vertelt. Hij laat af en toe merken wat hij van iets vindt. Zo staat bijvoorbeeld in het verhaal: ‘Am nächsten Nachmittag geschah etwas AuBergewöhnliches: Hagedorn verliebte sich!’
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in Berlijn, in het huis van Eduard Tobler en aan het einde van het verhaal ook nog in zijn kantoor. Het verhaal speelt zich ook af in Bruckbeuren, waar het hotel staat waar Schulze en Hagedorn verblijven.
Stijl:
De auteur maakt gebruik van gemiddelde zinslengtes, niet te lang en niet te kort. Het taalgebruik is best makkelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van dialogen en er worden weinig beeldende ruimtebeschrijvingen gegeven.
Thema:
Het thema van het boek is: discriminatie op grond van bezit. In het boek wordt duidelijk verteld dat een persoon met veel geld anders wordt behandeld dan een persoon met weinig geld.
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in 1930 en wordt in chronologische volgorde verteld. Er worden (bijna) geen tijdsprongen gemaakt, de vertelde tijd is ongeveer een week. De verteltijd is 20 hoofdstukken en 146 bladzijden. Er komen geen flashbacks in het verhaal voor.
Titelverklaring:
De titel van het boek is: ‘Drie Männer im Schnee’. De drie mannen zijn Schulze, Hagedorn en Kesselhuth. Zij verblijven een aantal dagen in een hotel in Bruckbeuren, wat midden in een gebied ligt met veel sneeuw. Zo bouwen ze met z’n drieën een sneeuwpop voor de ingang van het hotel en Kesselhuth krijgt skiles in de sneeuw.
C Verwerkingsopdracht A8:

Schrijf een gedeelte van het dagboek van de hoofdpersoon. In het dagboek moet het gaan over bepaalde gebeurtenissen en/of personages uit het boek. Natuurlijk kunnen er ook meningen, gedachten, gevoelens van de hoofdpersoon in beschreven worden die niet in het boek staan.

Lief dagboek, 4-6-2003
Het is nu al een meer dan een week geleden dat ik voor het laatst in je geschreven heb. Maar in die tijd heb ik heel wat meegemaakt!
Ik heb meegedaan aan een prijsvraag onder de naam ‘Schulze’. Ik won de tweede prijs, 10 dagen wintervakantie in een chique hotel, en deed me voor als een arme man. Dit om te weten of mensen zich anders tegen me zouden gedragen dan in het normale leven, wanneer ik een multimiljonair ben.
Al gauw kwam ik erachter dat mijn dochter Hilde achter mijn rug om naar de hotelleiding had gebeld, om te vertellen dat ik in werkelijkheid een rijk man ben. Maar het toeval wilde dat men mij verwarde met een andere man, Frits Hagedorn. Een zeer vriendelijke man, die meedeed aan dezelfde prijsvraag als ik en de eerste prijs won. Met hem sloot ik al gauw vriendschap.
Toen Johann contact met Frits legde, stelde Frits hem aan mij voor (ik had Frits de waarheid niet verteld, omdat anders heel mijn plan zou mislukken). Toen moest ik wel moeite doen om niet in lachen uit te barsten. Stel je voor: je wordt voorgesteld aan je eigen personeelslid, die je al jaren kent! Ook toen Johann zich verkleedde als dienaar, bij het verkleedfeest van het hotel, moest ik in mijn binnenste hard lachen. Ik gaf Johann voor de grap een opdracht en Frits merkte op dat het leek of ik dat al jaren deed! Later hebben we hier samen nog hard om gelachen.
Na een aantal plezierige dagen in het hotel, werd ik eruit gezet. Ik zou een smet zijn op de naam van het hotel en kreeg geld aangeboden om te vertrekken. Nu ben ik blij dat Johann me weer kan bedienen, want een week als arme sloeber leven was leerzaam, maar voor mij had het niet veel langer moeten duren.
Behalve dat ik nu een hele ervaring rijker ben, heb ik er nu ook een mooie vriendschap met Frits aan overgehouden. Ik heb hem er ondertussen natuurlijk van op de hoogte gebracht wie ik in werkelijkheid ben. Gelukkig had hij er geen problemen mee. Ik ben nu bezig om hem en Hilde te helpen met de voorbereidingen van hun bruiloft.
Ik moet nu gaan, maar morgen zal ik weer in je schrijven.
Tot dan, Eduard.
D Eindoordeel

De gebeurtenissen kwamen niet echt op me over. Het zou een beetje vreemd zijn als een multimiljonair zich in werkelijkheid zou voordoen als een arme man. Toch zouden sommige aspecten van het verhaal wel in werkelijkheid kunnen gebeuren, zoals twee mannen die meedoen aan een prijsvraag en er een aantal dagen mogen verblijven. Ik vond het verhaal heel origineel, ik had nog nooit eerder zoiets gelezen.
Ik vond Schulze/Tobler, Hagedorn en Kesselhuth sympathieke personen. De directeur van het hotel, Herr Kühne en de portier, Onkel Polter, vond ik niet sympathiek. Zij lieten Schulze allerlei karweitjes doen en probeerden op deze manier om van hem af te komen. Ik vond het wel een beetje vreemd dat Hagedorn meteen met Hilde wilde trouwen. Toen hij haar nog maar even had gezien, vertelde hij al aan Schulze dat hij haar man wilde worden.
Ik vond het verhaal niet lastig om te lezen. Ik vond het verhaal best spannend, omdat ik me steeds afvroeg of iemand erachter zou komen dat Schulze in werkelijkheid Eduard Tobler was.
Er kwamen niet zoveel moeilijke woorden in het verhaal voor. Er kwamen veel dialogen in het verhaal voor. Dat vind ik altijd leuker dan wanneer er veel beschrijvingen worden gegeven, dan wordt het snel saai.
Ik zou dit boek anderen aanraden om te lezen, omdat het best grappig is en niet zo moeilijk.

Evaluatie:
Ik vond het niet zo erg om dit boekverslag te maken, omdat ik het boek dat ik gelezen heb ook wel leuk vond. De verwerkingsopdracht vond ik ook wel leuk om te doen, omdat je daar je fantasie een beetje bij kon gebruiken. Ik ben na het maken van dit leesverslag niet anders over dit boek gaan denken en ik ben het ook niet meer of minder gaan waarderen.

REACTIES

T.

T.

wauw ik heb hier echt veel aan thank you !

14 jaar geleden

-.

-.

Dankjewel, hier heb ik echt veel aan gehad ik was echt hopeloos moest vanmorgen past beginnen eraan haha maar dankzij dit ben ik veel sneller klaar !

14 jaar geleden

M.

M.

Ik heb heel veel aan dit verslag gehad, ik vond het niet een heel moeilijk boek, maar door dit verslag snapte ik het nog beter. Dankjewel!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.