Titel
Drei Männer im Schnee
Auteur
Erich Kästner
Over de auteur
Erich Kästner werd in Dresden geboren en volgde een opleiding tot leraar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zat hij verplicht in het leger. Na zijn studie Germanistiek werd hij journalist en auteur. Hij schreef werken waarin hij vaak de Duitse politiek en het Duitse gedachtengoed besprak. Hij was vooral aan het einde van de jaren twintig en het begin van de jaren dertig beroemd om de boeken die hij schreef. Ik heb nog nooit iets van Erich Kästner gelezen.
Een aantal boeken die hij geschreven heeft zijn:
- Fabian (1931)
- Drei Männer im Schnee (1934)
- Emil und die Detektive (1928)
- Die verschwundene Miniatur (1935)
- Das fliegende Klassenzimmer (1933)
Personen
- Tobler / Schulze:
Hij is de eigenaar van een bedrijf met de naam 'Tobler'. Hij is een rijke man die zich onder de naam van een arme sloeber inschrijft voor een wedstrijd, en in die wedstrijd tweede wordt. De prijs is een vakantie in een hotel. Hij besluit de prijs op te halen, als arme sloeber gekleed, en te ervaren hoe het is om als arme sloeber behandeld te worden. Hieruit blijkt dat hij het erg belangrijk vindt om te weten hoe andere mensen echt zijn. Hij wil uitvinden wat mensen van hem vinden als hij niet rijk is maar een arme sloeber. Hij wil weten of de mening van mensen over hem wordt aangetast door het wel of niet hebben van geld.
- Hagedorn:
Hij wint de eerste prijs van een wedstrijd en ontmoet in het hotel Tobler / Schulze. Hij raakt bevriend met hem. Uit het verhaal blijkt duidelijk dat het hem niet gaat om de hoeveelheid geld die iemand heeft maar om het karakter.
- Hilde:
Ze is de dochter van Tobler en wordt verliefd op Hagedorn als ze hem ontmoet in het hotel waar haar vader verblijft.
Samenvatting
Eduard Tobler is de hoofdpersoon in het boek, hij is vet miljonair en woont samen met zijn dochter Hilde in een villa in Berlijn. Tobler is niet tevreden met het leven dat hij leeft. Hij wil leren om tevreden zijn met wat hij heeft. Onder de naam Schulze wint hij de 2e prijs van een wedstrijd, een week vakantie. Zijn bediende Johan Kesselhuth gaat met hem mee. Tobler trekt sloeber kleren aan, en gaat op weg. Omdat zijn dochter Hilde niet kan begrijpen waarom haar vader “arm” zou willen zijn, belt ze het hotel om te vertellen dat haar vader eigenlijk rijk is en dat hij goed behandeld moet worden. Hagedorn, de man die de eerste prijs won in diezelfde wedstrijd, komt als eerste aan in het hotel en het personeel ziet hem aan voor de miljonair Tobler. Iets later komt Schulze, oftewel Tobler, ook aan en deze krijgt een iets kleinere kamer.
De drie mannen, Tobler, Schulze en Hagedorn, komen steeds dichter bij elkaar. Eigenlijk zijn het er natuurlijk maar twee. Na een tijdje komt Hilde ook in het hotel aan, en zij en Hagedorn worden verliefd op elkaar.
De hoteldirectie ontdekt dat Hagedorn geen miljonair is maar een academicus zonder werk. Tobler biedt Hagedorn via een brief een baan aan in het Tobler-concern, Hagedorn is hem hier erg dankbaar voor. Tobler laat zich alleen niet in echte gestalte zien.
Op een dag biedt de hoteldirecteur Schulze 200 DM om het hotel onmiddellijk te verlaten. Tobler denkt er even over om het hotel te kopen en de directeur te ontslaan.
Hagedorn merkt dat het gezelschap het hotel heeft verlaten en besluit ook te gaan. In Berlijn zoekt Hagedorn naar Schulze en Hilde. Dan ontvangt hij een uitnodiging om naar Tobler te komen. En dan komt alles toch nog op zijn pootjes terecht, Tobler is Schulze en Schulze is Tobler.
Hagedorn krijgt een baan bij Tobler, en Tobler kan het hotel helaas niet kopen het was namelijk al van hem. Verder pakt Tobler zijn leven weer op zoals het was, maar wel met het verschil dat Tobler nu een “echte” vriend in Hagedorn heeft gevonden. Ook heeft hij geleerd tevreden te zijn met wat hij heeft.
Mening
Op de beslissing van Tobler om de prijs op te halen na vond ik het boek niet erg interessant. Kästner had de spanning veel beter kunnen opbouwen zodat het boek boeiender was geworden. Leuk vind ik de terugkoppelingen aan het einde, bijvoorbeeld dat het hotel al van Tobler blijkt te zijn en Hagedorn die ontdekt dat 2 personen 1 zijn. Zelf zou ik dit boek niet kiezen om te lezen. Wat wel frapant is, is dat Kästner absoluut geen uiterlijke beschrijvingen geeft. Bedoelt hij hiermee dat uiterlijk niet belangrijk is, maar juist het karakter?
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
de titel verklaring in dit verslag is niet goed. Deze scholier beweert dat de 'drei manner' Tobler Schulze en Hagedorn. (dat zijn dus maar 2 personen omdat Tobler ook Schulze is). Hier zit dus de fout. De 'drei manner'zouden moetzijn zijn Tobler/Schulze, Hagendorn en Kesselhuth (de bediende van Tobler)
Groetjes: Jeroen
19 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vind het een goed verslag!
22 jaar geleden
Antwoorden